, 2022/5/19

Mi az a kombucha penész? A kombucha penész egyszerűen a rossz baktériumok vagy gombák túlszaporodása. Nem sokban különbözik attól a penésztől, amely egy régi kenyéren nőhet. És bár nem szabad olyan kombuchát inni, amely penésszel érintkezett (ahogyan a penészes kenyeret sem ennéd meg), ez nem a világ vége!

kombucha fungus

Hogyan néz ki a kombucha penész

Bár kicsi az esélye, de ha penészesedés történik, az valószínűleg az első erjedéskor lesz, amikor a kombucha savtartalma még nem elég magas ahhoz, hogy elhárítsa a rossz baktériumokat. Miután a kombuchát a második erjedés során palackozzák, a főzet savasságának meg kell akadályoznia a penész kialakulását.

Bár a penésznek sokféle törzse nőhet - mindegyiknek sajátos megjelenése van -, általában van néhány sajátos tulajdonságuk:

Fuzzy vagy száraz megjelenés

kör alakú

Színe változó, de lehet fehér, zöld, fekete vagy kék.

A kombucha felszínén (a legtöbb penésznek levegőre van szüksége a túléléshez).

Absztrakt

A "Kombucha" teagomba az Acetobacter, köztük az Acetobacter xylinum mint jellegzetes faj, és különböző élesztőgombák szimbiózisa. A jellegzetes élesztőfajt vagy -nemzetséget még nem azonosították. A kombuchát főként cukrozott fekete teában termesztik, hogy egy enyhén savanykás, pezsgőszerű italt állítsanak elő, amelynek számos gyógyhatást tulajdonítanak. Az ital a cukor mellett kis mennyiségű alkoholt és különböző savakat, köztük ecetsavat, glükonsavat és tejsavat, valamint néhány antibiotikus anyagot tartalmaz.

Az élesztőgombák spektrumának jellemzésére, különös tekintettel a fakultatív patogén élesztőkre, két kereskedelmi forgalomban kapható teagomba-mintát és 32 németországi magánháztartásból származó példányt elemeztek mikromorfológiai és biokémiai módszerekkel. A Brettanomyces, Zygosaccharomyces és Saccharomyces nemzetségekbe tartozó élesztőket 56%-ban, 29%-ban és 26%-ban azonosították. A Saccharomycodes ludwigii és a Candida kefyr fajokat csak elszigetelt esetekben mutatták ki.

Továbbá a vizsgálatok során olyan pelikulaképző élesztőgombákat mutattak ki, mint a Candida krusei vagy az Issatchenkia orientalis/occidentalis, valamint az apiculatus élesztőgombák (Kloeckera, Hanseniaspora) fajait. Így a Brettanomyces nemzetség a teagombák környezetéhez különösen alkalmazkodott élesztők tipikus csoportja lehet. A teagomba jótékony hatásainak további vizsgálatához azonban meg kell határozni a többi jellegzetes nemzetség spektrumát. Mindössze három példány mutatott egyértelmű fertőzéseket.

Az egyik esetben nem lehetett élesztőgombákat izolálni, mert a Penicillium spp. masszívan szennyezett volt. A fennmaradó két mintában (egy háztartásból) Candida albicans volt kimutatható. A fertőzés alacsony aránya védekező mechanizmusokkal, például szerves savak és antibiotikus anyagok képződésével magyarázható. Így az egészséges anyagcserével rendelkező alanyoknak nem kell a Kombucha termesztésétől eltanácsolni. Az immunszuppresszióban szenvedőknek azonban inkább ellenőrzött kereskedelmi Kombucha italokat kellene fogyasztaniuk.

