, 2022/6/14

Azt hitted, hogy egészséges dolgot teszel azzal, hogy gyümölcsturmixot készítesz. De most a gyomrod ordít. Lehet, hogy a fruktóz intolerancia a bűnös? A fruktóz egy egyszerű cukor. Természetes módon megtalálható a gyümölcsökben és néhány zöldségben.

fructose intolerance

A fruktóz-intoleranciában szenvedők számára egy ártatlan szelet görögdinnye vagy egy marék mazsola teljesen tönkreteheti a napot. "A fruktóz-intoleranciát a tünetek olyan együttese határozza meg, mint a puffadás, hasmenés és hasi fájdalom" - mondja Dr. Alberto Rubio-Tapia gasztroenterológus. Más szóval, ez bűzlik.

Mit kell tudni a fruktóz-intoleranciáról

A fruktóz olyan cukor, amely a természetben gyümölcsökben, zöldségekben és mézben fordul elő. Ha valaki nem tudja megemészteni vagy felszívni a fruktózt, akkor fruktóz-intoleranciában szenved. Ha valakinek intoleranciája van a fruktózzal szemben, puffadást, hasi fájdalmat és hasmenést tapasztalhat. A fruktóz-intolerancia egy súlyosabb, örökletes fruktóz-intoleranciának nevezett formájában szenvedő embereknél a tünetek már csecsemőkorban jelentkeznek. Kezelés nélkül életveszélyes szövődmények, például máj- és veseelégtelenség alakulhat ki náluk.

A fruktóz-intolerancia típusai

A fruktóz-intoleranciának három típusa van.

Fruktóz malabszorpció

A fruktóz-malabszorpció az élelmiszer-érzékenység egyik típusa, amely a nyugati féltekén élők 40%-át érinti.

A többi ételérzékenységhez hasonlóan a genetika, az életmódbeli tényezők, a fruktóznak való kitettség és az általános egészségi állapot kombinációja játszhat szerepet a kiváltásában.

A fruktóz-malabszorpcióban szenvedő emberek nem tudják megfelelően felszívni vagy megemészteni a fruktózt. Ennek eredményeként a fruktóz a vastagbélbe jut, ami gázokat és fájdalmas emésztést okoz.

Néhány fruktóz-malabszorpcióban szenvedő ember érzékeny egy olyan élelmiszercsoportra, amely erjeszthető oligoszacharidokat, diszacharidokat, monoszacharidokat és poliolokat (FODMAP-okat) tartalmaz.

A FODMAP-ok közé tartoznak mind a természetes, mind a mesterséges édesítőszerek típusai.

Örökletes fruktóz-intolerancia

Az örökletes fruktóz-intolerancia a fruktóz-intolerancia súlyos típusa. Akkor fordul elő, ha az illető nem tudja megemészteni a fruktózt és a fruktóz prekurzorokat, például a barna cukrot. Az örökletes fruktóz-intoleranciában szenvedőknél a 2007-es munka szerint nem elég aktív a fruktóz emésztését segítő enzim, a fruktóz-1-foszfát-aldoláz. Az emésztetlen fruktóz felhalmozódik a májban és a vesében. Ez súlyos, akár életveszélyes szövődményekhez, például májelégtelenséghez és veseelégtelenséghez vezethet.

Örökletes fruktóz intolerancia

Az örökletes fruktóz-intoleranciát semmilyen kezelés nem gyógyíthatja. Ehelyett a személynek kerülnie kell a fruktóz fogyasztását. Mivel a fruktózmentes diéta megköveteli, hogy az illető kerülje az összes gyümölcsöt és számos más élelmiszert, ezért támogatásra lehet szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, tápláló étrendet fogyasszon.

Fruktóz intolerancia tünetei

A tünetek, amelyeket egy személy tapasztal, a fruktóz-intolerancia típusától függhetnek.

Fruktóz malabszorpció

A fruktóz malabszorpciót okozhat:

gázok

puffadás

hasmenés

hányinger

örökletes fruktóz intolerancia

Az örökletes fruktóz-intolerancia már születéskor jelen van, ami azt jelenti, hogy a legtöbb csecsemőnél már akkor jelentkeznek a tünetek, amikor elkezd szilárd ételeket enni.

Kezelés vagy életmódváltás nélkül életveszélyes lehet.

A tünetek közé tartoznak:

az édességek erős ellenszenve

növekedési elmaradások

hányás

sárgaság

károsodott fizikai fejlődés

hiperventiláció

máj- vagy veseelégtelenség

További, tudományosan alátámasztott forrásokért a táplálkozással kapcsolatban látogasson el erre a célra létrehozott csomópontunkra.

Kezelés és kezelés

A fruktóz-intolerancia típusa azt is meghatározza, hogy az orvosok hogyan kezelik vagy kezelik azt.

