, 2022/5/27

Úgy érzed, hogy mindig fáradt vagy? Nehezen tudsz ébren maradni a főműsoridős sitcomok alatt? A legtöbben tudjuk, milyen érzés fáradtnak lenni, különösen, ha megfázunk, influenzásak vagyunk, vagy más vírusos fertőzésünk van. De ha állandó energiahiányt és folyamatos fáradtságot tapasztal, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy felkeresd orvosod.

constant fatigue

A fáradtság olyan tartós fáradtság, amely állandó és korlátozó. A fáradtság megmagyarázhatatlan, tartós és visszatérő kimerültség. Hasonló ahhoz, ahogyan akkor érzi magát, amikor influenzás, vagy amikor sokat nem aludt. Ha krónikus fáradtságban vagy szisztémás terhelés intolerancia betegségben (SEID) szenvedsz, előfordulhat, hogy reggel úgy ébredsz, mintha nem is aludtál volna.

Vagy lehet, hogy képtelen leszel működni a munkahelyen, vagy nem tudsz produktív lenni otthon. Lehet, hogy még a napi ügyeid intézéséhez is túl kimerült vagy.

A legtöbb esetben a fáradtságnak oka van. Lehet allergiás nátha, vérszegénység, depresszió, fibromyalgia, krónikus vesebetegség, májbetegség, tüdőbetegség (COPD), bakteriális vagy vírusfertőzés vagy más egészségügyi állapot. Ha ez a helyzet, akkor a hosszú távú kilátások jók. Íme néhány gyakori oka a fáradtságnak, és hogyan oldható meg.

Allergia, szénanátha és fáradtság

Tünetek: Fáradtság, fejfájás, viszketés, orrdugulás és vízelvezetés. Az allergiás nátha a krónikus fáradtság gyakori oka. Az allergiás nátha azonban gyakran könnyen kezelhető és önkezelhető. A diagnózis felállításához orvosa felméri a tüneteket. Az orvos részletes kórtörténet vagy vizsgálatok segítségével azt is kideríti, hogy allergiáját pollenek, rovarok (poratkák vagy csótányok), állati szőr, penész és penészgomba, időjárás-változás vagy valami más váltja-e ki.

Az allergiás nátha tüneteinek - beleértve a fáradtságot is - csökkentésének egyik módja az, ha lépéseket teszünk az allergizáló allergén elkerülésére. Emellett a megfelelő gyógyszeres kezelés is segíthet a tüneteken. A gyógyszerek, amelyek segíthetnek, a következők lehetnek:

Orrszteroidok

Szájon át szedhető antihisztaminok

Orrban alkalmazott antihisztaminok

Leukotrién-módosítók

Hízósejt-stabilizátorok

Súlyos esetekben az allergiás injekciók -- immunterápia -- segíthetnek. Ez a kezelés heti rendszerességgel, egyre magasabb oldatú injekciókat tartalmaz a károsító allergénekből. Az allergiás injekcióknak időre van szükségük ahhoz, hogy hatásosak legyenek, és általában 3-5 éven keresztül adják őket.

Vérszegénység és fáradtság

Tünetek: Fáradtság, szédülés, fázékonyság, nyűgösség. A vérszegénység a leggyakoribb vérbetegség az USA-ban. Az amerikaiak több mint 5,6%-át érinti. A szülőképes korban lévő nők esetében a vérszegénység a fáradtság gyakori oka. Ez különösen igaz azokra a nőkre, akiknek erős a menstruációs ciklusuk, méh mióma-daganatuk vagy méhpolipjuk van. A vérszegénység olyan állapot, amikor nincs elég vörösvérsejtünk.

Ez számos okból előfordulhat. Lehet például aranyér vagy emésztőrendszeri problémák, például fekélyek, vagy rákos megbetegedés következménye. A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofén vagy az aszpirin szintén vezethetnek emésztőrendszeri problémákhoz és vérzéshez. A vérszegénység egyéb okai közé tartozik a vas, a folsav vagy a B12-vitamin hiánya. Az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a vesebetegség szintén okozhatnak vérszegénységet.

A vérszegénység diagnózisának megerősítéséhez orvosod vérvizsgálatot végez. Ha a vashiány a te fáradtságodnak oka, a kezelés magában foglalhatja a vaspótlást. A tünetek enyhítése érdekében vasban gazdag ételeket, például spenótot, brokkolit és vörös húst is beiktathatsz az étrendedbe. A C-vitamin az étkezéshez vagy a vaskiegészítőkhöz segíthet a vas jobb felszívódásában és javíthatja a tüneteket.

Depresszió, szorongás és fáradtság

Tünetek: Szomorúság; reménytelenség, értéktelenség és tehetetlenség érzése; fáradtság. Néha depresszió vagy szorongás áll a krónikus fáradtság hátterében. A depresszió kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és gyakran családon belül jelentkezik. Általában 15 és 30 éves kor között kezdődik. A szülés utáni depresszió a baba születése után jelentkezhet. Egyeseknél télen szezonális affektív zavar jelentkezik, amely fáradtsággal és szomorúsággal jár.

