, 2022/5/12

A végbélvérzés olyan betegségek tünete, mint az aranyér, a végbélrepedés, a gyulladásos bélbetegség (IBD), a fekélyek és a vastagbélrák. Jellemzően a végbélvérzést a WC-papíron, a WC-csésze vizében vagy a székletben észleled. Fontos, hogy fordulj egészségügyi szolgáltatójához, ha végbélvérzést tapasztalsz, mert ez súlyos betegség jele lehet.

causes of vères szèklet

Súlyos a végbélvérzés?

Bizonyos esetekben a végbélvérzés egy könnyen kezelhető állapot kisebb tünete lehet. Az aranyér például végbélvérzést okozhat. Ez általában nem tart sokáig, és az aranyér gyakran könnyen kezelhető. A végbélvérzés azonban néha olyan súlyos állapot jele lehet, mint a vastagbélrák. Fontos, hogy nyomon kövesd a vérzést, amit tapasztalsz. Ha erős, gyakori vagy aggodalomra ad okot, hívd fel egészségügyi szolgáltatód, hogy ellenőriztesd.

Mi a végbélvérzés?

Riasztó lehet, ha a vécébe nézünk, és vért látunk. Sokfelé járhat az agyad, amikor megszólalnak a vészharangok, hogy valami nincs rendben. Ez gyakran végbélvérzés. A végbélvérzés számos különböző egészségügyi állapot tünete lehet, az enyhe vérzéstől kezdve a súlyos állapot, például a vastagbélrák jeléig. Ha végbélvérzést tapasztal, többféle módon is láthat vért - a vécépapíron, amikor megtörli, a vécécsésze vizében vagy a kakiban. A vér különböző színű lehet, az élénkvöröstől a sötét bordón át a feketéig.

A vér színe, amit lát, tulajdonképpen azt is jelezheti, hogy honnan származhat a vérzés.

Az élénkpiros vér általában olyan vérzést jelent, amely a vastagbélben vagy a végbélben van alacsonyan.

A sötétvörös vagy gesztenyebarna vér azt jelentheti, hogy a vastagbélben vagy a vékonybélben magasabban van a vérzés.

A meléna (sötét és kátrányszerű széklet) gyakran utal a gyomorban lévő vérzésre, például fekélyből származó vérzésre.

Néha a végbélvérzés szabad szemmel nem látható, és csak mikroszkóppal látható. Ezt a fajta vérzést általában a székletminta laboratóriumi vizsgálata során találják meg.

Hogyan jelentkezik a végbélvérzés?

A végbélvérzést többféleképpen láthatja vagy tapasztalhatja, többek között a következők szerint:

Vért lát a WC-papíron, amikor megtörli.

Vért lát a vécécsészében, amikor a fürdőszobát használja - a víz a vécécsészében úgy tűnhet, mintha vörösre lenne festve.

Sötétvörös, fekete vagy kátrányos kaki észlelése székelés közben.

A végbélvérzés lehet élénkpiros vagy sötétebb színű. Végbélvérzése lehet anélkül is, hogy látná. Ez akkor fordulhat elő, ha nagyon kis mennyiségű vér van a székletében - ezt nevezzük okkult vérzésnek.

Hogyan nézne ki a székletem, ha végbélvérzésem lenne?

Ha vér van a székletedben, az többféleképpen nézhet ki. Lehetnek élénkpiros vércsíkok a székletén, vagy lehet, hogy vérrel keverve látod. A széklet nagyon sötétnek, majdnem feketének és kátrányosnak is tűnhet. Néha előfordulhat, hogy a székletedben nem látható vér van. Ezt nevezzük okkult vérzésnek. Ez az emésztőrendszerén belüli vérzés jele lehet. Jelezhet súlyosabb állapotot is, például gyulladásos betegséget a beleiben vagy rákot.

