, 2022/5/20

Az U-vitamin az 1950-es évek elején bevezetett kifejezés, amely a káposztaléban található vegyületet jelöli. Neve ellenére az U-vitamin nem valódi vitamin, hanem az aminosav metionin származéka. A gyakran U-vitaminnak nevezett metioninszármazékok közé tartozik például az S-metilmetionin (SMM), a metilmetionin-szulfonium (SMM) és a 3-amino-3-karboxipropil-dimetilszulfonium.

vitamin u

Az U-vitamin nemcsak kiegészítőként kapható, hanem természetes módon is megtalálható különböző élelmiszerekben, különösen a keresztesvirágú zöldségekben, mint a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta. Emellett a kozmetikai cégek bizonyos krémekhez, szérumokhoz, arcmaszkokhoz és egyéb termékekhez is hozzáadhatják.

Előnyök és felhasználások

Az U-vitamint leggyakrabban a gyomorfekély kezelésére reklámozzák, de emellett javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, véd az ételallergiák ellen, csökkenti a koleszterinszintet és gyorsítja a sebgyógyulást. A kutatások azonban korlátozottak. Ezen előnyök közül jelenleg csak néhányat támaszt alá a tudomány.

Segíthet a gyomorfekély gyógyulásában

Amikor az U-vitamint az 1950-es években kezdték kutatni, egyes tanulmányok szerint napi 1 liter (945 ml) káposztalé fogyasztása 4-5-ször gyorsabban segítette a bélfekélyek gyógyulását, mint az akkoriban elérhető standard fekélyellenes terápia. A kutatók mégsem tudták megerősíteni, hogy ezek a hatások az U-vitaminnak vagy több tápanyagnak voltak-e köszönhetőek.

Azóta kevés tanulmány vizsgálta a témát. Annak megállapításához, hogy az U-vitamin valóban hatékony-e a fekélyek ellen, további kutatásokra van szükség.

Védheti a tüdőt, a májat és a vesét

Az U-vitamin megvédheti a tüdőt, a májat és a vesét a károsodástól. Egy állatkísérletben az U-vitamin segített visszafordítani a gyakori rohamellenes gyógyszer, a valproinsav által okozott májkárosodás egy részét. Egy másik vizsgálatban az U-vitaminnal kezelt patkányoknál a valproinsav beadása után kevésbé súlyos vesekárosodás következett be, mint azoknál, akik nem kaptak U-vitamint. Úgy tűnt, hogy ez az anyag csökkenti a gyulladásos markereket is (6Trusted Source).

Az állatkísérletek továbbá arra utalnak, hogy az U-vitamin segíthet csökkenteni az epilepsziás rohamokból eredő tüdőkárosodást. Még mindig szükség van humán vizsgálatokra.

Csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet.

Bár bizonyos bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy az U-vitamin-kiegészítők segítenek csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet, a bizonyítékok továbbra is gyengék. Egy kémcsöves vizsgálat például arra utal, hogy az U-vitamin megakadályozhatja a zsírsejtek kialakulását és csökkentheti a trigliceridszintet, de kevés releváns humán vizsgálat létezik.

Egy 8 hetes vizsgálatban a napi 1,5 gramm U-vitamint kapó embereknél nem változott a trigliceridszint, magasabb HDL (jó) koleszterinszintet, és közel 10%-kal csökkent az összkoleszterinszint. Ez a vizsgálat azonban nagyon elavult, és kevés résztvevővel készült. Mint ilyen, több humán kutatásra van szükség.

Segítheti a sebgyógyulást és a bőr védelmét

Az U-vitamin némi védelmet nyújthat a nap ultraibolya (UV) sugarai ellen, valamint gyorsíthatja a sebgyógyulást. A kémcsöves és állatkísérletek arról számolnak be, hogy az U-vitamin közvetlen sebekre történő alkalmazása felgyorsíthatja a sebgyógyulást. Ezenkívül úgy tűnik, hogy az U-vitamin védelmet nyújt az UV-sugarak által okozott égési sérülések és egyéb károsodások ellen.

