, 2022/5/19

Mi az oesophagitis? A nyelőcső az emésztőrendszer része, és a szájat köti össze a gyomorral. A szájat és a nyelőcsövet kardia választja el egymástól, amely egyfajta szelep, amelynek célja, hogy megakadályozza, hogy a gyomornedvek a gyomron való áthaladás után a szájba kerüljenek.

oesophagitis

A nyelőcsőgyulladás kifejezést akkor használjuk, ha a nyelőcső nyálkahártyája gyulladt, és egy további réteg borítja. A nyálkahártya elég gyakran irritálódik vagy gyullad be. A nyelőcsőgyulladás prognózisa:

A nyelőcsőgyulladás hátterében számos tényező állhat, amelyek többsége jól reagál a kezelésre. Ha a nyelőcsőgyulladás nem kerül kezelésre, akkor a nyelőcsőben olyan szerkezeti elváltozásokat okozhat, amelyek megzavarják a nyelőcső normális működését.

Néhány szövődmény lehet:

A nyelőcsőszövet szakadása.

Nyelési nehézség

A nyelőcső hegesedése

A nyelőcső szűkülete (szűkület).

Barrett-nyelőcső: ha a gastrooesophagealis reflux hosszú évekig kezeletlen marad, akkor Barrett-nyelőcső kialakulását okozhatja, ami viszont nyelőcsőrákhoz vezethet.

Milyen tünetei vannak a nyelőcsőgyulladásnak?

A nyelőcsőgyulladás tünetei a következők:

Nyelési nehézség

Fájdalom nyelés közben

Éles fájdalom evés közben

Az étel beszorul a nyelőcsőben.

Gyomorégés, savas reflux

Rekedtség

Torokfájás

Köhögés

Savas felböfögés.

Számos nyelőcsőgyulladásos tünet okozza az emésztőrendszert érintő különböző tüneteket. A betegnek azonban a következő esetekben szakemberhez kell fordulnia:

A tünetek több napig tartanak

A tünetek még savlekötő szerekkel sem javulnak

A tünetek megnehezítik az étkezést

A tünetek fejfájással, izomfájdalommal vagy lázzal járnak együtt

Több percig tartó mellkasi fájdalom

A kórtörténetben szívproblémák szerepelnek, és a betegnek fájdalmai vagy kellemetlen érzései vannak a mellkasban.

Fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezik étkezés közben

Légszomj

Intenzív hányás, amely lehet sárgás vagy zöldes színű és tartalmazhat vért.

A nyelőcsőgyulladás vizsgálatai:

Amikor a beteg felkeresi a szakorvost, az egy sor kérdést tesz fel, és fizikális vizsgálatot végez. Vannak bizonyos vizsgálatok a nyelőcsőgyulladás kimutatására:

Báriumos röntgenfelvétel: a beteg báriumot nyel le, vagy bevesz egy báriumot tartalmazó tablettát. A bárium bevonja a nyelőcsőben és a gyomorban lévő nyálkát, így a szervek láthatóvá válnak. Ez lehetővé teszi bizonyos elváltozások vagy állapotok kimutatását.

Endoszkópia: egy nagy, vékony csövet vezetnek be, amelynek a végén kamera van. Ez hasznos a nyelőcsőben lévő szokatlan tevékenység észlelésére.

Laboratóriumi vizsgálatok: az endoszkópia során mintákat vesznek, amelyeket elemzésre laboratóriumba küldenek. Ezek segítségével diagnosztizálható a bakteriális, vírusos vagy élesztőgomba-fertőzés, a fehérvérsejtek, vagy azonosíthatók az esetleges kóros sejtek, amelyek arra utalhatnak, hogy a probléma a nyelőcsőrák miatt áll fenn.

Mi okozza a nyelőcsőgyulladást?

Vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelik a gastrooesophagealis reflux kialakulásának esélyét. Ezek közé tartoznak:

Evés közvetlenül lefekvés előtt

Alkohol, csokoládé, koffein vagy menta ízű ételek túlzott fogyasztása

Nagy adag zsíros ételek fogyasztása

Fűszeres ételek

Dohányzás

Elhízás vagy túlsúly

Hiatussérv

A nyelőcsőgyulladásnak számos oka van:

Reflux-oesophagitis: ez akkor fordul elő, ha probléma van a nyelőcső alsó záróizmában, amely biztosítja, hogy a gyomorban lévő sav messze kerüljön a nyelőcsőtől. Ha ez nem működik megfelelően, és akkor nyílik, amikor nem kellene, vagy nem záródik, a gyomortartalom visszatér a nyelőcsőbe. Ezt nevezzük gastrooesophagealis refluxnak. Ez egy gyakori és folyamatos betegség. A fő probléma az, hogy krónikussá válhat, károsítva a nyelőcső szöveteit.

Eozinofil oesophagitis. Az eozinofilek olyan fehérvérsejtek, amelyek döntő szerepet játszanak az allergiás reakciókban. Az eozinofil oesophagitis akkor következik be, amikor a nyelőcsőben egy allergénre válaszul a fehérvérsejtek koncentrációja megnövekszik. Néhány élelmiszer, amely ezt okozhatja: tej, tojás, búza, marhahús és rozs.

Lymphocytás oesophagitis. Nem gyakori nyelőcsőbetegség, amelyben a nyelőcső nyálkahártyájában nagyszámú limfocita található.

Gyógyszer okozta nyelőcsőgyulladás. Egyes gyógyszerek szövetkárosodást okozhatnak, erre példa a tabletta víz nélküli bevétele. A gyógyszerek lehetnek gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, kálium-klorid, biszfoszfonátok vagy kinidin.

Fertőző nyelőcsőgyulladás. A nyelőcső bakteriális vagy vírusos fertőzése okozhatja, bár ez nagyon ritka.

Mi a nyelőcsőgyulladás kezelése?

A nyelőcsőgyulladás kezelése elsősorban a tünetek csökkentésére és a szövődmények kezelésére összpontosít.

Reflux-oesophagitis:

A vény nélkül kapható gyógyszerek, például az antacidok, amelyek olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik vagy leállítják a savtermelést.

Vényköteles gyógyszerek

Műtét: a fundoplicatio alkalmazható a nyelőcső állapotának javítására. A gyomor egy részét a nyelőcsövet és a gyomrot elválasztó szelep köré tekerik, így erősítik a záróizmot, és megakadályozzák, hogy a sav újra a nyelőcsőbe kerüljön.

Eozinofil oesophagitis:

Protonpumpa-gátlók

Szteroidok

Az allergén (étel) és az elemi diéta abbahagyása.

Gyógyszer okozta oesophagitis: A kezelés a problémát kiváltó gyógyszer kerülésére összpontosít:

Alternatív gyógyszeres kezelést ajánlanak

Szedje a gyógyszer folyékony változatát

A gyógyszer bevétele után legalább fél órával üljön le.

A gyomor kitágítható olyan esetekben, amikor a szűkület nagyon súlyos. Ehhez egy endoszkópos eszközt használnak. Többféle endoszkóp létezik, van, amelyik kúp alakú, és apránként tágul, és van olyan, amelynek a végén egy ballon van, amelyik behelyezéskor kitágul.