Az okkult vérzést általában olyan laboratóriumi vizsgálatok során találják meg, amelyek a székletéből vett mintát vizsgálják, hogy kis mennyiségű vért találjanak. Ezt széklet okkult vérvizsgálatnak nevezik, és a lehetséges vastagbélrák szűrésére is használható. Egészségügyi szolgáltatód javasolhatja ezt, ha a családodban előfordult már vastagbélrák.

Az egyik dolog, amit szem előtt kell tartani, ha szokatlan színt látsz a kakidban, az az, hogy mit ettél. Vannak bizonyos ételek, amelyek megváltoztathatják a széklet színét, és vörösnek vagy akár feketének is tűnhet. Ezt gyakran összetévesztik a székletében lévő vérrel.

Milyen tünetei vannak a végbélvérzésnek?

A végbélvérzés tünetei attól függően változhatnak, hogy mi okozza a vérzést. A végbélvérzés legtöbb oka kezelhető és nem súlyos. Bizonyos esetekben a végbélvérzés súlyos betegség, például vastagbélrák tünete lehet. Mivel otthon nehéz lehet megállapítani a végbélvérzés okát, általában jó ötlet, hogy végbélvérzés esetén forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Néhány tünet, amely végbélvérzés esetén jelentkezhet:

Végbélfájdalom és/vagy nyomásérzés.

Élénkvörös vér megjelenése a székletben, az alsóneműn, a WC-papírban vagy a WC-csészében.

Vörös, gesztenyebarna vagy fekete színű széklet.

A széklet kátrányszerű megjelenése.

Szellemi zavarodottságot tapasztal.

Szédülés vagy szédülés érzése.

ájulás.

Egyes nagyon súlyos esetekben a végbélvérzés sokkhoz vezethet. Ha a sokk bármely tünetét tapasztalja, azonnal hívja a 911-et, és kérjen segítséget. A sokk tünetei a következők lehetnek:

Hirtelen vérnyomásesés.

Gyors szívverés.

Nem tud vizelni.

Eszméletvesztés.

Mi okozza a végbélvérzést?

Számos különböző oka lehet annak, hogy végbélvérzést tapasztalhat. A végbélvérzés okai a gyakori és enyhe állapotoktól a súlyosabb és ritkább állapotokig terjedhetnek, amelyek azonnali orvosi kezelést igényelnek.

A végbélvérzés okai a következők lehetnek:

Aranyér: Az aranyér a végbélben (belső aranyér) vagy a végbélnyílásban (külső aranyér) lévő duzzadt vénák. Az aranyér számos okból kialakulhat, többek között krónikus székrekedés, a székletürítés közbeni erőlködés, terhesség, nehéz tárgyak emelése, anális közösülés és nagyobb testsúly (elhízás) miatt. Az aranyér nem jelent orvosi vészhelyzetet, és a vécépapíron vagy a WC-bélben esetleg megjelenő vér miatt nem kell komolyan aggódni.

Anális repedés: Az anális repedés, amelyet néha összetévesztenek az aranyérrel, egy hasadék vagy szakadás a végbélnyílás körüli bőrben. Ez akkor fordul elő, ha nagyon kemény székleted van, amit nehéz kiüríteni. A bélmozgás okozta extra nyomás miatt a bőr felszakad. A végbélrepedés okozhatja, hogy vért lát, amikor kimegy a mosdóba, valamint égő érzést érezhet a székletürítés során. A végbélrepedések általában idővel maguktól elmúlnak.

Végbéltályog vagy sipoly: A végbélnyílásban valójában kis mirigyek vannak, amelyek a székletürítést hivatottak segíteni. Ezek a mirigyek elfertőződhetnek, ami tályogot vagy sipolyt okozhat. Ha a végbélnyíláson belüli mirigyben gennyesedés keletkezik, ami elzáródást okoz, akkor tályogról van szó. Az anális sipoly egy apró alagút, amely a tályogot a végbélnyílás körüli bőrrel köti össze. Ezeket az állapotokat okozhatja gyulladásos bélbetegség, tuberkulózis vagy sugárkezelés.

