, 2022/5/25

A fáradtság olyan állapotát írja le, amely nem oldódik a pihenéssel vagy alvással. Az általános használatban a fáradtság a szélsőséges fáradtság vagy kimerültség szinonimája, amely általában hosszan tartó fizikai vagy szellemi tevékenységet követ. Ha a fáradtság nem szűnik meg pihenés vagy alvás után, vagy fizikai vagy szellemi megerőltetéstől függetlenül jelentkezik, akkor az egy olyan betegség tünete lehet, amely súlyos vagy progresszívvá válhat.

fatigue

A fáradtság lehet egy mentális zavar, például a depresszió jellemzője; társulhat krónikus fájdalommal járó állapotokhoz, például a fibromyalgiához; krónikus, alacsony szintű gyulladásos állapotokban is előfordulhat, és számos más állapot betegséggel összefüggő tünete lehet. A fáradtságnak gyakran nincs ismert oka, és elismerten nagyon összetett természetű.A fáradtság a fáradtságra való hajlamot írja le.

A fizikai fáradtság az intenzív fizikai aktivitás okozta izomfáradtságból ered. A szellemi fáradtság a kognitív képességeket rontó, hosszan tartó kognitív tevékenységből ered. A mentális fáradtság jelentkezhet álmosság, letargia vagy irányított figyelem fáradtsága formájában. A mentális fáradtság a fizikai teljesítményt is ronthatja.

Fizikai

A fizikai fáradtság vagy izomfáradtság az izmok átmeneti fizikai képtelensége az optimális teljesítményre. Az izomfáradtság fizikai aktivitás során fokozatosan jelentkezik, és az egyén fizikai erőnlétének szintjétől függ - egyéb tényezők közé tartozik az alváshiány és az általános egészségi állapot. A fizikai fáradtságot okozhatja az izomban lévő energia hiánya, a neuromuszkuláris kapcsolódási pont hatékonyságának csökkenése vagy a központi idegrendszerből származó meghajtás csökkenése, és pihenéssel visszafordítható.

A fáradtság központi komponensét a központi idegrendszer szerotoninszintjének emelkedése váltja ki. Motoros aktivitás során a motoros neuronokkal érintkező szinapszisokban felszabaduló szerotonin elősegíti az izomösszehúzódást. Nagyfokú motoros aktivitás során a felszabaduló szerotonin mennyisége megnő, és kiáramlás következik be. A szerotonin a motoros neuronok axonális kezdeti szakaszán elhelyezkedő extrasinaptikus receptorokhoz kötődik, aminek következtében az idegimpulzusok beindulása és ezáltal az izomösszehúzódás gátolva van.

Az izomerő vizsgálata alkalmas a neuromuszkuláris betegség jelenlétének megállapítására, de nem képes meghatározni annak okát. Kiegészítő vizsgálatok, például az elektromiográfia, diagnosztikus információkat szolgáltathatnak, de az izomerő vizsgálatából nyert információk önmagukban nem elegendőek a legtöbb neuromuszkuláris rendellenesség diagnosztizálásához.

A szklerózis multiplexben szenvedő emberek a nap bármely szakában, bármilyen időtartamban fellépő, és nem feltétlenül felismerhető mintázatban ismétlődő, az adott betegnél felismerhető fáradtság vagy fáradtság egy formáját tapasztalják, amelyet "neurológiai fáradtságnak", gyakran pedig "szklerózis multiplex fáradtságnak" neveznek.

Mentális

A mentális fáradtság az optimális kognitív teljesítmény fenntartásának átmeneti képtelensége. A mentális fáradtság bármely kognitív tevékenység során fokozatosan jelentkezik, és függ az egyén kognitív képességeitől, valamint más tényezőktől, például az alváshiánytól és az általános egészségi állapottól. A mentális fáradtság bizonyítottan csökkenti a fizikai teljesítményt is.[ Megnyilvánulhat álmosság, letargia, irányított figyelem fáradtsága vagy lekötöttség formájában. A kutatások azt is sugallják, hogy a mentális fáradtság szorosan összefügg az én kimerülésének fogalmával.

Egy 686 résztvevővel végzett, előzetesen regisztrált vizsgálat például azt találta, hogy szellemi erőfeszítés után az emberek valószínűleg elvonatkoztatnak, és kevésbé érdekeltek a további erőfeszítésekben.[19] A csökkent figyelem többé-kevésbé csökkent tudatossági szintként is leírható[20] Mindenesetre ez veszélyes lehet az állandó koncentrációt igénylő feladatok elvégzésekor, például nagy járművek működtetésekor.

A szellemi fáradtság érzékelését feltehetően az agy retikuláris aktiváló rendszere (RAS) modulálja[idézés szükséges]. A fáradtság hatással van a járművezető reakcióidejére, a körülötte lévő veszélyek észlelésére és a figyelmére. Az álmos sofőrök háromszor nagyobb valószínűséggel vesznek részt autóbalesetben, és ha 20 órán keresztül ébren vannak, akkor az 0,08%-os véralkohol-koncentrációval vezetésnek felel meg.

