, 2022/5/27

Hogyan javíthatod az immunrendszeredet? Összességében az immunrendszered figyelemre méltó munkát végez a betegségeket okozó mikroorganizmusok elleni védekezésben. Néha azonban kudarcot vall: Egy baktérium sikeresen behatol, és megbetegítenek.

immune booster

Lehetséges beavatkozni ebbe a folyamatba, és erősíteni az immunrendszerét? Mi lenne, ha javítanál az étrendeden? Bizonyos vitaminokat vagy gyógynövénykészítményeket szedsz? Más életmódbeli változtatásokat hajtasz végre abban a reményben, hogy majdnem tökéletes immunválaszt produkálsz?

Mit tehetsz az immunrendszered erősítése érdekében?

Az immunrendszer erősítésének gondolata csábító, de az erre való képesség több okból is megfoghatatlannak bizonyult. Az immunrendszer pontosan ez - egy rendszer, nem pedig egy egységes egység. Ahhoz, hogy jól működjön, egyensúlyra és harmóniára van szüksége. A kutatók még mindig sok mindent nem tudnak az immunválasz bonyolultságáról és összefüggéseiről.

Egyelőre nincs tudományosan bizonyított közvetlen kapcsolat az életmód és a fokozott immunműködés között. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az életmódnak az immunrendszerre gyakorolt hatása nem érdekes, és nem kellene tanulmányozni. A kutatók állatokon és embereken egyaránt vizsgálják az étrend, a testmozgás, az életkor, a pszichológiai stressz és más tényezők hatását az immunválaszra. Addig is, az általános egészséges életmód stratégiáknak van értelme, mivel valószínűleg segítik az immunrendszer működését, és más bizonyított egészségügyi előnyökkel járnak.

Egészséges módszerek az immunrendszer erősítésére

Az első védelmi vonal az egészséges életmód választása. Az általános, jó egészségi állapotra vonatkozó irányelvek követése a legjobb lépés, amit tehetsz az immunrendszer megfelelő működésének természetes fenntartása érdekében. Testednek minden része, beleértve az immunrendszerét is, jobban működik, ha védve van a környezeti támadásoktól, és ha az egészséges életmóddal kapcsolatos stratégiák, mint például a következők, megerősítik:

Ne dohányozz.

Táplálkozz gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel.

Tornázz rendszeresen.

Tartsd meg az egészséges testsúlyt.

Ha alkoholt iszol, csak mértékkel igyál.

Aludj megfelelően.

Tegyél lépéseket a fertőzések elkerülése érdekében, például gyakran moss kezet és főzd meg alaposan a húsokat.

Próbáld minimalizálni a stresszt.

Tartsd naprakészen az összes ajánlott védőoltást. A védőoltások felkészítik az immunrendszert a fertőzések leküzdésére, mielőtt azok eluralkodnának a szervezetben.

Növeld az immunitást egészséges módon

A boltok polcain számos termék állítja, hogy erősíti vagy támogatja az immunitást. Az immunitás fokozásának koncepciója azonban tudományosan kevéssé értelmes. Valójában a szervezetben lévő sejtek - immunsejtek vagy más sejtek - számának növelése nem feltétlenül jó dolog. Azok a sportolók például, akik "vérdoppingolnak" - azaz vért pumpálnak a szervezetükbe, hogy növeljék a vérsejtek számát és fokozzák a teljesítményüket -, az agyvérzés kockázatát kockáztatják.

Az immunrendszer sejtjeinek fokozására tett kísérlet különösen bonyolult, mivel az immunrendszerben nagyon sokféle sejt létezik, amelyek nagyon sokféle mikrobára nagyon sokféle módon reagálnak. Mely sejteket és milyen számban kell erősítenie? A tudósok egyelőre nem tudják a választ. Azt viszont tudjuk, hogy a szervezet folyamatosan termeli az immunsejteket.

Az biztos, hogy sokkal több limfocitát termel, mint amennyit fel tud használni. A felesleges sejtek az apoptózisnak nevezett természetes sejthalál folyamatán keresztül távolítják el magukat - egyesek még azelőtt, hogy bármilyen akciót látnának, mások pedig a megnyert csata után. Senki sem tudja, hogy hány sejtre vagy a sejtek legjobb keverékére van szüksége az immunrendszernek ahhoz, hogy optimális szinten működjön.

Immunrendszer és életkor

Ahogy öregszünk, immunrendszerünk válaszképessége csökken, ami viszont hozzájárul a fertőzések és a rákos megbetegedések gyakoribbá válásához. Ahogy a fejlett országokban nőtt a várható élettartam, úgy nőtt az időskori betegségek előfordulása is. Bár egyesek egészségesen öregszenek, számos tanulmány következtetése az, hogy a fiatalabbakhoz képest az idősek nagyobb valószínűséggel kapnak el fertőző betegségeket, és ami még fontosabb, nagyobb valószínűséggel halnak meg ezekbe.