Divertikulózis/Divertikulitisz: Ezek az állapotok akkor fordulnak elő, amikor a bél gyengébb szakaszaiban kis tasakok - úgynevezett divertikulumok - alakulnak ki. Ezek a divertikulumok átnyúlhatnak a bél falán, vérzést és fertőzéseket okozva. Ha ezek a tasakok elfertőződnek, olyan tüneteket okozhatnak, mint a hasi fájdalom, láz és a bélműködés hirtelen megváltozása.

Gyulladásos bélbetegség (IBD): A gyulladásos bélbetegség (IBD) a vékony- vagy vastagbél duzzanata. Az IBD-nek két típusa van - a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás. A Crohn-betegség olyan állapot, amikor az emésztőrendszerben duzzanatos foltok alakulnak ki. A vastagbélgyulladásban a duzzanat főként a vastagbélben jelentkezik. Az IBD-ben szenvedő emberek lázat, hasmenést, hasi fájdalmat és görcsöket, bélelzáródást és végbélvérzést tapasztalhatnak.

Fekélyek: Ha az emésztőnedvek mennyisége a belekben nincs egyensúlyban, az károsíthatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és fekélyeket okozhat. Ezek vérezhetnek, ami miatt fekete, néha kátrányszerű székletet kaphat.

Nagyméretű polipok: A polip úgy nézhet ki, mint egy gomba, amely a bél oldalából nő ki. A nagy polipok vérezhetnek, ami végbélvérzést okozhat. Bizonyos esetekben a polipok rákká alakulhatnak, ha nem kezelik őket. Fontos, hogy a polipokkal kapcsolatos végbélvérzést kivizsgáltasd, mert ez a vastagbélrák jele lehet.

Ápolás és kezelés

Vannak-e vizsgálatok a végbélvérzésre?

Egészségügyi szolgáltatója többféle módon is értékelheti a végbélvérzést, hogy segítsen kideríteni az okot. Kezdheti azzal, hogy megkérdezi Önt a végbélvérzés körül kialakult helyzetről. Néhány kérdés a következő lehet:

Mikor kezdődött a végbélvérzés?

Mit evttél a végbélvérzés észlelése előtti napon?

Milyen gyakran van székletürítésed?

Volt-e székrekedésed?

Feszültél-e a székletürítés során?

Van-e fájdalmad, amikor a végbélvérzés jelentkezik?

Van-e vér a székleteden (és hogyan néz ki), a WC-bélben vagy amikor megtörlöd?

Van aranyered?

Vannak gyulladásos bélbetegségeid?

Előfordult-e a családodban vastagbélrák?

Ezek a kérdések segíthetnek az egészségügyi szolgáltatójának leszűkíteni a vérzés lehetséges okát. Vannak olyan vizsgálatok is, amelyeket a szolgáltatód elvégezhet, hogy segítsen meghatározni az okot.

A végbélvérzés okának diagnosztizálását segítő vizsgálatok a következők lehetnek:

A végbél és a végbélnyílás fizikai vizsgálata.

Kolonoszkópia.

Sigmoidoszkópia.

széklet okkult vérvizsgálat (a Hemoccult® ennek a vizsgálatnak egy változata, amelyet a szolgáltató irodájában végezhet el).

Egészségügyi szolgáltatód javasolhat csak egyet e vizsgálatok közül, vagy több vizsgálatot is elvégezhet közülük együttesen, hogy megpróbálja feltárni a végbélvérzés okát.

A végbélvérzés magától elmúlik?

A vérzés okától függően a végbélvérzés magától is megszűnhet. Azonban figyelni kell a testedre, és nyomon kell követni a vérzést. Ha egyszer fordul elő, majd eláll, vedd tudomásul, de valószínűleg nem vészhelyzetről van szó. Ha erős végbélvérzésed van, vagy rendszeresen vérzik, fordulj egészségügyi szolgáltatódhoz, hogy azonnali ellátást kapj. Mindig jó ötlet, ha tájékoztatod egészségügyi szolgáltatódat a tapasztalt végbélvérzésről.