, 2022/5/20

A cystitis (sis-TIE-tis) a húgyhólyag gyulladásának orvosi megnevezése. A legtöbbször a gyulladást bakteriális fertőzés okozza, és húgyúti fertőzésnek (UTI) nevezik. A hólyaghurut fájdalmas és bosszantó lehet, és komoly egészségügyi problémává válhat, ha a fertőzés átterjed a vesére.

cystitis

Ritkábban a hólyaghurut bizonyos gyógyszerekre, sugárkezelésre vagy potenciális irritáló anyagokra, például női higiéniai spray-re, spermicid zselékre vagy katéter hosszú távú használatára adott reakcióként léphet fel. A hólyaghurut más betegség szövődményeként is előfordulhat. A bakteriális hólyaghurut szokásos kezelése antibiotikum. A hólyaghurut egyéb típusainak kezelése a kiváltó októl függ.

Tünetek

A hólyaghurut jelei és tünetei gyakran a következők:

Erős, tartós vizelési inger.

égő érzés vizelés közben

gyakori, kis mennyiségű vizelet ürítése

Vér a vizeletben (hematuria)

zavaros vagy erős szagú vizelet ürítése.

Kismedencei panaszok

nyomásérzés az alhasi részen

Alacsony fokú láz

Kisgyermekeknél a véletlenszerű nappali vizeletürítés újabb epizódjai szintén a húgyúti fertőzés (UTI) jelei lehetnek. Az éjszakai ágybavizelés önmagában nem valószínű, hogy húgyúti fertőzéssel jár.

Okok

A húgyúti rendszer magában foglalja a veséket, a húgyvezetékeket, a húgyhólyagot és a húgycsövet. Mindegyik szerepet játszik a hulladékok eltávolításában a szervezetből. A vesék - egy bab alakú szervpár, amely a felső has hátsó részén helyezkedik el - kiszűrik a hulladékot a vérből, és szabályozzák számos anyag koncentrációját. A húgyvezetékeknek nevezett csövek a vesékből a húgyhólyagba szállítják a vizeletet, ahol az tárolódik, amíg a húgycsövön keresztül ki nem távozik a szervezetből.

Bakteriális hólyaghurut

A húgyúti fertőzés általában akkor fordul elő, amikor a szervezeten kívüli baktériumok a húgycsövön keresztül bejutnak a húgyutakba, és szaporodni kezdenek. A legtöbb hólyaghurutot az Escherichia coli (E. coli) baktérium egy típusa okozza. A bakteriális hólyaghurut nőknél szexuális együttlét következtében is előfordulhat. De még a szexuálisan inaktív lányok és nők is hajlamosak az alsó húgyúti fertőzésekre, mivel a női nemi szervek területén gyakran találhatóak olyan baktériumok, amelyek hólyaghurutot okozhatnak.

Nem fertőző hólyaghurut

Bár a bakteriális fertőzések a hólyaghurut leggyakoribb okai, számos nem fertőző tényező is okozhat hólyaggyulladást. Néhány példa erre:

Interstitialis cystitis. Ennek a krónikus hólyaggyulladásnak, más néven fájdalmas hólyagszindrómának az oka nem tisztázott. A legtöbb esetet nőknél diagnosztizálják. Az állapotot nehéz lehet diagnosztizálni és kezelni.

Gyógyszer okozta hólyaghurut. Bizonyos gyógyszerek, különösen a kemoterápiás gyógyszerek, a ciklofoszfamid és az ifoszfamid, hólyaggyulladást okozhatnak, amint a gyógyszerek lebomlott összetevői kilépnek a szervezetből.

Sugárzás okozta hólyaghurut. A kismedencei terület sugárkezelése gyulladásos elváltozásokat okozhat a hólyagszövetben.

Idegen test okozta hólyaghurut. A katéter hosszú távú használata bakteriális fertőzésekre és szövetkárosodásra hajlamosíthat, mindkettő gyulladást okozhat.

Kémiai hólyaghurut. Egyes emberek túlérzékenyek lehetnek bizonyos termékekben, például habfürdőben, női higiéniai spray-kben vagy spermicid zselékben található vegyi anyagokra, és allergiás típusú reakció alakulhat ki a hólyagban, ami gyulladást okozhat.

Egyéb betegségekkel összefüggő hólyaghurut. A hólyaghurut néha más betegségek, például cukorbetegség, vesekő, megnagyobbodott prosztata vagy gerincsérülés szövődményeként léphet fel.

Cystitis - akut

Az akut hólyaghurut a húgyhólyag vagy az alsó húgyutak fertőzése. Az akut azt jelenti, hogy a fertőzés hirtelen kezdődik.

Okai:

A hólyaghurutot kórokozók, leggyakrabban baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok bejutnak a húgycsőbe, majd a hólyagba, és fertőzést okozhatnak. A fertőzés általában a hólyagban alakul ki. Átterjedhet a vesékre is. Az esetek többségében a szervezet vizeléskor meg tud szabadulni ezektől a baktériumoktól. A baktériumok azonban megtapadhatnak a húgycső vagy a hólyag falán, vagy olyan gyorsan növekedhetnek, hogy néhányuk a hólyagban marad.

