, 2022/5/27

Az ízületi gyulladás egy gyakori betegség, amely az ízületeket érinti. Fájdalmat és gyulladást okozhat, ami megnehezíti a mozgást vagy az aktivitást. Az ízületi gyulladásnak számos típusa létezik. Mindegyik forma más-más tüneteket okoz, és más-más kezelést igényelhet. Bár az ízületi gyulladás általában az idősebb felnőtteket érinti, bármely életkorban kialakulhat.

arthritis

Az artritisz egy vagy több ízület duzzanata és érzékenysége. Az ízületi gyulladás fő tünetei az ízületi fájdalom és merevség, amelyek jellemzően az életkor előrehaladtával súlyosbodnak. Az ízületi gyulladás leggyakoribb típusai az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis. Az osteoarthritis a porc - a kemény, csúszós szövet, amely a csontok végeit borítja, ahol azok ízületet alkotnak - lebomlását okozza. A reumatoid artritisz olyan betegség, amelyben az immunrendszer az ízületeket támadja meg, az ízületek bélésével kezdve.

A húgysavkristályok, amelyek akkor képződnek, ha túl sok húgysav van a vérben, köszvényt okozhatnak. Fertőzések vagy alapbetegségek, például pikkelysömör vagy lupusz okozhatnak más típusú ízületi gyulladást. A kezelések az ízületi gyulladás típusától függően változnak. Az ízületi gyulladás kezelésének fő célja a tünetek csökkentése és az életminőség javítása.

Mi az ízületi gyulladás?

Az ízületi gyulladás az ízületeket (a csontok találkozási és mozgási helyeit) érintő betegség. Az ízületi gyulladás általában az ízületek gyulladásával vagy degenerációjával (lebomlásával) jár. Ezek az elváltozások fájdalmat okozhatnak az ízület használatakor.

Az ízületi gyulladás a test következő területein a leggyakoribb:

Lábak.

Kezek.

Csípő.

Térd.

Alsó hát.

Melyek az ízületek részei?

Az ízületeket lágyrészek párnázzák és támasztják alá, amelyek megakadályozzák, hogy a csontok egymáshoz dörzsölődjenek. Az ízületi porcnak nevezett kötőszövet kulcsszerepet játszik. Segít abban, hogy az ízületek súrlódás és fájdalom nélkül, zökkenőmentesen mozogjanak. Néhány ízületben ízületi hártya, egy párnázott folyadékzseb található, amely az ízületeket kenegeti. Sok ízületet, például a térdet, inak és szalagok támasztják alá. Az inak az izmokat kötik össze a csontjaiddal, míg a szalagok a csontokat kötik össze más csontokkal.

Melyek az ízületi gyulladás különböző típusai?

Az artritisz egy tág fogalom, amely több mint 100 különböző ízületi állapotot ír le. Az ízületi gyulladás leggyakoribb típusai közé tartoznak:

Osteoarthritis, vagy "kopásos" ízületi gyulladás, amely akkor alakul ki, amikor az ízületi porcok az ismételt igénybevételtől lebomlanak. Ez az ízületi gyulladás leggyakoribb formája.

Bechterew-kór, vagyis a gerinc (általában a hát alsó részén) ízületi gyulladása.

Juvenilis artritisz (JA), egy olyan betegség, amikor az immunrendszer megtámadja az ízületek körüli szöveteket. A JA jellemzően 16 éves vagy annál fiatalabb gyermekeket érint.

Köszvény, egy olyan betegség, amelynek következtében kemény húgysavkristályok képződnek az ízületeiben.

Psoriasis arthritis, ízületi gyulladás, amely pikkelysömörben (bőrirritációt okozó autoimmun betegség) szenvedőknél alakul ki.

Reumatoid artritisz, olyan betegség, amely az immunrendszer által az ízületeiben lévő ízületi hártyák megtámadására készteti az immunrendszert.

Mi okozza az ízületi gyulladást?

Az ízületi gyulladás különböző típusainak különböző okai vannak. A köszvény például a szervezetben lévő túl sok húgysav következménye. Más típusú ízületi gyulladások esetében azonban a pontos ok ismeretlen. Nálad akkor alakulhat ki ízületi gyulladás, ha:

Családodban már előfordult ízületi gyulladás.

