, 2022/6/14

A gyömbért régóta használják a népi és alternatív gyógyászatban. Bár a gyömbérről a gyomornyugtató tulajdonságai juthatnak eszébe, a szakemberek többek között a magas vérnyomás kezelésére és a vérkeringés javítására is használják. A gyömbér, amely a növény rizómájából, azaz gyökeréből származik, problémákat okozhat, ha epeköveid vannak. Ne szedj gyömbérkiegészítőket, és ne fogyassz nagy mennyiségű gyömbért orvosod jóváhagyása nélkül.

ginger and gallstones

Epekövek

Az epehólyag, amely a máj alatt található, nem alapvető fontosságú szerv. Ha műtét során eltávolítják, az emésztőrendszere továbbra is különösebb nehézség nélkül működik. Az epehólyag egy kis zsákszerű szerkezet, amely az epevezetékkel kapcsolódik a májhoz, és az epe tárolására szolgál. Az epe bontja le a zsírt a belekben.

Az epehólyag addig tárolja az epét, amíg a zsír jelenléte az emésztőrendszerben nem teszi szükségessé.

Az epekövek gyakran az epehólyagban alakulnak ki, ahol általában kevés problémát okoznak. Ha azonban az epevezetékbe vándorolnak és ott megrekednek, elzárhatják az epeáramlást, és az epe visszaduzzadhat a májban. Nagy mennyiségben a gyömbér befolyásolhatja az epehólyag működését.

Az epehólyag, amely a májad alatt fekszik, nem alapvető fontosságú szerv.

Az epehólyag addig tárolja az epét, amíg az emésztőrendszerben lévő zsír jelenléte nem teszi szükségessé.

Gyömbér hatása

Nagy dózisban a gyömbér fokozhatja az epetermelést és az epevezeték összehúzódását. Ha kövei vannak az epehólyagban vagy az epevezetékben, a fokozott összehúzódások növelik annak kockázatát, hogy a kő megtapad a vezetékben és elzárja az epeáramlást. Nem minden gyakorló orvos ért egyet azzal, hogy a gyömbér káros, ha epehólyagbetegsége van. A Kínai gyógynövények honlapja a gyömbérgyökeret epekő kezelésére ajánlja, mivel epeérzést serkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Kövesd orvosodnak ajánlásait a gyömbér szedésére vonatkozóan, ha epehólyagbetegséged van.

Nagy dózisban a gyömbér fokozhatja az epetermelést és az epevezeték összehúzódását.

A Kínai gyógynövények honlapja a gyömbérgyökeret epekő kezelésére ajánlja epeserkentő tulajdonságai miatt.

Szövődmények

Bár az epekő gyakran kevés tünetet okoz és észrevétlen marad, hacsak nem végeznek hasi ultrahangvizsgálatot, az epevezetékben megrekedt kő súlyos betegséget okozhat, ami sürgősségi műtétet tesz szükségessé. A gyulladás fájdalmat okoz a jobb felső hasi kvadránsban; hányinger és sárgaság is előfordulhat. Az epekő okozta epevezeték elzáródása azonnali műtét nélkül életveszélyes lehet.

Bár az epekő gyakran kevés tünetet okoz, és észrevétlen marad, hacsak nem végeznek hasi ultrahangvizsgálatot, az epevezetékben megrekedt kő súlyos betegséget okozhat, ami sürgősségi műtétet tesz szükségessé.

Az epekő okozta epeúti elzáródás megoldatlanul, azonnali műtét nélkül életveszélyes lehet.

Dózisok

A Texasi Egyetem Gyógynövénybiztonsági honlapja szerint a gyömbér kis adagjai - legfeljebb napi 4 gramm - általában biztonságosnak tekinthetők. Ne szedj nagyobb adagokat orvosod jóváhagyása nélkül. Amellett, hogy a gyömbér nagy dózisban esetleg súlyosbíthatja az epehólyagproblémákat, vérhígítóként is hathat.

Természetes és hatékony otthoni jogorvoslatok epekövek

Az epehólyagnak a szervezetünkben nagy szerepe van, amikor a zsír emésztéséről van szó a szervezetben. Az epehólyagban található epe segít a zsír emulgeálásában, ami szükséges ahhoz, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentesen menjen végbe. Epekő akkor keletkezik, amikor a máj által termelt koleszterin és kalciumsók megkeményednek és elzárják az epevezetékeket, amelyek az epehólyagot a májjal összekötik. Míg egyes epekövek tünetmentesek lehetnek, mások nagyon kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek.

Az epekő tünetei közé tartozik a bordaköves fájdalom, amely a hátra is kiterjed, erős hasi fájdalom, fájdalom a bordakövek jobb oldala körül, puffadás, hányinger, sárgaság, vérszegénység stb. Az epekő fontos szerepet játszik a táplálék megfelelő emésztésében, ezért fontos, hogy az epekövet azonnal kezeljük, amint felfedezik. Az epetermelés hiánya azt eredményezi, hogy a zsírok nem emésztődnek meg, ami számos komplikációhoz vezet. A jó hír az, hogy az epeköveket számos természetes gyógymóddal lehet kezelni, amelyeket a természet oly szeretettel ajándékozott a kezünkbe.

Gyömbérgyökér epekő ellen

A gyömbérgyökér egy csodálatos gyógynövény, amelynek tulajdonságait a rendellenességek különböző formáinak kezelésére használják. A gyógynövény könnyen elérhető, ezért nagyon népszerű gyógynövény. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér segíthet a májdaganatok méretének zsugorításában. Emellett gátolja a koleszterin felszívódását a szervezetben, és segíti a koleszterin epesavakká történő átalakulását, ami segít megtisztítani a májat és az epehólyagot. Igyon naponta két liter gyömbéres vizet az epekő kezelésére.

Mik azok az epekövek?

Az epekövek lehetnek koleszterin epekövek vagy pigment epekövek.

Az epekövek alakja és mérete változó, némelyik akár golflabda méretűre is megnőhet.

Az epeköveknek két típusa van:

Koleszterin epekövek: Ezek a leggyakoribb formák, és elsősorban feloldatlan koleszterinből állnak.

Pigment epekövek: Ezek a kövek felesleges bilirubinból (a vörösvértestek lebomlása során keletkező pigment) állnak, és barna vagy fekete színűek.

Nem minden epekő okoz tüneteket. Ha a tünetek jelen vannak, ezek közé tartoznak:

fájdalom a jobb felső hasüregben

fájdalom a jobb vállban vagy a lapockák között

hányinger

szürke széklet

hasmenés

hányás