, 2022/6/14

A fogorvos valószínűleg meg fogja szagolni mind a szájból, mind az orrból jövő leheletet, és egy skálán értékelni fogja a szagot. Mivel leggyakrabban a nyelv hátsó része a szag forrása, fogorvosa azt is lekaparhatja, és értékelheti a szagát. Léteznek kifinomult detektorok, amelyek képesek azonosítani a rossz leheletért felelős vegyi anyagokat, bár ezek nem mindig állnak rendelkezésre.

stinky breath elimination

A rossz lehelet csökkentése, a szuvasodás elkerülésének elősegítése és az ínybetegségek kockázatának csökkentése érdekében következetesen gyakorold a jó szájhigiéniát. A rossz lehelet további kezelése az októl függően változhat. Ha a rossz leheletet feltételezhetően valamilyen alapbetegség okozza, fogorvosod valószínűleg beutal az alapellátójához.

Mi okozza a rossz leheletet? És mit tehet ellene?

A rossz lehelet a szájüregben és azon kívül is keletkezhet. A rossz leheletet jellemzően a fogakon és a nyelven lévő törmelékeken jelen lévő baktériumok okozzák. Így nem meglepő, hogy a legtöbb szájszaglás a rossz szájhigiéniával, az ínybetegségekkel, például ínygyulladással és parodontitisszel, valamint a szájszárazsággal függ össze, amely olyan állapot, amikor a nyálmirigyek nem tudnak elegendő nyálat termelni ahhoz, hogy nedvesen tartsák a szájat. A fogorvosnál tett látogatás segíthet kizárni a parodontális betegséget, és azonosítani minden olyan szájüregi problémát, amely hozzájárulhat a rossz lehelethez.

A szájnyálkahártya-gyulladás, a légúti fertőzések, például az arcüreggyulladás vagy a hörghurut, valamint egyes gyomor-bélrendszeri betegségek kis számban felelősek lehetnek a rossz leheletért. Az előrehaladott máj- vagy vesebetegség és a kontrollálatlan cukorbetegség szintén vezethet kellemetlen lehelethez. Ezekben az esetekben az illetőnek valószínűleg a rossz lehelet mellett jelentős tünetei is lesznek, és orvoshoz kell fordulni.

A fogorvosi intézkedések közé tartozhatnak:

Szájöblítők és fogkrémek. Ha rossz leheleted a fogaidon felhalmozódott baktériumok (lepedék) okozzák, fogorvosod szájöblítőt javasolhat, amely elpusztítja a baktériumokat. Fogorvosod ajánlhat olyan fogkrémet is, amely antibakteriális hatóanyagot tartalmaz a lepedék felhalmozódását okozó baktériumok elpusztítására.

A fogágybetegség kezelése. Ha ínybetegséged van, akkor ínyspecialistához (parodontológushoz) utalhatnak. A fogínybetegség következtében az íny elszakadhat a fogaidtól, és mély zsebek maradnak, amelyek megteltek szagot okozó baktériumokkal. Néha csak a szakszerű tisztítás távolítja el ezeket a baktériumokat. Fogorvosod javasolhatja a hibás fogpótlások cseréjét is, amelyek a baktériumok táptalajául szolgálnak.

Életmód és otthoni jogorvoslatok

A rossz lehelet csökkentése vagy megelőzése:

Moss fogat evés után. Tarts a munkahelyeden egy fogkefét, amelyet evés után használhatsz. Legalább naponta kétszer, különösen étkezések után, moss fogat fluoridtartalmú fogkrémmel. Az antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező fogkrém bizonyítottan csökkenti a rossz lehelet szagát.

Legalább naponta egyszer használj fogselymet. A megfelelő fogselyem eltávolítja az ételmaradékokat és a lepedéket a fogak között, ami segít a rossz lehelet megfékezésében.

Keféld meg a nyelved. A nyelved baktériumoknak ad otthont, ezért gondos kefélése csökkentheti a szagokat. Azoknak, akiknek a nyelve a baktériumok jelentős elszaporodása miatt (például dohányzás vagy szájszárazság miatt) bevonatos, előnyös lehet a nyelvkaparó használata. Vagy használj olyan fogkefét, amelynek beépített nyelvtisztítója van.

Tisztítsd meg a műfogsorokat vagy fogászati eszközöket. Ha hidat vagy műfogsort viselsz, legalább naponta egyszer vagy fogorvosod utasítása szerint alaposan tisztítsd meg. Ha fogszabályozót vagy szájvédőt viselsz, minden alkalommal tisztítsd meg, mielőtt a szájába vennéd. Fogorvosod tudja ajánlani a legjobb tisztítószert.

