, 2022/5/13

Van egy elvárás, hogy mit fogsz látni a vécében kakilás után. Így amikor lenézel a vízbe, és valami élénkzöldet látsz... nos, nyugodtan mondhatod, hogy néhány kérdés felmerülhet benned. Aggódnia kell, ha zöld a kakija? Kezdjük egy alapvető ténnyel: nem vagy egyedül, ha egy fröccsenést követően váratlanul zöld színfoltot találsz a vécécsészében. "A székletürítés színe és árnyalata napról napra változhat". "Olyan, mint az élet - mindig változik és soha nem ugyanaz."

green stool

A kaki több okból is zölddé válhat. Néhány példa erre a magas klorofilltartalmú növényekben, például spenótban vagy kelkáposztában gazdag étrend, antibiotikum-kúra vagy bakteriális fertőzés. Bár ritkán ad okot aggodalomra, a kaki színének megváltozását érdemes kivizsgálni.

Mi okozza tehát?

Zöld diéta = zöld kaki

Az, hogy mit eszel, a legvalószínűbb magyarázat a zöld kakira - különösen, ha hajlamos vagy olyan kerti zöldségeket rágcsálni, mint a brokkoli, a kelkáposzta és a spenót. A klorofill, amely ezeknek a zöldségeknek zöld színt kölcsönöz, ugyanezt teheti a kakival is.

Egyéb lehetséges étel- és italforrások, amelyek zölddé tehetnek, a következők:

Áfonya vagy más kék vagy lila gyümölcsök és zöldségek.

Zöld gyümölcsök, például az avokádó, a zöld alma és a mézédes dinnye.

Kendermagok.

Gyógynövények, például bazsalikom, koriander és petrezselyem.

Matcha (porított zöld tea).

Pisztácia.

Egy kevésbé organikus erő - zöld ételfesték - is állhat a Hulk-szerű árnyalat mögött a 2-es számmal. (Tekintsük ezt egy természetellenesen élénkzöld cukormázas Szent Patrik-napi muffin elfogyasztásának következményének.)

Dr. Lee szerint az ételekkel kapcsolatos bármilyen esetben a funky árnyalatnak egy-két napon belül el kell tűnnie, amint a forrás kiürül a szervezetéből.

Gyógyszerek

Az antibiotikumok apró - és potenciálisan színes - változásokat okozhatnak abban, ahogyan a szervezeted megemészti az ételt. Az ok? A gyógyszerek megváltoztathatják a bélflórát, ami zöldes árnyalatot adhat annak, ami kijön. Egyes gyógyszerek a gyomrodat is felboríthatják, ami epével teli hasmenést eredményezhet, amely kissé zöldnek tűnik.

Fertőzések vagy egészségügyi állapotok

A "zöldre színeződés" régóta használt kifejezés arra, hogy valakinél a betegség jelei mutatkoznak. Ugyanez elmondható a kakidról is. A zöldes széklet jelezheti, hogy bakteriális fertőzés (például szalmonella vagy E. coli), vírusfertőzés (norovírus) vagy parazita (Giardia) okozta gyors átfolyású, fel nem szívódott epe "ömlengését".

A zöld kaki lehet a következő tünete is:

Az epehólyag közelmúltbeli eltávolítása, ami átmenetileg több epét juttathat az emésztőrendszerébe, és zöldes hasmenéshez vezethet.

Irritábilis bél szindróma.

Egy óvatosságra intünk azonban, mielőtt egy csepp kakilásra elkezdenél bosszankodni: "Mindezek az egészségügyi problémák lehetségesek, de nem ezek a normálisak". "Ha tökéletesen jól érzed magad, és nincs hasmenésed, a más színű székletürítés nagy valószínűséggel összefügg valamivel, amit ettél".

Diéta

Nemrégiben növelted a zöld (leveles) zöldségek fogyasztását? A zöld zöldségek iránti sóvárgása lehet az oka annak, hogy a széklete megváltozott színűvé vált. Ne aggódj - nem kell emiatt aggódnia, ha nem mutat más emésztőrendszeri tüneteket. A szervezeted egyszerűen nem szokott hozzá a nagyobb mennyiségű zöld ételek fogyasztásához, függetlenül attól, hogy ezek az ételek természetes vagy festett zöldek. Mindenki másképp érzékeny az ételfestékekre - egyesek egyszerűen érzékenyebbek, és ennek megfelelően a székletük is érintett lehet.

