, 2022/5/27

Sokan közülünk a jobb bőr, a fogyás és az energiaszint érdekében a divatos méregtelenítő diétákhoz folyamodtak, de amikor a test tisztításáról és méregtelenítéséről van szó, a máj messze a legfontosabb szerv, amelyet figyelembe kell venni.

liver cleansing with milk thistle

A máj felelős a vér megtisztításáért és tisztításáért, és ez az elsődleges védelmünk a táplálékkal és a környezeti méreganyagokkal szemben. Amikor a méreganyagok elkezdenek felhalmozódni a szervezetben, a máj begyullad, ami miatt lomhának és letargikusnak érezzük magunkat. Lépjen előre a máriatövis.

A máriatövis természetes májsegítőként való használata 2000 évre nyúlik vissza, köszönhetően annak a figyelemre méltó képességének, hogy megvédi a májat a méreganyagoktól. Az utóbbi években a gyógynövényt az orvostársadalom széles körben alkalmazza, és Európa-szerte rutinszerűen írják fel alkoholos májzsugor, májgyulladás, valamint kábítószer- és alkohol okozta májkárosodás kezelésére. A mai modern világban a máriatövis valóban a mérgező túlterheltség régóta szükséges enyhülését kínálja, vagy csupán egy újabb méregtelenítési hóbortról van szó?

Hogyan működik a máriatövis?

A máriatövis növény magjai szilimarin; három flavonoid, a szilibinin, a szilidianin és a szilikrisztin csoportját tartalmazzák, amelyek együttesen erősítik a májsejtek külső membránját és csökkentik a sejtekbe jutó toxinok számát. Ez az erős antioxidáns serkenti a fehérjeszintézist is, ami segít regenerálni a sérült májszöveteket és csökkenti a gyulladást.

A máriatövis az egyik leghatékonyabb gyógynövény az epe termelésének és áramlásának serkentésében, ami segít lebontani a felesleges zsírt, és megakadályozza annak felhalmozódását a májban. Az epe a méreganyagok szervezetből való kiürítéséhez is elengedhetetlen.

Mennyire erősek a bizonyítékok?

A máriatövist alaposan tanulmányozták és elemezték, az elmúlt 30 évben több mint 200 klinikai vizsgálatot végeztek. E vizsgálatok némelyike azonban rosszul volt megtervezve, és a máj regenerálódása lassú folyamat, ami megnehezíti a tesztelést. Az alkoholos és nem alkoholos májbetegségre vonatkozó bizonyítékok meglehetősen erősek, míg más állapotok esetében vegyesek:

Alkohollal összefüggő májbetegség (ARLD): A túlzott alkoholfogyasztás a májkárosodás és a májbetegségek, különösen az alkoholos zsírmájbetegség, az alkoholos hepatitis és a májzsugor gyakori oka. Számos bizonyíték van arra, hogy a máriatövis javítja a májfunkciót, sőt egyes betegeknél a túlélést is növelheti. A gyógynövény antifibrotikus tulajdonságai segítenek megelőzni a májszövetek hegesedését, és visszafordítják az alkoholfogyasztás káros hatásait. Több európai országban, köztük Németországban is, a máriatövist ma már az orvosok az alkohollal összefüggő májbetegségek kezelésére írják fel.

Májrák: A máriatövisnek potenciálisan van némi rákellenes hatása, de az eredmények vegyesek. Számos nagyszabású vizsgálat megállapította, hogy a máriatövis javíthatja a májfunkciókat és csökkentheti a májrákos betegek halálozási kockázatát. Más tanulmányok azonban kevés vagy semmilyen előnyt nem találtak. Bár a máriatövis még nem bizonyítottan hatékony rákellenes terápia embereken, a kutatók "optimistán óvatosak" a benne rejlő lehetőségekkel kapcsolatban.

Kemoterápia és vényköteles gyógyszerek: Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a máriatövis javíthatja bizonyos, a petefészek- és emlőrákot célzó kemoterápiás gyógyszerek, köztük a ciszplatin és a doxorubicin hatékonyságát. A kemoterápiás gyógyszerek és a vényköteles gyógyszerek olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek a májban bomlanak le, ahol gyakran gyulladást váltanak ki. A máriatövis segíthet az ezen anyagok által károsított májsejtek regenerálásában, és csökkentheti a kemoterápia májra gyakorolt káros hatásait anélkül, hogy a hatékonyság csökkenne. A bizonyítékokat azonban a rossz vizsgálati módszerek hátráltatják, ezért megbízhatóbb klinikai vizsgálatokra van szükség.

Másnaposság: Mivel a máriatövisről ismert, hogy elősegíti a máj alkohol utáni regenerálódását, sokan alkoholfogyasztás előtt és után máriatövist szednek, hogy csökkentsék a későbbi másnaposság súlyosságát. Annak ellenére, hogy kevés klinikai bizonyíték támasztja alá a máriatövis másnaposság elleni alkalmazását, a gyógynövény továbbra is a másnaposság megelőzésére szolgáló módszer.

