, 2022/5/26

A perisztaltika a gyomor-bél traktusban található izmok automatikus, hullámszerű mozgása. A perisztaltika az emésztőrendszeren keresztül mozgatja a táplálékot, a nyeléskor a torkában kezdődik, és emésztés közben a nyelőcsövön, a gyomron és a beleken keresztül folytatódik.

peristaltic movement

Mi a perisztaltika?

A perisztaltika egyfajta önkéntelen izommozgás, amely az emésztőrendszeredben történik. A nyeléskor a torkodban kezdődik, és a gyomor-bélrendszerben tovább mozgatja az ételt és a folyadékokat. A tápcsatornára úgy is gondolhatsz, mint egy sor üreges szervre, amelyek egyetlen hosszú járatot alkotnak. Ezt a járatot izmok és idegek bélelik. Amikor étel vagy folyadék kerül a tápcsatornába, az idegek beindítják az izmokat, hogy hullámszerű összehúzódások sorozatát indítsák el. Ezek az izomösszehúzódások automatikusan előre mozgatják az ételt és a folyadékokat, amíg azok el nem érik a végbélnyíláson vagy a húgycsövön való kijutásukat.

Mi a különbség a perisztaltika és a szegmentáció között?

A szegmentáció egy másik fajta önkéntelen izommozgás, amely az emésztőrendszerben történik. A perisztaltikával ellentétben azonban, amely az egész emésztőrendszerben jelentkezik, a szegmentáció elsősorban a belekben fordul elő. A szegmentáció a belekben lévő körkörös izmokat aktiválja, amelyek összehúzódnak, hogy a táplálékot előre-hátra mozgatják, kicsit olyan, mint a mosógép kavargása. Ez a forgatás lehetőséget ad a bélben lévő tápláléknak, hogy összekeveredjen a gyomornedvekkel, és segít az emésztéshez kisebb darabokra bontani azt. A tagolás némileg lelassítja az étel haladását a tápcsatornán keresztül, de a perisztaltika továbbra is fokozatosan mozgatja azt.

Mi a fordított perisztaltika?

Amikor a perisztaltika hullámszerű izomösszehúzódásai előre helyett hátrafelé mozognak, azt retroperisztaltikának, antiperisztaltikának vagy fordított perisztaltikának nevezzük. Ez történik, amikor a hányási reflexet kiváltja. A fordított perisztaltika visszafelé mozgathatja a táplálékot a vékonybélből egészen a gyomrodban, a nyelőcsövön és a száján keresztül visszafelé. Kisebb mértékben is előfordulhat a táplálék normál útja során az emésztőrendszeren keresztül, ha az út során akadályba ütközik. A fordított perisztaltika rövid időre hátrafelé mozgathatja az ételt egy kis távolságra, mielőtt újra megkísérelné az előrehaladást.

Mit tesz a perisztaltika a szervezetben?

A perisztaltika teszi lehetővé az emésztést. Ez mozgatja az ételt és a folyadékokat az emésztési folyamat egyes szakaszain keresztül. Perisztaltika nélkül nem tudnánk sem enni, sem kakilni. A perisztaltika lassú, de egyenletes előrehaladása az emésztés egészsége szempontjából is fontos. Időt ad a szervezetnek, hogy az emésztéshez lebontsa az ételt, és útközben felszívja a tápanyagokat. De azért is felelős, hogy a felgyülemlett baktériumok és salakanyagok időben kiürüljenek. Ha a perisztaltika nem fordít elég időt az emésztésre, vagy ha túl sok időt vesz igénybe a járat kitisztítása, akkor az egyéb emésztési funkciók is elkezdenek leállni az út során.

Hol történik a perisztaltika?

A perisztaltika az egész emésztőrendszerben, de különösen a nyelőcsőben fordul elő. Amikor nyelsz, a torkod (garat) kezdi meg a folyamatot azzal, hogy az ételt és a folyadékot lenyomja a nyelőcsőbe (táplálékcső), amely a gyomorba vezet. A nyelőcsőnek van egy elsődleges perisztaltikus hulláma, amelyet a nyelés vált ki, és egy másodlagos, amely akkor lép működésbe, amikor az első nem elég. A másodlagos hullámot a nyelőcső falának megnyúlása váltja ki, amikor egy nagy darabot kell lenyelni. A perisztaltikával járó nyelőcső rendellenességek nyelési problémákat okozhatnak.

A nyelőcső után a perisztaltika a gyomorban és mindkét bélben folytatódik, ahol a folyamat lelassul, hogy lehetővé tegye a tagolást. A szegmentáció során a perisztaltika lehetővé teszi, hogy az epehólyag az epét a vékonybélbe juttassa, hogy segítse az emésztést. Ez lehetővé teszi a vesék számára is, hogy folyadékot mozgassanak a hólyagba. Az emésztési folyamat végén a húgycsövében lévő perisztaltika kiválasztja a vizeletet a szervezetéből, a végbélben és a végbélnyílásban lévő perisztaltika pedig a kakit. Amikor az emésztőrendszered üres, például éjszaka, alvás közben, a perisztaltika folytatja a felesleges maradékanyagok kiürítését.

Hogyan néz ki a perisztaltika?

