, 2022/5/19

A zsírmájbetegség egy gyakori állapot, amelyet a májban tárolt felesleges zsír okoz. A legtöbb embernek nincsenek tünetei, és nem okoz komoly problémákat számukra. Egyes esetekben azonban májkárosodáshoz vezethet. A jó hír az, hogy életmódbeli változtatásokkal gyakran megelőzhető vagy akár visszafordítható a zsírmájbetegség.

fatty liver symptoms

A zsírmájat hepatikus steatózisnak is nevezik. Akkor fordul elő, amikor a zsír felhalmozódik a májban. Az, hogy kis mennyiségű zsír van a májban, normális, de a túl sok zsír egészségügyi problémát okozhat. A máj a második legnagyobb szerv a szervezetben. Segít feldolgozni az ételekből és italokból származó tápanyagokat, és kiszűri a káros anyagokat a vérből.

A túl sok zsír a májában májgyulladást okozhat, ami károsíthatja a májat és hegesedést okozhat. Súlyos esetekben ez a hegesedés májelégtelenséghez vezethet.

Amikor a zsírmáj olyan valakinél alakul ki, aki sok alkoholt fogyaszt, azt alkoholos zsírmájbetegségnek (AFLD) nevezik.

Ha valaki nem iszik sok alkoholt, azt nem alkoholos zsírmájbetegségnek (NAFLD) nevezik.

Mi a máj feladata?

A máj egy alapvető fontosságú szerv, amelynek számos életfenntartó funkciója van. A máj:

Epét termel, amely segíti az emésztést.

Fehérjéket állít elő a szervezet számára.

Raktározza a vasat.

A tápanyagokat energiává alakítja.

Olyan anyagokat állít elő, amelyek segítik a véralvadást (a sebek gyógyulása érdekében összetapadnak).

Segít ellenállni a fertőzéseknek azáltal, hogy immunfaktorokat állít elő, és eltávolítja a baktériumokat és toxinokat (a szervezetet károsító anyagokat) a vérből.

Mi a zsírmájbetegség?

A zsírmájbetegség (steatosis) egy gyakori állapot, amelyet az okoz, hogy túl sok zsír halmozódik fel a májban. Az egészséges máj kis mennyiségű zsírt tartalmaz. Akkor válik problémává, ha a zsír eléri a máj súlyának 5-10%-át.

Miért rossz a zsírmájbetegség?

A legtöbb esetben a zsírmájbetegség nem okoz súlyos problémákat, és nem akadályozza a máj normális működését. Az ebben az állapotban szenvedők 7-30%-ánál azonban a zsírmájbetegség idővel rosszabbodik. Három szakaszon keresztül halad előre:

A mája begyullad (megduzzad), ami károsítja a szöveteit. Ezt a szakaszt steatohepatitisnek nevezik.

Hegszövet képződik ott, ahol a mája károsodott. Ezt a folyamatot fibrózisnak nevezik.

A kiterjedt hegszövet helyettesíti az egészséges szövetet. Ezen a ponton nálad májzsugor van.

A májzsugor

A májzsugor a máj súlyos károsodásának eredménye. Az egészséges májszövetet helyettesítő kemény hegszövet lelassítja a máj működését. Végül teljesen blokkolhatja a máj működését. A májzsugor májelégtelenséghez és májrákhoz vezethet.

Milyen formái vannak a zsírmájbetegségnek?

A zsírmájbetegségnek két fő formája van:

Alkoholos májbetegség

Az alkoholos zsírmáj a zsír felhalmozódása a májban a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás következtében. (A mérsékelt alkoholfogyasztás meghatározása nők esetében napi egy ital, férfiak esetében pedig legfeljebb napi két ital). Az Egyesült Államokban az emberek körülbelül 5%-a szenved a májbetegségnek ebben a formájában.

Nem alkoholos zsírmájbetegség

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) olyan embereknél is előfordul, akik nem erős ivók. Az állapot minden harmadik felnőttből egyet és minden tizedik gyermeket érint az Egyesült Államokban. A kutatók még nem találták meg a nem alkoholos zsírmájbetegség pontos okát. Számos tényező, például az elhízás és a cukorbetegség növelheti a kockázatot.

Ki kap zsírmájbetegséget?

Nagyobb az esélye a zsírmájbetegség kialakulásának, ha Ön:

Spanyol vagy ázsiai.

Posztmenopauzában lévő nő (olyan nő, akinek a menstruációja megszűnt).

Elhízott vagy, magas hasi zsírszinttel.

Magas a vérnyomása, cukorbetegsége vagy magas a koleszterinszintje.

Obstruktív alvási apnoe (elzáródott légutak, amelyek miatt alvás közben leáll és elindul a légzés).

Mi okozza a zsírmájbetegséget?

Egyeseknél a zsírmájbetegség kialakulása nem jár semmilyen előzménybetegséggel. De ezek a kockázati tényezők nagyobb valószínűséggel teszik valószínűbbé a kialakulását:

Elhízás vagy túlsúly.

A 2-es típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia.

Metabolikus szindróma (inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, magas koleszterin- és trigliceridszint).

Bizonyos vényköteles gyógyszerek, például amiodaron (Cordarone®), diltiazem (Cardizem®), tamoxifen (Nolvadex®) vagy szteroidok szedése.

Melyek a zsírmájbetegség tünetei?

A zsírmájbetegségben szenvedőknek gyakran nincsenek tüneteik, amíg a betegség májzsugorodássá nem alakul. Ha mégis vannak tünetei, azok a következők lehetnek:

Hasi fájdalom vagy teltségérzet a has jobb felső részén (has).

Hányinger, étvágytalanság vagy fogyás.

Sárgás bőr és szemfehérje (sárgaság).

Megduzzadt has és lábak (ödéma).

Szélsőséges fáradtság vagy szellemi zavartság.

Gyengeség.

Hogyan diagnosztizálják a zsírmájbetegséget?

Mivel a zsírmájbetegségnek gyakran nincsenek tünetei, az orvos lehet az első, aki észreveszi. A más betegségekre vonatkozó vérvizsgálat során felbukkanó magasabb májenzimszintek (emelkedett májenzimek) jelezhetik a vörös zászlót. Az emelkedett májenzimek azt jelzik, hogy a mája sérült. A diagnózis felállításához orvosa elrendelheti:

Ultrahangot vagy komputertomográfiát (CT), hogy képet kapjon a májról.

Májbiopsziát (szövetminta) annak megállapítására, hogy mennyire előrehaladott a májbetegség.

FibroScan®, egy speciális ultrahangvizsgálat, amelyet néha májbiopszia helyett használnak, hogy megállapítsák a májban lévő zsír- és hegszövet mennyiségét.

Hogyan kezelik a zsírmájbetegséget?

Kifejezetten a zsírmájbetegségre nincs gyógyszeres kezelés. Ehelyett az orvosok arra összpontosítanak, hogy segítsenek az állapotot előidéző tényezők ellenőrzésében. Emellett olyan életmódbeli változtatásokat javasolnak, amelyek jelentősen javíthatják az egészségi állapotát. A kezelés magában foglalja:

Az alkohol kerülése.

Fogyás.

Gyógyszerek szedése a cukorbetegség, a koleszterinszint és a trigliceridek (a vérben lévő zsír) szabályozására.

E-vitamin és tiazolidindionok (a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek, mint például az Actos® és az Avandia®) szedése bizonyos esetekben .