, 2022/5/17

Mennyi ideig tart a gyomorhurut? A gyomorhurut olyan emésztési rendellenesség, amelyben a gyomornyálkahártya begyullad (vörös). Ezt számos dolog okozhatja. Ilyen például a bakteriális fertőzés, amely gyakran valójában semmilyen tünettel nem jár. Más embereknél a gyomorhurut okozhat túlságosan teli érzést evés után, hányingert vagy hányást, emésztési zavarokat és égő érzést a gyomorban.

how long does gastritis last

Ritka esetekben a gyomorhurut súlyos hasi fájdalmat, gyomorvérzést (ami vérhányással vagy vérrel a székletben, ami feketének tűnik), valamint fekélyeket, daganatokat vagy daganatokat okozhat a gyomorban. Ezek a tünetek azután jelentkezhetnek, hogy a gyomornyálkahártya egyes részei lekopnak, ami a gyomorsav által okozott szövetkárosodáshoz vezet. Ritka esetekben a szervezet saját immunrendszere is hibásan működhet, és megtámadhatja a gyomornyálkahártyát, ami gyomorhuruthoz vezet.

A rendellenesség hirtelen fellépő, erős fájdalmat vagy kellemetlen érzést okozhat, amely hosszú ideig tart. Orvoshoz kell fordulni, ha az emésztési zavarok legalább egy hét után sem múlnak el, ha a fájdalom erős, vagy a gyomorvérzés fent említett jelei kísérik. A gyomorhurutnak számos oka lehet, többek között a Helicobacter pylori (H. pylori) baktériumfertőzés, az aszpirin vagy az ibuprofen (NSAID fájdalomcsillapítók) rendszeres használata, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás; vagy stressz, nagyobb műtét, súlyos betegség vagy sérülés következménye.

Az orvos a gyomorhurutot olyan vizsgálatokkal vizsgálja, mint a székletminta (a székletében lévő vér vagy a H. pylori baktérium jelenlétének kimutatására), a kilégzési teszt (amely egy másik módja a H. pylori kimutatásának), a báriumnyelés (amikor báriumoldatot nyelsz, amely a nyelőcsőből a gyomorba jutva a röntgenfelvételeken látható) vagy az endoszkóp (egy keskeny cső, amely fényt és kamerát tartalmaz, és amellyel az orvosok a nyelőcső és a gyomor belsejébe látnak).

Ha gyomorhurutot diagnosztizálnak, a tünetek életmódbeli változtatásokkal enyhíthetők: relaxációs technikák, az NSAID fájdalomcsillapítók és az alkohol kerülése, a dohányzás elhagyása, a nagy étkezések helyett gyakrabban kisebb adagok fogyasztása, valamint az ismert irritáló anyagok, például a sült, fűszeres vagy savas ételek fogyasztásának csökkentése az étrendben. A savcsökkentő gyógyszerek is segíthetnek.

Mennyi ideig tart a gyomorhurut?

A gyulladások a szervezetben különböző ideig tarthatnak - így a gyomorhurut is. A tünetek időtartama elsősorban a kiváltó okoktól függ. Eltérően kell kezelni őket, ezért minden esetben ajánlott felkeresni egy szakembert, aki helyesen tudja felmérni és kezelni a gyomorhurut mértékét. Alapvetően megkülönböztetünk akut és krónikus gyulladásos formákat. Annak eldöntéséhez, hogy a betegnek milyen típusú gyomorhurutja van, az orvos a gyomortükrözés keretében felméri a nyálkahártyát. A diagnózist befolyásolja, hogy

milyen súlyosan gyulladt a gyomor nyálkahártyája

mióta tart a gyulladás

milyen korán fedezték fel a gyomorhurutot

Mennyi ideig tart az akut gyomorhurut?

Ha a gyomorhurut tünetei csak néhány naptól néhány hétig tartanak, akut gyomorhurutnak nevezzük. Ez vagy magától megszűnik, vagy a kiváltó okok megszűnhetnek. A gyomornyálkahártya önálló regenerálódása érdekében kerülni kell az erősen irritáló anyagokat és ételeket. Például a túlzott fogyasztásakor

Alkohol

Nikotin

Kávé

Fűszerek, fűszeres ételek

Tartsd szem előtt: A stressz is okozhat akut gyomorhurutot. Ennek a stressznek lehetnek pszichés okai, de fizikai okai is, mint például egy műtét, baleset, égési sérülés, sugárkezelés vagy versenysport. Az akut gyomorhurut gyógyszeres kezelése kezdetben nem szükséges. Ha a rizikótermékek hiányában sincs javulás, az orvos olyan készítményeket írhat fel, amelyek védő hatással vannak a gyomornyálkahártyára. Ide tartoznak a protonpumpa-gátlók (PPI), amelyek megakadályozzák, hogy a nyálkahártya túl sok gyomorsavat termeljen. A tüneteknek már néhány nap múlva javulniuk kell a PPI alkalmazásával.

Mennyi ideig tart a krónikus gyomorhurut?

Bármilyen akut gyulladás hosszú távon is fennállhat (krónikussá válhat). Krónikus gyomorhurutnak nevezzük a hetekig-hónapokig tartó gyomorhurutot. A diagnózis felállításához a gyomornyálkahártya egy kis darabját használják, amelyet a gyomortükrözés során eltávolítanak, és vizsgálatra elküldenek a patológusnak. Ha a mikroszkópos vizsgálat gyulladásos sejteket, csírákat vagy gyomorsejtek elleni antitesteket fedez fel a szövetmintában, a krónikus gyomorhurut diagnózisa biztosnak tekinthető.

A krónikus gyomorhurut gyakran véletlen lelet a megelőző vizsgálatok és a gyomortükrözés során. Nem ritka, hogy a gyomorgyulladás hónapok vagy évek óta fennáll, és észrevétlen maradt. A lehetséges tünetek, mint például a teltségérzet, nem specifikusak, és a beteg stresszként érzékeli őket, de gyakran elfogadják. A tünetek terhe mellett a tartósan fennálló gyulladás komolyabb károkat is okozhat a gyomornyálkahártyában. Ha hosszú ideig kezeletlen marad, képes gyomorfekély (ulcus ventriculi) alakulhat ki. Ha ezt nem kezelik, megnő az elfajulás és ezáltal a rosszindulatú gyomorrák kialakulásának kockázata.

Ha a gyomorhurut krónikussá válik, az oka alapján három alkategóriába sorolható.

Az A típusú gyomorhurut időtartama/lefolyása A B típusú gyomorhurut időtartama/lefolyása A C típusú gyomorhurut időtartama/lefolyása.

A saját immunrendszeren keresztül (autoimmun)

Baktériumokon keresztül (Helicobacter pylori)

Kémiai anyagokon keresztül (gyógyszerek/gyógyszerek)

Egyelőre elégtelenül kutatott és még nem gyógyítható teljesen - így a gyulladás időtartama kiszámíthatatlan.

A panaszok és a hiányosságok kezelése azonban lehetséges (pl. vérszegénység, B12-vitamin hiánya). Tehát a tüneteket kezeljük, de a kiváltó okot nem.

Néhány hétig tartó három gyógyszer kombinált szedése után javul - többek között savblokkolók és a baktériumok elleni antibiotikumok szedése után.

Néhány nappal a kritikus készítmény abbahagyása és a gyomornyálkahártya normalizálódása után megszűnik.