, 2022/6/13

A szegfűszeg egy Indonéziában őshonos fa. Szárított virágbimbói népszerű fűszer, és a kínai és az ayurvédikus gyógyászatban is használják. A szegfűszegolajokat, a szárított virágbimbókat, leveleket és szárakat gyógyszerkészítésre használják. A szegfűszegolaj egy eugenol nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely segíthet a fájdalom csökkentésében és a fertőzések leküzdésében.

clove effect

A szegfűszeg a cigaretták népszerű összetevője is. Az emberek általában fogfájás, fogászati munkák során jelentkező fájdalom, fogkő, másnaposság, emésztési zavarok és sok más állapot kezelésére használják a szegfűszeget, de nincs megfelelő tudományos bizonyíték e felhasználási módok alátámasztására. Ez a sokoldalú fűszer egészben és őrölt formában is megtalálható, és felhasználható sültek ízesítésére, forró italok ízesítésére, valamint a sütemények és sütemények fűszeres melegségének fokozására.

A szegfűszeget a mézeskalácsos sütemények egyik fő összetevőjeként vagy az indiai konyha egyik alapfűszereként ismerheti. A szegfűszeg leginkább édes és aromás fűszerként ismert, de a hagyományos gyógyászatban is használják. Állatkísérletek ugyanis megállapították, hogy a szegfűszegben található vegyületek számos egészségügyi előnnyel járhatnak, többek között támogatják a máj egészségét és segítenek stabilizálni a vércukorszintet.

Fontos tápanyagokat tartalmaznak

A szegfűszeg rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így ha egész vagy őrölt szegfűszeget használsz az ételek ízesítésére, az fontos tápanyagokat biztosíthat.

Egy teáskanál (2 gramm) őrölt szegfűszeget tartalmaz :

Kalóriát: 6

Szénhidrát: 1 gramm

Rost: 1 gramm

Mangán: a napi érték (DV) 55%-a.

K-vitamin: a DV 2%-a

A mangán az agyműködés fenntartásához és az erős csontok építéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Amellett, hogy a szegfűszeg gazdag mangánforrás, csak kis mennyiségben használják fel, és nem biztosít jelentős mennyiségű tápanyagot.

Magas antioxidáns-tartalmú

Amellett, hogy számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a szegfűszeg antioxidánsokban is gazdag. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, amely hozzájárulhat a krónikus betegségek kialakulásához. A szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületet is tartalmaz, amely bizonyítottan természetes antioxidánsként hat.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint az eugenol ötször hatékonyabban állította meg a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodást, mint az E-vitamin, egy másik erős antioxidáns. Ha a szegfűszeget más antioxidánsokban gazdag élelmiszerekkel együtt beilleszted az étrendedbe, javíthatod általános egészségi állapotodat.

Segíthet a rák elleni védelemben

Egyes kutatások szerint a szegfűszegben található vegyületek védelmet nyújthatnak a rák ellen. Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint a szegfűszegkivonat segített megállítani a daganatok növekedését, és elősegítette a rákos sejtek sejthalálát. Egy másik kémcsöves vizsgálat hasonló eredményeket figyelt meg, amely szerint a koncentrált mennyiségű szegfűszegolaj a nyelőcsőrákos sejtek 80%-ánál sejtpusztulást okozott. A szegfűszegben található eugenol szintén rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy az eugenol elősegítette a méhnyakráksejtek sejthalálát. Ne feledjük azonban, hogy ezekben a kémcsöves vizsgálatokban nagyon koncentrált mennyiségű szegfűszegkivonatot, szegfűszegolajat és eugenolt használtak. Az eugenol nagy mennyiségben mérgező, és a szegfűszegolaj túladagolása májkárosodást okozhat, különösen gyermekeknél. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a kisebb mennyiségek hogyan hatnak az emberekre.

Megölheti a baktériumokat

A szegfűszeg bizonyítottan antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíthet megállítani a mikroorganizmusok, például a baktériumok növekedését. Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a szegfűszeg illóolaj három gyakori baktériumtípust elpusztított, köztük az E. coli baktériumtörzset, amely ételmérgezést okozhat. Mi több, a szegfűszeg antibakteriális tulajdonságai még a száj egészségét is elősegíthetik.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a szegfűszegből kivont vegyületekről kiderült, hogy megállítják két olyan baktériumtípus növekedését, amelyek hozzájárulnak az ínybetegségek kialakulásához. Egy másik vizsgálat 40 emberen tesztelte egy teafaolajból, szegfűszegből és bazsalikomból álló gyógynövényes szájvíz hatását.

Miután 21 napig használták a gyógynövényes szájvizet, javulást mutattak ki az íny egészségében, valamint a szájban lévő lepedék és baktériumok mennyiségében.

A rendszeres fogmosással és a megfelelő szájhigiéniával kombinálva a szegfűszeg antibakteriális hatása jótékony hatással lehet a száj egészségére.

Javíthatja a máj egészségét

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szegfűszegben található jótékony vegyületek elősegíthetik a máj egészségét. Az eugenol nevű vegyület különösen jótékony hatással lehet a májra. Egy állatkísérletben zsíros májbetegségben szenvedő patkányokat etettek szegfűszegolajat vagy eugenolt tartalmazó keverékekkel.

