, 2022/5/12

Mi a laktáz? A laktáz egy emésztőenzim, amely a tejben és más tejtermékekben található cukor, a laktóz lebontásában vesz részt. A vékonybél nyálkahártyájában termelődő laktáz a laktózt kisebb cukormolekulákra (az úgynevezett glükózra és galaktózra) bontja, hogy az emészthető legyen.

lactase enzyme

Ha laktózérzékeny vagy, az azért van, mert nem vagy képes elegendő laktázt termelni saját magad. A laktáz-kiegészítők szedése - kapszulában, rágótabletta és más formában is kaphatóak - csökkentheti vagy megelőzheti a laktózérzékenyeknél a tejtermékek fogyasztásakor fellépő számos tünetet, beleértve a gyomorgörcsöket, hasmenést és a gázokat.

Mire használják a laktázt?

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmány szerint a világ népességének mintegy 70%-a laktázhiányos, a legnagyobb gyakorisággal a kelet-ázsiai, nyugat-afrikai, arab, zsidó, görög vagy olasz származású emberek körében. Ritkán előfordulhat, hogy a laktózintolerancia már születéskor kialakul, ezt az állapotot veleszületett laktázhiánynak (CLD) nevezik. A szakértők azonban ma már úgy tudják, hogy a laktáztermelő képesség fokozatos csökkenése a korai gyermekkor után nagyon gyakori emberi tulajdonság, és az intolerancia gyakoribb oka.

Szerencsére a laktázhiányos emberek többségénél soha nem jelentkeznek a laktózintolerancia tünetei.1 De azoknál, akiknél ez mégis bekövetkezik, a tünetek az enyhétől a jelentősig terjedhetnek, és jellemzően a tejtermékek fogyasztása után fél órával vagy néhány órával jelentkeznek. A laktáz-kiegészítők (étkezés előtt bevéve) segíthetnek ezeknek a személyeknek több tejterméket fogyasztani, lehetővé téve számukra az étrendi kalciumszükséglet kielégítését, valamint segíthetnek a laktózintolerancia tüneteinek leküzdésében. A betegek körében azonban legalábbis vita van a kiegészítők hatékonyságáról.

Laktóz intolerancia

A laktáz-kiegészítők előnyei ellenére még mindig kevés a hatásukat bizonyító kutatás. Bár a tudósok egyetértenek abban, hogy a táplálékkiegészítők biztonságosak, nem mindig volt egyetértés abban, hogy mennyire jól működnek. A European Review for Medical and Pharmacological Sciences 2010-es tanulmánya szerint a laktáz-kiegészítők egyértelműen jobbnak bizonyultak a laktózintolerancia enyhítésében, mint a Lactobacillus reuteri probiotikum.

A 60 felnőtt bevonásával végzett 10 napos vizsgálat kimutatta, hogy egyetlen, étkezés előtt 15 perccel bevett laktáz-kiegészítő jobban normalizálta a laktóz-anyagcserét (laktóz kilégzési teszttel mérve), mint a L. reuteri 10 napos kúrája. Ezenkívül a laktáz-kiegészítők jobban tudták enyhíteni a legfontosabb gyomor-bélrendszeri tüneteket, különösen a gázképződést.

A pozitív eredmények ellenére a BioMed Research International 2014-es tanulmánya jelentős eltérésekről számolt be a laktáz-kiegészítésre adott válaszban. A 96 felnőtt közül, akiknek laktáz-kiegészítőt adtak, csak 21,88%-uk mutatott teljes normalizálódást a laktóz kilégzési teszt segítségével, míg 17,71%-uk teljesen nem reagált. Ez arra utal, hogy más tényezők is hozzájárulhatnak a laktóz metabolizálására való képtelenséghez, vagy pedig arra, hogy bizonyos embereknél más típusú laktázra lehet szükség a laktóz metabolizálásához.

Hogyan kell használni a laktáz enzimet

Kövesd a termék csomagolásán található összes utasítást. Ha kezelőorvosod írta fel ezt a terméket, használd az utasításoknak megfelelően. Ha bármilyen kérdésed van, kérdezd meg kezelőorvosod vagy gyógyszerészed. Ha állapotod tartósan fennáll vagy rosszabbodik, vagy ha úgy gondolod, hogy súlyos egészségügyi problémád lehet, azonnal fordulj orvoshoz.

Lactase Enzyme

Tejcukor emésztéséhez szükséges enzim

Tejcukorérzékenyek számára ideális, ha olyan ételt fogyasztanak, ami tejcukrot tartalmaz

1 kapszula általánosságban 20-26 g laktóz emésztéséhez elegendő. Ez a laktóz mennyiség kb. 400 ml tejnek felel meg

A laktáz enzimek működnek a laktóz intolerancia ellen?

A laktóz-intolerancia olyan emésztési zavar, amelyben a szervezet nem képes megemészteni a laktózt, a galaktózból és glükózból álló cukrot. A laktózintoleranciában szenvedők nem fogyaszthatnak laktóztartalmú ételeket, például tejtermékeket, ami zavaró állapotot okoz. Puffadás, hasmenés, hasfájás, hányás és gyomorgörcsök a laktózintolerancia néhány tünete. A tünetek általában a lenyelést követő néhány órán belül jelentkeznek, azonban a tünetek megjelenése és súlyossága egyénenként eltérő lehet. Mivel a laktózintolerancia tünetei számos más állapotot, például az irritábilis bél szindrómát utánozzák, a helyes diagnózis felállításához feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Mi okozza a laktózintoleranciát?

