, 2022/5/23

Valószínűleg hallottál már az aranyérről, más néven cölöpökről. Ezek gyulladt vénák, amelyek csomókat okoznak a végbélnyílás körül, és elég fájdalmasak lehetnek. Az aranyér lehet belső vagy külső, és előfordulhat, hogy egyszerre mindkét típusa fennáll.

external hemorrhoids

Mindkét típus gyakran magától elmúlik, de néha orvosi beavatkozásra van szükség. Az aranyér gyakori, az Egyesült Államokban összességében 20 emberből körülbelül egyet érint, az 50 év feletti emberek körülbelül felét pedig a Nemzeti Cukorbetegség és Emésztési és Vesebetegségek Intézete (NIDDK) szerint. Bizonyos embereknél gyakrabban fordulnak elő, beleértve a terheseket és azokat, akik gyakran erőlködnek kakilás közben.

A külső aranyér

Olyan aranyér, amely a végbélnyíláson kívüli vénákat érinti. Ezek az aranyerek vérzést, repedezést és viszketést okozhatnak. Az otthoni jogorvoslatok a legtöbb külső aranyér kezelésére alkalmasak. Az aranyér, más néven cölöp, gyakran székelés közbeni erőlködésből ered. Előfordulhat, hogy valaki túl erősen nyomja, túl sokáig ül a WC-n, vagy a széklet kemény és nehezen távozik. A legtöbb külső aranyér nem okoz további problémákat, de fájdalmasabbá válhat, ha vérrög, úgynevezett trombus alakul ki. Ha valakinek erős fájdalmai vannak, az orvos javasolhatja az aranyér műtéti eltávolítását.

Az emberek kipróbálhatnak különböző otthoni jogorvoslatokat az aranyér kezelésére, mint például:

meleg fürdők vétele

a végbélnyílás óvatos tisztítása székelés után, gyakran nedvesített törlőkendő vagy vattakorongok használatával.

rongyba burkolt jégkötegek alkalmazása a duzzanat csökkentésére.

vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például ibuprofén vagy paracetamol szedése a fájdalom és a kellemetlen érzés enyhítésére.

kenőcsök, például varázsmogyorót vagy hidrokortizont tartalmazó krémek alkalmazása, amelyek enyhítik a viszketést.

Az orvosok néha műtéttel is kezelhetik a vérrögöt kialakító külső aranyereket.

Mi okozza a külső aranyeret?

Külső aranyérről akkor beszélünk, ha egy vagy több érzékeny dudor alakul ki a végbélnyílást körülvevő bőr alatt. Ezek kitágult erek, amelyek annyira megnagyobbodtak, hogy kiállnak. A vér a kiálló ér belsejében megalvadhat, vagy trombózissá válhat. Ez kemény csomót képezhet, és egyes esetekben jelentős fájdalmat okozhat.

A külső és belső aranyereket sokszor ugyanazok a tényezők okozzák. Ezek közé tartoznak a következők:

Feszülés kakilás közben. A külső aranyér leggyakoribb oka a székelés közbeni ismételt erőlködés. Ezt gyakran súlyos székrekedés vagy hasmenés okozza. Az erőlködés miatt a vér összegyűlik a területen.

Hosszú ideig a WC-n való ülés. Ez szintén nyomást gyakorolhat a végbél és a végbélnyílás körüli szövetekre.

Gyengült támasztószövetek. Ahogy öregszik, a szövetek hajlamosak meggyengülni a végbélnyílás és a végbél körül.

Terhesség. A terhes embereknél is megnőhet az aranyér kialakulásának kockázata, mivel a has fokozott nyomást gyakorol ezekre az erekre.

Elhízás. A túlsúly összefüggésbe hozható az aranyérrel.

Nehéz emelés. Nagyobb lehet az aranyér kockázata, ha gyakran emel nehéz tárgyakat.

Nem eszik elég rostot. Az alacsony rosttartalmú étrend székrekedéshez vezethet, ami aranyeret okozhat.

A külső aranyér tüneteinek felismerése

Egy sor tünet érintheti a külső aranyérrel küzdő személyt. A tünetek a súlyosságtól függően változnak. Néhány tünet, amely előfordulhat:

egy vagy több érzékeny, kék színű csomó a bőrön a végbélnyílás közelében.

viszketés a végbélnyílás vagy a végbélnyílás környékén

fájdalmat vagy fájdalmat a végbélnyílás körül, különösen a kialakulástól számított 24-48 órán belül, illetve ülés közben.

Vérzést észlelhetsz, amikor a WC-t használod. Ez magában foglalja a vécépapíron vagy a vécében lévő vér megjelenését. A végbélnyílás körüli csomók úgy érezhetik, mintha megduzzadtak lennének. A nagyobb külső aranyér megnehezítheti a végbél környékének tisztán tartását.

