, 2022/5/19

Mi a vastagbél? A vastagbél a gasztrointesztinális (GI) traktus utolsó része, az a hosszú, csőszerű út, amelyen keresztül az étel az emésztőrendszeren keresztül halad. A vékonybélből következik, és a végbélcsatornában végződik, ahol az ételmaradék elhagyja a szervezetet.

colon

A vastagbél, más néven vastagbél, az a hely, ahol az ételmaradékot kakivá alakítják, tárolják, és végül kiválasztják. Ide tartozik a vastagbél, a végbél és a végbélnyílás. Néha a "vastagbél" kifejezést a teljes vastagbélre is használják.

Melyek a vastagbél különböző részei?

A vastagbél egyetlen hosszú cső, de a különböző részein kissé eltérő dolgok történnek. Három része a vastagbél, a végbél és a végbélnyílás. A vastagbél szintén részekre osztható. A körülbelül 15 centiméter, vagyis körülbelül 6 col hosszúságú belépési pontot vakbélnek nevezzük. A vastagbél többi része szakaszokra oszlik: a felszálló vastagbél (felfelé halad), a haránt vastagbél (balra keresztben halad), a leszálló vastagbél (lefelé halad) és a szigmabél (jobbra visszafelé halad).

Mivel a részek között nincs valódi felosztás, az emberek fejben másképp osztják fel a vastagbelet. Egyesek úgy gondolnak a vastagbélre, mint mindenre, kivéve a végbélnyílásra. Azt mondhatják, hogy a vastagbél három része a vakbél, a vastagbél és a végbél. Vagy vastagbélnek nevezik, de ugyanazt értik alatta: a vakbél, a vastagbél többi része és a végbél. Itt a vastagbél részének tekintjük a cecumot, és mindent a vastagbél részének.

Mit csinál a vastagbél?

Amikor a vastagbél befogadja a vékonybélből származó táplálékot, az emésztési folyamat során az étel már folyékonnyá vált, és a tápanyagok nagy része felszívódott. A vastagbél feladata, hogy kiszárítsa az étel maradékát, és székletté formálja azt. Ezt úgy teszi, hogy lassan felszívja a vizet és az elektrolitokat, miközben izomrendszere továbbítja a hulladékot. Eközben a vastagbélben élő baktériumok táplálkoznak a hulladékkal, és tovább bontják azt, befejezve az emésztési folyamat kémiai részét.

Hogyan működnek a vastagbél különböző részei?

Vakbél

A vakbél a vastagbél kezdete. A vékonybél egy kis csatornán keresztül táplálkozik a vakbélbe (az ileocecalis billentyű), így a vakbél vége tulajdonképpen zárt, mint egy tasak. Ez a tasak, a vastagbél első 6 hüvelyknyi része egyben a vastagbél legszélesebb szakasza is. Ez az a tározó, ahonnan a vékonybélből a táplálék a vastagbélbe érkezik. Amikor a vakbél megtelik, ez indítja be a vastagbél izommozgását.

Vastagbél

Ahogy a táplálék a felszálló vastagbélbe jut, felfelé és végül oldalirányban halad a haránt vastagbélben. Ezek a szegmensek keretezik a vékonybelet, amely belül tekeredik. A maradék víz és elektrolitok a felszálló és a haránt vastagbélben felszívódnak, így a leszálló vastagbélbe érkező ételmaradék nagyrészt szilárd. A vastagbél nyálkát választ ki, hogy megköti és megkenje az ételmaradékot, hogy az a kiszáradás során zökkenőmentesen áthaladjon rajta.

A vékonybélhez hasonlóan a vastagbél is felkavarja a táplálékot a nyálkahártyájához, és időszakos izomösszehúzódások révén előre is mozgatja azt. Ez a folyamat azonban a vastagbélben sokkal lassabb - körülbelül 24 órán át tart. Az emésztés itt is megtörténik, de nem enzimek segítségével, mint a vékonybélben. Itt a barátságos bélbaktériumok bontják le a maradék szénhidrátokat, hogy kulcsfontosságú vitaminokat (B és K) állítsanak elő, amelyek a nyálkahártyán keresztül felszívódnak. Ez hosszabb időt vesz igénybe.

Végbél

Mire a szigmabél a végbélbe szállítja az ételmaradékot, az már hasonlít az ismerős kakihez. A kaki most emészthetetlen anyagokból és a bélnyálkahártyáról levált elhalt sejtekből áll, kis mennyiségű nyálkával és vízzel együtt. Ha körülbelül 16 uncia folyékony táplálék került a vastagbélbe, abból körülbelül 5 uncia marad meg kakiként. Amikor a kaki a végbélbe kerül, az székelési ingert vált ki. Ez a vastagbél tömeges izommozgásának természetes folytatása.

Végbélnyílás

A végbélnyílás az a csatorna, amelyen keresztül a kaki távozik a szervezetből. Mindkét oldalán egy-egy izmos záróizom zárja le. A belső oldalon a belső záróizom automatikusan kinyílik, hogy a kakit átengedje. A külső záróizmot te irányítod, hogy kiengedd a kakit, amikor készen állsz. Amikor a végbélben lévő kaki kiváltja a székelési vágyat, az idegjelek hatására a belső záróizom elernyed. Ez a jel, hogy keress egy olyan WC-t, ahol a külső záróizmon keresztül kiengedheted a kakit.

Hol található a vastagbél?

A vastagbél a deréktól lefelé az alsó hasüregben található. A vékonybelet egyfajta négyzet alakú kérdőjel alakban veszi körül, a kérdőjel vége a végbélcsatornában végződik.

Hogyan néz ki a vastagbél?

A vastagbél úgy néz ki, mint egy félig lapos, szegmentált cső, amely lazán felfekszik a hasüreg széleire. A cső közepén függőlegesen egy varrat fut végig, így a szegmensek mindkét oldalon kidudorodnak.

Milyen hosszú a vastagbél?

A vastagbél körülbelül két méter hosszú - sokkal rövidebb, mint a vékonybél, amely 22 láb hosszú. Azért hívják vastagbélnek, mert szélesebb - körülbelül három hüvelyk, míg a vékonybél átmérője csak egy hüvelyk.

Miből áll?

Izom- és szövetrétegek alkotják a bélfalat. A körkörös és hosszanti izmok különálló rétegei lehetővé teszik, hogy a bél különböző módon húzódjon össze. A nyálkahártya biztosítja a vérellátást, az idegvégződéseket és a kiválasztást és felszívást végző mirigyeket.

Milyen orvosi eljárásokkal kezelik a vastagbelet?

Transzanalis endoszkópos mikrosebészet.

Laparoszkópos rektopexia.

Rectocele-javítás.

Laparoszkópos abdominoperineális reszekció.

Kolektómia.

Kolosztómia.

Vakbélműtét.

Milyen tünetek utalhatnak a vastagbél problémájára?

Változások a bélműködésében, például hasmenés vagy székrekedés, nehézségek a kakilással vagy a kakilások visszatartásával.

Változások a székletében, például vérzés, szín- vagy állagváltozás.

A fájdalmas puffadás és a gázok a vastagbélben lévő baktériumok termékei. Ha túl sok, az székrekedésre vagy ételintoleranciára utalhat.

Jelentős fáradtság és rossz közérzet. Ez sok minden lehet, de a bélproblémák a listán vannak.