Ezen eredmények alapján egyes kutatók azt javasolják, hogy bizonyos kozmetikumokat U-vitaminnal kellene készíteni. A humán kutatások hiánya azonban azt jelenti, hogy további vizsgálatokra van szükség.

Mellékhatások és óvintézkedések

Az U-vitamin valószínűleg biztonságos, ha közvetlenül a teljes értékű élelmiszerekből fogyasztják. Kiegészítő formájában azonban kevés ismeret áll rendelkezésre a biztonságosságáról vagy a lehetséges mellékhatásokról. Ezért valószínűleg az a legbiztonságosabb, ha az U-vitaminban gazdag élelmiszerekre, például káposztára, brokkolira, kelbimbóra és kelkáposztára támaszkodunk, hogy növeljük a vegyület bevitelét. Az Európai Vegyianyag-ügynökség szerint az U-vitamin szem-, bőr- vagy tüdőirritációt okozhat, ha közvetlenül érintkezik ezekkel a szervekkel. Ezért érdemes óvatosan bánni az ezt a vegyületet tartalmazó bőrápolási termékekkel.

Adagolás és a szedés módja

A korlátozott kutatások miatt az U-vitamin adagolási ajánlások nem kerültek megállapításra. Egy humán vizsgálat 1,5 gramm U-vitamint használt 8 héten keresztül.

Ez a tanulmány azonban keltezett, és nem tesztelt alternatív adagokat vagy időtartamokat. Mint ilyen, további kutatásokra van szükség.

Túladagolás

Eddig nem számoltak be U-vitamin-túladagolásról. A túladagolás nagyon valószínűtlen, ha ezt a vegyületet kizárólag teljes értékű élelmiszerekből fogyasztja. Ne feledd, hogy tanulmányok még nem vizsgálták a kiegészítőkből történő magas U-vitamin-bevitel hatásait. Emiatt nem lehet kizárni az U-vitamin túladagolás lehetőségét. Mint ilyen, további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy lehetséges-e a túladagolás, a vele járó jelek és tünetek, valamint a kezelés legbiztonságosabb módja.

Kölcsönhatások

Nem áll rendelkezésre elegendő tudományos információ annak megállapításához, hogy az U-vitamin kölcsönhatásba lép-e más étrend-kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel. Az egyéb kiegészítőket vagy gyógyszereket szedőknek meg kell beszélniük az U-vitamint egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt kipróbálnák.

Tárolás és kezelés

Az U-vitamin gyártók általában azt javasolják, hogy az U-vitamin-kiegészítőket vagy termékeket száraz, hűvös helyen, közvetlen napfénytől védett helyen tárolják.

Az ezt az anyagot tartalmazó termékeket hűtve is lehet tárolni, bár ez nem szükséges.

Terhesség és szoptatás

Az U-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta fogyasztása terhesség és szoptatás alatt széles körben biztonságosnak tekinthető. Mégis keveset tudunk az U-vitamin biztonságosságáról étrend-kiegészítő formájában. Ezért fontolja meg, hogy terhesség vagy szoptatás idején kerülje ezeket a táplálékkiegészítőket.

Alkalmazás meghatározott populációkban

Az U-vitaminban természetesen gazdag élelmiszerek, mint például a keresztesvirágú zöldségek, a legtöbb ember számára általában biztonságosnak tekinthetők. Keveset tudunk azonban az U-vitamin-kiegészítők biztonságosságáról bizonyos népességcsoportok esetében. Amíg több kutatás nem áll rendelkezésre, azok, akik szeretnétek növelni az U-vitamin-bevitelüket, inkább élelmiszerek, mint étrend-kiegészítők révén tegyétek ezt.

Alternatívák

Az U-vitaminnak nincsenek ismert közvetlen alternatívái. Ezek azonosításához további kutatásokra lenne szükség.