Hogyan kell méregteleníteni máriatövissel

A máj figyelemre méltó képességgel rendelkezik a regenerálódásra, ha megfelelő környezetet kap. Bár a máriatövist természetesen nem szabad mindenre gyógyírként tekinteni a máj kezelésére, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy hatékony gyógymódként használjuk azok számára, akik időnként túlzásba viszik a zsíros ételek vagy az alkoholos italok fogyasztását. A máriatövis segít a szervezetben felhalmozódó vegyi anyagok és méreganyagok méregtelenítésében, felgyorsítja a májsejtek regenerálódását, és idővel javítja a májműködést.

Biztosan nem egy hóbortról van szó, ugyanakkor előnyeinek valódi mértékét még fel kell tárni. A gyógynövény többféle formában is használható, többek között teák, tinktúrák, kapszulák vagy tabletták formájában. Ha máriatövis-kiegészítőt vásárolsz, keresd a Traditional Herbal Registration (THR) logót, hogy megbizonyosodj arról, hogy a terméket magas tisztasági és minőségi színvonalon állították elő, és jó szilimarin-koncentrációval rendelkezik.

Ezek hosszú távon biztonságosan szedhetők, ha követi a címkén található utasításokat. Azonban nem szabad kizárólag a gyógynövényes készítményekre hagyatkoznia. A legjobb eredmény elérése érdekében kombináld a máriatövist fokhagymával, zöld teával, almával, avokádóval, olívaolajjal, citrommal és teljes kiőrlésű gabonával teli májtisztító étrenddel. Emellett próbáld meg csökkenteni a zsíros, feldolgozott és finomított élelmiszerek fogyasztását, amelyek további igénybevételt jelentenek a májnak. Végül igyál sok vizet, és kerüld a kávéból és az alkoholból származó túlzott méreganyagokat.

A máriatövis rejtett ereje

A növény minden része felhasználható teákhoz, olajokhoz és porokhoz. De a szilimarin kivonat vitathatatlanul a leghatásosabb rész lehet. A virágok mindegyike több magot termel, amikor megszárítják. A magok őrlésével az emberek képesek voltak kivonni a szilimarin nevű vegyületet. A szilimarin egy erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és terápiás tulajdonságokkal rendelkező flavonoid. A kutatók megfigyelték a szilimarin erős kapcsolatát a máj sejtjeivel.

A máj méregtelenítése

A máj két méregtelenítő szakaszban működik. Az első szakaszban az áthaladó enzimeket szabad gyökökké alakítja át. Ezután az antioxidáns glutation a szabad gyökökhöz kötődik. Ez segít a szervezetnek a veszélyes vegyületek természetes úton történő eltávolításában. A szilimarin segít regenerálni és magas szinten tartani a glutationt. Ez pedig segít magának a májnak a méregtelenítésében.

Betegségek kezelése és megelőzése

A májkárosodással összefüggésbe hozták az olyan betegségeket, mint a májgyulladás, a pikkelysömör és a sárgaság. Tanulmányok szerint a szilimarin kivonat segít az olyan állapotok kezelésében, mint a hepatitis C. Megfelelő gondozás nélkül maga a máj hajlamos lehet a zsírmájbetegségre, májzsugorodásra és májelégtelenségre. A szilimarin segíti a fehérjeszintézist, és védőréteget hoz létre a sejteken, hogy megelőzze a jövőbeli károsodásokat. Hasonló kutatások kimutatták, hogy a szilimarinnal való előkezelés megakadályozta a májkárosodást számos káros méreganyag által.

Májgyógyulás és regeneráció

A máriatövis segít megállítani az oxidatív stresszt és a szabad gyökök károsodását a májban. A kutatások szerint a máriatövis helyreállítja a károsodott sejteket. A szilimarin védi a májat az alkohol és egyes vényköteles gyógyszerek okozta károsodástól is. Sokan úgy gondolják, hogy a májnak nincs szüksége segítségre, és magától méregteleníti magát. Bár ez egy erős érvelés, a máj továbbra is károsodik, ha nem gondoskodunk róla.

Gondoskodj a májadról még ma

Fontold meg egy erős máriatövis-kivonat használatát a máj védelme és méregtelenítése érdekében. Ez a fantasztikus természetes gyógynövény segít a fiataloknak a máj egészségének megőrzésében. 40 éves kor után pedig a máj méregtelenítő ereje lelassul. Tehát kortól függetlenül a máriatövis segíti a megelőzést és a helyreállítást is. Az egészséges máj nem csak egészséges vért jelent. További előnyei közé tartozik a lép, a gyomor-bélrendszer és az endokrin rendszer. A máj méregtelenítéséhez szükséges máriatövis megfelelő adagolásáról érdeklődj gyógyszerésznél vagy orvosnál.