, 2023/1/5

Krónikus fáradtság, rossz lehelet, hányinger, sápadt bőr... Különböző különböző tünetek árulkodó jelei a máj méregtelenítés szükségességének.

Milyen körülmények között van szükség a detoxikálásra és miért

A dohányzás, az alkohol és/vagy a gyógyszerek károsítják a máj természetes méregtelenítő képességét, akárcsak az egyidejű gyulladás vagy fertőzés. Az emésztési rendellenességek és a genetikai polimorfizmus szintén olyan körülményeket teremthet, amelyekben a máj túlterhelt.

Dr. B. Guérineau "A mikrotáplálkozás titkai" című könyvében (csak franciául kapható) a méregtelenítést "természetes folyamatként határozza meg, amely védi a funkcióinkat, és magában foglalja a káros méreganyagok eltávolítását a sejtekből és szövetekből, hogy a normális működés helyreállhasson". Ezeket a xenobiotikumoknak is nevezett toxinokat elsősorban a máj üríti ki, de a beleken, az epehólyagon, a veséken, a tüdőn és a bőrön keresztül is.

A xenobiotikumok olyan vegyületek, amelyek potenciálisan mérgezőek és idegenek a szervezet számára. A környezetben peszticidek formájában vannak jelen, és akkor is bevihetők, ha gyógyszerek, nevezetesen antibiotikumok összetevői. Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően ki tudja őket választani, a zsírban oldódó xenobiotikumoknak vízoldhatóvá kell válniuk. A máj kulcsszerepet játszik ebben az átalakulásban, mivel sejtjei (hepatociták) tartalmazzák a szükséges enzimeket.

A máj méregtelenítési folyamata három egymást követő fázisból áll:

A P450 citokróm enzimek semlegesítenek bizonyos közvetlenül kiüríthető toxinokat. A többi toxin egy köztes formává alakul át.

Az átalakult toxinok tisztítása során szabad gyökök keletkeznek, amelyek megfelelő antioxidáns-bevitel esetén maguk is semlegesíthetők (a glutation a legfontosabb antioxidáns a májban).

A vízben oldódó formába kerülve az átalakult vegyületek aktív transzporterek segítségével kiüríthetők. Ez a kiválasztás elsősorban a vesén keresztül történik, a vegyületek a vizelettel távoznak. A vegyületek jellegétől függően egyes vegyületek az epével (székletként), kilégzéssel vagy verejtékként is távoznak.

Hogyan fokozható a méregtelenítési szint

Számos olyan élelmiszer és viselkedésmód létezik, amely javíthatja a máj funkcionalitását.

Víz

Naponta legalább 1,5 liter víz fogyasztása biztosítja a vesék hatékony működését és megkönnyíti a kiválasztást. A hidegen vagy főzetként fogyasztott forrásvíz mellett érdemes előnyben részesíteni az olyan vizelethajtó ételeket, mint az uborka, a dinnye, az endívia (cikória) vagy a saláta.

víz uborka

Méregtelenítő ételek

Annak érdekében, hogy a májban lévő enzimek hatékonyan tudjanak működni, és a méreganyagokat átalakítsák és kiürítsék a szervezetből, előnyben kell részesíteni a glükozinolátokban gazdag bioélelmiszereket. A repce, a fehér mustár, a különböző káposztafélék és a retek magas glükozinolát-tartalommal rendelkeznek. A glükozinolátok felelősek ezen élelmiszerek kesernyés vagy csípős ízéért, és bizonyos enzimek serkentésével szerepet játszanak a méregtelenítésben.

Méregtelenítő növények

A máj tehát a szervezet működése szempontjából alapvető fontosságú szerv.

A növények használata kiváló módja annak, hogy segítsük a májat fiziológiai funkcióinak ellátásában, különösen akkor, ha túlterhelt.

A felhasználandó növényeket a kívánt konkrét hatás alapján lehet kiválasztani:

A rozmaring, az articsóka és a fekete retek méregteleníti a májat és gyorsítja a vízelvezetést,

a desmodium védi a májat,

a máriatövis serkenti és regenerálja azt.

Viselkedések

Az egészséges életmód elfogadása a legjobb módja annak, hogy segítse a szervezet méregtelenítését: táplálkozzon egyszerűen és természetesen, ne fogyasszon semmit túlzottan (különösen telített zsírokat és alkoholt), és kezdjen el olyan sportot vagy tevékenységet, amely növeli a mozgásszintjét.

Korlátozd a xenobiotikumoknak való kitettséget

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozd a méreganyagokkal való érintkezését, jó, ha tisztában vagy ezeknek a szennyező anyagoknak a forrásaival, hogy távol tarthasd magad tőlük. Ha a szabadban tartózkodsz, igyekezz sétálni, amikor csak teheted, és lehetőleg kerüld a forgalmas utakat. Ha bent vagy, akkor a helyiségek legalább napi tíz perc szellőztetésével korlátozd az expozíciót. Gondoskodj arról is, hogy minden típusú gázfűtőberendezés karbantartott legyen, hogy csökkentsd a szén-monoxidnak való potenciális kitettségét. Célszerű továbbá kerülni a vegyi anyagokkal teli tisztítószereket.

Tudtad?

A grapefruitlé olyan anyagokat tartalmaz, amelyek bénítják a számos gyógyszer anyagcseréjének első fázisában részt vevő enzimet (bélrendszeri CYP3A4). A gyógyszerek kiürülésének lassításával a grapefruitlé növeli a gyógyszer jelenlétét a szervezetben, ami mellékhatásokat okozhat: túladagolás, vesetoxicitás, izomsejtek lebomlása stb.

Ha tüneteid vannak, vagy több információt szeretnél a méregtelenítésről, akkor tanácsos orvoshoz fordulni. A szakember ajánlhat egy, az egyéni igényeidhez igazodó méregtelenítési programot.