Olyan munkát végzel vagy olyan sportot űzöl, amely ismételten megterheli az ízületeit.

Bizonyos autoimmun betegségekben vagy vírusfertőzésekben szenvedsz.

Melyek az ízületi gyulladás kockázati tényezői?

Néhány tényező növeli az ízületi gyulladás kialakulásának valószínűségét, többek között:

Életkor: Az ízületi gyulladás kockázata az életkor előrehaladtával nő.

Életmód: A dohányzás vagy a testmozgás hiánya növelheti az ízületi gyulladás kockázatát.

Nem: Az ízületi gyulladás legtöbb típusa gyakoribb a nőknél.

Súly: Az elhízás extra terhelést jelent az ízületekre, ami ízületi gyulladáshoz vezethet.

Melyek az ízületi gyulladás tünetei?

Az ízületi gyulladás különböző típusainak különböző tünetei vannak. Ezek egyeseknél enyhék, másoknál pedig súlyosak lehetnek. Az ízületi panaszok jöhetnek és elmúlhatnak, vagy állandóak maradhatnak. A gyakori tünetek közé tartoznak:

Fájdalom.

Vörösség.

Merevség.

Duzzanat.

Érzékenység.

Melegség.

Hogyan diagnosztizálják az ízületi gyulladást?

Ha úgy gondolod, hogy ízületi gyulladásod lehet, keresd fel egészségügyi szolgáltatódat. A szolgáltató meg fogja kérdezni a tüneteidről, és megtudja, hogy az ízületi fájdalom hogyan befolyásolja az életed. A szolgáltatód fizikális vizsgálatot végez, amely magában foglalhatja a következőket:

Az ízületeidnek mobilitásának és mozgástartományának felmérése.

Az ízületek körüli érzékeny vagy duzzadt területek ellenőrzése.

Az általános egészségi állapotodnak értékelése annak megállapítása érdekében, hogy más betegség okozhatja-e a tüneteid.

Képalkotó vizsgálatokkal kimutatható az ízületi gyulladás?

A képalkotó vizsgálatok segíthetnek az egészségügyi szolgáltatónak abban, hogy tiszta képet kapjon csontjaidról, ízületeidről és lágyszöveteidről. A röntgen-, MRI- vagy ultrahangvizsgálat feltárhatja:

Csonttöréseket vagy ficamokat, amelyek ízületi fájdalmat okozhatnak.

Porckopás az ízületei körül.

Izom-, szalag- vagy ínsérüléseket az ízületek közelében.

Lágyrész-gyulladás.

Hogyan kezelik az ízületi gyulladást?

Az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, de vannak olyan kezelések, amelyek segíthetnek az állapot kezelésében. A kezelésid terve az ízületi gyulladás súlyosságától, tüneteitől és általános egészségi állapotodtól függ.

A konzervatív (nem sebészeti) kezelések közé tartoznak:

Gyógyszeres kezelés: A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladás tüneteit. Egyes gyógyszerek, az úgynevezett biológiai szerek az immunrendszer gyulladásos válaszát célozzák meg. Az egészségügyi szolgáltató ajánlhat biológikumokat a te reumás vagy pikkelysömörös artritiszedre.

Fizikoterápia: A rehabilitáció segíthet az erő, a mozgástartomány és az általános mobilitás javításában. A terapeuták megtaníthatnak arra, hogyan igazítsd napi tevékenységeid az ízületi fájdalmak csökkentése érdekében.

Terápiás injekciók: A kortizoninjekciók segíthetnek átmenetileg enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást az ízületeiben. Bizonyos ízületek, például a térd ízületi gyulladása javulhat a viszkoszupplementációnak nevezett kezeléssel. Ez kenőanyagot fecskendez be, hogy segítse az ízületek zökkenőmentes mozgását.

Milyenek a kilátásai annak, aki ízületi gyulladással él?

Mivel az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, a legtöbb embernek élete hátralévő részében kezelnie kell az ízületi gyulladást. Egészségügyi szolgáltatója segíthet megtalálni a megfelelő kezelések kombinációját a tünetek csökkentésére. Az ízületi gyulladással járó egyik legnagyobb egészségügyi kockázat az inaktivitás. Ha az ízületi fájdalmak miatt mozgásszegény leszel, nagyobb a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség és más súlyos betegségek kockázata.