, 2022/5/26
A legtöbb ember számára a gyomorhurut kisebb jelentőségű, és a kezelés után gyorsan elmúlik. A gyomorhurut egyes formái azonban fekélyeket okozhatnak, vagy növelhetik a rák kockázatát. Az étrend fontos szerepet játszik az emésztőrendszeri és általános egészségi állapotában. A gyomorhurut-barát étrend követése nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a jobb közérzethez.
Mit kell enni a gyomorhurut diétában
Néhány élelmiszer segíthet a gyomorhurut kezelésében és a tünetek enyhítésében.
A diéta általában nem okoz krónikus gyomorhurutot, de egyes ételek fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. Ezek közé tartozhatnak olyan élelmiszerek, amelyek:
sült
fűszeres
erősen savas
Egyesek úgy találják, hogy a következő ételek és italok segítenek enyhíteni a gyomorhurut tüneteit:
magas rosttartalmú ételek, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és babok.
alacsony zsírtartalmú ételek, például hal, sovány húsok és zöldségek.
alacsony savtartalmú ételek, beleértve a zöldségeket és a babot.
szénsavmentes italok
koffeinmentes italok
Egy 2016-os áttekintés szerint, egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek a Helicobacter pylori, más néven H. pylori nevű baktérium által okozott gyomorszövődményeken. Ezek a baktériumok fertőzést okoznak az emésztőrendszerben, ami gyomorhuruthoz vagy gyomorfekélyhez vezethet. Valójában a H. pylori a leggyakoribb oka a gyomorhurutnak, az esetek 90 százalékáért felelős.
Ezért az egészséges probiotikus élelmiszerek segíthetnek a gyomorhurutban. Ezek közé tartoznak:
kombucha
joghurt
kimchi
savanyú káposzta
A kisebb, gyakoribb étkezések fogyasztása szintén segíthet a tünetek enyhítésében. A gyomorhurut egyes típusai megnehezíthetik a szervezet számára a vas vagy a B12-vitamin felszívódását, ami hiányállapotokhoz vezethet. Beszéljen orvosával a hiányok megelőzésére szolgáló étrend-kiegészítők szedéséről.
Kerülendő ételek a gyomorhurut diéta során
A magas zsírtartalmú ételek súlyosbíthatják a gyomornyálkahártya gyulladását. Egyeseknél az ételallergiák kiválthatják a gyomorhurutot. Ezekben az esetekben ezen élelmiszerek azonosítása és kerülése kezelheti és megelőzheti az állapotot. A gyomorhurut egyes formáit a túl gyakori alkoholfogyasztás vagy a rövid időn belüli túl sok alkoholfogyasztás okozza.
A gyomrot irritáló és a gyomorhurutot súlyosbító ételek közé tartoznak a következők:
savas ételek, például a paradicsom és egyes gyümölcsök.
alkohol
szénsavas italok
kávé
zsíros ételek
sült ételek
gyümölcslevek
savanyított élelmiszerek
fűszeres ételek
tea
Ha azt veszed észre, hogy egy bizonyos élelmiszer vagy élelmiszercsoport súlyosbítja a tüneteket, akkor az adott élelmiszer kerülése megelőzheti a tüneteket. Ez különösen igaz, ha ételallergiáról van szó.
Gasztritisz diéta fekélyes fekéllyel
Kezeletlenül hagyva a gyomorhurut egyes típusai végül gyomorfekélyhez, más néven peptikus fekélyhez vezethetnek. Ha gyomorfekélye van, akkor a gyomorfekély esetében is hasonlóak azok az ételek, amelyeket enni vagy kerülni kell, mint a gyomorhurut esetében. Fekély esetén ügyelnie kell arra, hogy tápanyagokban gazdag ételeket kapjon. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése megkönnyíti a fekély gyógyulását.
A 2014-es kutatás szerint az étrendről és a gyomorfekélyről, a következő élelmiszerek megengedettek:
tej, joghurt és alacsony zsírtartalmú sajtok
növényi olajok és olívaolaj
egyes gyümölcsök, köztük az alma, a dinnye és a banán
néhány zöldség, beleértve a leveles zöldeket, a sárgarépát, a spenótot és a cukkinit.
lencse, csicseriborsó és szója
sovány húsok
természetes gyümölcslevek
A kutatások szerint a gyomorfekélyben szenvedőknek érdemes kerülniük:
a sült ételeket
fűszeres paprika
csokoládé
koffeintartalmú italok
mustármagvak
Nagyon kevés kutatás támasztja alá ezeket a konkrét étrendi ajánlásokat gyomorhurut esetén. A legjobb megoldás az, ha konzultálsz egy orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, hogy a saját tüneteid és az ételekre adott reakcióid alapján személyre szabott étrendet állítson össze.
Hogyan próbáljuk ki a gyomorhurut diétát
Íme néhány tipp, amely segít a gyomorhurut diéta elkezdésében.
Kövesd nyomon az étkezésedet. "Ha feljegyzed az általad elfogyasztott ételeket és az azokhoz kapcsolódó tüneteket, talán megtalálod a kapcsolatot az egyéni tüneteiddel" - mondja Romano. Kezdjed azzal, hogy kiveszed a kifogásolt ételeket az étrendedből, hogy megnézd, javulnak-e a gyomorhurutos tünetei.
