, 2022/5/9
A rendszeresen székrekedésben vagy hasmenésben szenvedőknek könnyen lehet, hogy irritábilis bél szindrómájuk (IBS) van, ami egy viszonylag gyakori, emésztőrendszeri tünetegyüttes. Noha a felnőttek 10-15 százaléka is érintett lehet, alig felüknél diagnosztizálják a betegséget. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, székrekedés, puffadás, hasi fájdalom, a bélmozgással és az emésztőrendszerrel kapcsolatos egyéb problémák
Bár a betegség pontos okai nem ismertek pontosan, a nem megfelelő táplálkozás, a stressz és a bélben élő baktériumok mind-mind potenciális tényezők az IBS kiváltásában. Emellett megbújhatnak a háttérben genetikai okok, az emésztőrendszer idegi szabályozásának problémái, de akár hormonális folyamatok is. Mivel mind belső, mind külső tényezők egyaránt befolyásolják az IBS kialakulását, az életmód és a táplálkozási szokások nagyban érinthetik a beteg állapotát.
Melyek az irritábilis bél szindróma tünetei?
A betegség tünetei egyénenként nagyfokú változatosságot mutathatnak és néha akár más betegséget utánozhatnak. A leggyakoribb emésztőszervi panaszok a következők:
görcsök és egyéb fájdalmas érzések a has- és gyomortájékban, melyek székelést követően enyhülhetnek
alhasi nyomásérzés, teltségérzet
hasmenés vagy szorulás, vagy a kettő felváltva
a széklet állaga változó lehet (kemény, híg vagy laza)
puffadás és hangos, hallható bélmozgás
hányás (gyakran hirtelen, hányinger nélkül)
Gyakoriak a nem emésztőszervet érintő panaszok, melyek a következők:
pszichoszomatikus vagy pszichés megbetegedések (félelem, depresszió)
levertség, a páciens nehezen tud koncentrálni
alvászavarok
fejfájás, migrén, hátfájás
testsúly problémák
A panaszokat gyakran kiválthatják vagy felerősíthetik testi és lelki megterhelések (stressz, harag) és a rossz táplálkozási szokások is (maga az elfogyasztott étel vagy az étkezés módja).
Fontos a mielőbbi diagnózis
Az IBS tünetei nagyon hasonlók más emésztőrendszeri betegségek tüneteihez. Az irritábilis bél szindróma diagnózist az orvos akkor állapíthatja meg, ha a ezek a tünetek legalább fél éve fenn állnak, és havi legalább háromszor előfordulnak. Ha ezt észleled, fontos, hogy mielőbb vizsgáltasd ki, nem IBS áll-e a háttérben.
Megelőzhető az irritábilis bélszindróma?
Enyhébb tünetek esetén az irritábilis bél szindróma (IBS) a mindennapokban néhány étrendbeli változtatással kezelhető. Ez röviden azt jelenti, hogy kerüljük az olyan ételek fogyasztását, amelyek súlyosbítják a szindrómát, ellenben növeljük azon élelmiszerekét, melyek enyhítik a tüneteit.
igyunk elegendő vizet
esszenciális zsírsavak fogyasztása
magas rosttartalmú ételek
emésztő enzimek szintjének növelése
probiotikumok fogyasztása
óvakodjunk a tejtermékektől
győződjünk meg, milyen ételek okozhatnak érzékenységet
Milyen kezelési módok léteznek?
Mivel nem teljesen tisztázott, hogy mi is áll pontosan az irritábilis bél szindróma hátterében, a kezelés elsősorban a tünetek enyhítésére szolgál, hogy a beteg minél teljesebb életet élhessen.
A legtöbb esetben az enyhe tüneteket megfelelő stressz kezeléssel, étrend és életvitel módosítással eredményesen vissza lehet szorítani. Ha azonban a tünetek mérsékeltek vagy súlyosak, akkor többre van szükség, mint az életviteli változásokra.
A rostpótlás hatékony segítség a székrekedés megszüntetésében.
Vény nélkül kapható hasfogó készítmények szedésével megállíthatjuk a hasmenést.
Szélképző ételek kerülése: zavaró mértékű haspuffadás esetén ajánlott mérsékelni a szénsavas üdítőitalok, saláták, nyers zöldségek, gyümölcsök, valamint a karalábé, karfiol és brokkoli fogyasztását.
Kalciumantagonista gyógyszerek: a bélből fel nem szívódó kalciumantagonisták gátolják a görcsöket és kiegyensúlyozzák a székletürítés gyakoriságának ingadozását, ellenben nem rendelkeznek szív- és érrendszeri mellékhatásokkal.
Javasoljuk, hogy ha a fentebb említett tüneteket tapasztalja, feltétlenül keresse fel gasztroenterológusát aki segít a tünetek pontos diagnosztizálásában, valamint a további teendők egyeztetésében.
Élelmiszerek, amik segíthetnek
A rostokban gazdag, de alacsony fruktóz és laktóz tartalmú étrend gyakran enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit. Ilyen élelmiszerek például az alacsony laktóz tartalmú tejtermékek, például a krémsajt, a kemény sajtok, a joghurt. De ide tartoznak egyes gyümölcsök, mint a banán, a fekete áfonya és a szőlő, vagy zöldségek, mint a paprika, az uborka és a spenót. Emellett többféle hús is fogyasztható anélkül, hogy tartani kellene tünetek erősödésétől.
Mit ne egyél?
Vannak élelmiszerek, amik nagyobb valószínűséggel okoznak irritábilis bél szindrómát (IBS), ahogy annak tüneteit is súlyosbítják. Ilyenek például a legtöbb tejtermék, a mesterséges édesítőszerek, az alkohol, a koffein, a zsíros ételek, és a gázképződést okozó élelmiszerek, mint a hüvelyesek.
Ha tanácsra van szükséged étrended kialakításában, kérd orvos vagy dietetikus segítségét!