, 2022/5/27

A szigmabél, a vastagbél végső szakasza, amely összeköti a leszálló vastagbelet a végbéllel; feladata a székletürülék tárolása, amíg az el nem hagyja a szervezetet. A szigmabél nevét onnan kapta, hogy S alakban (görögül sigma: σ) görbül. Mérete a benne lévő salakanyag mennyiségétől függ, de összehúzódva az átmérője csak körülbelül 2,5 centiméter.

sigmoid colon location

A szigmabél belső felszíne hasonló a vastagbél többi részének felszínéhez. A sima nyálkahártya bélés nyálkát és enzimeket választ ki, és a bélés felszíni sejtjei képesek folyadékot felszívni. E tevékenységek többsége azonban a bélrendszerben feljebb történik. A szigmabél mélyebb izomrétege körkörös izmokból és hosszanti izmokból álló hüvelyből áll. Mindkettő segít a salakanyagok mozgatásában a vastagbélben, de a hosszanti izmok elsősorban a salakanyagok kiürítéséért felelősek ebből a szegmensből.

A sigmoid vastagbél és a végbél találkozásánál lévő körkörös izomzat (záróizom) a vastagbélben tartja az anyagot, amíg az kiürítésre készen nem áll. Az erős hosszanti izomösszehúzódások ezután a záróizmon keresztül a végbélbe ürítik a salakanyagot. A székletanyag hét órán át vagy még tovább is tárolódhat a szigmabélben, és általában akkor ürül ki, amikor új hulladékanyagot kell bejuttatni ebbe a régióba.

Szigmoid vastagbél

A szigmabél a hátsó bél része. Ez a vastagbél utolsó része a végbél előtt. A székletből történő vízfelvétel, a puffadás tárolásának helye a kilökés előtt, valamint a perisztaltika helye.

Anatómia

A gyomor-bélrendszer előbélre, középbélre és hátsó bélre oszlik. Az előbél a nyelőcsőtől a nagy nyombélpapilláig, a középbél a nagy nyombélpapillától a vastagbél kétharmadáig, a hátsóbél pedig ettől a ponttól a végbél pektinátus vonaláig húzódik.

Neurovaszkulatúra

A hátsó bél vérellátását az arteria mesenterica inferior, paraszimpatikus idegellátását a kismedencei splanchnicus idegek (S2-S4), szimpatikus innervációját pedig az ágyéki splanchnicus idegek (L1-L2) biztosítják. A kismedencei splanchnicus idegek sejttestjei a sacralis paraszimpatikus magban találhatók. A legtöbb preganglionikus paraszimpatikus neuron a hátsó bél falában szinapszisban van, míg a posztganglionikus neuronok mirigyeket és izmokat innerválnak a vastagbél motilitásának növelése és a belső anális záróizom ellazítása érdekében.

A lumbális splanchnicus idegek szinapszist képeznek a hasi aorta és az inferior mesentericus plexusokban, hogy a posztganglionikus szimpatikus rostok lassítsák a vastagbél motilitását és összehúzzák a belső anális záróizmot. A vegetatív idegrendszer modulálja a vastagbelet innerváló enterális idegrendszer aktivitását, amely motoros és szenzoros neuronokat tartalmaz.

A Meissner-féle plexus a submucosában található, míg az Auerbach-féle myentericus plexus a bélfal hosszanti és körkörös simaizomrétegei között helyezkedik el. Mindkét plexus Cajal interstitialis sejtjeit tartalmazza, amelyek a bél perisztaltikához nélkülözhetetlen pacemaker-aktivitást generálják. Végül a zsigeri afferensek közvetítik a vastagbél tágulásának érzését.

Elhelyezkedése

Az S alakú szigmabél a hátsó bél része, és a vastagbél utolsó régiója a végbél előtt. A kismedence felső nyílása körül kezdődik, és a vastagbél leszálló részével folytatódik. A szigmabél visszahajlik önmagára, és leereszkedik a medencébe. A vastagbél intraperitoneális (ellentétben a végbéllel, a felszálló és a leszálló vastagbéllel, amelyek retroperitoneálisak), és mesenterium, azaz a sigmoid mesocolon borítja. A mesenterium a szigmabél közepén hosszú, ami jelentős mozgástartományt biztosít számára.