Kerülj el MINDEN alkoholt. "Amíg a gyomorhurutod nem szűnik meg, a legjobb, ha teljesen kiiktatod az alkoholt".
Egyél kisebb, gyakoribb étkezéseket. Általában próbálj meg rendszeres időközönként étkezéseket fogyasztani, kerüld az étkezések kihagyását, és korlátozd a túlzott adagokat. "Ha korai teltségérzetet tapasztalsz, akkor a 3-4 óránkénti kisebb, gyakoribb étkezések hasznosak lehetnek a tápanyagbevitel és az étkezésekkel szembeni tolerancia javítására". "A lefekvés előtti legkésőbb 2-3 órával történő étkezés szintén segíthet a tünetek enyhítésében, ha a gyomorhurut tünetei gyomorrefluxszal is társulnak."
Legyél óvatos a koplalással. "Én is hozzátenném az ajánlásokat, hogy kerüljük a hosszan tartó böjtölést" - mondja Dr. Lee. "Az olyan "hóbortos" diétákban való részvétel, amelyek nagyon korlátozóak és/vagy hosszabb böjtölési időszakokat igényelnek, növelheted bizonyos vitaminhiányok és a GI-motilitás és biom megváltozásának kockázatát, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a GI egészségét.
Csökkentsd a stresszt. "Még ha a gyomorhurutodat nem is a stressz okozta, akkor is határozottan ronthat rajta". "Kezd el beépíteni a napi stresszkezelési technikákat, hogy csökkentsd a stressz-szintet (testmozgás, jóga, meditáció, naplóírás, zene stb.)."
Ha dohányzol, hagyd abba. "A dohányzás egy másik hatalmas irritáló tényező a bélrendszer számára".
Szedj probiotikumot. "Az erjesztett élelmiszerek beépítése mellett érdemes elgondolkodni a napi probiotikum bevitelén, hogy segítsen egyensúlyba hozni a bélflórát" - mondja Blakely.
Beszélj szakértővel. "Mint mindig, a gasztroenterológiára/emésztési segítségre szakosodott dietetikussal való együttműködés hasznos forrás lehet a potenciális ételkiváltó tényezők azonosításához". Ha H. Pylori-fertőzéssel küzdesz, a tüneteid nem oldódnak meg pusztán diétával. Bármilyen diéta megkezdése előtt mindig ajánlott konzultálni az orvossal.
A gyomorhurut diéta során fogyasztandó ételek
Gyulladáscsökkentő élelmiszerek
A gyomorhurut gyulladásos állapot, és a kutatások szerint a gyulladáscsökkentő étrend követése segíthet a gyulladás csökkentésében.
A gyulladás kezelését segítő táplálkozási gyakorlatok közé tartoznak:
bizonyos élelmiszerek, például bogyós gyümölcsök beiktatása az étrendbe, amelyek polifenolokat, például flavonoidokat és antociánokat tartalmaznak.
a lencsében és más hüvelyesekben található erjeszthető rostok fogyasztása.
alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek választása.
a telített zsírok bevitelének korlátozása, és az egészségesebb zsírok, például a zsíros halakban, diófélékben és magvakban található omega-3 zsírsavak fogyasztása.
Íme néhány élelmiszer, amelyek szerepet játszhatnak a gyulladáscsökkentő étrendben:
leveles zöld zöldségek, például káposzta, kelkáposzta, spenót és rukkola
olajos halak, például lazac, makréla és szardínia
diófélék, beleértve a mandulát, a diót és a mogyorót.
gyümölcsök, mint például eper, áfonya, cseresznye és málna
olívaolaj
A fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma és más fűszerek szintén gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.
Menü és recept ötletek
Az alábbiakban két példát mutatunk arra, hogy az emberek hogyan kombinálhatják a gyomorhurutra előnyös ételeket tápláló ételekben.
1. nap
Reggeli: natúr joghurt áfonyával és apróra vágott dióval.
ebéd: pácolt tempeh saláta kovászos kenyérrel
vacsora: gyömbéres lazac párolt brokkolival és kelkáposztával
2. nap
Reggeli: reggeli: Zabpehely dióval és áfonyával
ebéd: salátával
vacsora: Tofuval: Párolt káposzta füstölt tofuval
Kerülendő élelmiszerek
2020-ban a kutatók közzétették annak a vizsgálatnak az eredményeitTrusted Source, amelyben 526 gyomorhurutban szenvedő ember töltött ki egy kérdőívet arról, hogy az étrendi tényezők hogyan befolyásolják a tüneteiket.
A résztvevők arról számoltak be, hogy a következő tényezők rontották a tüneteket:
túl gyors étkezés
rendszertelen étkezések
szabálytalan méretű étkezések
éttermekben való étkezés
maradék ételek fogyasztása
A tüneteket súlyosbító ételek a következők voltak:
édességek
fűszeres ételek
sós ételek
hús
grillezett ételek
snackek
sült ételek
savanyú ételek
A gyulladás kockázatát látszólag növelő élelmiszerek a következők:
Vörös és feldolgozottA megbízható forrásból származó húsok
finomított szénhidrátokTrusted Source, például fehér kenyér és tésztafélék
cukros ételek és édességek
üdítők és édesített italok