, 2022/8/26

A vakbélgyulladás a vakbél, egy ujj alakú tasak gyulladása, amely a vastagbélből áll ki a has jobb alsó részén. A vakbélgyulladás fájdalmat okoz a jobb alsó hasüregben.

Vakbélgyulladás

A legtöbb embernél azonban a fájdalom a köldök körül kezdődik, majd elmozdul. A gyulladás súlyosbodásával a vakbélgyulladás fájdalma jellemzően fokozódik, és végül súlyos lesz. Bár bárkinél kialakulhat vakbélgyulladás, leggyakrabban 10 és 30 év közötti embereknél fordul elő. A szokásos kezelés a vakbél műtéti eltávolítása.

Tünetek

A vakbélgyulladás jelei és tünetei a következők lehetnek:

Hirtelen fájdalom, amely az alhasi rész jobb oldalán kezdődik.

Hirtelen fájdalom, amely a köldöke körül kezdődik, és gyakran a jobb alsó hasa felé tolódik át

Köhögés, járás vagy más rázkódást okozó mozdulat hatására súlyosbodó fájdalom.

Hányinger és hányás

Étvágytalanság

Alacsony fokú láz, amely a betegség előrehaladtával súlyosbodhat.

Székrekedés vagy hasmenés

Hasi puffadás

Puffadás

A fájdalom helye a korodól és a vakbél helyzetétől függően változhat. Terhesség esetén a fájdalom látszólag a felső hasüregből eredhet, mivel a vakbél a terhesség alatt magasabban helyezkedik el.

Mikor fordulj orvoshoz

Kérj időpontot orvoshoz, ha te vagy gyermeked aggasztó jeleket vagy tüneteket észlel. A súlyos hasi fájdalom azonnali orvosi ellátást igényel.

Okok

A vakbélgyulladás valószínű oka a vakbél nyálkahártyájának elzáródása, amely fertőzést eredményez. A baktériumok gyorsan szaporodnak, aminek következtében a vakbél begyullad, megduzzad és gennyel telik meg. Ha nem kezelik azonnal, a vakbél megrepedhet.

Szövődmények

A vakbélgyulladás súlyos szövődményeket okozhat, mint például:

Megrepedt vakbél. A szakadás fertőzést terjeszt az egész hasüregben (hashártyagyulladás). Ez az esetlegesen életveszélyes állapot azonnali műtétet igényel a vakbél eltávolítására és a hasüreg megtisztítására.

A hasüregben kialakuló gennyes zseb. Ha a vakbél kiszakad, fertőzéssel teli zseb (tályog) alakulhat ki. A legtöbb esetben a sebész a tályogot úgy vezeti le, hogy a hasfalon keresztül egy csövet helyez a tályogba. A csövet körülbelül két hétig a helyén hagyják, és antibiotikumokat kap a fertőzés megszüntetésére.

Ha a fertőzés megszűnt, műtéti úton eltávolítják a vakbelet. Egyes esetekben a tályogot lecsapolják, és a vakbelet azonnal eltávolítják.