A mesenterium alsó része rövidebb, ami azt jelenti, hogy a végbél és a colon descendens viszonylag stabil. Amint a mesenterium (sigmoid mesocolon) megszűnik, a bél végbélnek nevezik át (ami retroperitoneális). A húgyhólyaggal együtt mélyen a kisebb (vagy valódi) kismedencébe fut. A keresztcsont, a külső csípőerek, a bal keresztcsonti plexus, a bal húgyvezeték és a bal piriformis-izom (körte alakú külső csípőforgató, amely a nagyobb isiásznyílást két nyílásra osztja) előtt fut.

A hátsó hasfal (quadratus lumborum, iliacus, csípőcsonti gerinc) előtt is fekszik. Oldalirányban található a vas deferens/ovarya.

Fölötte a bélcsatorna hurkai, elöl pedig a húgyhólyag és a méh (nőknél). A szigmabél általában a kismedencében helyezkedik el, de viszonylag mozgékony volta miatt a hasüregbe is kitolódhat. A szigmabél vérellátását az arteria mesenterica inferior két-öt sigmoidalis ága biztosítja, amely az L3-as hasi aorta egyik ága.

A szigmabél vénás elvezetése követi az artériás ellátást, a vénás vért pedig a vena mesenterica inferior véna vezeti el. A nyirokelvezetés a mesenterialis inferior erek útját követi.

Funkció

A szigmabél fő funkciója a széklet szállítása a vastagbélből a végbélbe és a végbélnyílásba. Ezt a funkciót perisztaltikus hullámokkal végzi, amelyek a szigmabél tartalmát mozgatják. A széklet a leszálló és a szigmabélben képződik, és a székletürítés előtt felhalmozódik a végbélben. Ezenkívül a szigmabél másik funkciója az, hogy a székletből vizet, vitaminokat és egyéb tápanyagokat szívjon fel, mielőtt azok a végbélbe kerülnek.

Hogyan működik a szigmabél?

A vastagbél négy szöveti réteget tartalmaz. A belső réteg egy nyálkahártya. A nyálka megakadályozza, hogy a szervezet felszívja a székletben lévő összes baktériumot, és segíti a széklet siklását is a csőben.A nyálkahártya mellett egy kötőszöveti réteg, erek és idegek találhatók. Ez a szövetréteg szállítja el az emésztett táplálékban megmaradt tápanyagokat. Az idegek irányítják a mosdóba járásra irányuló késztetést.

Egy harmadik réteg izomból áll, hogy a székletet a sigmacső mentén mozgatja, és egy negyedik, sima hámszövetből álló réteg, az úgynevezett serosa védi a vastagbél külsejét egy olyan folyadék kiválasztásával, amely megakadályozza, hogy a szervet mozgás közben a súrlódás felszakítsa.

Hol található a sigmoid?

A bél szigmabél része a hasüreg mélyén helyezkedik el, nőknél a méh közelében, férfiaknál a húgyhólyag közelében.

Mi a feladata?

A szigmabél elsődleges feladata, hogy a széklet tárolására szolgáljon, amíg az ki nem ürül a szervezetből. Mire az emésztett táplálék eléri a szigmát, a tápanyagok nagy részét a gyomor és a vékonybél már kivonja, de a szigmabél képes vizet és vitaminokat kivonni a székletből, amíg az a kiürítésre vár.

Milyen szigmabél problémák merülhetnek fel?

Polipok

A polipok a vastagbélben lévő szövetcsomók, amelyek többsége nem rákos. Bárki megkaphatja őket, de idősebb korban nagyobb valószínűséggel alakulnak ki. A dohányzás és a túlsúly szintén növeli a kockázatot. Fontos, hogy a polipok megtalálása és eltávolítása érdekében kolonoszkópiát végeztessen, mert idővel megnőhetnek, és minél nagyobb a polip, annál valószínűbb, hogy rákos lesz.

Vastagbélrák

Az American Cancer SocietyTrusted Source jelentése szerint a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban, idén várhatóan több mint 145 000 új esetet diagnosztizálnak. A vastagbélrák akkor alakul ki, amikor a vastagbélben rendellenes sejtek fejlődnek ki, általában polipok formájában. A rákos sejtek a vastagbél belső rétegeiből a szerv falán keresztül, végül pedig a vérerekbe és a nyirokrendszerbe terjedhetnek, ha nem kezelik őket.

A korai diagnózis javítja a gyógyulási esélyeket, ezért érdemes rendszeresen részt venni vastagbélszűréseken, különösen, ha a kockázati tényezők vagy tünetek bármelyike fennáll.