, 2022/5/9

Mi az a máj méregtelenítés? A májméregtelenítés, tisztítás vagy öblítés olyan program, amely azt állítja, hogy eltávolítja a méreganyagokat a szervezetéből, segít a fogyásban vagy javítja az egészségét. Mindent meg akar tenni azért, hogy aktív szerepet vállaljon az egészségéért. De ha úgy gondolod, hogy szükséged van egy májméregtelenítésre, tudnod kell, hogy nem sok mindent tehetsz vele.

liver cleanse

A májad az egyik legnagyobb szerv a testedben. Segít eltávolítani a salakanyagokat, és kezeli a különböző tápanyagokat és gyógyszereket. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a tisztítókúra segít a májuknak eltávolítani a méreganyagokat, miután túl sok alkoholt fogyasztottak vagy egészségtelen ételeket ettek. Néhányan azt remélik, hogy segíteni fogja a májukat abban, hogy jobban működjön a mindennapokban. Sokan úgy gondolják, hogy segít a májbetegségek kezelésében.

Mint a legtöbb méregtelenítésnek, a májtisztításnak is vannak meghatározott lépései. Lehet, hogy azt mondja, hogy több napig böjtölj, vagy csak gyümölcsleveket vagy más folyadékokat igyál. Előfordulhat, hogy korlátozott étrendet kell tartania, vagy gyógynövényeket vagy étrend-kiegészítőket kell szednie. Egyes méregtelenítések arra is ösztönzik, hogy vásároljon különféle termékeket.

Mi az a máj méregtelenítés?

A májméregtelenítés, tisztítás vagy öblítés olyan program, amely azt állítja, hogy eltávolítja a méreganyagokat a szervezetéből, segít a fogyásban vagy javítja az egészségét. Mindent meg akar tenni azért, hogy aktív szerepet vállaljon az egészségedért. De ha úgy gondolod, hogy szükséged van egy májméregtelenítésre, tudnod kell, hogy nem sok mindent tehetsz vele.

A májunk az emberi szervezet elsődleges szűrőrendszere, amely a méreganyagokat salakanyaggá alakítja, tisztítja a vért, valamint a tápanyagokat és a gyógyszereket metabolizálja, és így biztosítja a szervezet számára a legfontosabb fehérjéket. Mivel a szervezet általános szabályozásának ilyen alapvető része, kiemelkedően fontos, hogy a májat egészségesen tartsuk, és korlátozzuk a túlzásba vitt fogyasztást.

Az elmúlt években számos termék árasztotta el a piacot, amelyek azt állítják, hogy méregtelenítik és tisztítják a májat, akár egy hétvégi torkoskodást vagy alkoholfogyasztást követően, akár a napi májműködés fenntartása, akár a már károsodott máj helyreállítása érdekében.

6 egyszerű módszer a máj méregtelenítésére

Izzadj, izzadj, izzadj!

Attól függően, hogy hol élsz, ezt egyszerűen a szabadban sétálva is elérheted! De ez nem az optimális módszer arra, hogy az izzadást májméregtelenítésre használd. A testmozgás által kiváltott izzadásnak megvannak a maga méregtelenítő hatásai, a kanapéra került méreganyagokat felnyomja a kényelmes ülésből, és az izzadsággal együtt kimozdítja a szervezetből.

A forró jóga, egy kellemes kocogás, a HIT edzés vagy egy szaunázás remek módja a méreganyagok kiizzadásának. Csak arra ügyelj, hogy az izzadtságot minél hamarabb töröld le a méreganyaggal, hogy megakadályozd a méreganyag visszaszívódását a szervezetbe, és izzadás után azonnal vegyél egy hűvös zuhanyt.

Ne spóroljon a zzzs-vel.

A tudomány végre kezdi megérteni, miért van szüksége az embernek minden este legalább nyolc óra pihenőidőre, amikor csak nyugalomban van. Az alvás méregtelenít! Az alvás létfontosságú eleme az anyagcsere szabályozásának, valamint az agyi és idegrendszeri méreganyagok célba vételének és a májból való kiürítésének.

Az alvás kikapcsolja a nem létfontosságú fizikai funkciókat, így a szervezet átirányíthatja energiaforrásait a feldolgozásra, gyógyításra, helyreállításra és méregtelenítésre. A nyirokrendszer az a testrendszer, amely alvás közben a máj mellett dolgozik, hogy elküldje a méreganyagokat, miközben helyreállítja a kognitív, fizikai és viselkedési funkciókat, amelyek javítják a hangulatot, a fókuszt és az állóképességet.

Válassz gyulladáscsökkentő ételeket.

Bizonyos élelmiszerek természetesen támogatják az optimális májműködést. Ezen élelmiszerek megismerése és a rendszeres napi rotációba való beillesztésük segíthet abban, hogy a máj a legjobb munkáját végezze. Mellékbónuszként a természetes gyulladáscsökkentő hatású élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a zsírmájbetegség kockázatát, egy olyan betegségét, amely lényegében azt jelenti, hogy a máj indokolatlanul sok zsírt vett fel.