Hasmenés Néha, ha a hasmenés súlyos, zöldre színezheti az ember székletét, mert a bevitt ételek nem emésztődnek meg megfelelően, és a tápanyagok nem szívódnak fel. Ha 48 óránál hosszabb ideig tartó hasmenést tapasztalsz, vagy láza, hasi/végbélfájdalma, véres széklet és/vagy sötét vizelet jelentkezik, fordulj orvoshoz.

IBS-támadás

Az IBS (irritábilis bél szindróma) fellángolása a széklet megváltozásához vezethet, beleértve a zöld elszíneződést is. Az IBS-ben szenvedők számára fontos, hogy nyomon kövessék, mi váltja ki a tüneteiket, hogy elkerüljék a fellángolást.

* Általában a székletben bekövetkező változások, mint például az elszíneződés, általában néhány napon belül elmúlnak, és nem adnak okot aggodalomra. Ha azonban a széklete néhány napnál hosszabb ideig elszíneződik vagy szokatlan marad, vagy ha egyéb emésztési problémái is fennállnak, kérjük, forduljon orvosához, hogy megállapítsa, szükség van-e vizsgálatra.

A lehetséges okok még a következők:

Epepigment: A széklet zöld lehet az epepigment jelenléte miatt. Ha a táplálék túl gyorsan halad át a bélben, az epepigment nem tud kellőképpen lebomlani. Ennek egyik lehetséges oka a hasmenés.

Antibiotikumok: Az antibiotikumok megváltoztathatják a bélben jelen lévő baktériumtípusokat. Mivel a baktériumok befolyásolják a széklet jellegzetes színét, a baktériumok megváltozása a széklet színének megváltozását jelentheti, gyakran zöldre.

Bizonyos orvosi eljárások: Például egy olyan személynél, akinek a szervezete kilöki a csontvelőátültetést, kialakulhat a graft-versus-host betegség. A hasmenés és a zöld széklet ennek az állapotnak a tünetei.

Paraziták és baktériumok: Bizonyos kórokozók okozhatják a széklet zöld színűvé válását, köztük a Salmonella baktérium, a vízben élő Giardia parazita és a norovírus. Ezek a nemkívánatos vendégek a szokásosnál gyorsabb bélműködést okozhatnak, ami hatással van a széklet színére.

Azoknak, akik úgy gondolják, hogy zöld székletük nem a zöldségekben gazdag étrendnek vagy a zöld ételfestéknek köszönhető, érdemes orvosukkal megbeszélniük a kérdést.

Fontos tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni:

sötét, kátrányos széklet

vörös vagy vörösesbarna széklet

nagy mennyiségű vér távozik a végbélből

vér a WC-csészében

viszkető végbélnyílás

duzzadt erek a végbélben

apró szakadások a végbélnyílás bőrén

a székletürítésre való késztetés még akkor is, ha a bél már üres

a vastagbél disztális vége és a végbélnyílás melletti bőr között kialakuló kis csatorna.

A székletben lévő vérnyomok vagy a végbélnyílásból származó vérzés mellett figyeljen a széklet elszíneződésével együtt jelentkező egyéb tünetekre is. Ezek közé tartozhat hányinger, vérhányás vagy teltségérzet.

Az illetőnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha e tünetek bármelyike fennáll.

A végbélvérzés gyakori okai közé tartozikmegbízható forrás:

aranyér, más néven aranyér.

gyulladásos bélbetegség

a végbélnyálkahártya bélésének szakadásai, más néven repedések

anális fisztula, egy kis csatorna, amely a végbélnyílás belseje és a végbélnyílás melletti bőr között alakul ki.

gasztroenteritisz, azaz a bél gyulladása.

divertikuláris betegség

bélrák, például vékonybélrák vagy vastagbélrák