, 2022/5/19

A székrekedés kellemetlen, néha fájdalmas állapot. Akkor fordul elő, amikor a széklet mozgása a belekben lelassul. A széklet száraz és kemény lehet. Ez megnehezíti a székletürítést. A legtöbb embernek legalább időnként vannak székrekedéses időszakai. Egyeseknél rendszeresen előfordul.

paraffin oil for constipation

Ha székrekedésed van, az azt jelentheti, hogy ritkán van székletürítésed. Ez azt jelenti, hogy hetente háromnál kevesebb székletürítésed van. A székrekedés kezelésére számos vényköteles és vény nélkül kapható hashajtó áll rendelkezésre. Az egyik ilyen lehetőség az ásványi olaj. Az ásványi olaj egy síkosító hashajtó. Sok éve használják a székletürítés megkönnyítésére, és általában biztonságosnak és hatékonynak tartják.

A funkcionális székrekedés gyakori és kihívást jelentő probléma a gyermekgyógyászatban. A fenntartó terápia előtt székletürítés ajánlott a sikeres kezelés biztosítása érdekében. A vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsuk a paraffinolaj kétféle (orális és rektális úton történő) beadási módjának hatékonyságát és a betegek megfelelőségét a diszimpakció céljából a funkcionális székrekedésben szenvedő gyermekek kezelésében.

Módszerek

Összesen 80, 1-12 éves korú, a Róma III. kritériumoknak megfelelő funkcionális székrekedésben szenvedő gyermeket (49 férfi és 31 nő), akiknek rektális vizsgálata székletürítést igazolt, véletlenszerűen két csoportra osztottunk. Az I. csoport 3 ml/kg/nap paraffinolajat kapott szájon át, a II. csoport pedig 3 egymást követő napon keresztül 3 ml/kg/nap paraffinolajat kapott rektálisan. A sikeres kezelést úgy határozták meg, hogy a végbélvizsgálat során legfeljebb 72 óra elteltével nem volt kimutatható székletürítés. A betegek compliance-ét és a család elégedettségét is értékelték egy pontozott kérdőív segítségével.

A kezelésre való válasz mindkét csoportban 92,5%-os, illetve 82,5%-os volt az I. és a II. csoportban. Tehát nem volt szignifikáns különbség a két terápiás módszer között. A családi elégedettség és a compliance nyilvánvalóan jobban megvalósult az 1. csoportban (87,5% vs. 57,5%), mint a 2. csoportban (P<0,001). Az I. csoportban egyetlen szülő sem panaszkodott a kezelés típusára, míg a II. csoportban a szülők 12,5%-a nem volt elégedett a paraffinolaj beadásának módjával. A paraffinolaj leggyakoribb mellékhatása mindkét csoportban az anális olaj szivárgása volt (27,5%). Az 1. és a 2. csoportban a hányinger és a hasi fájdalom volt a leggyakoribb mellékhatás.

Következtetés

Úgy tűnik, hogy a paraffinolaj szájon át történő alkalmazása a rektális módszerrel szemben előnyösebb megoldás lehet a gyermekek disimpaciójára, ami kevesebb aggodalmat okoz a családnak.

A folyékony paraffin vagy ásványolaj egy átlátszó, színtelen, szagtalan vagy csaknem szagtalan, olajos folyadék, amely kőolajból nyert telített szénhidrogénekből áll. A kőolajat már legalább 400 évvel Krisztus előtt is használták gyógyszerként. A finomított petróleum legkorábbi belső felhasználása 1872-re tehető, amikor Robert A. Chesebrough szabadalmat kapott "egy új és hasznos termék petróleumból történő előállítására".A folyékony paraffin használata azután vált népszerűvé, hogy Sir W. Arbuthnot Lane, a Guy's Hospital sebész főorvosa 1913-ban a bélstázis és a krónikus székrekedés kezelésére ajánlotta.

A folyékony paraffin népszerűsége a székrekedés és az encopresis kezelésében elsősorban a tolerálhatóságából és könnyű titrálhatóságából ered. Bár az ásványi olaj hidroxi-zsírsavakká történő átalakulása ozmotikus hatást vált ki, úgy tűnik, hogy a folyékony paraffin elsősorban székletsíkosító szerként működik. Ezért a folyékony paraffin nem jár hasi görcsökkel, hasmenéssel, puffadással, elektrolit-zavarokkal vagy hosszú távú használat során kialakuló toleranciával - ezek a mellékhatások általában az ozmotikus vagy stimuláns hashajtókkal kapcsolatosak.

Ezek a tulajdonságok teszik a folyékony paraffint különösen vonzóvá a krónikus székrekedés és a gyermekkori encoprézis kezelésére, ahol a kezelés disimpaction és fenntartó fázisában általában nagy dózisok és hosszan tartó adagolás szükséges.

Hogyan kell használni az ásványi olaj hashajtó

Vedd be ezt a gyógyszert szájon át az orvos utasításai szerint. Ha öngyógyítással kezeled magad, kövesd a termék csomagolásán található összes utasítást. Ha bármilyen kérdésed van, kérdezd meg kezelőorvosod vagy gyógyszerészed.

Óvatosan mérd ki az adagot egy speciális mérőeszközzel/kanállal. Ne használj háztartási kanalat, mert előfordulhat, hogy nem a megfelelő adagot kapod.

Egyes márkáknál minden adag előtt jól fel kell rázni az üveget. Ellenőrizd a termék csomagolásán, hogy a te márkádat fel kell-e rázni.

Mivel ez a gyógyszer megzavarhatja bizonyos vitaminok (zsírban oldódó vitaminok, beleértve az A, D, E, K vitaminokat) felszívódását, éhgyomorra vedd be ezt a gyógyszert. Továbbá ne szedd ezt a gyógyszert 7 napnál hosszabb ideig, kivéve, ha kezelőorvosod utasítja.

Ne feküdj le azonnal a gyógyszer bevétele után.

Az adagolás az életkorodtól, egészségi állapotodtól és a kezelésre adott válaszától függ. Ne növeld az adagot, és ne szedd ezt a gyógyszert gyakrabban, mint ahogyan azt előírták.

Ez a készítmény csökkentheti az általad esetleg szedett egyéb gyógyszerek felszívódását. Ezt a készítményt más gyógyszereitől legalább 2 órával korábban vedd be. További információért, vagy ha bármilyen kérdése van, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

6-8 órába telhet, amíg ez a gyógyszer székletürítést okoz. Tájékoztasd kezelőorvosod, ha állapotod továbbra is fennáll vagy súlyosbodik, vagy ha vérzés jelentkezik a végbélből. Ha úgy gondolod, hogy súlyos egészségügyi problémád lehet, azonnal fordulj orvoshoz.