, 2022/5/23

A krónikus májgyulladás fibrózishoz és májzsugorhoz vezet, amely a 12. vezető halálozási ok az Egyesült Államokban. A hepatocita steatosis a metabolikus szindróma és az inzulinrezisztencia egyik összetevője. A hepatikus steatosis lehet jóindulatú, vagy a májsejtek károsodásához és a gyulladás beindulásához vezethet, amely aktiválja az immunsejteket.

liver inflammation

Míg a Kupffer-sejtek a májban rezidens makrofágok, a gyulladásos sejtek, mint például a beszivárgó makrofágok, T-limfociták, neutrofilek és DC-k mind hozzájárulnak a májgyulladáshoz. A gyulladásos sejtek aktiválják a máj csillagsejtjeit, amelyek a májban a myofibroblasztok fő forrása. A következőkben áttekintjük a gyulladás megindulását a májban, a máj gyulladásos sejtjeit és a myofibroblasztokkal való keresztkapcsolatukat.

Mi a vírusos hepatitis?

A hepatitis a máj gyulladását jelenti. A máj létfontosságú szerv, amely feldolgozza a tápanyagokat, szűri a vért és harcol a fertőzések ellen. Ha a máj begyullad vagy károsodik, a működése károsodhat. Az erős alkoholfogyasztás, a méreganyagok, egyes gyógyszerek és bizonyos egészségügyi állapotok hepatitiszt okozhatnak. A májgyulladást azonban gyakran vírus okozza. Az Egyesült Államokban a vírusos májgyulladás leggyakoribb típusai a hepatitis A, a hepatitis B és a hepatitis C.

Mi okozza?

Hepatitis A Hepatitis B Hepatitis C

Hepatitis A vírus Hepatitis B vírus Hepatitis C vírus

Főbb tények

Hepatitis A Hepatitis B Hepatitis C

Hatékony vakcina áll rendelkezésre

Az Egyesült Államokban még mindig előfordulnak járványok; jelenleg széles körben elterjedt, személyről személyre terjedő járványok vannak.

A közelmúltban az Egyesült Államokban az élelmiszerfertőzéssel összefüggő járványok importált élelmiszerekre vezethetők vissza.

Sok országban gyakori, különösen azokban, ahol nincs modern higiénia.

Hatékony vakcina áll rendelkezésre

A hepatitis B-ben szenvedő emberek közül 3 emberből 2 nem tudja, hogy fertőzött.

Az USA-ban a hepatitis B-ben szenvedő emberek mintegy 50%-a ázsiai.

A hepatitis B a májrák egyik vezető oka

A hepatitis C-ben szenvedők mintegy 50%-a nem tudja, hogy fertőzött.

A hepatitis C a májtranszplantáció és a májrák egyik vezető oka

Mennyi ideig tart?

Hepatitis A Hepatitis B Hepatitis C

A hepatitis A néhány héttől néhány hónapig tarthat. A hepatitis B a néhány hétig tartó enyhe betegségtől a súlyos, élethosszig tartó (krónikus) állapotig terjedhet. A nem immunizált csecsemők több mint 90%-ánál, akik megfertőződnek, krónikus fertőzés alakul ki, de a megfertőződött idősebb gyermekek és felnőttek 6%-10%-ánál krónikus hepatitis B alakul ki. A hepatitis C vírussal megfertőződött emberek többségénél krónikus hepatitis C alakul ki.

Hogyan terjed?

Hepatitis A Hepatitis B Hepatitis C

A hepatitis A akkor terjed, ha valaki székletet vesz magához - akár mikroszkopikus mennyiségben is - olyan tárgyakkal, élelmiszerekkel vagy italokkal érintkezve, amelyek fertőzött személy székletével vagy székletével szennyezettek. A hepatitis B elsősorban akkor terjed, ha egy hepatitis B vírussal fertőzött személy vére, ondója vagy bizonyos más testnedvek - akár mikroszkopikus mennyiségben is - olyan személy szervezetébe jutnak, aki nem fertőzött. A hepatitis B vírus átvihető a következőkből is:

Fertőzött anyától való születés

Fertőzött személlyel való közösülés

Fertőzött személytől származó vérrel szennyezett eszközök, például tűk, fecskendők, sőt orvosi eszközök, például glükózmonitorok közös használata.

Személyes tárgyak, például fogkefék vagy borotvák megosztása.

A rossz fertőzésellenőrzés vezetett járványok kitöréséhez az egészségügyi intézményekben.

A hepatitis C akkor terjed, ha a hepatitis C vírussal fertőzött személy vére - akár mikroszkopikus mennyiségben is - olyan személy szervezetébe kerül, aki nem fertőzött. A hepatitis C vírus átvihető a következőkből is:

Fertőzött személy vérével szennyezett eszközök, például tűk és fecskendők közös használata.

Vérátömlesztés vagy szervátültetés 1992 előtt (amikor a széles körű szűrés gyakorlatilag kiszűrte a hepatitis C-t a vérellátásból).

A rossz fertőzésellenőrzés vezetett járványok kitöréséhez az egészségügyi intézményekben.

Fertőzött anyától való szülés

Kezelés

Hepatitisz A Hepatitisz B Hepatitisz C

A tünetek támogató kezelése Akut: Krónikus: Rendszeres megfigyelés a májbetegség előrehaladásának jeleire; néhány beteget vírusellenes gyógyszerekkel kezelnek Akut: Az akut hepatitis C-re nincs ajánlott kezelés. Az embereket akkor kell kezelni, ha a fertőzés krónikussá válik. Krónikus: A jelenlegi kezelések általában 8-12 hetes szájon át szedhető terápiát (tabletták) foglalnak magukban, és az emberek több mint 90%-át gyógyítják meg, kevés mellékhatással.

Tünetek:

Sok hepatitiszes embernek nincsenek tünetei, és nem is tudnak a fertőzésről. Ha a tünetek akut fertőzés esetén jelentkeznek, azok az expozíció után 2 héttől 6 hónapig bármikor jelentkezhetnek. A krónikus vírusos hepatitis tünetei évtizedekig is eltarthatnak. A hepatitis tünetei lehetnek: láz, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, sötét vizelet, világos színű széklet, ízületi fájdalom és sárgaság.