, 2022/5/26

A legtöbb ember számára a gyomorhurut kisebb jelentőségű, és a kezelés után gyorsan elmúlik. A gyomorhurut egyes formái azonban fekélyeket okozhatnak, vagy növelhetik a rák kockázatát. Az étrend fontos szerepet játszik az emésztőrendszeri és általános egészségi állapotában. A gyomorhurut-barát étrend követése nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a jobb közérzethez.

gastritis diet

Mit kell enni a gyomorhurut diétában

Néhány élelmiszer segíthet a gyomorhurut kezelésében és a tünetek enyhítésében.

A diéta általában nem okoz krónikus gyomorhurutot, de egyes ételek fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. Ezek közé tartozhatnak olyan élelmiszerek, amelyek:

sült

fűszeres

erősen savas

Egyesek úgy találják, hogy a következő ételek és italok segítenek enyhíteni a gyomorhurut tüneteit:

magas rosttartalmú ételek, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek és babok.

alacsony zsírtartalmú ételek, például hal, sovány húsok és zöldségek.

alacsony savtartalmú ételek, beleértve a zöldségeket és a babot.

szénsavmentes italok

koffeinmentes italok

Egy 2016-os áttekintés szerint, egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek a Helicobacter pylori, más néven H. pylori nevű baktérium által okozott gyomorszövődményeken. Ezek a baktériumok fertőzést okoznak az emésztőrendszerben, ami gyomorhuruthoz vagy gyomorfekélyhez vezethet. Valójában a H. pylori a leggyakoribb oka a gyomorhurutnak, az esetek 90 százalékáért felelős.

Ezért az egészséges probiotikus élelmiszerek segíthetnek a gyomorhurutban. Ezek közé tartoznak:

kombucha

joghurt

kimchi

savanyú káposzta

A kisebb, gyakoribb étkezések fogyasztása szintén segíthet a tünetek enyhítésében. A gyomorhurut egyes típusai megnehezíthetik a szervezet számára a vas vagy a B12-vitamin felszívódását, ami hiányállapotokhoz vezethet. Beszéljen orvosával a hiányok megelőzésére szolgáló étrend-kiegészítők szedéséről.

Kerülendő ételek a gyomorhurut diéta során

A magas zsírtartalmú ételek súlyosbíthatják a gyomornyálkahártya gyulladását. Egyeseknél az ételallergiák kiválthatják a gyomorhurutot. Ezekben az esetekben ezen élelmiszerek azonosítása és kerülése kezelheti és megelőzheti az állapotot. A gyomorhurut egyes formáit a túl gyakori alkoholfogyasztás vagy a rövid időn belüli túl sok alkoholfogyasztás okozza.

A gyomrot irritáló és a gyomorhurutot súlyosbító ételek közé tartoznak a következők:

savas ételek, például a paradicsom és egyes gyümölcsök.

alkohol

szénsavas italok

kávé

zsíros ételek

sült ételek

gyümölcslevek

savanyított élelmiszerek

fűszeres ételek

tea

Ha azt veszed észre, hogy egy bizonyos élelmiszer vagy élelmiszercsoport súlyosbítja a tüneteket, akkor az adott élelmiszer kerülése megelőzheti a tüneteket. Ez különösen igaz, ha ételallergiáról van szó.

Gasztritisz diéta fekélyes fekéllyel

Kezeletlenül hagyva a gyomorhurut egyes típusai végül gyomorfekélyhez, más néven peptikus fekélyhez vezethetnek. Ha gyomorfekélye van, akkor a gyomorfekély esetében is hasonlóak azok az ételek, amelyeket enni vagy kerülni kell, mint a gyomorhurut esetében. Fekély esetén ügyelnie kell arra, hogy tápanyagokban gazdag ételeket kapjon. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése megkönnyíti a fekély gyógyulását.

A 2014-es kutatás szerint az étrendről és a gyomorfekélyről, a következő élelmiszerek megengedettek:

tej, joghurt és alacsony zsírtartalmú sajtok

növényi olajok és olívaolaj

egyes gyümölcsök, köztük az alma, a dinnye és a banán

néhány zöldség, beleértve a leveles zöldeket, a sárgarépát, a spenótot és a cukkinit.

lencse, csicseriborsó és szója

sovány húsok

természetes gyümölcslevek

A kutatások szerint a gyomorfekélyben szenvedőknek érdemes kerülniük:

a sült ételeket

fűszeres paprika

csokoládé

koffeintartalmú italok

mustármagvak

Nagyon kevés kutatás támasztja alá ezeket a konkrét étrendi ajánlásokat gyomorhurut esetén. A legjobb megoldás az, ha konzultálsz egy orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, hogy a saját tüneteid és az ételekre adott reakcióid alapján személyre szabott étrendet állítson össze.

Hogyan próbáljuk ki a gyomorhurut diétát

Íme néhány tipp, amely segít a gyomorhurut diéta elkezdésében.

Kövesd nyomon az étkezésedet. "Ha feljegyzed az általad elfogyasztott ételeket és az azokhoz kapcsolódó tüneteket, talán megtalálod a kapcsolatot az egyéni tüneteiddel" - mondja Romano. Kezdjed azzal, hogy kiveszed a kifogásolt ételeket az étrendedből, hogy megnézd, javulnak-e a gyomorhurutos tünetei.

