, 2022/5/13

Van egy alapvető elképzelésünk arról, milyennek kellene kinéznie a székletnek a WC-ben. Ha tehát egy zöldes árnyalatot veszel észre, az természetesen meglepő lehet és kérdéseket vethet fel. De vajon okozhat-e aggodalmat, ha a széklet zöld? Elsőként is érdemes tudni: nem vagy egyedül ezzel a tapasztalattal. A széklet színe változó lehet, és naponta eltérő árnyalatokat vehet fel. Az élettel hasonlóan, a széklet is folyamatosan változik, sosem marad ugyanaz.

green stool

A széklet zöld árnyalata több tényezőtől is függhet. Például, ha sok klorofillban gazdag növényt, mint a spenót vagy a kelkáposzta, eszel, akkor ez befolyásolhatja a székleted színét. Antibiotikumok szedése vagy egy bakteriális fertőzés is hasonló hatást eredményezhet. Habár a zöld széklet általában nem okoz aggodalmat, ha tartósan vagy ismétlődően észleled, érdemes orvossal konzultálni és kivizsgáltatni a mögött álló okot.

Mi a zöldes székelt oka?

Amikor a tányérodon sok a zöld, ne lepődj meg, ha a WC-ben is hasonló színt látsz!

Amit fogyasztasz, az nagy valószínűséggel az oka a zöldes székletnek, főleg ha szereted a zöld zöldségeket, mint a brokkoli, kelkáposzta és a spenót. Ezeknek a zöldségeknek a klorofilltartalma, ami a zöld színükért felelős, ugyanezt a hatást kiválthatja a székletednél is.

Azonban nem csak ezek a zöldségek okozhatnak ilyen hatást. További lehetséges "zöldítő" ételek és italok:

 • Áfonya és egyéb kék vagy lila színű gyümölcsök és zöldségek.

 • Zöld gyümölcsök, mint az avokádó, zöld alma és a mézédes dinnye.

 • Kendermagok.

 • Néhány gyógynövény, mint a bazsalikom, koriander és a petrezselyem.

 • Matcha, a porított zöld tea.

 • Pisztácia.

Valamint egy mesterséges ok: a zöld ételfesték. Például, ha egy élénkzöld, Szent Patrik-napi muffint fogyasztasz, ne lepődj meg a Hulkhoz hasonló szín árnyalaton!

Ha az ételek miatt változik meg a székleted színe, a különös árnyalatnak egy-két nap alatt eltűnnie kellene, amint az érintett táplálék teljesen kiürül a szervezetből.

Gyógyszerek is lehetnek a zöld széklet okai

Az antibiotikumok kisebb változásokat okozhatnak a szervezeted emésztésében, ami megváltoztathatja a székleted színét. Ennek oka az, hogy a gyógyszerek befolyásolják a bélflórát, ami zöldes színű székletet eredményezhet. Bizonyos gyógyszerek pedig zavarokat okozhatnak a gyomorban, ami epés hasmenést okozhat, ami szintén zöldes árnyalatú lehet.

Fertőzés, példáúl szalmonella is lehet a zöld széklet oka

A "zöldre válás" kifejezést gyakran használják az egészség romlására utalva, és ugyanez igaz a széklet zöld színére is. A zöld színű széklet oka lehet olyan bakteriális fertőzés, mint a szalmonella vagy az E. coli, vírusfertőzés, mint a norovírus, vagy parazitafertőzés, mint a Giardia. Ezek a fertőzések gyorsan áthaladó, fel nem szívódó epe "özönvízét" okozhatják.

A zöld széklet egyéb lehetséges okai

 • Epehólyag nemrég történt eltávolítása, ami átmenetileg több epét engedhet az emésztőrendszerbe, ami zöldes hasmenést eredményezhet.

 • Irritábilis bél szindróma.

Azonban fontos, hogy ne légy túlságosan aggodalmaskodó egy-egy zöld széklet miatt. Bár ezek az egészségügyi problémák lehetségesek, nem számítanak normálisnak. Ha egyébként jól érzed magad és nincs hasmenésed, a székleted színének változása valószínűleg valamilyen étellel vagy itallal van összefüggésben.

