, 2022/5/19

A szent bazsalikom egy Indiában őshonos növény. A hagyományos indiai gyógyászatban, az Ayurveda rendszerében gyakran használják. A szent bazsalikomot borsos íze miatt néha "csípős bazsalikomnak" is nevezik. A szent bazsalikomban található vegyi anyagok állítólag csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot.

holy basil

A cukorbetegek vércukorszintjét is csökkenthetik. A szent bazsalikomolaj antioxidánsként hathat. Az emberek a szent bazsalikomot szorongás, stressz, cukorbetegség, magas koleszterinszint és sok más állapot kezelésére használják, de nincs jó tudományos bizonyíték egyik ilyen felhasználási módra sem.

Ne keverjük össze a szent bazsalikomot (Ocimum tenuiflorum) a bazsalikommal (Ocimum basilicum), amelyet nagyon gyakran használnak a főzésben.

Mi a szent bazsalikom?

A szent bazsalikom számos különböző terület alkotóeleme a gyógynövénygyógyászatban gyógyító tulajdonságai miatt. A szent bazsalikom eredetileg az indiai szubkontinensen nőttTrusted Source, ahol a növény szanszkritul Tulsai vagy hindi nyelven Tulsi néven ismert. Azóta elterjedt a keleti trópusi területeken.

Változatok

A szent bazsalikomnak különböző formái lehetnek. A különböző típusokat a levelek színének összehasonlításával lehet megkülönböztetni.

A három leggyakoribb típus a következő:

Rama vagy Sri Tulsi, amelynek levelei zöldek.

Krishna vagy Shyama Tulsi, amelynek lila levelei vannak.

Vana vagy vad/erdei Tulsi, melynek levelei sötétzöldek.

A szent bazsalikom lehetséges előnyei

Egyes tanulmányokT szerint a szent bazsalikom számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek a testre, az elmére és a lélekre hatva javítják az általános jólétet.

A szent bazsalikom néhány gyógyhatása a következők:

antioxidáns tulajdonságok

antimikrobiális tulajdonságok

antidiabetikus tulajdonságok

A gyógynövény továbbá:

csökkenti a bőr- és sebfertőzéseket

ellensúlyozza a stresszt

fokozza az anyagcserét

javítja az immunrendszert

védi a májat

csökkenti a gyulladást

véd a sugárzás ellen

A szent bazsalikom számos egészségügyi előnye mellett etikus gyógynövény, amelynek termesztési folyamatai általában tisztességes kereskedelmi és kisüzemi gazdálkodási gyakorlatokat alkalmaznak. A szent bazsalikom termesztése több ezer gazdálkodónak biztosíthat megélhetést.

Lehetséges mellékhatások

A szent bazsalikomról szóló tudományos szakirodalom 2017-es szisztematikus áttekintéseTrusted Source nem talált a gyógynövény szedésének mellékhatásaira utaló jeleket.

Egy újabb áttekintés azonban azt sugallta, hogy a szent bazsalikom túlzott mennyiségű fogyasztása a következő káros hatásokat okozhatja:

A terhesség alatt befolyásolhatja a magzat fejlődését.

Az urzolsavtartalom befolyásolhatja a menstruációs ciklust.

Veszélyesen alacsony szintre csökkentheti a vércukorszintet, különösen a cukorbetegek esetében.

Csökkentheti a férfi nemi mirigyek működését, befolyásolva a termékenységet.

Ezenkívül az eugenol - amely a szent bazsalikomban található aktív vegyület - a következő tüneteket okozhatja:

hányinger

hasmenés

szapora szívverés

májkárosodás

Kockázatok

Annak ellenére, hogy természetes eredetű, a szent bazsalikom gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Így, mint minden étrend-kiegészítőnél, az embernek elővigyázatosnak kell lennie, amikor a gyógynövényt egészségügyi célokra használja. Fontos, hogy az embereknek kerülniük kell a szent bazsalikom és a gyógyszeres gyógyszerek kombinálását anélkül, hogy előzetesen egyeztetnének az egészségügyi szakemberrel.

A gyógynövény stresszoldó tulajdonságai miatt segít az embereknek ellazulni, de ez álmosságot okozhat, ha valaki bizonyos gyógyszerekkel együtt szedi.

Hogyan kell használni a szent bazsalikomot. A szent bazsalikomot sokféleképpen lehet használni, attól függően, hogy az adott személy milyen okból használja.

Az emberek például kipróbálhatják:

teát készíteni a levelekből

a magok vagy levelek fogyasztása

a magokból nyert olaj felhasználása

étrend-kiegészítők szedése kapszula vagy tabletta formájában

A hinduizmusban az egész növénynek szertartási és gyakorlati céljai is vannak Megbízható forrás. A szent bazsalikomot spirituális okokból, például megtisztulásra használják, a növény illata pedig távol tartja a káros rovarokat. A szent bazsalikom szedésének többféle módja van, többek között a következő módszerekkel.

Tea

A szent bazsalikom tea elkészítéséhez adjunk forró vizet a szárított levelekhez, és hagyjuk 1-2 percig főni.

Növény

A hinduizmusban a szent bazsalikom istennő, és a növény minden aspektusa szent.

A szent bazsalikom növény tartása az otthonban mentális és spirituális előnyökkel járhat. Emellett a növény rovarriasztóként is működhet, távol tartva a legyeket és a szúnyogokat.

A szent bazsalikom növény magjai megvásárolhatók az interneten.

Olaj

Az emberek a szent bazsalikom magjából nyert olajat szájon át is használhatják, de az olajat a hajra és a test más külső részeire is kenhetik.

Ezenkívül a szent bazsalikomolaj lehet illóolaj is, amelyet az emberek többek között diffúzorokban vagy gyertyákban használhatnak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szent bazsalikom nem szerepel az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) általánosan biztonságosnak elismert illóolajok, oleorezinek és természetes kivonatok listáján.

A szent bazsalikomolaj online megvásárolható.

Kiegészítés

Kiegészítőként a szent bazsalikom kapszula vagy tabletta formájában kapható. A használati utasítások a szent bazsalikomnak a kiegészítőben lévő mennyiségétől függően változnak. Az embereknek mindig követniük kell a címkén található tanácsokat.