, 2022/5/27

A kamilla az aszterfélék (Asteraceae) családjába tartozó különböző százszorszépszerű növények bármelyike. A kamillateát, amelyet erősítő és fertőtlenítő szerként, valamint számos gyógynövényben használnak, angol vagy római kamillából (Chamaemelum nobile) vagy német kamillából (Matricaria chamomilla) készítik. Számos fajt termesztenek kerti dísznövényként, különösen az aranyos margitvirágot vagy sárga kamillát.

chamomile

A kamillatea egy népszerű ital, amely számos egészségügyi előnnyel is jár. A kamilla egy gyógynövény, amely az Asteraceae növénycsalád százszorszép virágaiból származik. Évszázadok óta fogyasztják természetes gyógymódként számos egészségügyi állapotra. A kamillatea elkészítéséhez a virágokat megszárítják, majd forró vízbe áztatják. A kamillateát sokan a fekete vagy zöld tea koffeinmentes alternatívájaként és földes, kissé édes íze miatt élvezik. Ezenkívül a kamillatea tele van antioxidánsokkal, amelyek szerepet játszhatnak számos betegség, köztük a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésében. A kamilla olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetik az alvást és az emésztést is.

Javíthatja az alvás minőségét

A kamillának van néhány olyan egyedülálló tulajdonsága, amely jótékony hatással lehet az alvás minőségére. Apigenint tartalmaz, egy antioxidánst, amely az agyadban bizonyos receptorokhoz kötődik, amelyek elősegíthetik az álmosságot és csökkenthetik az álmatlanságot, vagyis az alvás krónikus képtelenségét.

Egy vizsgálatban a szülés utáni nők, akik két héten keresztül kamillateát ittak, jobb alvásminőségről számoltak be, mint egy olyan csoport, amely nem ivott kamillateát. Emellett kevesebb depressziós tünetük is volt, ami gyakran összefügg az alvászavarokkal.

Egy másik tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik 28 napon keresztül naponta kétszer 270 mg kamillakivonatot fogyasztottak, 1/3-mal kevesebb volt az éjszakai ébredés, és 15 perccel hamarabb elaludtak, mint azoknál, akik nem fogyasztották a kivonatot. Ezek az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák a kamillatea alvásra gyakorolt hatásának mértékét. Mindazonáltal a kamillatea lefekvés előtti fogyasztása mindenképpen megér egy próbát, ha gondot okoz az elalvás vagy az elalvás megtartása.

Elősegítheti az emésztőrendszer egészségét

A megfelelő emésztés rendkívül fontos az általános egészség szempontjából. Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a kamilla hatékonyan elősegítheti a jobb emésztést, csökkentve bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kockázatát. Néhány tanulmány megállapította, hogy a kamillakivonat egereknél védelmet nyújthat a hasmenés ellen. Ezt gyulladáscsökkentő tulajdonságainak tulajdonítják.

Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat szerint a kamilla hasznos a gyomorfekély megelőzésében, mivel csökkentheti a gyomor savasságát és gátolhatja a fekély kialakulásához hozzájáruló baktériumok szaporodását. Ezen eredmények ellenére több humán kutatásra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék a kamilla emésztésben betöltött szerepét. Mindazonáltal számos anekdotikus állítás szerint a kamillatea fogyasztása nyugtatóan hat a gyomorra. Hagyományosan számos emésztési panasz, köztük a hányinger és a gázok kezelésére használták.

Védelmet nyújthat a rák bizonyos típusai ellen

A kamillateában található antioxidánsokat összefüggésbe hozták a rák bizonyos típusainak alacsonyabb előfordulási gyakoriságával. A kamilla az antioxidáns apigenint tartalmazza. A kémcsöves vizsgálatokban az apigeninről kimutatták, hogy harcol a rákos sejtek ellen, különösen a mell, az emésztőrendszer, a bőr, a prosztata és a méh rákos sejtjei ellen (8Trusted Source, 9Trusted Source.

Emellett egy 537 emberen végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy azoknál, akik hetente 2-6 alkalommal kamillateát ittak, jelentősen kisebb valószínűséggel alakult ki pajzsmirigyrák, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kamillateát. Ezek az eredmények ígéretesek, de több magas színvonalú, humán kutatásra van szükség ahhoz, hogy következtetést lehessen levonni a kamillatea rákmegelőzésben betöltött szerepéről.

Jótékonyan hathat a vércukorszint szabályozására

A kamillatea fogyasztása segíthet a vércukorszint csökkentésében. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai megakadályozhatják a hasnyálmirigy sejtjeinek károsodását, ami akkor következik be, ha a vércukorszint krónikusan magas. A hasnyálmirigy egészsége rendkívül fontos, mivel az inzulint termel, azt a hormont, amely a cukor eltávolításáért felelős a vérből.

Egy 64 cukorbeteg emberen végzett vizsgálat során azoknál, akik nyolc héten keresztül naponta étkezés közben kamillateát fogyasztottak, jelentősen alacsonyabb volt az átlagos vércukorszint, mint azoknál, akik vizet fogyasztottak. Emellett több állatkísérlet is arra utal, hogy a kamillatea jelentős mértékben csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet, és az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés megelőzésében is jótékonyan hathat.