A major depresszió szintén a bipoláris zavar egyik része. Depresszió esetén előfordulhat, hogy a nap nagy részében lehangolt hangulatban van. Lehet, hogy kevés érdeklődést mutat a szokásos tevékenységek iránt. A fáradtságérzés mellett túl sokat vagy túl keveset ehet, túl sokat vagy keveset alszik, reménytelennek és értéktelennek érezheti magát, és egyéb súlyos tünetei is lehetnek.

A szorongásos tünetek közé tartozhatnak:

Agitáció

Alvászavarok

Túl sokat aggódik

Az idő nagy részében "ébernek" érzi magát.

Közelgő végzet érzése

Idegesség

Javasolt

Ha depressziós vagy a szorongás rendszeres tüneteit észleled, beszélj orvosoddal, és vizsgáltasd meg magát. Ha a depressziónak vagy a szorongásnak nincs fizikai oka, orvosod beszélhet a kezelési lehetőségekről, és pszichiáterhez vagy pszichológushoz utalhat pszichológiai értékelésre. Bár a depresszió és/vagy a szorongás konkrét okai nem tisztázottak, ezek jól kezelhető orvosi problémák. A gyógyszerek, a pszichoterápia vagy a kettő kombinációja segíthet a tünetek enyhítésében.

Vírusos vagy bakteriális fertőzés és fáradtság

Tünetek: Fáradtság, láz, fej- vagy testfájás. A fáradtság az influenzától a HIV-fertőzésig terjedő fertőzések tünete lehet. Ha fertőzése van, valószínűleg más tünetei is vannak, például láz, fej- vagy testfájás, légszomj vagy étvágytalanság. (Ezek attól függően változnak, hogy milyen fertőzése van.)

A fáradtságot okozó fertőzések közé tartoznak a következők:

Influenza

Mononukleózis

COVID-19

Cytomegalovírus

Hepatitisz

HIV

Tüdőgyulladás

A fertőzés kezelése gyakran enyhíti a fáradtságot. Egyes fertőzések, köztük a mononukleózis és a COVID-19 azonban tartós fáradtsághoz vezethetnek.

Fibromyalgia és fáradtság

Tünetek: Fibromfíliás tünetek: krónikus fáradtság, mély izomfájdalom, fájdalmas érzékeny pontok, alvászavarok, szorongás, depresszió. A fibromyalgia a krónikus fáradtság és a mozgásszervi fájdalom egyik leggyakoribb oka, különösen a nőknél. A fibromyalgiát és a krónikus fáradtság szindrómát különálló, de összefüggő rendellenességeknek tekintik. Közös tünetük a súlyos fáradtság, amely nagymértékben zavarja az emberek életét.

Fibromyalgiában úgy érezheti, hogy akármennyi ideig is alszik, az sosem pihentető. És úgy érezheti, mintha napközben mindig fáradt lenne. Az alvását gyakori ébredés szakíthatja meg. Mégis előfordulhat, hogy másnap nem emlékszik semmilyen alvászavarra. Néhány fibromyalgiás ember állandó "fibro-ködben" él - egy ködös érzésben, amely megnehezíti a koncentrációt. A fibromyalgiával járó állandó nappali fáradtság gyakran azt eredményezi, hogy az emberek nem mozognak eleget. Ez a fizikai erőnlét romlását okozza. Hangulati problémákhoz is vezethet.

Ezeket a hatásokat úgy lehet a legjobban ellensúlyozni, ha megpróbálunk többet mozogni. A testmozgás óriási előnyökkel jár az alvás, a hangulat és a fáradtság szempontjából. Ha mégis megpróbálkozol az úszással (vagy bármilyen mérsékelt testmozgással) a fáradtság enyhítésére, kezd lassan. Ahogy hozzászoksz a hozzáadott fizikai aktivitáshoz, növelheted a medencében vagy az edzőteremben töltött időt. Állíts be rendszeres időpontot a testmozgásra. Kerüld a túlzásba vitelét, ami tovább fokozhatja a fáradtságot.

Ételallergiák, ételintolerancia és fáradtság

Tünetek: Fáradtság, álmosság, folyamatos kimerültség. Bár az ételeknek energiát kellene adniuk, az orvosi kutatások szerint a rejtett ételintoleranciák -- vagy allergiák -- ennek az ellenkezőjét is okozhatják. Valójában a fáradtság az ételintolerancia vagy az ételallergia korai figyelmeztető jele lehet. A cöliákia, ami akkor fordul elő, ha nem tudod megemészteni a glutént, szintén okozhat fáradtságot.

Kérdezze meg orvosát az eliminációs diétáról. Ez egy olyan diéta, amelynek során bizonyos ideig elhagysz bizonyos ételeket, amelyek különféle tünetekkel - többek között az elfogyasztásukat követő 10-30 percen belüli álmossággal - hozhatók összefüggésbe, hogy meglásd, ez változtat-e valamit. Beszélhet orvosával egy ételallergia-tesztről is -- vagy beruházhat egy otthoni tesztbe, például az ALCAT-ba --, amely segíthet azonosítani a vétkes ételeket.