A perisztaltika izommozgásait gyakran hullámszerűnek nevezik, mivel folyamatos mintázatban húzódnak össze és lazulnak el a táplálék előrehaladása érdekében. Ezek a mozgások egyaránt érintik az emésztőrendszer csöveinek körkörös izmait, valamint a csövek falán húzódó hosszanti izmokat. A körkörös izmok szinkronizált módon szorítják össze és tágítják ki az ételt a csövön keresztül, míg a hosszanti izmok mindent előre mozgatnak. A hullámszerű mintázat azonban valójában inkább az emésztési folyamat korábbi szakaszában van jelen. A vége felé már csak néhány összehúzódás szükséges ahhoz, hogy a salakanyagot kitoljuk.

Milyen tünetei vannak a perisztaltikai problémáknak?

A perisztaltikával kapcsolatos problémákat motilitási zavaroknak is nevezik. A motilitás a táplálék mozgását jelenti a tápcsatornán keresztül. A perisztaltikával kapcsolatos probléma általában túl gyors vagy túl lassú motilitást eredményez. A fokozott perisztaltikát hipermotilitásnak vagy hiperperisztaltikának nevezzük. Ez hasmenéshez és emésztési problémákhoz vezet, amikor a tápcsatornának nincs elég ideje a táplálék megfelelő lebontására és a tápanyagok felszívódására. A csökkent perisztaltikát hipomotilitásnak vagy hipoperisztaltikának nevezzük. Székrekedéshez és bakteriális túlszaporodáshoz vezet, amikor a perisztaltika nem képes rendszeresen kiüríteni a felhalmozódott hulladékot és baktériumokat.

A motilitási zavarok számos tünetet okozhatnak, többek között:

Székrekedés.

Hasmenés.

Gázképződés.

Hasi fájdalom.

Hasi puffadás.

Puffadt gyomor.

Hányinger.

Böfögés.

Felböfögés.

Savtúltengés.

Diszfágia (nyelési nehézség).

Táplálkozási hiányosságok.

Mi okoz problémát a perisztaltikában?

A perisztaltika az izmok és az idegek összetett együttműködése révén jön létre, amelyet hormonok irányítanak. A perisztaltikával kapcsolatos problémák az izmokkal vagy az idegrendszerrel függhetnek össze. Előfordulhatnak a gyomor-bélrendszer bármelyik részében vagy az egészben. Gyógyszerek, sérülések, fertőzések és betegségek, hormoningadozások és elektrolitegyensúlyzavarok mind befolyásolhatják a perisztaltikában részt vevő izmokat vagy idegeket. Néha a perisztaltikus problémák oka ismeretlen (idiopátiás). Számos gyomor-bélrendszeri betegség összefügg a perisztaltikai problémákkal, de nem mindig egyértelmű, hogy melyik az ok és melyik a hatás.

Gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a perisztaltikát

Opioid fájdalomcsillapítók.

Antikolinergikumok.

Kalciumcsatorna-blokkolók.

Triciklikus antidepresszánsok.

A perisztaltikát befolyásoló állapotok

Helyi fertőzés vagy gyulladás.

Műtét.

Elektrolithiány.

Pajzsmirigybetegség.

Neurológiai rendellenességek.

Cukorbetegség.

Szkleroderma és más kötőszöveti betegségek.

Bélrendszeri iszkémiás szindróma.

Krónikus pitvari és bélrendszeri ritmuszavar (CAID).

Hirschsprung-kór.

Milyen állapotokat érint a perisztaltika?

A perisztaltika problémái a következő állapotokat okozhatják, vagy hozzájárulhatnak azok kialakulásához:

Achalasia.

Bélelzáródás.

Gasztroparézis.

Nyelőcsőgörcsök.

Irritábilis bél szindróma (IBS).

GERD.

Paralítikus ileusz.

Hogyan kezeli a perisztaltikus problémákat?

A perisztaltikus problémák gyakran összetettek, és hatékony kezelésükhöz meg kell érteni az okaikat. Néha ez olyan egyszerű lehet, mint a gyógyszerek vagy az étrend megváltoztatása. Az idegrendszerét érintő állapotok azonban ennél trükkösebbek lehetnek. A mentális/érzelmi tényezők, a hormonok és az elektrolitok mellett szerepet játszhatnak, és ezek kiválogatása némi próbálkozást és hibázást igényelhet. Néha a perisztaltikus problémák egy nagyobb betegség következményei, amelyet kezelni kell.

Ellátás

Hogyan tarthatom fenn az egészséges perisztaltikát?

Normál körülmények között egészséges életmóddal, egészséges életmódbeli szokásokkal lehet fenntartani az egészséges perisztaltikát.

Mozogj egy kicsit: Legalább napi 30 perc az ideális a szabályosság megőrzéséhez.

Igyál elegendő vizet: Legalább napi 8 pohár segít a mozgásban tartani a dolgokat.

Egyél egy kis rostot: A teljes kiőrlésű gabonafélék, a gyümölcsök és a zöldségek a perisztaltikát serkentő fontos tömegnövelő anyagokat adnak.

Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek mennyiségét: A magas zsírtartalom és a finomított szénhidrátok lassítják az emésztést.

A Cleveland Clinic jegyzete

A perisztaltika testünk egyik automatikus funkciója. Minden nap támaszkodunk rá, anélkül, hogy gondolnánk rá. De mit tegyünk, ha a perisztaltika nem úgy működik, ahogy kellene? Kezdheti néhány egyszerű életmódbeli változtatással. Vegye figyelembe a szedett gyógyszereit, és azt, hogy van-e ismert mellékhatásuk a perisztaltikára. Végül konzultálhat egy gasztroenterológussal. A perisztaltikus problémáknak sokféle oka lehet, de az orvosi vizsgálatok és a szakértelem segíthet a végére járni a dolognak.