A kamillatea vércukorszint-szabályozásban betöltött szerepére vonatkozó bizonyítékok többsége állatkísérletek eredményein alapul. Mindazonáltal az eredmények ígéretesek. A kamillatea gyulladáscsökkentő hatása elősegítheti a vércukorszint szabályozását, különösen, ha étkezés közben fogyasztják.

Javíthatja a szív egészségét

A kamillatea bővelkedik flavonokban, az antioxidánsok egy csoportjában. A flavonok tanulmányozták, hogy csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet, amelyek a szívbetegség kockázatának fontos markerei. Egy 64 diabéteszes beteg bevonásával végzett tanulmány szerint azoknál, akik étkezés közben kamillateát ittak, figyelemre méltóan javult az összkoleszterinszint, a triglicerid- és a "rossz" LDL-koleszterinszint, azokhoz képest, akik vizet ittak (12Trusted Source).

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a kamillatea szív egészségét elősegítő szerepét, de biztosan nem árthat, ha beiktatjuk az étrendünkbe.

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök

A kamillatea alábbi egészségügyi előnyei többnyire anekdotikusak, és nem támasztják alá tudományos kutatások:

Fokozza az immunrendszer egészségét: A kamillateát gyakran reklámozzák a megfázás megelőzésének és kezelésének stratégiájaként, de erre vonatkozóan nincs bizonyíték. Azt is mondják, hogy nyugtató hatással van a torokfájásra.

Enyhíti a szorongást és a depressziót: Van némi bizonyíték arra, hogy a kamilla csökkentheti a szorongás és a depresszió súlyosságát, de ez többnyire aromaterápiaként való használatán vagy étrend-kiegészítőként való szedésén alapul.

Javítja a bőr egészségét: Jelentések szerint a kamilla kozmetikai termékeken, például testápoló krémeken, szemkrémeken és szappanokon keresztül történő alkalmazása a bőrön hidratál és segíthet a bőrgyulladás csökkentésében.

Megakadályozza a csontvesztést: Egyesek azt állítják, hogy a kamillatea szerepet játszhat a csontvesztés megelőzésében, amely olyan állapotokhoz vezet, mint a csontritkulás. Erre vonatkozóan azonban gyenge a bizonyíték.

Bár ezek az egészségre vonatkozó állítások nem rendelkeznek bizonyítékokkal, ez nem jelenti azt, hogy hamisak. Egyszerűen csak még nem vizsgálták őket, de a jövőben még lehet, hogy igen.

A kamillatea káros hatásai

A kamillatea fogyasztása a legtöbb ember számára általában biztonságos. Vannak jelentések kamillaallergiáról, amely leginkább azoknál az egyéneknél fordulhat elő, akik allergiásak a százszorszépfélék családjába tartozó növényekre, például a parlagfűre és a krizantémra. Továbbá a kamillát tartalmazó kozmetikai termékek irritálhatják a szemet, ha közvetlenül érintkeznek vele. Ez kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, ami a szemnyálkahártya gyulladása.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a kamillatea fogyasztásának biztonságosságát nem állapították meg kisgyermekek, terhes vagy szoptató nők, valamint máj- vagy vesebetegek esetében. Ennek ellenére nem érkezett jelentés a kamillatea fogyasztásából eredő életveszélyes mellékhatásokról vagy mérgezésről.

Összefoglalás:

Bár néhány ember allergiás lehet a kamillára, a legtöbb ember számára biztonságos a kamilla fogyasztása. A negatív mellékhatások rendkívül ritkák.

Tudnivalók

A legjobb minőség érdekében a virágokat akkor szedd le, amikor már majdnem teljesen elvirágoztak, és csak a virágzatot vágd le a szárról. A virágok frissen vagy szárítva is felhasználhatók. A kamillát fűszernövényként vagy dísznövényként termeszd teljes napsütésben. A kamilla termeszthető gyógynövényként fűszer- vagy zöldségeskertekben, vagy díszágyásokba és szegélyekbe integrálva.

A kamillát teljes napsütésben és jó vízelvezetésű talajban termesszük. A gyenge talajban is jól fejlődik, ezért nem igényel sok műtrágyát, és a levéltetveken kívül kevés kártevővel van gondja. Az őzek nem kedvelik. Mivel a növények sekély gyökerűek, szükség szerint öntözzük, hogy a talaj felső rétege nedves maradjon, de ne legyen nedves.

A kamillát az apró magokból termesztik. A kamillát kizárólag magról szaporítjuk, vagy közvetlenül a kertbe ültetjük ősszel vagy röviddel az utolsó fagyok átlagos időpontja előtt, vagy 6-8 héttel az utolsó fagyok átlagos időpontja előtt indítjuk el a beltérben, hogy az utolsó fagyok időpontjában átültessük a szabadba. A magoknak fényre van szükségük a csírázáshoz, ezért a magokat felszíni vetéssel, és inkább csak nyomkodjuk a talajba, mint takarással.

Meleg körülmények között a csírázásnak egy héten belül meg kell történnie. A nagyobb növények nem ültethetők át jól, ezért termessze őket egyenként konténerben, vagy ültesse át, ha kicsik. A kereskedelmi termesztésben van néhány továbbfejlesztett fajta, amelyeket magas illóolaj-tartalomra szelektáltak, de a kertészek számára ritkán elérhetőek.