, 2022/8/26

A széklet petesejt- és parazita-, vagy O&P-teszt a parazitafertőzések diagnosztizálásának egyszerű módja. Ez a vizsgálat meghatározza, hogy a székletedben jelen vannak-e paraziták és petéik.

Mi az a széklet petesejt és parazitavizsgálat

Paraziták székletvizsgálata

A paraziták olyan organizmusok, amelyek benned vagy rajtad élnek, és táplálékukat a szervezetedből szerzik. Gyakran vannak az emésztőrendszeredben, és betegségeket okozhatnak. A paraziták gyakoribbak azokban az országokban, ahol nincs megfelelő higiénia, de a higiéniai intézkedések ellenére is sokan kapnak parazitákat, beleértve az Egyesült Államokban élőket is.

A paraziták a fertőzésben szenvedő emberek székletével terjednek. Parazitákat kaphatsz el:

Parazitákkal fertőzött talaj érintése.

Férgekkel fertőzött, nem eléggé átsütött vagy nyers hús fogyasztása.

Szennyezett tavakban vagy folyókban való úszás

Olyan dolgok megérintése, amelyeket parazitákkal fertőzött személy érintett.

Pelenkázás vagy parazitákkal fertőzött gyermekek segítése.

Kinek van szüksége széklet petesejt- és parazitavizsgálatra?

Orvosod elrendelheti neked vagy gyermekéidnek a székletparazita-vizsgálatot, ha parazitafertőzésre utaló tünetei vannak. Ezek közé tartoznak:

Hasmenés

Puffadás

Hányinger vagy rosszullét

Gyomorgörcsök

Zsíros, lebegő széklet

Nem szándékos fogyás

Gázok

Kiszáradás

Láz

Véres széklet

Nyálka a székletben

Viszkető végbél

A leggyakoribb parazitás fertőzések közé tartozik a Giardia, a cryptosporidium és a pinworms. A pinworms gyakori a gyermekeknél, és viszkető végbélgyulladást okozhat, ami általában éjszaka rosszabb. A gyermekek az óvodában és az iskolában is elkaphatják a pinwormokat. Orvosod akkor is elrendelheti ezt a vizsgálatot, ha ilyen tüneteid vannak, és nemrégiben utaztál. Ha a teszt eredménye pozitív, orvosod további székletvizsgálatokat kérhet, hogy ellenőrizze, mennyire hat a kezelés.

Ovarium- és parazita-vizsgálati eljárás

Orvosod vagy a laboratórium hazaküld egy gyűjtőpalackkal és egy WC-csészével. A palack fedeléhez gyakran egyfajta kanál van rögzítve, amely segít a széklet összegyűjtésében.

A minta gyűjtéséhez.

Helyezd a serpenyőt a WC-be, és használd a mosdót a szokásos módon. Ha nem adtak serpenyőt, ragassz egy műanyag zacskót a WC-re.

Vegyél fel gumikesztyűt, és vegyél mintát az utasítás szerint. Ügyelj arra, hogy a mintában ne legyen vizelet, víz, WC-papír vagy törlőkendő.

Zárd le a tartályt, és címkézd fel.

Ürítsd ki az edényt, és dobd ki azt és a kesztyűjét.

Mosd meg a kezzed.

Ha pelenkában lévő csecsemőjétől vagy kisgyermekétől kell mintát venni, béleld ki a pelenkát műanyag zacskóval, és kövesd a többi gyűjtési lépést. Igyekezz úgy elhelyezni a zacskót, hogy a vizelet ne keveredjen a széklettel.

A mintát a lehető leghamarabb el kell vinni a laboratóriumba. Ha nem tudsz azonnal odaérni, hűtsd le a mintát. A gyűjtőpalackot általában egy műanyag zacskóban kapod, amelybe lezárhatod.

Előfordulhat, hogy orvosod több mintát is szeretne venni, így meg kell ismételni a folyamatot, és az összes mintát be kell vinni a laboratóriumba.

Mennyire pontosak a székletvizsgálatok a paraziták kimutatására?

Ha a teszted pozitív eredményt ad, ez azt jelenti, hogy a laboratórium parazitákat, parazita petéket vagy mindkettőt talált. Ha ezek jelen vannak, az azt jelenti, hogy fertőzésed van.

A negatív teszt azt jelenti, hogy nem találtak petéket vagy parazitákat. Ez jelentheti azt, hogy nincs fertőzésed, vagy azt, hogy nincs elég, amit meg lehetne találni. A széklettesztek akkor pontosabbak, ha több mintát vizsgálnak, ezért előfordulhat, hogy több mintát kell gyűjteni.

Egyes gyógyszerek a szedésük abbahagyása után akár egy hétig is befolyásolhatják az eredményt. Ezek közé tartoznak a következők:

Viszmut

Bárium

Olajos hashajtók

Antacidok

Antibiotikumok

Néhány hasmenés elleni gyógyszer

Előfordulhat, hogy a vizsgálat elvégzése előtt abba kell hagyni ezeknek a gyógyszereknek a szedését, hogy a vizsgálat pontos legyen, de ezt csak akkor tedd meg, ha orvosod ezt mondja. Feltétlenül beszélj minden egyéb vény nélkül kapható gyógyszerről vagy gyógynövényekről és vitaminokról, amelyeket szedsz.

Egyéb vizsgálatok

Ha Öneked vagy gyermekéidnek viszket a végbélnyílása, orvosod esetleg szalagos vizsgálatot is végezhet. Ennél a vizsgálatnál egy ragasztószalag ragadós oldalát kell a végbélnyílás körüli bőrre helyezni közvetlenül lefekvés előtt, hogy alvás közben összegyűjtse a pinworm petéket. A laboratóriumban ezután a szalagdarabot mikroszkóp alá helyezik, hogy megnézzék a petéket.

Ha a negatív eredményt adó O&P-teszttel többszörös mintaadás után is emésztési tüneteket tapasztal, orvosod dönthet úgy, hogy kolonoszkópiát végez. Ez egy olyan vizsgálat, amelynek során egy kamerával ellátott vékony csövet vezetnek be a végbelébe és a vastagbélbe, hogy megnézzék az alsó gyomor-bél traktusát. Ez segíthet megtalálni az esetleges egyéb problémákat.

A petefészek- és parazitavizsgálatok kockázatai

Ezzel a székletvizsgálattal kapcsolatban nincsenek kockázatok. A laboratóriumnak csak a székletednek egy részére van szüksége a vizsgálat elvégzéséhez, így nincs kellemetlenség. Ha emésztési tüneteid vannak, és úgy gondolod, hogy szükséged van erre a vizsgálatra, mindenképpen beszélj orvosoddal.