A nők általában gyakrabban kapnak fertőzést, mint a férfiak. Ez azért történik, mert a húgycsövük rövidebb és közelebb van a végbélnyíláshoz. A nők nagyobb valószínűséggel kapnak fertőzést szexuális együttlét után. A pesszárium használata fogamzásgátlásra szintén ok lehet. A menopauza szintén növeli a húgyúti fertőzés kockázatát.

A következők is növelik a hólyaghurut esélyét:

A húgyhólyagba behelyezett cső, úgynevezett vizeletkatéter.

A húgyhólyag vagy a húgycső elzáródása.

Cukorbetegség

Megnagyobbodott prosztata, beszűkült húgycső vagy bármi, ami elzárja a vizelet áramlását.

A bélszabályozás elvesztése (bélinkontinencia).

Idősebb kor (leggyakrabban idősek otthonában élőknél).

Terhesség

Problémák a hólyag teljes kiürítésével (vizeletvisszatartás).

A húgyutakat érintő eljárások

Hosszú ideig tartó mozdulatlanság (például csípőtáji törésből való lábadozás).

A legtöbb esetet az Escherichia coli (E coli) okozza. Ez egy baktériumtípus, amely a belekben található.

Megelőzés

A proantocianidin tartalmú áfonyalé vagy tabletta gyakran ajánlott, hogy egyes nők számára csökkentse a visszatérő hólyaghurut kockázatát. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban ellentmondásosak. Néhány kisebb vizsgálat enyhe előnyöket mutatott ki, de a nagyobb vizsgálatok nem találtak jelentős előnyöket.

Házi gyógymódként kerülje az áfonyalevet, ha vérhígító gyógyszert, warfarint (Coumadin) szed. Az áfonyalé és a warfarin közötti lehetséges kölcsönhatások vérzéshez vezethetnek.

Bár ezek a megelőző öngyógyító intézkedések nem jól tanulmányozottak, az orvosok néha a következőket ajánlják ismételt hólyaghurut esetén:

Igyál sok folyadékot, különösen vizet. A sok folyadék fogyasztása különösen fontos, ha kemoterápiát vagy sugárterápiát kap, különösen a kezelési napokon.

Vizelj gyakran. Ha vizelési ingert érzel ne halogasd a WC használatát.

Székletürítés után töröld meg a székleted elölről hátrafelé. Ez megakadályozza, hogy az anális régióban lévő baktériumok átterjedjenek a hüvelybe és a húgycsőbe.

Zuhanyozz kádfürdő helyett. Ha hajlamos vagy a fertőzésekre, a fürdés helyett a zuhanyozás segíthet megelőzni azokat.

Óvatosan mosd meg a hüvely és a végbélnyílás körüli bőrt. Tedd ezt naponta, de ne használj durva szappanokat, és ne mosd túl erősen. Az e területek körüli érzékeny bőr irritálódhat.

Közösülés után a lehető leghamarabb ürítsd ki a hólyagod. Igyál meg egy pohár vizet, hogy segíts kiöblíteni a baktériumokat.

Kerüld a dezodor spray-k vagy női termékek használatát a nemi szervek területén. Ezek a termékek irritálhatják a húgycsövet és a hólyagot.

A hólyaghurut kezelése

Ha hólyaghurut tüneteiddel keresed fel gyógyszerészed, a Pharmacy First Scotland szolgáltatás keretében kezelhetik. Ha 16 és 65 év közötti nő vagy, és enyhe vizeletfertőzés tüneteivel küzdesz, a gyógyszerész adott esetben antibiotikumot ajánlhat a fertőzés kezelésére. Ezeknek egy-két napon belül meg kell kezdeniük hatni.

Ha már korábban is volt hólyaghurutod, és nem érzed úgy, hogy fel kell keresni gyógyszerészt vagy háziorvost, a tüneteket otthon is kezelheted.

Amíg jobban nem érzed magad, segíthet:

paracetamol vagy ibuprofen szedése.

igyál sok vizet

tartson melegvizes palackot a hasára vagy a combjai közé.

kerüld a szexet

Néhányan hasznosnak találják a vizelet savasságát csökkentő, vény nélkül kapható termékek kipróbálását (például nátrium-bikarbonát vagy kálium-citrát), de nincs bizonyíték arra, hogy ezek hatásosak lennének. Ha folyamatosan hólyaghurutod van, a háziorvosod adhat antibiotikumot, amelyet a gyógyszertárba kell vinni, amikor a tünetek jelentkeznek, anélkül, hogy előbb orvoshoz kellene fordulni. Háziorvosod szükség esetén alacsony dózisú antibiotikumot is felírhat, amelyet több hónapon keresztül folyamatosan szedhetsz.