Kerülj el MINDEN alkoholt. "Amíg a gyomorhurutod nem szűnik meg, a legjobb, ha teljesen kiiktatod az alkoholt".

Egyél kisebb, gyakoribb étkezéseket. Általában próbálj meg rendszeres időközönként étkezéseket fogyasztani, kerüld az étkezések kihagyását, és korlátozd a túlzott adagokat. "Ha korai teltségérzetet tapasztalsz, akkor a 3-4 óránkénti kisebb, gyakoribb étkezések hasznosak lehetnek a tápanyagbevitel és az étkezésekkel szembeni tolerancia javítására". "A lefekvés előtti legkésőbb 2-3 órával történő étkezés szintén segíthet a tünetek enyhítésében, ha a gyomorhurut tünetei gyomorrefluxszal is társulnak."

Legyél óvatos a koplalással. "Én is hozzátenném az ajánlásokat, hogy kerüljük a hosszan tartó böjtölést" - mondja Dr. Lee. "Az olyan "hóbortos" diétákban való részvétel, amelyek nagyon korlátozóak és/vagy hosszabb böjtölési időszakokat igényelnek, növelheted bizonyos vitaminhiányok és a GI-motilitás és biom megváltozásának kockázatát, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a GI egészségét.

Csökkentsd a stresszt. "Még ha a gyomorhurutodat nem is a stressz okozta, akkor is határozottan ronthat rajta". "Kezd el beépíteni a napi stresszkezelési technikákat, hogy csökkentsd a stressz-szintet (testmozgás, jóga, meditáció, naplóírás, zene stb.)."

Ha dohányzol, hagyd abba. "A dohányzás egy másik hatalmas irritáló tényező a bélrendszer számára".

Szedj probiotikumot. "Az erjesztett élelmiszerek beépítése mellett érdemes elgondolkodni a napi probiotikum bevitelén, hogy segítsen egyensúlyba hozni a bélflórát" - mondja Blakely.

Beszélj szakértővel. "Mint mindig, a gasztroenterológiára/emésztési segítségre szakosodott dietetikussal való együttműködés hasznos forrás lehet a potenciális ételkiváltó tényezők azonosításához". Ha H. Pylori-fertőzéssel küzdesz, a tüneteid nem oldódnak meg pusztán diétával. Bármilyen diéta megkezdése előtt mindig ajánlott konzultálni az orvossal.

A gyomorhurut diéta során fogyasztandó ételek

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

A gyomorhurut gyulladásos állapot, és a kutatások szerint a gyulladáscsökkentő étrend követése segíthet a gyulladás csökkentésében.

A gyulladás kezelését segítő táplálkozási gyakorlatok közé tartoznak:

bizonyos élelmiszerek, például bogyós gyümölcsök beiktatása az étrendbe, amelyek polifenolokat, például flavonoidokat és antociánokat tartalmaznak.

a lencsében és más hüvelyesekben található erjeszthető rostok fogyasztása.

alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, például teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek választása.

a telített zsírok bevitelének korlátozása, és az egészségesebb zsírok, például a zsíros halakban, diófélékben és magvakban található omega-3 zsírsavak fogyasztása.

Íme néhány élelmiszer, amelyek szerepet játszhatnak a gyulladáscsökkentő étrendben:

leveles zöld zöldségek, például káposzta, kelkáposzta, spenót és rukkola

olajos halak, például lazac, makréla és szardínia

diófélék, beleértve a mandulát, a diót és a mogyorót.

gyümölcsök, mint például eper, áfonya, cseresznye és málna

olívaolaj

A fokhagyma, a gyömbér, a kurkuma és más fűszerek szintén gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

Menü és recept ötletek

Az alábbiakban két példát mutatunk arra, hogy az emberek hogyan kombinálhatják a gyomorhurutra előnyös ételeket tápláló ételekben.

1. nap

Reggeli: natúr joghurt áfonyával és apróra vágott dióval.

ebéd: pácolt tempeh saláta kovászos kenyérrel

vacsora: gyömbéres lazac párolt brokkolival és kelkáposztával

2. nap

Reggeli: reggeli: Zabpehely dióval és áfonyával

ebéd: salátával

vacsora: Tofuval: Párolt káposzta füstölt tofuval

Kerülendő élelmiszerek

2020-ban a kutatók közzétették annak a vizsgálatnak az eredményeitTrusted Source, amelyben 526 gyomorhurutban szenvedő ember töltött ki egy kérdőívet arról, hogy az étrendi tényezők hogyan befolyásolják a tüneteiket.

A résztvevők arról számoltak be, hogy a következő tényezők rontották a tüneteket:

túl gyors étkezés

rendszertelen étkezések

szabálytalan méretű étkezések

éttermekben való étkezés

maradék ételek fogyasztása

A tüneteket súlyosbító ételek a következők voltak:

édességek

fűszeres ételek

sós ételek

hús

grillezett ételek

snackek

sült ételek

savanyú ételek

A gyulladás kockázatát látszólag növelő élelmiszerek a következők:

Vörös és feldolgozottA megbízható forrásból származó húsok

finomított szénhidrátokTrusted Source, például fehér kenyér és tésztafélék

cukros ételek és édességek

üdítők és édesített italok