, 2022/6/13

A bélrendszeri tünetek, beleértve a hasmenést is, akkor jelentkezhetnek, ha a vastagbélben felesleges epesavak (BA) vannak jelen. Ez az állapot, amelyet epesav- vagy epesó-malabszorpciónak nevezünk, kevéssé ismert, mivel a legjobb diagnosztikai módszer, a 75Se-homokolsav-taurin (SeHCAT) teszt sok országban nem áll rendelkezésre, más országokban pedig nem használják ki teljes mértékben.

too much bile produced

A vastagbélbe jutó túlzott mennyiségű epesav az epesav-malabszorpció (BAM) klasszikus jeleit és tüneteit okozhatja, beleértve a vizes székletet, a sürgősséget és a széklet inkontinenciát. Bár a BAM-ot már közel 50 éve összefüggésbe hozzák a hasmenéssel, továbbra is a krónikus hasmenés alulismert és aluldiagnosztizált oka.

Tanulmányok kimutatták, hogy a BAM a hasmenéssel járó irritábilis bél szindrómával (IBS-D) diagnosztizált betegek körülbelül egyharmadánál, a funkcionális hasmenésben szenvedők akár 50 százalékánál és a mikroszkópos vastagbélgyulladásban szenvedők 35 százalékánál fordul elő.

Az epe reflux akkor fordul elő, amikor a szelepek, amelyek megakadályozzák az epe visszaszivárgását a gyomorba és a nyelőcsőbe, nem működnek megfelelően. Az epe erodálhatja a gyomor és a nyelőcső finom bélését, gyulladást és szövetkárosodást okozva.

Mi az epés reflux?

Az epe reflux akkor fordul elő, amikor az epe, amely a vékonybélbe kerül, hogy segítse az ételek emésztését, visszamosódik a gyomorba, és néha a nyelőcsőbe.

Normális esetben az emésztési folyamatban részt vevő mindennek csak egy irányba kellene áramlania - lefelé. Ahogy az étel halad előre az emésztőrendszerben, az egyes szervek végén lévő szelepek éppen csak annyira nyílnak meg, hogy az ételt és az emésztőnedveket átengedjék a következő szervbe, anélkül, hogy bármi visszafelé áramlana. Ha azonban ezek a szelepek (záróizmok) nem működnek megfelelően, reflux léphet fel, és az emésztőnedvek, például az epe, visszaáramolhatnak olyan szervekbe, ahová nem tartoznak.

Hogyan történik az epe reflux?

Az epe a májban termelődik, az epehólyagban tárolódik, és a vékonybélbe kerül, amikor ott zsírokat kell megemészteni. A pylorusszelep engedi ki az ételt a gyomrából a vékonybélbe, ahol az összekeveredik az epével. Ha a pylorusszelep túlságosan elernyedt, vagy esetleg elzáródott, nem záródik megfelelően, és az epe visszaáramolhat a gyomorba.

Mi a különbség az epés reflux és a savas reflux között?

Ha az a szelep, amely a nyelőcsőből a gyomorba engedi az ételt - a nyelőcső alsó záróizma - nem zár megfelelően, a gyomornedv visszamosódhat a nyelőcsőbe. Ezt általában savas refluxként ismerik. Ha azonban epés refluxa van, akkor ezek a nedvek epét is tartalmazhatnak. Néha az epe a nagyobb probléma, ami irritálja a nyelőcsövét.

Hogyan hat az epe reflux a szervezetemre?

Az epe olyan összetevőkből áll, amelyek a zsír megemésztésére szolgálnak. Bár nem savas formula, mégis keményen hat a gyomor és a nyelőcső érzékeny bélésére. A krónikus epe-reflux erodálhatja ezeket a védőbéléseket, fájdalmas gyulladást és végül szövetkárosodást (nyelőcsőgyulladás) okozva. Ezt égető jellegű gyomorfájásként, gyomorégésként vagy torokfájásként, illetve a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe való visszahányásaként érezheti. Gyakori hányingere, emésztési zavarai vagy akár epehányása is lehet.

Milyen lehetséges szövődményei lehetnek az epe refluxnak?

