, 2022/5/9

A normális széklet barna színű a kiválasztódó bilirubin és epe egészséges szintje miatt. Néha előfordulhat, hogy valaki észreveszi, hogy a széklete más színű, akár sárga is lehet.

yellow stool

A széklet színének változása szintén normális. Figyeld az idővel bekövetkező következetes változásokat, és fordulj orvoshoz, ha egyéb tünetek is jelentkeznek.

A személy étrendje és a székletben lévő epe mennyisége közvetlenül befolyásolja a széklet színét. Az epe sárgászöld színű, és ahogyan a gyomor-bélrendszerben halad, az enzimek olyan változásokat okoznak, amelyek barnává változtatják. A barna színű széklet minden árnyalata normális. Ha valakinek a széklete vörös vagy fekete, vagy más változások 2 hétnél tovább maradnak, vagy más tünetekkel járnak együtt, fordulj orvoshoz.

A széklet lehet más színű, többek között:

Zöld: Ezt a színt okozhatja a leveles zöld zöld zöldségek fogyasztása, a zöld ételfesték, a vaspótlás vagy a hasmenés, amely túl gyorsan mozgatja az ételt a bélben.

Sárga, halványbarna vagy szürke: A Giardiasis élénksárga hasmenést okozhat. A halványsárga vagy szürke székletet a máj vagy az epehólyag problémái okozhatják.

Narancssárga: Répa, téli tök, antibiotikumok vagy savlekötők fogyasztása okozhatja ezt a színt.

Kék: Általában mesterségesen kék ételek fogyasztása vagy kék italok fogyasztása.

Fekete, kátrányos: Fekete édesgyökér fogyasztása vagy vaspótlók szedése, valamint a felső tápcsatornában fellépő vérzés, májzsugor vagy vastagbélrák szintén okozhat fekete székletet. A bizmut-szubszalicilátot, ismertebb nevén Pepto Bismolt vagy Kaopektátot tartalmazó gyógyszerek szintén okozhatnak fekete, kátrányos székletet.

Élénkpiros: Piros, mesterségesen színezett ételek vagy italok fogyasztása vagy fogyasztása okozhatja ezt. Bizonyos állapotok okozhatnak vérzést a felső tápcsatornában, mint például a májzsugor vagy a tápcsatorna daganatai. Az aranyér okozhat vérzést az alsó tápcsatornában, és vörös székletet okozhat.

Okok

A sárga széklet lehetséges okai a következők:

Diéta

Mivel a tápcsatorna feldolgozza az ételeket a kiválasztás során, az, hogy mit eszik az ember, befolyásolhatja a széklet színét.

A sárgarépa, az édesburgonya, a kurkuma és a sárga ételfestéket tartalmazó ételek sárga színűvé tehetik a székletet.

A magas zsír- vagy gluténtartalmú étrend szintén sárga széklethez vezethet.

Ha valakinek rendszeresen sárga a széklete, próbálja meg elkerülni a zsíros, feldolgozott ételeket, a glutént vagy bármit, ami gyomorpanaszokat okoz.

Stressz

A stressz és a szorongás számos fizikai hatást gyakorolhat a szervezetre, többek között felgyorsíthatja az emésztési folyamatot.

Ennek következtében a szervezet nem képes felszívni az ételekben lévő összes tápanyagot, ami hasmenéshez vagy sárga széklethez vezethet.

Ha lépéseket tesz a stressz enyhítésére a kötelezettségek csökkentésével, jógagyakorlással vagy terapeuta felkeresésével, az segíthet a fizikai tünetek csökkentésében.

Cöliákia

Ha a cöliákiában szenvedő emberek glutént, a búzában, rozsban és árpában található fehérjét fogyasztanak, az immunrendszerük válaszul megtámadja a vékonybél szöveteit.

Ez az immunválasz szövetkárosodást okoz, és veszélyezteti a belek tápanyagfelszívó képességét.

A sárga széklet mellett a cöliákia tünetei a következők:

hasmenés

székrekedés

hányinger

puffadás

fáradtság

fejfájás

depresszió

A cöliákia nem gyógyítható, de a glutén kerülésével hatékonyan kezelhető az állapot.

