, 2022/5/19

Sokszor akkor kapunk segítséget, amikor a dolgok fájnak. De ha a májról van szó, nehéz lehet pontosan meghatározni a fájdalom forrását, és tudni, mikor kell orvoshoz fordulni. A májfájdalom általában általános, és nem egy adott területre összpontosul.

liver pain

Milyen érzés a májfájdalom?

A mája a bordakosár aljának közelében található, és kissé megdőlve több helyet foglal el a hasa jobb oldalán, mint a bal oldalán. Az élőmája közvetlenül a gyomra felett fekszik a hasa bal oldalán, a vékonybél pedig a jobb oldalán. A májfájdalmat nehéz lehet diagnosztizálni, mert sokféle formája lehet. Emellett a májad valójában nem tartalmaz olyan idegeket, amelyek érzékelik a fájdalmat, így a kellemetlen érzés általában gyulladás vagy a környező szövetek károsodásának eredménye.

A cirrózisban (a máj hegesedésével járó állapot) szenvedő emberek több mint 80 százalékaTrusted Source számol be fájdalomról, amelyet általában tompa vagy lüktető fájdalomként írnak le. Ezt a fájdalmat gyakran általában a hasban jelentik, de a májzsugorodásban szenvedők panaszkodhatnak hát-, váll- és nagyízületi fájdalomra is.

A májbetegség lehet az áttételes fájdalom forrása, amikor a kellemetlen érzést nem a tényleges probléma helyén észlelik. A vállak és a nyak a májból átvitt fájdalom gyakori helyszínei. A májbetegség az egész testben gyulladást is okozhat, ami általános rossz közérzethez vezet. Az ascites, vagyis a májbetegség okozta folyadékgyülem a hasüregben éles fájdalmat, vagy akár légzés közbeni fájdalmat is okozhat.

Mit csinál a máj?

A máj a legnagyobb szilárd szerv a szervezetben, súlya körülbelül 3 font. A szervezeted egyik legfontosabb szűrője, amely eltávolítja a káros anyagokat vagy méreganyagokat, és kiegyensúlyozza az anyagcserédet. A máj állítja elő az epét, az emésztőnedvet, és olyan fehérjéket is termel és tárol, mint például az albumin - ez egy kritikus fontosságú fehérje, amely szabályozza a vérmennyiséget és a folyadékegyensúlyt a szervezetben.

Ezenkívül a máj tárolja és kezeli is:

a véralvadást segítő fehérjéket (vérlemezkék).

az immunműködést segítő fehérjéket és anyagokat.

zsírban oldódó vitaminokat

extra vércukor, amely hosszú távú glikogénné alakul át.

Megfelelően működő máj nélkül olyan problémák lépnek fel, mint a méreganyagok felhalmozódása, a rossz véralvadásból eredő ellenőrizetlen vérzés és a fertőzések elszaporodása.

Mi okozza a májfájdalmat?

A májfájdalom jelezhet magában a májban vagy a test más részeiben jelentkező problémákat. A májat közvetlenül érintő és fájdalmat okozó állapotok közé tartoznak a következők:

túlzott alkoholfogyasztás

hepatitis vagy májgyulladás

nem alkoholos zsírmájbetegség

májzsugor

Reye-szindróma, amely máj- és agyduzzanatot okoz

hemokromatózis, a túl sok vas felhalmozódása.

májrák

Budd-Chiari-szindróma, amelyben a májból kiinduló vénák elzáródnak.

Wilson-kór, amely túl sok réz felhalmozódását okozza.

portális véna trombózis, amikor a májba vezető véna elzáródik vagy beszűkül.

májtályog vagy fertőzéses zseb

májciszták, vagy zsákszerű kinövések

májsérülés vagy májsérülés

Milyen érzés a májfájdalom?

