, 2022/5/25

A hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy gyulladása. A hasnyálmirigy egy hosszú, lapos mirigy, amely a gyomor mögött, a has felső részén helyezkedik el. A hasnyálmirigy az emésztést segítő enzimeket és hormonokat termel, amelyek segítenek szabályozni a szervezet cukor (glükóz) feldolgozását.

pancreatitis

A hasnyálmirigy-gyulladás előfordulhat akut hasnyálmirigy-gyulladásként - ami azt jelenti, hogy hirtelen jelentkezik és napokig tart. Egyeseknél krónikus hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki, ami több éven át tartó hasnyálmirigy-gyulladás. A hasnyálmirigy-gyulladás enyhe esetei kezeléssel javulnak, de a súlyos esetek életveszélyes szövődményeket okozhatnak.

Tünetek

A hasnyálmirigy-gyulladás jelei és tünetei attól függően változhatnak, hogy melyik típusát tapasztalod.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás jelei és tünetei a következők:

Felső hasi fájdalom

A hátba sugárzó hasi fájdalom

Érzékenység a has érintésekor

Láz

Szapora pulzus

Hányinger

Hányás

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás jelei és tünetei a következők:

Felső hasi fájdalom

Evés után rosszabbodó hasi fájdalom

Fogyás próbálkozás nélkül

Olajos, bűzös széklet (steatorrhea)

Mikor fordulj orvoshoz

Kérj időpontot orvosodtól, ha akut kezdődő vagy tartósan fennálló hasi fájdalmad van. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a hasi fájdalom olyan erős, hogy nem tudsz nyugodtan ülni, vagy nem tudsz olyan testhelyzetet találni, amiben kényelmesebb.

Okok

A hasnyálmirigy-gyulladás akkor következik be, amikor az emésztőenzimek még a hasnyálmirigyben aktiválódnak, irritálják a hasnyálmirigy sejtjeit, és gyulladást okoznak. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás ismételt rohamaival a hasnyálmirigy károsodása következhet be, ami krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet. A hasnyálmirigyben hegszövet képződhet, ami a funkcióvesztést okozza. A rosszul működő hasnyálmirigy emésztési problémákat és cukorbetegséget okozhat.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezető állapotok közé tartoznak:

Epekövek

Alkoholizmus

Bizonyos gyógyszerek

Magas trigliceridszint a vérben (hipertrigliceridémia)

Magas kalciumszint a vérben (hiperkalcémia), amelyet a mellékpajzsmirigy túlműködése (hyperparathyreosis) okozhat.

Hasnyálmirigyrák

Hasi műtét

Cisztás fibrózis

Fertőzés

A hasüreg sérülése

Elhízás

Trauma

Az endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia (ERCP), az epekövek kezelésére alkalmazott eljárás szintén hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.

Előfordul, hogy a hasnyálmirigy-gyulladás okát soha nem találják meg. Ezt nevezik idiopátiás hasnyálmirigy-gyulladásnak.

Kockázati tényezők

A hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát növelő tényezők közé tartoznak:

Túlzott alkoholfogyasztás. A kutatások azt mutatják, hogy az erős alkoholfogyasztók (napi négy-öt italt fogyasztók) fokozottan ki vannak téve a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatának.

Cigarettázás. A dohányosoknál átlagosan háromszor nagyobb a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál. A jó hír az, hogy a dohányzásról való leszokás körülbelül a felére csökkenti a kockázatot.

Elhízás. Elhízás esetén nagyobb a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának valószínűsége.

Cukorbetegség. A cukorbetegség növeli a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát.

Hasnyálmirigy gyulladás a családban. A genetika szerepét egyre inkább felismerik a krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban. Ha családtagjaid között vannak ilyen betegségben szenvedők, az esélyeid megnőnek - különösen, ha más kockázati tényezőkkel kombinálódik.

Szövődmények

A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos szövődményeket okozhat, többek között:

Veseelégtelenség. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás veseelégtelenséget okozhat, amely dialízissel kezelhető, ha a veseelégtelenség súlyos és tartós.

Légzési problémák. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás olyan kémiai változásokat okozhat a szervezetében, amelyek hatással vannak a tüdőműködésére, és a vér oxigénszintje veszélyesen alacsony szintre csökkenhet.

Fertőzés. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás sebezhetővé teheti a hasnyálmirigyét a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben. A hasnyálmirigy-fertőzések súlyosak, és intenzív kezelést igényelnek, például műtétet a fertőzött szövet eltávolítására.

Pszeudociszta. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás következtében folyadék és törmelék gyűlhet össze cisztaszerűen a hasnyálmirigyében. Egy nagy pszeudociszta, amely megreped, olyan szövődményeket okozhat, mint a belső vérzés és fertőzés.

Alultápláltság. Az akut és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás egyaránt okozhatja, hogy a hasnyálmirigy kevesebb enzimet termel, amelyek az elfogyasztott táplálékból származó tápanyagok lebontásához és feldolgozásához szükségesek. Ez alultápláltsághoz, hasmenéshez és fogyáshoz vezethet, még akkor is, ha ugyanazokat az ételeket vagy ugyanolyan mennyiségű ételt fogyaszt.

Cukorbetegség. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás következtében a hasnyálmirigyében lévő inzulintermelő sejtek károsodása cukorbetegséghez vezethet, egy olyan betegséghez, amely befolyásolja a szervezet vércukor felhasználásának módját.

Hasnyálmirigyrák. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás okozta hosszan tartó gyulladás a hasnyálmirigyében a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázati tényezője.

Akut hasnyálmirigy-gyulladás

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás olyan állapot, amikor a hasnyálmirigy rövid idő alatt begyullad (megduzzad). A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő kis szerv, amely az emésztést segíti. A legtöbb akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő ember körülbelül egy héten belül jobban érzi magát, és nem jelentkeznek további problémák. Néhány súlyos akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő embernél azonban súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás különbözik a krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól, amikor a hasnyálmirigy a gyulladás következtében hosszú évek alatt tartósan károsodott.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb tünetei a következők:

hirtelen fellépő erős fájdalom a hasa közepén (hasüregben).

rosszullét vagy rosszullét

hasmenés

magas, legalább 38 Celsius-fokos láz (láz)

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás okai

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás leggyakrabban a következőkhöz kapcsolódik:

epekövek

túl sok alkohol fogyasztása

Hogyan kezelik

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás kezelésének célja, hogy segítsen az állapot ellenőrzésében és a tünetek kezelésében. Ez általában kórházi felvételt jelent. Lehet, hogy közvetlenül vénába juttatott folyadékot (intravénás folyadékot), fájdalomcsillapítást, folyékony ételt a hasába vezetett csövön keresztül, valamint oxigént az orrába vezetett csöveken keresztül kap.

A legtöbb akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő ember egy héten belül jobban lesz, és néhány nap múlva már elég jól van ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat. Súlyos esetekben a felépülés hosszabb ideig is eltarthat, mivel egyeseknél szövődmények alakulhatnak ki.