Idővel és folyamatos károsodás esetén a zsírmájbetegség májzsugorodássá alakulhat, amely maradandó hegeket okoz és megakadályozza a máj regenerálódását.

A jó hír itt az, hogy a máj-egészséges étrend egyben olyan étrend is, amely természetes módon elősegíti a fogyást vagy a testsúly megtartását, a jobb energiaszintet, a jobb alvást és a fiatalosabb megjelenést. A természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek közé tartozik minden föld felett termesztett élelmiszer, például a zöld zöldségek, a bab, a gabonafélék és a gombák.

Ezek a növényi eredetű élelmiszerek közvetlen fotoszintézist végeznek, vízben, oxigénben és tápanyagokban gazdagok, amelyek a sejtek függnek minden funkciójának fenntartásához. Kivételt képeznek a GMO növények: búza, kukorica, szója, lucerna, repce és a veszélyes Roundup rovarirtó szerrel erősen permetezett termékek (pl. tejtermékek, tojás, baromfi, vörös hús, sertéshús, hal, édesburgonya, burgonya, répa, cukornád, kávé, diófélék), mivel ezek bármilyen szintű fogyasztásukkal rendkívül károsak a májra.

Csökkentsd vagy távolítsd el a méreganyagokat a napi rutinjából.

Ez általában a májtisztítási rutin azon része, amelyért senki sem lelkesedik túlságosan. Pedig az egyszerű igazság az, hogy minél több méreganyag kerül a szervezet rendszerébe, annál több méreganyaggal egyenlő, amit a májnak aztán újra ki kell mozgatnia. A májra nehezedő teher növelése sosem jó recept a sikeres májméregtelenítéshez!

Az állati fehérje, az alkohol, a cukor, a búza, a kukorica, a szója, a dohány, a feldolgozott élelmiszerek, a koffein és a diófélék csökkentése vagy elhagyása megadja a májának a régóta szükséges pihenést, hogy elvégezzen egy régóta esedékes nagytakarítást.

Adj az emésztőrendszernek néhány segítőtársat.

Minél hatékonyabb az emésztőrendszered a méreganyagok kiürítésében, annál kevesebb munkát ad majd át a májnak. Az egyik legjobb segítő, amit az emésztőrendszer kaphat, a probiotikumok. Ezek az apró, jótékony baktériumok azonnal munkához látnak, és a bélrendszerben az erőviszonyokat a káros baktériumoktól az egészséges flóra és fauna felé tolják el.

A probiotikumok könnyen elérhetőek az olyan erjesztett élelmiszerekben, mint a 3 napon át főzött kis bab, a savanyú káposzta, a kimchi és a savanyúságok. Fogyasszuk kis mennyiségben egyszer a nap folyamán. Az olyan erjesztett termékeket, mint a kombucha, a miso és a kefir, ritkán kell fogyasztani, mivel könnyen túlterhelhetik a májműködést, különösen, ha az már károsodott.

Sokan eleinte tétován vagy ellenállva próbálkoznak a májméregtelenítéssel, mert az egész folyamat csak ismeretlenül és talán bonyolultan hangzik. De ahogy ez a hat tipp is mutatja, valójában nagyon is könnyű segíteni a máj méregtelenítését! Ráadásul annyi más előnye is van annak, ha ezt a hat egyszerű tippet beillesztjük a mindennapi életünkbe, hogy szinte már-már úgy tűnhet, hogy nem kell kipróbálni őket.

Igyál több vizet.

Az egyszerű májméregtelenítő szerek gyakran tűnhetnek, nos, leegyszerűsítőnek. De itt az egyszerű igazság az, hogy a víz segít a májnak abban, hogy a méreganyagokat a saját sejtrendszerein keresztül mozgatja, és felgyorsítsa őket a szervezetedből való távozás útján. De nem bármilyen víz megteszi a teljes méregtelenítő hatás eléréséhez. Igyál szűrt csapvizet szobahőmérsékleten a nap meghatározott időközönként (aka. ébredéskor, étkezések között, kora este; ne evés közben és ne túl sokat 2 órával lefekvés előtt). Adjon a vízhez egy pici csipet sót és a kurkuma fűszert, hogy felgyorsítsa a hatékonyságát.

Jó általános szabály, hogy napi 4 liter víz fogyasztására törekedjünk. Kerüld a szénsavas vizet vagy a műanyag italtartályokban lévő vizet.

Biztonságos a májméregtelenítés?

A májbetegségekre léteznek orvosi kezelések. De semmi sem bizonyítja, hogy a méregtelenítő programok vagy a táplálékkiegészítők helyre tudják hozni a májkárosodást. Valójában a méregtelenítések árthatnak a májnak. Tanulmányok szerint a gyógynövény- és étrend-kiegészítők okozta májkárosodások száma egyre nő. A zöldtea-kivonat például olyan károsodást okozhat, mint a májgyulladás. Az egyes kúrákban szereplő kávés beöntések pedig olyan fertőzésekhez és elektrolitproblémákhoz vezethetnek, amelyek akár halálosak is lehetnek.