, 2022/5/17

Az aranyér, más néven cölöpök, a végbélnyílásban és a végbél alsó részén lévő duzzadt vénák, hasonlóan a visszerekhez. Az aranyér kialakulhat a végbél belsejében (belső aranyér) vagy a végbélnyílás körüli bőr alatt (külső aranyér). Négy felnőttből közel háromnak időnként aranyere lesz. Az aranyérnek számos oka van, de gyakran az ok ismeretlen.

hemorrhoids symptoms

Szerencsére hatékony lehetőségek állnak rendelkezésre az aranyér kezelésére. Sokan otthoni kezelésekkel és életmódbeli változtatásokkal érnek el enyhülést.

Néha ezeknek az ereknek a fala olyan vékonyra nyúlik, hogy a vénák kidudorodnak és irritálódnak, különösen, amikor kakilsz. Az aranyeret cölöpnek is nevezik.

Az aranyér a végbélvérzés egyik leggyakoribb oka. Gyakran maguktól elmúlnak. A kezelések is segíthetnek.

Tünetek

Az aranyér jelei és tünetei általában az aranyér típusától függnek.

Külső aranyér

Ezek a végbélnyílás körüli bőr alatt vannak. A jelek és tünetek a következők lehetnek:

Viszketés vagy irritáció a végbél környékén

Fájdalom vagy kellemetlen érzés

duzzanat a végbélnyílás körül

Vérzés

Belső aranyér

A belső aranyér a végbél belsejében helyezkedik el. Általában nem láthatóak vagy érezhetőek, és ritkán okoznak kellemetlenséget. De a székletürítéskor fellépő erőlködés vagy irritáció okozhatja:

Fájdalommentes vérzés a székletürítés során. Előfordulhat, hogy kis mennyiségű élénkpiros vért vesz észre a WC-papírján vagy a WC-ben.

Az aranyér a végbélnyíláson keresztül tolódni (prolapsált vagy kiálló aranyér), ami fájdalmat és irritációt okoz.

Trombózisos aranyér

Ha a vér összegyűlik egy külső aranyérben és vérrögöt (trombus) képez, az a következményekkel járhat:

Súlyos fájdalom

Duzzanat

Gyulladás

Kemény csomó a végbélnyílás közelében

Okok

A végbélnyílás körüli vénák nyomás hatására hajlamosak megnyúlni, és kidudorodhatnak vagy megduzzadhatnak. Az aranyér kialakulhat a végbél alsó részén a megnövekedett nyomás miatt:

Feszülés a székletürítés során

Hosszú ideig tartó ülés a WC-n.

Krónikus hasmenés vagy székrekedés.

elhízás

Terhesség

Anális közösülés

Kevés rostot tartalmazó étrend fogyasztása

Rendszeres nehéz emelés

Kockázati tényezők

Az életkor előrehaladtával nő az aranyér kialakulásának kockázata. Ez azért van, mert a végbél és a végbélnyílás vénáit tartó szövetek meggyengülhetnek és megnyúlhatnak. Ez akkor is előfordulhat, ha terhes, mert a baba súlya nyomást gyakorol a végbél környékére.

Szövődmények

Az aranyér szövődményei ritkák, de ide tartoznak:

Vérszegénység. Ritkán az aranyér okozta krónikus vérveszteség vérszegénységet okozhat, amikor nincs elég egészséges vörösvérsejtje ahhoz, hogy oxigént szállítson a sejtekhez.

Fojtott aranyér. Ha a belső aranyér vérellátása megszűnik, az aranyér "megfojtottá" válhat, ami rendkívüli fájdalmat okozhat.

Vérrög. Esetenként vérrög képződhet az aranyérben (trombózisos aranyér). Bár nem veszélyes, rendkívül fájdalmas lehet, és néha fel kell szúrni és le kell üríteni.

Külső aranyér

A külső aranyér a végbélnyílás körüli bőr alatt található, ahol sokkal több fájdalomérző ideg található. A külső aranyér tünetei a következők:

Fájdalom

Vérzés

Viszketés

duzzanat.

Mikor hívja orvosát

Az aranyér ritkán veszélyes. Ha a tünetek egy héten belül nem múlnak el, vagy ha vérzésed van, keresd fel orvosod, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincs-e súlyosabb állapotod

Az aranyér jelei és tünetei

Ha székelés után vért látsz a WC-csészében, az kétségtelenül riasztó, de ez az aranyér egyik fő tünete. A többi tünet a következő:

Élénkvörös vér a WC-papíron vagy a székletben székelés után.

Viszketés a végbél környékén

Fájdalom a végbél környékén, különösen ülés közben

Fájdalom székelés közben

Egy vagy több kemény, fájdalmas csomó a végbélnyílás körül.

Ha ezen aranyeres tünetek bármelyikét tapasztalod, kerüld a túlzott erőlködést, dörzsölést vagy tisztálkodást a végbélnyílás környékén, mivel ez fokozhatja az irritációt és a viszketést, és akár vérzéshez is vezethet. Ezenkívül törölgetés helyett próbáld szárazra tapogatni a területet.