Diéta

Ha az utóbbi időben több zöld (leveles) zöldséget fogyasztottál, az magyarázatot adhat a székleted zöldes színére. Ha ezen kívül nincsenek egyéb emésztési tünetek, nem kell aggodalmaskodnod. A szervezetednek időre lehet szüksége, hogy hozzászokjon a megnövekedett zöld ételek beviteléhez, legyenek azok természetes vagy festett zöldek. Az emberek különbözőképpen reagálnak az ételfestékekre; míg néhányan érzékenyebbek, addig másoknál nem okoz változást.

Hasmenéskor zöld széklet

A hasmenés további ok lehet a zöld színű székletre. Ha a hasmenés heveny, az ételek nem emésztődnek meg rendesen, és a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, ami zöld színű székletet eredményezhet. Ha tartós hasmenést tapasztalsz - ami 48 óránál tovább tart - vagy más tüneteket észlelsz, mint láz, hasi/végbélfájdalom, véres széklet vagy sötét vizelet, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

IBS-támadás

Az IBS, más néven irritábilis bél szindróma, fellángolása valóban változásokat okozhat a széklet állagában és színében, beleértve a zöld árnyalatot is. A betegségben szenvedők számára hasznos, ha figyelnek az étrendjükre és más kiváltó tényezőkre, hogy minimalizálják a tüneteket és elkerüljék a rosszabbodást.

* Bár a széklet színének és állagának időszakos változása normálisnak tekinthető, és általában néhány napon belül magától megszűnik, ha ezek a változások tartósak vagy ha más emésztési tünetek is jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni. Az orvos képes lesz eldönteni, szükséges-e további vizsgálat, és tanácsot adhat az állapot kezelésére vagy enyhítésére.

A lehetséges okok még a következők is

Epepigment: Az epepigment jelenléte zöld székletet eredményezhet. Amikor az étel túl gyorsan halad keresztül a bélrendszeren, az epepigment nem bomlik le megfelelően, ami a széklet zöld színét okozza. Egyik tipikus oka ennek a hasmenés.

Antibiotikumok: Az antibiotikumok képesek módosítani a bélben található baktériumflórát. Mivel ezek a baktériumok meghatározzák a széklet színét, azok változása változást is eredményezhet a széklet színében, esetünkben zöld színűvé válhat.

Bizonyos orvosi beavatkozások: Például egy személy, aki csontvelő transzplantáción esett át és a szervezete elutasítja azt, graft-versus-host betegségben szenvedhet. Ezen állapot egyik tünete lehet a hasmenés és a zöld színű széklet.

Paraziták és baktériumok: Néhány kórokozó, mint például a Salmonella baktérium, a Giardia parazita és a norovírus, zöld székletet okozhatnak. Ezek a kórokozók a normálisnál gyorsabb bélmozgást eredményezhetnek, amely befolyásolja a széklet színét.

Ha valaki úgy érzi, hogy a zöld széklet oka nem az ő zöld ételekben gazdag étrendjük vagy a zöld ételfesték fogyasztása, akkor érdemes orvoshoz fordulni és konzultálni vele.

Fontos tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni

 • sötét, kátrányos széklet

 • vörös vagy vörösesbarna széklet

 • nagy mennyiségű vér távozik a végbélből

 • vér a WC-csészében

 • viszkető végbélnyílás

 • duzzadt erek a végbélben

 • apró szakadások a végbélnyílás bőrén

 • a székletürítésre való késztetés még akkor is, ha a bél már üres

 • a vastagbél disztális vége és a végbélnyílás melletti bőr között kialakuló kis csatorna.

 • A székletben lévő vérnyomok vagy a végbélnyílásból származó vérzés mellett figyeljen a széklet elszíneződésével együtt jelentkező egyéb tünetekre is. Ezek közé tartozhat hányinger, vérhányás vagy teltségérzet.

 • Az illetőnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha e tünetek bármelyike fennáll.

 • A végbélvérzés gyakori okai közé tartozikmegbízható forrás:

 • aranyér, más néven aranyér.

 • gyulladásos bélbetegség

 • a végbélnyálkahártya bélésének szakadásai, más néven repedések

 • anális fisztula, egy kis csatorna, amely a végbélnyílás belseje és a végbélnyílás melletti bőr között alakul ki.

 • gasztroenteritisz, azaz a bél gyulladása.

 • divertikuláris betegség

 • bélrák, például vékonybélrák vagy vastagbélrák