A máj egy labdarúgó méretű szerv, amely a bordák alatt helyezkedik el. Szervezete feldolgozó üzemeként működik. Több mint 500 feladata közé tartozik, hogy a vékonybélből származó táplálékot olyan anyagokká alakítsa át, amelyek segítenek a zsír felszívódásában és a betegségek leküzdésében, az energia felhalmozásában, valamint a vér szűrésében és tisztításában.

Annak ellenére, hogy ez a legnagyobb szerv a szervezetedben, nehéz lehet pontosan meghatározni a májadból eredő fájdalmat. Könnyen összetéveszthető a tőle balra lévő gyomorból eredő fájdalommal. Az okától függően a fájó máj jelentkezhet fájdalomként a hasad elülső közepén, a hátadban vagy akár a válladban is.

A májának valójában nincsenek fájdalomreceptorai. Általában a fájdalom azért jelentkezik, mert a májat körülvevő hártya begyulladt valamilyen betegség vagy sérülés miatt.

A vírusos hepatitis

A máj gyulladása. A három leggyakoribb típusa a hepatitis A, B és C. Ezeket különböző vírusok okozzák, amelyek megfertőzik a májat. Fájdalmat okozhat a hasad jobb felső részén, ahol a májad ül. A májgyulladás egyéb jelei közé tartozik a sötét színű vizelet, a sárga bőr vagy szem (az úgynevezett sárgaság), a fáradtság, a hányinger vagy a hányás. Tudjon meg többet a vírusos májgyulladás típusairól.

Alkoholos hepatitis

Az alkoholos hepatitis akkor következik be, amikor a túl sok alkohol túlterheli és begyullad a májat. Az alkoholos májgyulladásból eredő fájdalomtól a hasa érzékennyé válhat. Valószínűleg fogyni fog és étvágytalan leszel, hányingered lesz, alacsony lázad lesz, valamint fáradtnak és gyengének érzed magad. További információ az alkoholos májgyulladásról.

Zsíros májbetegség

A túlsúly, a cukorbetegség vagy a magas koleszterintartalmú étrend miatt túl sok zsír halmozódhat fel a májban. Ez idővel hegesedést okozhat a máján, és megakadályozhatja, hogy elvégezze a munkáját. A zsírmáj általában nem okoz tüneteket. De fáradttá teheti Önt, vagy állandó tompa fájdalmat okozhat akár a hasa jobb felső részén, akár az egész hasán. Ismerje meg az étrendet és az életmódbeli változtatásokat, amelyek segíthetnek a zsírmájbetegségen.

Fitz-Hugh-Curtis szindróma

A Fitz-Hugh-Curtis-szindróma egy ritka állapot nőknél, amely hirtelen, erős fájdalmat okoz a has jobb felső részén, amely átterjedhet a karra és a vállra. Ez egy bakteriális fertőzés. Gyulladást okoz a máj körüli szövetekben (orvosa ezt perihepatitisnek nevezheti), és a gyomornyálkahártyát is érintheti. Gyakran lázad, hidegrázásod, fejfájásod is lesz, és rosszul érzed magad.

Máj tályog vagy ciszta

A májban lévő bakteriális, gombás vagy parazitás fertőzés tályogot, azaz gennyes zsebet képezhet. A hasa jobb felső része érzékeny lehet. Orvosa érezheti, hogy a mája megnagyobbodott. Általában láza és hidegrázása is van. A ciszták szintén folyadékzsebek, de általában nem fertőzöttek. Ha nagyok, kellemetlen érzéssel járhatnak, főleg azért, mert úgy érzi, hogy "tele" van a hasa. A ciszták néha vérezhetnek, ami hirtelen, erős fájdalmat okozhat a jobb felső hasüregében és a vállában. Ismerje meg a policisztás májbetegség tüneteit, okait és kezelését.

Budd-Chiari-szindróma

A Budd-Chiari-szindróma egy ritka rendellenesség, amely a májból a vért és a folyadékot elvezető vénák szűküléséből ered. Okozhatja vérrögök és duzzanat a májában. Gyakran fájdalmat okoz a hasa jobb felső részén.