A gyomornyálkahártya krónikus gyulladása (gyomorhurut) gyomorfekélyhez vezethet, és összefügg a gyomorrák magasabb kockázatával. A nyelőcső gyulladása (nyelőcsőgyulladás) fekélyeket, hegesedést és sejtes elváltozásokat okozhat a nyálkahártyán (Barrett-nyelőcső), ami esetenként a nyelőcsőrák előjele. Ezek a kockázatok a krónikus gastrooesophagealis savas reflux (GERD) esetében is fennállnak, de a tanulmányok szerint az epés reflux megsokszorozza a kockázatot.

Mennyire gyakori az epés reflux?

Az epe refluxról nem gondolják, hogy egyébként egészséges egyéneknél gyakori lenne. A savas reflux azonban nagyon gyakori, és a savas reflux egyes esetei egyben epe reflux is lehetnek. Az epereflux és a savas reflux tünetei gyakorlatilag azonosak, és az orvosok nem tudják megállapítani, hogy Ön epét öklendez-e anélkül, hogy ténylegesen mintát vennének és elemeznék a felöklendezett folyadékot. Ezt a savas reflux diagnosztizálásakor feleslegesnek tartják. De ha már kezelték savas reflux miatt, és még mindig vannak tünetei, akkor lehet, hogy további vizsgálatokra érdemes.

Kit érint az epés reflux?

Az epés refluxot leggyakrabban műtétek szövődményeként ismerik fel, különösen olyan gyomorműtétek esetében, amelyek a pylorusszelepet megkerülik, károsítják vagy kicserélik. Az epehólyag-eltávolító műtét (cholecisztektómia) szintén járhat epe refluxszal. Amikor eltávolítják az epehólyagját, a máját úgy irányítják át, hogy az epét közvetlenül a vékonybélbe engedje. Ha azonban az epe nem az epehólyagban tárolódik és koncentrálódik először, akkor az a gyomrába ömölhet.

Tünetek és okok

Ha epés reflux van a gyomrodban, észreveheted:

Hasi fájdalom.

Regurgitáció.

Emésztési zavarok.

Hányinger.

Sárga-zöld színű hányás.

Ha a nyelőcsövében epe-visszafolyás van, észreveheted:

Gyomorégés.

Felböfögés.

Torokfájás és rekedtség.

Sárgászöld hányás.

Hogyan állapíthatom meg, hogy savas refluxom vagy epe refluxom van?

A savas reflux és az epés reflux tünetei a nyelőcsőben gyakorlatilag azonosak. Ha a tünetei közé tartozik a hányás, ellenőrizze a színét. Az epének árulkodó sárga árnyalata van. Ha a gyomrában is jelentkeznek az epe reflux tünetei, például hasi fájdalom és emésztési zavarok, az fontos nyom lehet. Általában a savas refluxot gyakoribbnak és valószínűbbnek tartják, mint az epe refluxot. Ha azonban a savas reflux kezelésére szolgáló gyógyszerek nem enyhítik a tüneteket, tájékoztassa erről egészségügyi szolgáltatóját. Ők megvizsgálhatják a nyelőcsövében lévő refluxfolyadékot, hogy kimutassák az epe jelenlétét.

Mi okozza az epe refluxot?

Az epe refluxot leggyakrabban a pylorusszelep problémája okozza, amelynek az a feladata, hogy megakadályozza az epe gyomorba való távozását. Ez lehet a következő következménye:

Műtét, különösen gyomorműtét és epehólyag-eltávolító műtét.

A pylorusszelep elzáródása nyombélfekély vagy hegszövet által.

Károsodott motilitás, ami késlelteti a pylorusszelep működését és az epe lefelé áramlását.