Mindkét keverék javította a májfunkciót, csökkentette a gyulladást és az oxidatív stresszt. Egy másik állatkísérlet kimutatta, hogy a szegfűszegben található eugenol segített visszafordítani a májcirrózis, vagyis a máj hegesedésének jeleit.

Sajnos a szegfűszeg és az eugenol májvédő hatásaira vonatkozó kutatások embereken korlátozottak. Egy kis tanulmány azonban azt találta, hogy az eugenol-kiegészítők 1 héten át történő szedése csökkentette a glutation-S-transzferázok (GST-k) szintjét, egy olyan enzimcsaládét, amely részt vesz a méregtelenítésben, és amely gyakran a májbetegség jelzője. A szegfűszegnek magas az antioxidáns-tartalma is, ami segíthet megelőzni a májbetegségeket, mivel képes csökkenteni az oxidatív stresszt. Mindazonáltal az eugenol nagy mennyiségben mérgező. Egy 2 éves kisfiún végzett esettanulmány szerint 5-10 ml szegfűszegolaj súlyos májkárosodást okozott.

Segíthet a vércukorszint szabályozásában

Kutatások szerint a szegfűszegben található vegyületek segíthetnek a vércukorszint ellenőrzés alatt tartásában. Egy állatkísérlet szerint a szegfűszegkivonat segített mérsékelni a cukorbeteg egerek vércukorszintjének emelkedését. Egy másik kémcsöves és állatkísérletes vizsgálat a szegfűszegkivonat és a szegfűszegben található nigericin nevű vegyület hatását vizsgálta emberi izomsejtekre és cukorbeteg egerekre egyaránt.

Megállapították, hogy a szegfűszeg és a nigericin növeli a cukor felvételét a vérből a sejtekbe, fokozza az inzulin kiválasztását, és javítja az inzulint termelő sejtek működését. Az inzulin egy hormon, amely a cukornak a vérből a sejtekbe történő szállításáért felelős. Az inzulin megfelelő működése elengedhetetlen az egyenletes vércukorszint fenntartásához. Kiegyensúlyozott étrenddel kombinálva a szegfűszeg segíthet kordában tartani a vércukorszintjét.

Elősegítheti a csontok egészségét

Az alacsony csonttömeg olyan állapot, amely becslések szerint csak az Egyesült Államokban 43 millió idősebb felnőttet érint. Ez csontritkulás kialakulásához vezethet, ami növelheti a törések és a csonttörések kockázatát. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a szegfűszegben található egyes vegyületek segítenek megőrizni a csonttömeget. Egy állatkísérlet például megállapította, hogy a magas eugenoltartalmú szegfűszegkivonat javította a csontritkulás számos markerét, valamint növelte a csontsűrűséget és a csontok szilárdságát.

A szegfűszeg mangánban is gazdag, mindössze 1 teáskanál (2 gramm) őrölt szegfűszegben a dózis 30%-át biztosítja. A mangán olyan ásványi anyag, amely részt vesz a csontképződésben, és hihetetlenül fontos a csontok egészségéhez. Egy állatkísérlet szerint a mangánpótlás 12 héten keresztül történő szedése növelte a csont ásványi sűrűségét és a csontok növekedését.

Csökkentheti a gyomorfekélyt

Egyes kutatások szerint a szegfűszegben található vegyületek segíthetnek a gyomorfekély kezelésében. A peptikus fekélyként is ismert gyomorfekély olyan fájdalmas sebek, amelyek a gyomor, a nyombél vagy a nyelőcső nyálkahártyáján alakulnak ki. Leggyakrabban a gyomor védőbélésének csökkenése okozza, amely olyan tényezőknek tudható be, mint a stressz, a fertőzés és a genetika. Egy állatkísérletben kimutatták, hogy a szegfűszegből nyert illóolaj fokozza a gyomornyálkahártya termelését.

A gyomornyálka gátként működik, és segít megakadályozni a gyomornyálkahártya emésztő savak okozta erózióját. Egy másik állatkísérlet megállapította, hogy a szegfűszegkivonat segített a gyomorfekély kezelésében, és számos fekélyellenes gyógyszer hatásaihoz hasonlót mutatott. Bár a szegfűszeg és vegyületeinek fekélyellenes hatása ígéretes lehet, további vizsgálatokra van szükség az emberekre gyakorolt hatásukról.

A lényeg

A szegfűszegnek számos potenciális egészségügyi előnye van, beleértve a vércukorszint kordában tartását és a baktériumok szaporodásának megakadályozását.

Mint sok más egészséges élelmiszer, ez is akkor a leghatékonyabb, ha egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként kerül bele. Próbálj meg hetente néhány adag szegfűszeget beépíteni az étkezéseidbe.

Az őrölt szegfűszeget könnyen beépítheti számos ételbe. Meleg, jellegzetes ízt kölcsönöz a desszerteknek, curryknek vagy chutney-knak. Egész szegfűszeget is főzhetsz 5-10 percig forró vízben, hogy egy csésze nyugtató szegfűszegteát készíts. A szegfűszeg finom, és számos fontos egészségügyi előnnyel járhat.