Kerüld a szájszárazságot. Szájad nedvesen tartása érdekében kerüld a dohányzást, és igyál sok vizet - ne kávét, üdítőket vagy alkoholt, amelyek szárazabb szájat eredményezhetnek. Rágj rágógumit vagy szopogass cukorkát (lehetőleg cukormenteset) a nyál serkentése érdekében. Krónikus szájszárazság esetén fogorvosod vagy orvosod felírhat mesterséges nyálkészítményt vagy a nyálfolyást serkentő gyógyszert.

Állítsd be az étrended. Kerüld az olyan ételeket, mint a hagyma és a fokhagyma, amelyek rossz leheletet okozhatnak. A sok cukros étel fogyasztása szintén összefügg a rossz lehelet kialakulásával.

Rendszeresen szerezz be új fogkefét. Cseréld ki fogkeféjét, amikor az megkopik, körülbelül három-négy havonta, és válassz puha sörtéjű fogkefét.

Időzítsd a rendszeres fogászati ellenőrzéseket. Rendszeresen - általában évente kétszer - keresd fel fogorvosod, hogy megvizsgálja és megtisztítsa fogaid vagy műfogsorod.

Könnyen javíthatsz a leheletén, és ezzel egyidejűleg megőrizheted fogaid és ínyed egészségét. Próbáld ki ezeket az egyszerű lépéseket, hogy a szájad frissnek és tisztának érezzed.

Öblítsd ki a szádat.

Amellett, hogy felfrissíti a leheleted, a szájvíz a baktériumok eltávolításával extra védelmet nyújt. A friss mentolos íz jó érzéssel tölthet el. De győződj meg róla, hogy a választott szájvíz elpusztítja a rossz leheletet okozó baktériumokat. Ne csak elfedje a szagot. Öblítsd ki naponta egy jó szájvízzel, és állítsd meg a rossz leheletet a forrásánál. Az ideális időpont erre lefekvés előtt van. Azzal is segíthetsz a leheleteden, ha étkezés után sima vízzel öblögeted a szádat. Ez megszabadíthat a fogak közé ragadt ételmaradékoktól.

Szokj le a dohányzásról.

Amellett, hogy rákot okoz, a dohányzás károsíthatja az ínyt, elszínezheti a fogakat és rossz leheletet okozhat. A vény nélkül kapható nikotintapaszok segíthetnek megzabolázni a vágyat. Ha egy kis segítségre van szükséged, kérj időpontot orvosodtól, hogy beszéljetek a dohányzásról leszoktató programokról vagy a vényköteles gyógyszerekről, amelyek segíthetnek végleg leszokni a dohányzásról.

Hagyd ki a vacsora utáni mentolos cukorkát, és rágózz inkább rágógumit.

A szádban lévő baktériumok imádják a cukrot. Arra használják, hogy savat készítsenek belőle. Ez elhasználja a fogaid és rossz leheletet okoz. Rágj helyette cukormentes rágógumit. "A rágógumi serkenti a nyálat, amely a száj természetes védekező mechanizmusa a lepedék savai ellen, amelyek a fogszuvasodást és a rossz leheletet okozzák".

Tartsd egészségesen az ínyed.

Az ínybetegségek rossz leheletet okoznak. A baktériumok a fogak tövében lévő zsebekben gyűlnek össze, ami szagot okoz. Ha ínybetegséged van, fogorvosod javasolhatja, hogy keress fel egy parodontológust, aki a kezelésre specializálódott.

Nedvesítsd a szájad

Fogszuvasodást és rossz leheletet kaphatsz, ha nem termelsz elég nyálat. Ha száraz a szád, igyál sok vizet a nap folyamán. Rágj cukormentes rágógumit vagy szopogass cukormentes keménycukrot. Éjszakára próbálj ki egy párásítót is, hogy nedvesítse a levegőt a lakásban.

Keresd fel orvosod.

Ha a rossz lehelet minden erőfeszítése ellenére is fennáll, kérj időpontot orvosodtól. Ők ellenőrizni fogják, hogy problémáidnak nincs-e köze valamilyen betegséghez.