Szívbetegség és fáradtság

Tünetek: Fáradtság egy olyan tevékenységtől, amelynek könnyűnek kellene lennie. Ha kimerült egy olyan tevékenység után, amely korábban könnyűnek tűnt -- például a lépcsőn való felsétálás --, lehet, hogy itt az ideje, hogy beszéljen orvosával a szívbetegség lehetőségéről. A szívbetegség a nőknél a vezető halálozási ok. Ha a fáradtsága a szívével függ össze, a gyógyszerek vagy kezelések általában segíthetnek a probléma orvoslásában, a fáradtság csökkentésében és az energia helyreállításában.

Alvászavarok és fáradtság

Tünetek: Krónikus fáradtság, kimerültség érzése ébredéskor, horkolás. Az alvászavarok olyan állapotok csoportja, amelyek megzavarják vagy megakadályozzák a pihentető, regeneráló alvást. Ez kihathat az egészségére és az életminőségére, ezért fontos, hogy odafigyeljen a jelekre és tünetekre. Az alvási apnoe az egyik leggyakoribb alvászavar. Ha te vagy partnered hangos horkolást észlel, és fáradtan ébred, és így is marad, akkor alvási apnoéd lehet.

Az obstruktív alvási apnoe alacsony vér oxigénszintet okoz. Ez azért van, mert az elzáródások megakadályozzák, hogy a levegő a tüdőbe jusson. Az alacsony oxigénszint azt is befolyásolja, hogy a szív és az agy mennyire jól működik. Néha az egyetlen nyom arra, hogy alvási apnoéja lehet, a krónikus fáradtság.

Orvosa felírhat egy CPAP nevű orvosi eszközt, amely segít nyitva tartani a légutakat alvás közben. Az alvási apnoe súlyos eseteiben műtét segíthet. A sebész eltávolítja a légutakat elzáró szöveteket. Ha nem kezelik, az alvási apnoe növelheti a stroke vagy a szívroham kockázatát.

Az alvási apnoe azonban csak egy a sok fáradtságot okozó alvászavar közül. Más gyakori típusok közé tartoznak:

Álmatlanság: Te nem tudsz elaludni vagy egész éjszaka nem tudsz aludni.

Narkolepszia: Napközben rendkívül álmosnak érzed magad, és hirtelen elaludhatsz.

Nyugtalan láb szindróma (RLS): A lábai kényelmetlenül érzik magukat, és elalvás közben késztetést érzel arra, hogy megmozgasd őket.

Cukorbetegség és fáradtság

Tünetek: Szokatlan fogyás: extrém fáradtság, fokozott szomjúság és éhség, több vizeletürítés, szokatlan fogyás. A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása egyre nő a gyermekek és a felnőttek körében az USA-ban. Ha a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit észleli, hívja fel orvosát, és kérjen vizsgálatot. Bár a cukorbetegség felfedezése ijesztő lehet, a 2-es típusú cukorbetegség orvosának útmutatásával önmaga is kezelhető.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése a következőket foglalhatja magában:

A túlsúly leadása

A fizikai aktivitás növelése

Szigorú vércukorszint-szabályozás fenntartása

Cukorbetegség elleni gyógyszerek (inzulin vagy más gyógyszerek) szedése.

Alacsony glikémiás indexű szénhidrát diéta, vagy - bár ellentmondásos - alacsony szénhidráttartalmú diéta.

Egyéb életmódbeli intézkedések is fontosak, ha jól akarsz maradni a 2-es típusú cukorbetegséggel. Ezek közé tartozik a dohányzásról való leszokás, a vérnyomás ellenőrzése és a koleszterinszint csökkentése.

Pajzsmirigy alulműködés (Hypothyreosis) és fáradtság

Tünetek: Fáradtság, lomhaság, kimerültség, depresszió, hidegérzékenység, súlygyarapodás.

A probléma lehet egy lassú vagy alulműködő pajzsmirigy. Ezt nevezzük pajzsmirigy-alulműködésnek. A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, amely a nyakunk tövében helyezkedik el. Segít beállítani az anyagcsere sebességét, vagyis azt a sebességet, amellyel a szervezet energiát használ fel. Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány szerint 60 éves korig a nők mintegy 17%-ának lesz pajzsmirigyzavara. És a legtöbben nem is tudnak róla. A leggyakoribb ok a Hashimoto thyreoiditis néven ismert autoimmun betegség.

A Hashimoto-kór megakadályozza, hogy a mirigy elegendő pajzsmirigyhormont termeljen ahhoz, hogy a szervezet úgy működjön, ahogyan kellene. Az eredmény a pajzsmirigy alulműködés, vagyis a lassú anyagcsere. A T3 és T4 néven ismert vérvizsgálatokkal kimutathatók a pajzsmirigyhormonok. Ha ezek a hormonok alacsonyak, szintetikus hormonok (gyógyszerek) segítségével fel lehet gyorsítani, és viszonylag gyorsan elkezdheti jobban érezned magad.