Diagnózis és vizsgálatok

Az epe reflux általában hasi tünetekkel és néha nyelőcsőtünetekkel jár. Míg a nyelőcsőbe történő refluxot könnyű diagnosztizálni pusztán a tünetek alapján, a gyomorba történő refluxot képalkotó vizsgálatokkal kell megerősíteni. Egészségügyi szolgáltatója valószínűleg felső endoszkópos vizsgálatot rendel el, hogy belenézzen a nyelőcső, a gyomor és a felső vékonybél belsejébe. Az endoszkóp a felvételek készítése közben szövetmintákat vehet, hogy megvizsgálja a gyulladást, a szövetkárosodást és az epe jelenlétét. A nyelőcsőbe történő reflux esetén további vizsgálatokat végezhetnek, hogy megkülönböztessék a savas refluxot az epe refluxától.

Hogyan kezelik az epe refluxot?

Az egészségügyi szolgáltatók különböző gyógyszereket írnak fel az epe reflux és tüneteinek kezelésére, de ezeket nem vizsgálták meg alaposan. Neked kell megnézni, hogy beválnak-e a te esetedben. Ha nem hatnak, és a tüneteid továbbra is súlyosak, az egészségügyi szolgáltatód műtétet javasolhat.

Az epe reflux kezelésére szolgáló gyógyszerek közé tartoznak:

Ursodeoxikolsav (UDCA), amely megváltoztatja az epe tartalmát a gyomrában.

Epesav-szekvenáló szerek, amelyek megkötik és megzavarják az epe keringését.

Szukralfát, amely bevonja és védi a gyomor és a nyelőcső bélését.

Prokinetikus szerek a gyomra és a vékonybél közötti motilitás elősegítésére.

Baclofen, egy olyan gyógyszer, amely csökkenti a nyelőcső alsó záróizomzatának ellazulását.

Az epés reflux kezelésére szolgáló sebészeti beavatkozások közé tartoznak:

Diverziós műtét az epe gyomortól való elvezetésére.

Refluxellenes műtét az alsó nyelőcső záróizom erősítésére és megerősítésére.

Kezelhetem az epe refluxot otthon?

A savas refluxszal ellentétben az epés reflux nem kezelhető vény nélkül kapható savlekötő szerekkel vagy étrendváltoztatással. Az epe refluxot még vényköteles gyógyszerekkel is nehéz kezelni. Néha műtétre van szükség. Néhány apró életmódbeli változtatás, például az ágy fejének megemelése, némi súlyfelesleg leadása és a vacsora korábbi elfogyasztása azonban segíthet egy kicsit enyhíteni a tüneteket.

Mi történik, ha az epés reflux kezeletlen marad?

Az epének való tartós kitettség károsíthatja a gyomor és a nyelőcső bélését. Ez krónikus gyulladást, fájdalmat és mellékhatásokat, például fekélyeket eredményezhet.

Milyenek a kilátások az epe refluxban szenvedők számára?

Az epe reflux kezelése kihívást jelenthet, de az egészségügyi szolgáltatóknak van néhány dolog a tarsolyukban, amit kipróbálhat. Ha a gyógyszerek nem használnak, és a tünetek súlyosak, a műtét jelenthet megoldást.

Mikor kell felkeresnem az egészségügyi szolgáltatómat a reflux miatt?

A reflux bármilyen formája komoly dolog. Ha gyakoriak a reflux tünetei, gyomra vagy nyelőcsöve szisztematikus erózióban szenvedhet. A savas refluxot vény nélkül kapható savlekötő szerekkel, diétával és életmódbeli változtatásokkal kezelheti. Ha azonban a tünetei tartósan fennállnak, vagy hasi tünetekkel is járnak, akkor lehet, hogy epés refluxa van. Ez további orvosi vizsgálatot és kezelést igényel.

A Cleveland Clinic megjegyzése

Az epés (vagy nem savas) reflux nem gyakori, de bizonyos műtétek ismert szövődménye. Ha gyomor- vagy epehólyagműtétet követően eperefluxot tapasztal, akkor gyógyszerekkel kezelhető, de előfordulhat, hogy utólagos műtétre lesz szükség a helyreállításához. Az epe reflux egyéb okait még csak most kezdik felismerni és megérteni. A nem műtéti epereflux, vagy "elsődleges epeúti reflux" azonosításához némi vizsgálatra lehet szükség. De a tüneteit - beleértve a gyulladást és a fájdalmat - mindig komolyan kell venni. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha tünetei vagy aggodalmai vannak.