, 2022/5/16

Mi a galandféreg fertőzés? A galandférgek lapos férgek, amelyek az ember emésztőrendszerében élhetnek. A galandféreg-fertőzések ritkák az Egyesült Államokban. Ha mégis megtörténik, könnyen kezelhető. Gyakran előfordul, hogy az emberek nem tudják, hogy galandféreg-fertőzésük van, mert nincsenek tüneteik, vagy tüneteik enyhék.

tapeworm

Mi okozza a galandféreg-fertőzést?

A galandférgek akkor jutnak be a szervezetbe, amikor valaki olyasmit eszik vagy iszik, ami féreggel vagy annak petéivel fertőzött. A szervezetbe jutva a galandféreg feje a belek belső falához tapad, és az emésztett táplálékból táplálkozik. A galandféreg darabjai letörnek, és a bennük lévő petékkel együtt a széklettel (kakival) távoznak a szervezetből. Ha ez a fertőzött ürülék a talajba vagy a vízbe kerül, megfertőzhet más embereket vagy állatokat.

A legtöbb galandféreg-fertőzött ember így kapta el:

nyers vagy nem eléggé átsütött marhahús, sertéshús vagy galandféreggel fertőzött hal fogyasztása révén.

vagy

galandféregpetéket tartalmazó ürülékkel való érintkezés. Az emberek akkor adhatják át a galandféreg petéit másoknak, ha nem mosnak kezet a mosdóhasználat után. A székletben lévő galandféreg peték aztán átterjedhetnek az élelmiszerekre vagy az olyan felületekre, mint például a kilincsek.

Melyek a galandféreg fertőzés jelei és tünetei?

A legtöbb gyerek, akinek galandféreg-fertőzése van, nem vesz észre semmit. Hónapokig vagy évekig is eltarthat, amíg a tünetek megjelennek. Ezután a gyermek panaszkodhat a következőkre:

enyhe hányinger

hasmenés

hasi fájdalom

fogyás

A galandféreg-fertőzött gyerekek érezhetik, hogy a féreg egy darabja kijön a végbélnyíláson keresztül (ahol a kaki kijön). Még az is előfordulhat, hogy egy féregdarabot látnak a kakiban.

A hosszú ideig a belekben lévő galandféreg megnőhet, és elzárhatja a vakbelet vagy más szerveket, ami vakbélgyulladáshoz és más problémákhoz vezethet.

A galandférgeknek különböző típusai vannak. Az egyik (halszálkás galandféreg) vérszegénységet okozhat, mert felemészti a B12-vitamint, amelyre az embernek szüksége van a vörösvértestek előállításához.

Egy másik típusú galandféreg (sertés galandféreg) petéi ciszticerkózis (sis-tuh-ser-KOE-sis) nevű betegséget okoznak. Ez akkor következik be, amikor a sertésszalagféreg petéi a kakiból valakinek a szájába kerülnek. (Nem a fertőzött sertéshús fogyasztásából történik.) Lárvákká kelnek ki, majd a bélfalon keresztül a véráramba jutnak. Onnan a test különböző szerveibe, például az izmokba, a szembe vagy az agyba juthatnak, ahol cisztákat képeznek. Ez a következőhöz vezethet:

csomók a bőr alatt

rohamok

látászavarok

rendellenes szívverés

gyengeség vagy járási problémák

A ciszticercózis ritka az Egyesült Államokban, de számos fejlődő országban gyakori.

Hogyan diagnosztizálják a galandféreg-fertőzést?

A galandféreg-fertőzés diagnosztizálásához az orvosok 3 különböző napon székletmintát vesznek és vizsgálnak meg, hogy megvizsgálják a galandféreg petéit vagy féregdarabjait. Vérvizsgálatot is végezhetnek.

Ha a gyermeknek ciszticercózisa lehet, az orvos javasolhatja az agy vagy más szervek CT (CAT) vagy MRI vizsgálatát, hogy cisztákat keressen.

Hogyan kezelik a galandféreg-fertőzést?

Az orvosok a galandféreg-fertőzést vényköteles parazitaellenes gyógyszerekkel kezelik. Gyakran elég egy adag. A hydrocephalust (felesleges folyadékot az agyban) okozó cysticercosis esetén az orvosok söntöt helyezhetnek be a felesleges folyadék elvezetésére. A sebészek eltávolítják a cisztákat, ha azok szem-, máj-, tüdő-, szív- vagy egyéb szervi problémákat okoznak.

Megelőzhető-e a galandféreg-fertőzés?

Hogy segíts megvédeni családodat a galandféreg-fertőzésektől:

Moss gyakran és jól kezet szappannal és meleg vízzel, különösen a mosdó használata után és az ételek megérintése előtt. Tanítsd meg gyermekeid ugyanerre.

Főzd a húst addig, amíg a szaftja tiszta nem lesz, és a közepe már nem rózsaszínű.

A halat addig főzd, amíg szilárd színű nem lesz (már nem tiszta), és villával szétválasztva pelyhesedik.

Főzés előtt 24 órán át fagyaszd le a húst, hogy elpusztítsd a galandféreg petéit.

Ha olyan területen élsz, vagy olyan területre utazol, ahol gyakori a galandféreg-fertőzés:

Minden gyümölcsöt és zöldséget moss meg és főzz meg biztonságos vízzel.

Kerüld a nyers vagy nem eléggé átsütött húst és halat, a nyers gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeket nem maga hámozott meg, valamint az utcai árusoktól származó ételeket.

Csak legalább egy percig forralt vizet, palackozott vizet vagy egyéb palackozott és dobozos italokat igyál.

Éttermekben kérdezd meg, hogy a víz és a jég szűrt-e.

Mikor hívjam az orvost?

Hívj orvost, ha:

Férgeket látsz a gyermeked kakájában.

Gyermeked fertőzés jeleit mutatja, miután olyan területre utazott, ahol nem megfelelő a higiénia.

Gyermekednek csomók vannak a bőre alatt, és láza, fejfájása vagy a ciszticerkózis bármely más tünete jelentkezik.

Ha gyermekednek görcsrohama van, vagy mozgási, járási vagy beszédproblémái vannak, azonnal menj a sürgősségi osztályra.