A hasnyálmirigy rendellenességei

A hasnyálmirigy rendellenességei sárga vagy sápadt székletet okozhatnak. Néhány ilyen rendellenesség a következő:

krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

cisztás fibrózis

hasnyálmirigyrák

a hasnyálmirigy-járat elzáródása

Az ilyen betegségekben szenvedő embereknél a hasnyálmirigy nem tud elegendő enzimet biztosítani a belek számára az étel megemésztéséhez. Az emésztetlen zsír sárga széklethez vezethet, amely zsírosnak vagy habosnak is tűnik.

Májbetegségek

A máj rendellenességei, mint például a májzsugor és a májgyulladás, csökkenthetik vagy megszüntethetik az epesókat a szervezetben. Az epesók elengedhetetlenek az ételek emésztéséhez és a tápanyagok felszívódásához. Ezeknek a sóknak az eltávolítása sárga székletet eredményezhet.

Epehólyag rendellenességek

Az epehólyagproblémák és az epekövek szintén csökkenthetik az epesók szintjét a szervezetben. Ez a csökkenés számos tünethez vezethet, többek között:

hasi fájdalom

szapora szívverés

hirtelen vérnyomásesés

sárgaság, a bőr és a szemfehérje sárgulása.

sápadt széklet

A kezelés az adott epehólyagproblémától függ. Az epekövek kezelése például magában foglalhatja a kövek feloldására szolgáló gyógyszeres kezelést. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet.

Gilbert-szindróma

A Gilbert-szindróma egy genetikai májbetegség, amely az amerikaiak 3-7%-át érinti. A Gilbert-szindrómában szenvedő embereknek vannak olyan időszakai, amikor a bilirubinszintjük túl magas. A tünetek közé tartozik az enyhe sárgaság és a sárga széklet. A tünetek azonban annyira enyhék lehetnek, hogy a legtöbb ember nem veszi észre őket, és nem is tudja, hogy ez az állapot fennáll.

Giardiasis

A giardiasis egy gyakoriTrusted Source bélfertőzés, amelyet egy mikroszkopikus parazita okoz. A Giardia parazitát a Giardia-ciszták lenyelésével lehet elkapni, általában szennyezett élelmiszerrel vagy vízzel.

A giardiasis tünetei a következők:

gyomorgörcsök

bűzös szagú hasmenés

sárga hasmenés

hányinger

láz

fejfájás

fogyás

Az orvos a személy székletmintáinak vizsgálatával diagnosztizálhatja a giardiasist. A kezelés antibiotikumokkal történik, és a tünetek akár néhány hétig is eltarthatnak. Ritka esetekben a fertőzés hosszú távú lehet.

Csecsemőknél

Csecsemőknél a sárga, a barna és a zöld árnyalatai mind gyakori székletszínek. A tápszerrel táplált csecsemők széklete sűrűbb és sötétebb lehet, a mustárhoz vagy a puha játéktésztához hasonló. A születés utáni első héten az emberi tejjel táplált csecsemőknek 24 óránként három-négy mustársárga, laza székletük van.

Beszéljen orvosával, ha a csecsemőnek piros, fekete vagy fehér a kakija, mivel ez problémára utalhat.

Idősebb felnőtteknél

Az idősebb felnőttek étrendje vagy valamilyen alapbetegség sárga székletet okozhat. A máj vagy az epehólyag rendellenességei csökkenthetik az epesók termelését, ami halvány vagy sárga színű székletet eredményezhet. Ha hasmenés kíséri, az idősebb felnőtteknek vízivással vagy orális rehidrációs oldatok használatával kell elkerülniük a kiszáradást.

Szövődmények

A sárga széklet önmagában nem vezet komplikációkhoz, de a kiváltó okok miatt előfordulhat.

A sárga széklet parazita, betegség vagy betegség által okozott felszívódási zavarra utalhat.

A zsír felszívódási zavara a széklet megnövekedett zsírtartalmához vezethet, amely sápadt, nagy, bűzös szagú és laza lehet. Ezt nevezik steatorrheának, és a szövődmények közé tartozhatnak:

alultápláltság

fogyás

vitaminhiány

vashiányos vérszegénység

a csontok rossz egészségi állapota