A laktózt a laktáz enzim emészti alkotóelemeire, a galaktózra és a glükózra. Ez a folyamat megkönnyíti a szervezet számára a cukrok felszívódását a vérbe.

A laktózintoleranciában szenvedő betegeknél a laktáz termelődése nem megfelelő vagy károsodott, így a laktóz emésztetlenül marad az emésztőrendszerben. Az emésztetlen laktóz bélbaktériumok általi erjedése különböző gázok szintéziséhez vezet, ami a laktózintolerancia jellegzetes tüneteihez vezet.

A laktózintolerancia általában öröklődik, és családonként előfordul. Az ilyen esetek állandóak és nem változnak az ember egész életében. Vannak azonban átmeneti laktózintolerancia esetek is, amelyek olyan állapotok után alakulhatnak ki, mint például egy fertőzés. Az átmeneti forma csak néhány hétig tart.

Világszerte gyakori a felnőttkori laktózintolerancia. Az Afrikában és Ázsiában élő személyeknél nagyon valószínűtlen, hogy felnőttként is megmaradjon a laktázaktivitás, míg az Észak-Európában élőknél a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy felnőttkorban is megmarad a laktáz enzimaktivitás.

Laktáz enzimek laktóz intolerancia esetén

Bizonyos esetekben az orvosok laktózintolerancia esetén exogén szájon át szedhető laktáz enzimeket javasolhatnak. A laktáz enzimeket gombákból vagy élesztőgombákból szintetizálják, és gél, folyadék, kapszula vagy tabletta formájában kaphatók. A laktáz enzim standard adagja 6000-9000 nemzetközi egység (NE), amelyet közvetlenül a tejtermékeket tartalmazó étkezés előtt kell bevenni. Mindig alacsony adaggal javasolt kezdeni, és fokozatosan növelni az adagot.

A laktáz enzim-kiegészítők biztonsági szempontjai

A laktáz enzimkiegészítők használata biztonságos és jól tolerálható, ismert mellékhatások nélkül. Bizonyos egyéneknél, például cukorbetegeknél azonban óvatosságra int. Mivel a laktáz egyszerű cukrokká emésztődik, fontos, hogy a cukorbetegek vércukorszintjét a laktáz szedése után ellenőrizzék, hogy ne szívódjon fel túlzott mennyiségben az alkotó cukrokból.

Egyes esetekben a laktáz enzim allergiás reakciókat, például anafilaxiát is kiválthat. Az anafilaxia, ha nem kezelik, súlyos következményekkel járhat, mint például sokk, kóma és szélsőséges esetben halál. A biztonsági információk hiánya miatt a laktáz-kiegészítők nem ajánlottak terhes vagy szoptató nők számára.

Mennyire hatékonyak a laktáz enzimek a laktózintolerancia esetén?

Bár a laktáz-kiegészítőknek számos előnye van, az enzimmel kapcsolatos hatékonysági adatok gyéren állnak rendelkezésre. Egy 2010-ben, a European Review for Medical and Pharmacological Sciences című folyóiratban közzétett randomizált vizsgálat szerint a laktáz-kiegészítők erősen javítják a laktóz kilégzési teszt eredményeit és a gyomor-bélrendszeri tüneteket a laktóz-intoleráns betegeknél.

A laktóz kilégzési teszt a laktózintolerancia mérésére használt teszt. A 60 alany bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy az étkezés előtt 15 perccel bevett laktáz-kiegészítő normalizálja a laktóz metabolizációját a Lactobacillus reuteri probiotikum által biztosított szintekhez hasonló szintre. Emellett a laktáz-kiegészítőkről azt is megállapították, hogy enyhítik a laktózintolerancia tüneteit, például a gázképződést.

Ezzel szemben a BioMed Research International folyóiratban közzétett 2014-es tanulmány változó eredményekről számolt be a laktáz-kiegészítéssel kapcsolatban. A 96 személy közül, akik laktóz-kiegészítőt szedtek, csak 21,88% mutatott teljes normalizálódást a laktáz kilégzési teszt segítségével, míg 17,71%-nál nem volt válasz.

Az ellentmondásos eredmények arra utalnak, hogy a laktáz enzimeken kívül más tényezők is hozzájárulhatnak a laktóz metabolizálására való képtelenséghez, és ennek tisztázása érdekében további vizsgálatokra van szükség.

Mit csinál a laktóztabletta?

A laktóztabletták, mint például a Lactaid, az emésztést elősegítő laktáz enzimet tartalmazzák, amely segít megemészteni a tejben és tejtermékekben található cukrot, a laktózt. A laktózérzékeny emberek nem termelnek elegendő laktázt ennek a cukornak a lebontásához. A laktáz enzim pótlása segít megelőzni a laktózintolerancia tüneteit.

Vannak-e a laktáz enzim tablettáknak mellékhatásai?

Ritkán előfordulhat nagyon súlyos allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia. Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint légszomj és az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, hívja a 911-et vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra. Ezenkívül a cukorbetegeknek a laktáz-kiegészítő szedése után figyelemmel kell kísérniük vércukorszintjüket, mivel az megemelheti a vércukorszintet.

Biztonságos a laktáz enzim mindennapos szedése?

Igen, az olyan laktáz enzim-kiegészítők, mint a Lactaid, minden nap szedhetők. Valójában a laktáz minden étkezéshez biztonságosan bevehető.