, 2022/5/12

Hogyan lehet lapos hasat kapni. Sok túlsúllyal rendelkező ember hordoz zsírt a középső testrésze körül. Ez a zsír számos különböző egészségügyi állapot kockázati tényezője, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget.

flat stomach

A has körüli zsírt kihívást jelenthet elveszíteni. Még diéta és testmozgás mellett is gyakran ez az a testrész, amelyik utoljára karcsúsodik. Számos módszer létezik azonban, amellyel az ember csökkentheti az általános zsírtömeget és feszesítheti a hasát. A technikák, amelyek segíthetnek az embereknek a lapos has elérésében, a következők:

Egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket fogyassz.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak a szívbarát zsírok egy olyan típusa, amely számos élelmiszerben megtalálható. Érdekes módon a vizsgálatok azt mutatják, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend összefüggésbe hozható a testsúly csökkenésével. A mediterrán étrend egy példa az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrendre, és számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe, többek között a súlygyarapodás kockázatának csökkenésével és a hasi zsír csökkentésével gyermekek és felnőttek esetében. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartozik az olívaolaj, az avokádó, a diófélék és a magvak

Kardió hozzáadása

A futás hatékonyan csökkenti az ember deréktájékát. A szív- és érrendszeri vagy aerob gyakorlatok kiváló módja annak, hogy az ember kalóriát égessen és javítsa a szíve egészségét. Számos kardiógyakorlat hatékony a személy középső testrészének trimmelésében és megerősítésében. Néhány példa erre a futás, a gyaloglás és az úszás. A ResearchTrusted Source kimutatta, hogy a mérsékelt és erőteljes aerobic-gyakorlat a túlsúlyos embereknél a kalóriabevitel csökkentése nélkül is képes csökkenteni a zsírt.

Egyél több rostot

A rostok segíthetnek abban, hogy az ember hosszabb ideig telítettnek érezze magát, ami csökkentheti az étkezések során és az étkezések között elfogyasztott ételek mennyiségét. A rostok emellett az emésztőrendszer működését is fenntartják. Az egészséges emésztőrendszer csökkentheti a puffadást, és karcsúbbá teheti a gyomrot.

Korlátozd a finomított szénhidrátokat

A szénhidrátok energiaforrást jelentenek a szervezet számára, de nem minden szénhidrát egyformán egészséges. A szervezet bizonyos szénhidrátokat, például a fehér kenyeret és a fehér tésztát glükózzá alakít át. Ha valaki a szükségesnél több glükózt fogyaszt, a szervezet a felesleget zsírként raktározza el. Aki csökkenteni szeretné a zsír mennyiségét a közepe körül, annak korlátozni kell a finomított szénhidrátok fogyasztását. Mivel a szénhidrátok nélkülözhetetlenek az energiaellátáshoz, az embereknek továbbra is egészséges, teljes kiőrlésű gabonafajtákat kell fogyasztaniuk.

Növeld a fehérjebevitelt

A fehérje építőelemeket kínál a szervezetnek az izmok javításához és növekedéséhez, és segít abban is, hogy az ember hosszabb ideig jóllakottnak érezze magát.

Egy 2012-es kis tanulmányTrusted Source megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik jó minőségű fehérjéket, például tejet, tojást és marhahúst fogyasztottak, alacsonyabb volt a hasi zsír aránya.

Állva végezd a gyakorlatokat, ne ülve

Az embereknek állva kell állniuk, amikor súlyokat emelgetnek vagy ellenállást gyakorolnak. Bizonyos mozgások, például a bicepszgörbítések közbeni állva végzett gyakorlatok segíthetnek az emelés során a törzsnek a mozgásban való részvételben. Ez az elkötelezettség segíthet a törzsizmok erősítésében és a hasi terület trimmelésében.

Adj hozzá ellenállásos edzést

Az ellenállás-edzéssel segíthet abban, hogy a kalóriát csökkentő személy ne veszítsen izomtömeget. Az izomtömeg fejlesztése segíthet a szervezetnek abban is, hogy több kalóriát égessen el nyugalmi állapotban. Az ellenállás-edzés gyakori típusai közé tartozik a súlyemelés és a testsúlyt használó gyakorlatok, például a guggolás és a lunges. Az emberek végezhetnek ellenállás-edzést önmagában vagy kardióval együtt. Egy elhízott serdülőkön végzett tanulmányTrusted Source eredményei arra utalnak, hogy az ellenállás- és kardióedzés kombinálása hatékony módja a testzsír csökkentésének.

Javítsd a testtartását

Ha görnyedsz, a hasad is meggörbül. Egyenesedj fel, és a hasad izzadás nélkül is karcsúbbnak tűnik! A jobb testtartás érdekében igazítsd a füleid a vállad fölé, a vállakat a csípő fölé, a csípőt a térd fölé, a térdeket pedig a bokák fölé. Tartsd a vállát nyitva, mintha az ing a fogason lenne, nem pedig a fogasra akasztva. Húzd a köldököd a gerincedhez. Nem utolsósorban tartsd a súlyodat egyenletesen a talpadon és a sarkadon.

Növeld a probiotikumok bevitelét

A probiotikumok a jótékony baktériumok egy fajtája, amelyek kulcsszerepet játszhatnak a testsúlyszabályozásban. Egyes kutatások nem csak azt találták, hogy a bélmikrobiom hatással lehet a súlygyarapodásra, de az összetételében bekövetkező változások az elhízás nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozhatók.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása eltolhatja az egyensúlyt a jótékony bélflóra irányába, csökkentve a súlygyarapodás kockázatát, így segíthet a mérsékelt testsúly elérésében és megtartásában.

Egyes probiotikumtörzsekről az is kiderült, hogy különösen hatékonyan segítik a hasi zsír csökkentését olyan egyéneknél, akik már elhízással élnek. Ezek közé tartoznak (19Trusted Source, 20Trusted Source):

Lactobacillus fermentum

Lactobacillus amylovorus

Lactobacillus gasseri

A probiotikus élelmiszerek közé tartoznak az olyan erjesztett összetevők, mint a kombucha, a joghurt, a kefir, a tempeh, a kimchi és a savanyúságok. Fontos megjegyezni, hogy a probiotikumok közvetlenül nem okoznak fogyást. Segítséget nyújthatnak, ha tápláló étrenddel és testmozgással együtt alkalmazzák őket, de nem biztos, hogy mindenkinél ugyanolyan hatást fejtenek ki. Mindig beszéljen orvosával, mielőtt úgy dönt, hogy probiotikumokat ad az étrendjéhez.

Korlátozd a cukros italokat

A cukorral édesített italok, mint a szóda, a gyümölcslé, az édes tea és az energiaitalok gyakran magas kalóriatartalmúak és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Egyszerre nagyon könnyű nagy mennyiséget inni ezekből az italokból, ami jelentősen megnövelheti a napi kalóriabevitelt, és hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Ennek oka, hogy a szilárd ételekhez képest a folyadékok kevésbé hatnak a jóllakottságra, így könnyebben fogyaszthatjuk őket mértéktelenül. Ezek az italok általában fruktózt is tartalmaznak, amely közvetlenül összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és a hasi zsírszövet növekedésével.

Egyél teljes értékű, egyetlen összetevőből álló élelmiszereket.

Ha több teljes értékű, egyetlen összetevőből álló élelmiszert fogyasztasz, az nagyszerű módja annak, hogy javítsd az étrended tápértékét.

A teljes értékű élelmiszerek tápanyagokban gazdagok, és gyakran rostban is gazdagok, ami növelheti a teltségérzetet, így segíthet a mérsékelt testsúly elérésében és megtartásában.