Petrezselyem

A petrezselyem népszerű népi gyógymód a rossz lehelet ellen. Friss illata és magas klorofilltartalma arra utal, hogy szagtalanító hatása lehet. Tanulmányok (azonban nem emberi leheletre vonatkozóan végezték) kimutatták, hogy a petrezselyem hatékonyan küzdhet a bűzös kénvegyületek ellen. Ha petrezselymet szeretnél használni rossz lehelet ellen, rágj friss leveleket minden étkezés után, vagy vásárolj petrezselyem étrend-kiegészítőt.

Ananászlé

Sokan úgy vélik, hogy az ananászlé a leggyorsabb és leghatékonyabb kezelés a rossz lehelet ellen. Bár nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezt az elméletet, az anekdotikus beszámolók szerint működik. Igyál meg egy pohár bio ananászlevet minden étkezés után, vagy rágj egy-két percig egy ananászszeletet. Az is fontos, hogy ne felejtsd el utána kiöblíteni a szádat a gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő cukortól.

Joghurt

A joghurt egészséges baktériumokat, úgynevezett laktobacillusokat tartalmaz. Ezek az egészséges baktériumok segíthetnek leküzdeni a rossz baktériumokat a szervezet különböző részein, például a bélrendszerben. Kutatások szerint a joghurt segíthet a rossz lehelet csökkentésében is. Egy tanulmány szerint hat hét joghurtfogyasztás után a résztvevők 80 százalékánál csökkent a rossz lehelet. A joghurtban található probiotikumok hatékonyan csökkentik a rossz lehelet súlyosságát. Ha a joghurtot a rossz lehelet ellen szeretnéd használni, fogyassz naponta legalább egy adag natúr, zsírmentes joghurtot.

Tej

A tej jól ismert gyógymód a rossz lehelet ellen. A ResearchTrusted Source szerint a fokhagyma fogyasztása után tejet inni jelentősen javíthatja a "fokhagymás" leheletet. A módszer alkalmazásához igyál meg egy pohár alacsony vagy teljes zsírtartalmú tejet olyan étkezés közben vagy után, amely olyan erős szagú ételeket tartalmaz, mint a fokhagyma és a hagyma.

Édeskömény vagy ánizsmag

Az édeskömény- és ánizsmagot már ősidők óta használják a lehelet felfrissítésére. India egyes részein a pörkölt édesköménymagokat még mindig "mukhwas"-ként, azaz szájfrissítőként használják, hogy megtisztítsák a vacsora utáni leheletet. Édes ízűek, és aromás illóolajokat tartalmaznak, amelyek friss illatot adnak a leheletnek.

Az édeskömény- és ánizsmagot lehet sima, pörkölt vagy cukorral bevont formában fogyasztani.

Narancs

A narancs nemcsak egészséges desszert, de a foghigiéniát is elősegíti. Sok embernek azért van rossz lehellete, mert nem termel elég nyálat ahhoz, hogy kimossa a bűzös szagú baktériumokat. Kutatások szerint a C-vitamin segít növelni a nyáltermelést, ami segíthet megszüntetni a rossz leheletet. A narancs gazdag ebben a vitaminban.

Cink

A cink-sók, egyes szájvizek és rágógumik összetevője, ellensúlyozhatja a rossz leheletet. A cink úgy működik, hogy csökkenti a leheletben lévő kénes vegyületek számát. Kutatások kimutatták, hogy a cinket tartalmazó oldattal való rendszeres öblögetés legalább 6 hónapig hatékonyan csökkentheti a rossz leheletet.

Próbáld ki a szájszárazságban szenvedők számára kifejlesztett cinkes rágógumit. Cink étrend-kiegészítőket is találhatsz a helyi drogériában, vagy megvásárolhatod őket online.

Zöld tea

A zöld tea hatékony házi gyógymód a rossz lehelet ellen. A Research szerint a zöld tea fertőtlenítő és szagtalanító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek átmenetileg felfrissíthetik a leheletet. A menta hasonló hatással rendelkezik, így egy csésze zöld mentatea ideális leheletfrissítő lehet. Lefekvés előtt főzz két csésze teát, és egy éjszakára tedd hűtőbe. Öntsd a hűtött teát egy vizes palackba, és vidd magával a munkahelyedre. Lassan kortyolgasd egész nap.

Alma

Egy tanulmány szerint a nyers alma erőteljes hatással van a fokhagymás lehelet ellen. Az almában lévő bizonyos természetes vegyületek semlegesítik a fokhagymában lévő bűzös szagú vegyületeket. Ez különösen hasznos azoknak, akiknek a fokhagymás leheletük tartósan megmarad, mert semlegesíti a vegyületeket a véráramban, nem pedig csak a száj szagtalanítását végzi.