Ezek a tünetek más állapotok miatt is jelentkezhetnek. Ha ezeket észleled, érdemes időpontot kérni egy vizsgálatra az orvosodnál.

A külső aranyér tünetei a NIDDKTrusted Source szerint néhány nap múlva elmúlhatnak. A szervezet általában idővel fokozatosan visszaszívja az aranyeret.

Ki van kitéve a külső aranyér kockázatának?

Ha a szüleid aranyérrel küzdöttek, akkor nagyobb valószínűséggel te is érintett lehetsz. Az aranyér előfordulása terhesség alatt is nagyobb valószínűséggel fordulhat elő. Ahogy öregszünk, az aranyér a sok ülés okozta fokozott nyomás miatt is kialakulhat. És bármi, ami miatt a székletürítés során megerőltetjük magunkat, külső aranyérhez vezethet.

Az egészségügyi szakember segíthet meghatározni az aranyér okát.

Hogyan diagnosztizálják a külső aranyeret?

A külső aranyér diagnosztizálásához az orvos megkérdezi a kórtörténeted és tüneteid. Valószínűleg fizikális vizsgálatot is végez. Külső aranyér esetén általában a végbélnyílás körüli területet megvizsgálva láthatják az aranyereket.

Digitális végbélvizsgálatot és anoszkópiát is végezhetnek, hogy ellenőrizzék a végbélcsatornán és a végbélen belüli problémákat, beleértve a belső aranyereket is.

A digitális végbélvizsgálat során orvosod kesztyűs, bekent ujját a végbélnyílásodba helyezi. Képes lesz megtapintani a belsejében lévő rendellenességeket.

Az anoszkópia során az orvos egy anoszkópnak nevezett eszközt vezet be a végbeledbe, amely lehetővé teszi, hogy lássák a rendellenességeket.

Ha végbélvérzésed is van, orvosod valószínűleg szigmoidoszkópiát vagy kolonoszkópiát fog kérni, hogy kizárja a vastagbélrákot. Ezek a módszerek az esetleges belső aranyereket is kimutatják.

Külső aranyér kezelése

A legtöbb esetben az emberek otthon kezelik a külső aranyereket, és azok maguktól elmúlnak. Általában nem igényelnek orvosi kezelést, kivéve, ha nagy fájdalmat okoznak, vagy nagyon megnagyobbodtak. Ha fájdalmat tapasztalsz, orvosod javasolhatja a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, például ibuprofén, acetilszalicilsav (ASA) vagy paracetamol használatát.

Otthoni gyógymódok

Otthoni gyógymódokat is alkalmazhatsz az aranyér kezelésére.

Íme néhány biztonságos otthoni gyógymód az aranyér kezelésére, amelyet kipróbálhat:

Hideg borogatás. Csomagolj jeget egy ruhába, és alkalmazd az aranyérre legfeljebb 15 percig tartó időszakokra. Ez jelentősen csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat.

Ülőfürdő. Ez lényegében a feneked meleg vízben való áztatását jelenti. Egyesek egy kis kádat használnak, amelyet úgy terveztek, hogy elférjen a WC fölött, és amelyet néhány centiméternyi meleg vízzel tölthet meg, és naponta többször beleülhet, hogy enyhítse az aranyeret. Vannak, akik illatmentes Epsom-sót adnak a vízhez.

Helyi kenőcsök vagy törlőkendők. Egyesek természetes eredetű összetevőkből, például boszorkánymogyoróból és aloe verából készült kenőcsöket vagy nyugtató kendőket használnak, hogy csökkentsék az aranyér duzzanatát és fájdalmát. Azonban sok ilyen termék hatékonyságát illetően még több kutatásra van szükség.

Vény nélkül kapható krémek. A Preparation H és más vény nélkül kapható helyi gyógyszerek is segíthetnek.

Fordulj egészségügyi szakemberhez, ha erős fájdalmat érzel, ha a tünetek 1 hét otthoni kezelés után sem múltak el, vagy ha vérzést tapasztalsz a végbélből.

Orvosi kezelések

Sebészeti eltávolítás

A külső aranyér műtétjének két típusa létezik.

Az első során egy kis vágást ejtenek a trombózisos külső aranyéren, és lecsapolják a vért a vérrögből. Ezt a műtétet az orvos helyi érzéstelenítésben végezheti el. Ez az eljárás nem távolítja el magát az aranyeret. Ha azonban az orvos az aranyér kialakulásától számított 48 órán belül el tudja végezni ezt az eljárástBizalmas forrás, gyorsabb fájdalomcsillapítást biztosíthat, mint más kezelések. Ezt követően a műtét általában nem segít, és a tünetek végül maguktól is javulnak.

A műtét második formája az aranyéreltávolítás. Ez az eljárás teljesen eltávolítja az aranyeret, és általános érzéstelenítést igényel.