, 2022/5/12

A vizes hasmenés azt jelenti, hogy folyékony székleted van. A legtöbb embernél ez a gyomorrontás tünete. A vizes hasmenést sokféle kórokozó okozhatja, köztük vírusok, baktériumok és paraziták, amelyek közül néhány könnyen kezelhető, vagy egyáltalán nem igényel kezelést.

yellow watery diarrhoea

A vizes hasmenés azonban súlyos vagy akár halálos szövődményekhez vezethet, például kiszáradáshoz vagy felszívódási zavarokhoz. Ez csecsemők és kisgyermekek esetében valóban aggodalomra ad okot. Ez a cikk ismerteti a vizes hasmenés tüneteit és okait, valamint azt, hogyan diagnosztizálják és kezelik ezt az állapotot.

Vizes hasmenés tünetei

A vizes hasmenés általában három vagy több alkalommal fordul elő egy nap alatt.2 A hasmenés hirtelen és sürgős WC-használat szükségességével jár. Néha nem tudja kontrollálni a székletürítését. Az, hogy ezek a tünetek mikor jelentkeznek és meddig tartanak, attól függ, hogy mi okozza őket.

A hasmenés néha egybeeshet más gyomor-bélrendszeri (GI) problémákkal. Ezek közé tartozhatnak:

Hányinger

Hányás

Étvágytalanság

Görcsök

Sok esetben a vizes hasmenés kezelés nélkül magától elmúlik. Ez azonban nem mindig van így.

Fel kell hívnia az egészségügyi szolgáltatót, ha a vizes hasmenést olyan tünetek kísérik, mint:3

Láz

Súlyos hasi vagy végbélfájdalom

Fekete vagy véres széklet

Szövődmények, például kiszáradás jelei.

Azonnal fordulj orvoshoz, ha az eset felnőttek esetében két napnál tovább tart. Ne várj 24 óránál többet, ha kisgyermeknél vagy csecsemőnél vizenyős hasmenés jelentkezik.

Szövődmények

A vizes hasmenés gyakran ártalmatlan és múló. Bizonyos esetekben azonban súlyosabb állapotokhoz vezethet. A vizes hasmenéssel kapcsolatos két fő probléma a kiszáradás és a felszívódási zavar.

Kiszáradás

Az emberi test nagyrészt vízből áll. A megfelelő működéshez vízre van szüksége. Ha nem jut elegendő folyadékhoz, ez a dehidratációnak nevezett állapot, komoly problémák merülhetnek fel. Ezek közé tartozik, hogy a szervezetben nincs elegendő vérmennyiség, más néven hipovolémiás sokk. Lehetséges a veseelégtelenség, és a folyadékvesztés akár halálhoz is vezethet. Vizes hasmenés esetén könnyen előfordulhat, hogy a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz.

A kiszáradás különösen veszélyes lehet a kisgyermekek számára. A kisgyermekek különösen ki vannak téve a kiszáradás veszélyének. Ennek oka, hogy kis testük nem képes annyi vizet tárolni, mint az idősebb gyermekek és felnőttek. Amikor a csecsemők a vizes hasmenés miatt folyadékot veszítenek, nehéz lehet elég gyorsan pótolni a folyadékot ahhoz, hogy elkerüljék a kiszáradást. Ez az aggodalom csak fokozódik, ha a hasmenést okozó betegség miatt a csecsemő hányni is kezd vagy elutasítja a táplálékot.

A kiszáradás jelei és tünetei eltérőek lehetnek a gyermekeknél és a felnőtteknél. Általánosságban elmondható, hogy ezek a következők:

Szomjúság

Sötétsárga vagy barna vizelet

A szokásosnál ritkább vizelési inger.

Fáradtság vagy energiahiány

Szájszárazság

Könnyek hiánya síráskor (kisgyermekeknél és idősebb csecsemőknél)

Csökkent bőr turgor (ha megcsípjük a bőrt, az lassan lapul ki és tér vissza a normális állapotba).