A légúti fertőzések, köztük az influenza, a COVID-19 vírus és különösen a tüdőgyulladás világszerte a 65 év feletti emberek halálozásának vezető oka. Senki sem tudja biztosan, hogy ez miért történik, de néhány tudós megfigyelése szerint ez a megnövekedett kockázat összefügg a T-sejtek számának csökkenésével, valószínűleg azért, mert a tímusz a kor előrehaladtával elsorvad, és kevesebb T-sejtet termel a fertőzések elleni küzdelemhez. Nem teljesen tisztázott, hogy a tímusz működésének ez a csökkenése magyarázza-e a T-sejtek csökkenését, vagy más változások játszanak szerepet.

Másokat az érdekel, hogy a csontvelő kevésbé hatékonyan termeli-e azokat az őssejteket, amelyekből az immunrendszer sejtjei keletkeznek. A fertőzésekre adott immunválasz csökkenését az idősebb emberek vakcinákra adott válaszai is bizonyítják. Az influenza elleni vakcinákkal kapcsolatos vizsgálatok például kimutatták, hogy a 65 év feletti emberek esetében a vakcina kevésbé hatékony, mint az egészséges (2 év feletti) gyermekek esetében.

A hatékonyság csökkenése ellenére azonban az influenza és az S. pneumoniae elleni védőoltások jelentősen csökkentették a megbetegedések és a halálozás arányát az idősek körében, ha összehasonlították a védőoltás nélkülivel. Úgy tűnik, hogy az idősek táplálkozása és immunitása között összefüggés van. Az alultápláltság egyik formája, amely meglepően gyakori még a jómódú országokban is, "mikrotápanyag-alultápláltság" néven ismert.

A mikrotápanyag-hiányos táplálkozás, amikor az ember hiányt szenved néhány olyan alapvető vitaminban és nyomelemben, amelyeket a táplálkozásból nyer vagy kiegészít, előfordulhat az időseknél. Az idősek általában kevesebbet esznek, és gyakran kevésbé változatos az étrendjük. Az egyik fontos kérdés, hogy az étrend-kiegészítők segíthetnek-e az idősek egészségesebb immunrendszerének fenntartásában. Az idősebbeknek ezt a kérdést meg kell beszélniük orvosukkal.

Az étrend és az immunrendszer

Mint minden harcoló erő, az immunrendszer hadserege is a gyomrában menetel. Az egészséges immunrendszer harcosainak jó, rendszeres táplálkozásra van szükségük. A tudósok már régóta felismerték, hogy a szegénységben élő és alultáplált emberek érzékenyebbek a fertőző betegségekre. A kutatók például nem tudják, hogy bizonyos táplálkozási tényezők, például a feldolgozott élelmiszerek vagy a magas egyszerű cukorbevitel, hátrányosan befolyásolják-e az immunrendszer működését.

Még mindig viszonylag kevés tanulmány készült a táplálkozásnak az emberek immunrendszerére gyakorolt hatásáról. Van némi bizonyíték arra, hogy a különböző mikrotápanyagok hiánya - például a cink, a szelén, a vas, a réz, a folsav, valamint az A-, B6-, C- és E-vitamin hiánya - megváltoztatja az állatokban a kémcsőben mért immunválaszt. Ezeknek az immunrendszeri változásoknak az állatok egészségére gyakorolt hatása azonban kevésbé egyértelmű, és a hasonló hiányosságok emberi immunválaszra gyakorolt hatását még nem vizsgálták.

Mit tehetünk tehát? Ha azt gyanítod, hogy étrended nem biztosítja az összes mikrotápanyag-szükségletét - például nem szereti a zöldségeket -, akkor a napi multivitamin- és ásványianyag-kiegészítő szedése az immunrendszerre gyakorolt esetlegesen kedvező hatásokon túl más egészségügyi előnyökkel is járhat. Egyetlen vitamin megadózisának szedése nem. A több nem feltétlenül jobb.

Javítsd az immunitást gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel?

Sétálj be egy boltba, és találni fogsz olyan tablettákkal és gyógynövénykészítményekkel teli üvegeket, amelyek azt állítják, hogy "támogatják az immunitást", vagy más módon erősítik az immunrendszer egészségét. Bár egyes készítményekről kiderült, hogy megváltoztatják az immunrendszer működésének egyes összetevőit, eddig nincs bizonyíték arra, hogy valóban olyan mértékben erősítenék az immunitást, hogy jobban védettek lennének a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Annak bizonyítása, hogy egy gyógynövény - vagy bármilyen anyag - képes-e fokozni az immunitást, egyelőre rendkívül bonyolult kérdés. A tudósok például nem tudják, hogy egy olyan gyógynövény, amely látszólag növeli a vérben lévő antitestek szintjét, valóban tesz-e bármi jót az általános immunitás szempontjából.

Gyakorlat: Jó vagy rossz az immunitásnak?

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére. Javítja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a vérnyomást, segít szabályozni a testsúlyt, és véd számos betegség ellen. De vajon segít-e természetes módon erősíteni és egészségesen tartani az immunrendszert? Az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan a testmozgás is hozzájárulhat az általános jó egészségi állapothoz és ezáltal az egészséges immunrendszerhez.