A Kombucha "teagomba" zsályája a gyógynövényes italok funkcionális tulajdonságainak fokozásához

Absztrakt

A következő gyógyteákat a Kombucha "teagombával" erjesztették 7 napon keresztül: Acacia arabica, Aegle marmelos gyökérkéreg, Aerva lanata, Asteracantha longifolia, Cassia auriculata, Hemidesmus indicus, Hordeum vulgare, Phyllanthus emblica, Tinospora cordifolia. A baktériumok és gombák mikrobiológiai megszámlálását végeztük el a levesben és a teagombák szőnyegében. A fermentációs időszak végén a pH-értékek 4,0 és 6,0 között, míg a titrálható savasság (TA) 2,5 és 5,0 g/ml között változott. A TA minden ital esetében az elfogadható fogyasztási határértékeken belül volt. Az oxigéngyök-abszorpciós kapacitás (ORAC) vizsgálat 5 erjesztett ital esetében mutatott ki statisztikailag szignifikáns növekedést (P < 0,05) az erjesztési időszak végére. A 7. napra az α-amiláz gátló aktivitás IC50 értékei 52,5 és 67,2 μg/ml között, míg az α-glükozidáz gátló aktivitás értékei 95,2 és 196,1 μg/ml között mozogtak erre az időpontra. Összességében a hét gyógytea antioxidáns és keményítő-hidroláz gátló potenciáljának fokozódása volt megfigyelhető a teagomba hozzáadásával történő fermentáció eredményeként. Így ez a fermentációs folyamat a funkcionális italok előállításának új és sokoldalú módszertanaként emelhető ki.

Hogyan előzhetjük meg a kombucha penészedését

Ha penészes lett a kombuchád, az azért van, mert valami rosszul sült el a főzés során. Íme néhány gyakori ok, ami miatt penészedhetett:

Nem elég indító: Ha nem használtál elég indító kombuchát, vagy az indító nem volt erős, a kombucha nem lehetett elég savas ahhoz, hogy megvédje magát a penésztörzsektől. Használhat pH-tesztcsíkokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kombucha starter erős és savas (2,5 és 3,5 között kell lennie).

Túl alacsony hőmérséklet: Ha túl alacsony a hőmérséklet ott, ahol főzöl, vagy ha az első erjesztést / SCOBY-t a hűtőszekrénybe teszed, a baktériumok és az élesztők nyugalmi állapotba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy nem tudják savasítani a kombuchát, és a penész elszaporodhat. Soha ne tárolja a SCOBY-t a hűtőszekrényben, és gondoskodjon arról, hogy a kombuchát elég meleg helyen tárolja, hogy megelőzze a penészedést.

A kellékek nem elég tiszták: A penészspórák becsúszhattak a kellékeken keresztül, például ha piszkos szivaccsal tisztítottad meg az üveget. Tanuld meg tisztítani a készleteid, hogy megelőzd a szennyeződést.

Rossz összetevőket használtál: A gyógyteák és a különböző cukrok idővel gyengíthetik a SCOBY-t. Győződj meg róla, hogy a kombuchához a legjobb teákat és a legjobb cukrokat használod.

Rossz helyen használtad: Nem mindegy, hogy hol van az erjesztőállomásod! A szemétből, komposztból, gyümölcstálakból vagy akár más fermentációs projektekből (mint a kefir vagy a kimchi) származó levegőszennyeződések beszennyezhetik a kombuchát. Biztosítsa, hogy kombucháját ezektől távol tárolod.

Mi van, ha nem vagyok biztos benne?

Az a helyzet, hogy a kombucha még normális körülmények között is furcsán néz ki. Szóval mi van, ha nem vagy biztos benne?

Csak adj neki néhány napot! Ha penész, akkor úgy fog kinőni, mint a fenti képeken. Ha nem nő, akkor valószínűleg csak normális, furcsa kombucha cucc.

Itt van néhány példa a normális kombucha SCOBY-kra a referenciaként. Nem biztos benne, hogy a magáé penészes vagy sem?

Penészed van, most mi lesz?

Először is, részvétem. Most itt az ideje, hogy megbékélj és kidobd az egészet. A SCOBY-t, a teát, mindent. A kombuchában mikroszkopikus méretű penészspórák lehetnek, amelyeket nem látsz, ezért ki kell dobnod az egész adagot.

Következő lépésként sterilizálj mindent nagyon jól forró vízzel és desztillált fehér ecettel. Végül tanulj a hibáidból és lépj tovább. Találd ki, hol rontottad el, így megakadályozhatod, hogy a penészedés még egyszer előforduljon.