Fruktóz malabszorpció

A fruktóz-malabszorpcióban szenvedőknek étkezési naplót kell vezetniük, és alacsony fruktóz tartalmú étrendet kell követniük.

A fruktózbevitel csökkentése általában enyhíti a tüneteket körülbelül 2-6 héten belülTrusted Source, 2014-es kutatás szerint.

A tünetek csökkenése után a személy fokozatosan újra bevezetheti az élelmiszereket, hogy megállapítsa, mennyi fruktózt képes tolerálni.

Jellemzően a fruktóz-malabszorpcióban szenvedők napi 10-15 gramm fruktózt fogyaszthatnak anélkül, hogy tüneteket tapasztalnának.

Diagnózis

Valaki akkor gyanakodhat arra, hogy fruktóz-malabszorpcióban szenved, ha tüneteket tapasztal, amikor ezt a cukrot tartalmazó ételeket fogyaszt. Egyes orvosok légzésvizsgálatot végezhetnek, amellyel kimutatható a személy leheletének hidrogénszintje. A magas hidrogénszint azt jelezheti, hogy a személynek nehézségei vannak a fruktóz emésztésével.

Az orvos a felszívódási zavar diagnosztizálására az eliminációs diétát is alkalmazhatja. Az eliminációs diéta során a személy elkerüli a fruktózt és más potenciális allergéneket tartalmazó élelmiszereket, majd figyelemmel kíséri az eredményeket. Az orvos két diagnosztikai vizsgálatot végezhet annak megállapítására, hogy egy csecsemőnek van-e örökletes fruktózintoleranciája.

Az első vizsgálat a májbiopszia, amely megerősítheti az aldoláz hiányát, ami fruktóz-intoleranciára utal. A második a táplálási teszt, amelynek során az orvos intravénás tűn keresztül fruktózt juttat a szervezetbe. Ezután értékelik a szervezet reakcióját erre a cukorra. Ezek a módszerek veszélyesek lehetnek, ezért a DNS-teszt biztonságosabb megoldás. Ez a teszt utalhat arra, hogy valakinek fruktóz-intoleranciája lehet, és biztonságosabb, mint a hagyományos tesztelés.

Diétás fruktóz intolerancia

Ha fruktóz-intoleranciában szenvedsz, a bélben lévő sejtek nem úgy szívják fel a fruktózt, ahogyan kellene. Dr. Rubio-Tapia szerint nincsenek jó becslések arról, hogy hány embernél fordul elő ez a betegség. De meglehetősen gyakori.

A fruktóz intoleranciában (néha fruktóz malabszorpciónak is nevezik) szenvedő embereknél a magas fruktóztartalmú ételek fogyasztása kellemetlen tünetekhez vezethet, többek között:

Gázok.

Puffadás.

Hasmenés.

Gyomorfájdalom.

Az étrendi fruktóz intolerancia diagnosztizálása

Sajnos az étrendi fruktóz-intolerancia diagnosztizálása nem mindig egyszerű. A tünetek néha átfedhetnek más betegségekkel, például irritábilis bél szindrómával. "Nincs egyetlen olyan vizsgálat, amellyel 100%-ig biztosak lehetnénk benne" - mondja Dr. Rubio-Tapia. Az orvosok elvégezhetnek egy fruktóz kilégzési tesztet, hogy megmérjék, mennyi metánt és hidrogént lélegzik ki a páciens, miután fruktóztartalmú folyadékot ivott. Ez nem teljesen meggyőző, de a diagnózis felé terelheti az orvosokat.

Az egészségügyi szolgáltató az étkezési szokásaidról is kérdezni fog, hogy nyomokat keressen. Segíthet, ha étkezési naplót vezetsz a tüneteidről, így nyomon követheted, hogy azok jelentkeznek-e a magas fruktóztartalmú étkezések után.

Hogyan kezelhető a fruktóz-intolerancia?

Dr. Rubio-Tapia szerint az étrendi fruktóz-intoleranciában szenvedők számára nem létezik általános megoldás. "A legtöbb ember elvisel némi fruktózt, de mindenki másképp érzékeny rá" - mondja. Ha fruktóz-intoleranciára gyanakszol, orvosod valószínűleg eliminációs diétát fog javasolni. Több héten át nem fogyasztasz semmilyen fruktózt. Ezután lassan elkezdheted újra bevezetni a fruktóztartalmú ételeket, hogy kiderüljön, mennyit tudsz tünetmentesen tolerálni.

"Hasznos, ha e folyamat során dietetikussal dolgozol együtt, hogy megtaláld, mi az, ami működik, és megbizonyosodj arról, hogy még mindig megfelelő táplálékhoz jutsz".