Beesett szemek, beesett arc vagy puha folt a csecsemő koponyáján.

Szédülés vagy ájulás

Folyékony kaki okozza

Több ok és hozzájáruló tényező vezethet folyékony székletürítéshez. Ilyenek például a következők:

akut betegség, például olyan baktériumoknak, vírusoknak vagy parazitáknak való kitettség miatt, amelyek irritálják az emésztőrendszert.

székrekedés, mivel a folyékony széklet a végbélben lévő keményebb székletdarabok körül távozhat, amelyeket nehéz kiüríteni

emésztőrendszeri rendellenességek, például gyulladásos bélbetegség (IBD) vagy cöliákia.

a végbél záróizomzat szülésből eredő károsodása a kórtörténetben

a végbél vagy a végbélnyílás műtéti beavatkozása, például aranyér eltávolítása, daganat eltávolítása vagy végbéltályog és sipoly kezelése.

felszívódási zavarok, amikor a szervezet nem képes felszívni bizonyos vegyületeket, például tejtermékeket, szénhidrátokat vagy cukrokat.

A hasmenés színe jelentése

A széklet általában barna színű a benne lévő vegyületek, például az epe és a bilirubin miatt. Ha azonban folyékony bélmozgása van, előfordulhat, hogy a folyadék teljesen más színű. Néhány példa erre:

Sárga folyékony kaki

A sárga folyékony kaki a máj vagy az epehólyag mögöttes rendellenességére utalhat. Az élénksárga folyékony széklet a giardiasis jele is lehet, egy bélparazita által okozott fertőzésé, amelyet tisztátalan víz ivásával kaphatsz el.

Zöld folyékony széklet

A hasmenés zöldnek tűnhet az elfogyasztott zöld ételek vagy a vastagbélben túl gyorsan mozgó széklet miatt.

Tiszta folyadékot kakil

A bélgyulladás nyálkakiválasztást okozhat a belekben. Ez tiszta folyékony székletürítést okoz.

Fekete folyékony kaki

A fekete folyékony kaki aggodalomra adhat okot, mert vérzést jelezhet, amely valahol az emésztőrendszer magasabb részén található.

A fekete folyékony kaki egyéb lehetséges okai közé tartozik a Pepto-Bismol vagy vaspótlók szedése, illetve a kék vagy fekete színű ételek fogyasztása.

Ha megmagyarázhatatlan színváltozást észlel a folyékony székletében, különösen vörös, fekete vagy kátrányos székletet, forduljon sürgősségi orvosi ellátáshoz. Ezek a tünetek az emésztőrendszerben fellépő vérzésre utalhatnak. A túl sok vér elvesztése életveszélyes lehet.

Orvosi kezelés

A hasmenés elleni gyógyszerek nem mindig az első vonalbeli kezelés, ha hasmenésed van. Ez azért van így, mert valójában visszaszoríthatják az emésztőrendszerében lévő baktériumokat vagy vírusokat, ami meghosszabbíthatja a betegséget. Ha magas lázad van vagy vér van a székletedben, kerüls a hasmenés elleni kezeléseket, mint például a bizmut-szubszalicilát (Pepto-Bismol) és a loperamid (Imodium).

Ha bakteriális fertőzés, például shigellózis okozta a hasmenését, az orvos általában antibiotikumokat ír fel.

Mikor fordulj orvoshoz

Ideális esetben a folyékony székletürítés magától megszűnik, ahogy a szervezet kiüríti a baktériumokat vagy más káros tényezőket, amelyek hozzájárultak a betegségéhez. Ha azonban véres vagy rendszeres hasmenésed van, amely 48 óránál tovább tart, fordulj orvoshoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy tüneteid nem súlyosbodnak. Az orvos székletmintát vehet, amelyet laboratóriumba küldhet bizonyos baktériumok, paraziták vagy vírusok kimutatására. Javasolhat beavatkozásokat is, például a bélnyálkahártya vizsgálatát kolonoszkópia vagy szigmoidoszkópia segítségével.