, 2022/5/19

A gyomorfekély kezelése attól függ, hogy mi okozta. Kezeléssel a legtöbb fekély néhány hónap alatt gyógyul. Ha gyomorfekélyét Helicobacter pylori (H. pylori) bakteriális fertőzés okozta, antibiotikum-kúra és protonpumpa-gátló (PPI) nevű gyógyszeres kezelés javasolt.

stomach ulcer treatment

Ez akkor is ajánlott, ha úgy gondolják, hogy gyomorfekélyét a H. pylori-fertőzés és a nem gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) szedésének kombinációja okozza. Ha gyomorfekélyét csak a NSAID-ok szedése okozta, akkor PPI-gyógyszeres kezelés javasolt. A PPI-k helyett esetenként egy alternatív gyógyszertípust, az úgynevezett H2-receptor-antagonistákat alkalmazzák.

Néha további gyógyszereket, úgynevezett antacidokat kaphat, hogy rövid távon enyhítsék a tüneteket. 4-6 hét múlva ismételt gyomortükrözésen lehet részt venni, hogy ellenőrizzék, hogy a fekély meggyógyult-e. A kezelés alatt nem kell különösebb életmódbeli intézkedéseket tenni, de a stressz, az alkohol, a fűszeres ételek és a dohányzás kerülése csökkentheti a tüneteket, amíg a fekély gyógyul.

Antibiotikumok

Ha H. pylori-fertőzése van, általában 2 antibiotikumot írnak fel, amelyeket egy héten keresztül naponta kétszer kell szedni. A leggyakrabban használt antibiotikumok az amoxicillin, a klaritromicin és a metronidazol.

Ezeknek az antibiotikumoknak a mellékhatásai általában enyhék, és a következők lehetnek:

rosszullét és rosszullét

hasmenés

fémes íz a szájban

Az antibiotikum-kúra befejezése után legalább 4 héttel vizsgálatot végeznek, hogy kiderüljön, maradt-e H. pylori baktérium a gyomrodban. Ha vannak, akkor lehet, hogy más antibiotikum-kúrára lesz szükséged.

Protonpumpa-gátlók

A PPI-k úgy működnek, hogy csökkentik a gyomor által termelt sav mennyiségét, megakadályozva a fekély további károsodását, miközben az természetes módon gyógyul. Általában 4-8 hétre írják fel őket. Az omeprazol, a pantoprazol és a lansoprazol a gyomorfekély kezelésére leggyakrabban alkalmazott PPI-k.

Ezek mellékhatásai általában enyhék, de lehetnek:

fejfájás

hasmenés vagy székrekedés

rosszullét

gyomorfájás

szédülés

kiütések

A kezelés befejeztével ezek elmúlnak.

H2-receptor antagonisták

A PPI-khez hasonlóan a H2-receptor-antagonisták is úgy hatnak, hogy csökkentik a gyomor által termelt sav mennyiségét. A ranitidin a gyomorfekély kezelésére leggyakrabban alkalmazott H2-receptor-antagonista.

A mellékhatások ritkák, de lehetnek:

hasmenés

fejfájás

szédülés

kiütések

fáradtság

Antacidok és alginátok

A kezeléseknek több óráig is eltarthat, mire hatni kezdenek, ezért háziorvosod javasolhatja további savlekötő gyógyszerek szedését, hogy a gyomorsavat gyorsan semlegesítse, és rövid távon enyhítse a tüneteket. Egyes antacidok egy alginát nevű gyógyszert is tartalmaznak, amely védőbevonatot képez a gyomornyálkahártyán.

Ezek a gyógyszerek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Gyógyszerészed tanácsot tud adni, hogy melyik a legmegfelelőbb a számodra. Az antacidokat akkor kell bevenni, amikor a tüneteket tapasztalod, vagy amikor számíthatsz rájuk, például étkezés után vagy lefekvés előtt. Az alginátokat tartalmazó savlekötőket legjobb étkezés után bevenni.

Mindkét gyógyszer mellékhatásai általában csekélyek, és a következők lehetnek:

hasmenés vagy székrekedés

szellentés (puffadás)

gyomorgörcsök

rosszullét és rosszullét

Tanácsok az NSAID-ok szedésével kapcsolatban

Ha gyomorfekélyed NSAID-ok szedése okozta, háziorvosod felül fogja vizsgálni a gyomorfekély szedését. Javasolhatja, hogy használj olyan alternatív fájdalomcsillapítót, amelyet nem hoznak összefüggésbe a gyomorfekéllyel, például paracetamolt. Néha a gyomorfekélyt kevésbé valószínűsítő, alternatív típusú NSAID, úgynevezett COX-2-gátlót is javasolhatnak.

Ha te alacsony dózisú aszpirint (NSAID) szedsz az embólia (vérrögképződés) kockázatának csökkentése érdekében, a háziorvosod meg fogja mondani, hogy kell-e folytatni a szedését. Ha továbbra is szedni kell, akkor az aszpirin mellett hosszú távú PPI- vagy H2-receptor-antagonista kezelést is felírhatnak, hogy megpróbálják megelőzni a további fekélyek kialakulását.

Fontos, hogy tisztában legyél a folyamatos NSAID-használat lehetséges kockázataival. Nagyobb a valószínűsége, hogy újabb gyomorfekély alakul ki, és súlyos szövődményt, például belső vérzést tapasztalhatsz.