Elsődleges vs. másodlagos

Egyes területeken azt javasolták, hogy a fáradtságot válasszuk szét elsődleges fáradtságra, amelyet közvetlenül a betegség folyamata okoz, és másodlagos fáradtságra, amelyet a betegségnek a személyre gyakorolt általánosabb hatásai okoznak.

Okok

A fáradtság a munka, a mentális stressz, a szorongás, a túl- és alulstimuláció, a jetlag, az aktív pihenés, az unalom, az alváshiány vagy a betegség normális következménye[orvosi idézet szükséges][orvosi idézet].

Krónikus

A krónikus fáradtság az önbevallás szerint legalább hat egymást követő hónapig tartó fáradtság. A krónikus fáradtság lehet tartós vagy visszatérő. A krónikus fáradtság számos betegség és állapot tünete. A fáradtságot jellemző állapotok néhány fő kategóriája a következő:

Autoimmun betegségek,[28] mint például a cöliákia, a lupusz, a szklerózis multiplex, a myasthenia gravis, a Sjögren-szindróma és a spondyloarthropathia.

Szorongásos zavarok, mint például a generalizált szorongásos zavar

Vérképzőszervi rendellenességek, például vérszegénység és hemokromatózis.

Rák, ebben az esetben rákfáradtságnak nevezzük.

Krónikus fáradtság szindróma

Anyaghasználati zavarok, beleértve az alkoholfogyasztási zavart

Depresszió és más mentális zavarok, amelyek depressziós hangulattal jellemezhetők

Fejlődési zavarok, például autizmus spektrumzavar

Táplálkozási zavarok, amelyek a nem megfelelő táplálkozás miatt fáradtságot okozhatnak

Endokrin betegségek vagy anyagcserezavarok: cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés és Addison-kór[.

Fibromyalgia

Öbölháborús szindróma

Szívelégtelenség

HIV

Idiopátiás krónikus fáradtság (ICF), amely ismert ok nélküli krónikus fáradtság, amely nem felel meg a krónikus fáradtság szindróma kritériumainak.

Az anyagcsere veleszületett hibái, mint például a fruktóz malabszorpció.

Fertőző betegségek, mint például fertőző mononukleózis vagy tuberkulózis.

Irritábilis bél szindróma

Vesebetegségek, pl. akut veseelégtelenség, krónikus veseelégtelenség.

Leukémia vagy limfóma

Májelégtelenség vagy májbetegségek, pl. hepatitis[

Lyme-kór

Neurológiai rendellenességek, mint például narkolepszia, Parkinson-kór, poszturális ortosztatikus tachikardia szindróma és poszt-concussion szindróma.

Fizikai trauma és egyéb fájdalmat okozó állapotok, például ízületi gyulladás.

Alváshiány vagy alvászavarok, pl. alvási apnoe

Stroke

Pajzsmirigybetegség, például pajzsmirigy alulműködés

A fáradtság bizonyos gyógyszerek (pl. lítiumsók, ciprofloxacin) mellékhatása is lehet; béta-blokkolók, amelyek mozgásintoleranciát okozhatnak; és számos rákkezelés, különösen a kemoterápia és a sugárkezelés.

A tavaszi fáradtság leküzdhető

A jó idő beköszöntével éledezni kezd a természet, sokan mégis azt tapasztalják, hogy rég nem érzett aluszékonyság és ingerlékenység lesz rajtuk úrrá. A tavaszi fáradtság nem betegség, a jellegzetes fizikai és pszichés tünetekkel járó állapotot viszont érdemes komolyan venni, és tudatosan tenni ellene! Logikusnak tűnhet azt gondolni, hogy a derűsebb időjárás hatására szervezetünkben is pozitív folyamatok indulnak be, viszont a fény-, inger- és mozgásszegény téli hónapok után a hőmérséklet emelkedése és a változó légynyomás megterheli az immunrendszert. Ehhez adódik hozzá a – melatonin és szerotonin – hormonok szintjének szezonális ingadozása, melyek együttesen az alábbi panaszok kialakulásához vezethetnek.

A tavaszi fáradtság jellegzetes tünetei

kimerültség

ingerlékenység

csökkent energiaszint

csökkent munkabírás

fejfájás, migrén, szédülés

alvási problémák

ízületi fájdalmak

Amennyiben a mindennaposnak tekinthető, de kellemetlen tünetek jelentkezése valóban a tavaszi fáradtság számlájára írhatók, nem kell együtt élni velük. Az alábbi tanácsok megfogadásával tehetünk ellenük.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, ha mihamarabb a magunk mögött szeretnénk tudni a tavaszi fáradtság kellemetlen tüneteit.

Kerüljük a gyors, feldolgozott, szénhidrátokban gazdag és zsíros ételeket.

Helyezzük előtérbe a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

Részesítsük előnyben a növényi rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexű élelmiszereket.

Biztosítsunk szervezetünk számára megfelelő mennyiségű fehérjét.

Ne feledkezzünk el a napi legalább 2 liter víz elfogyasztásáról.

Rendszeres testmozgás

A mozgásszegényebb téli hónapok után megterhelőnek érezhetjük a korábban könnyedén végrehajtott gyakorlatokat. Kezdésként érdemes egy könnyed sétával vagy biciklizéssel felkészíteni a szervezetünket az aktívabb mindennapokra, a „bemelegítést” követően pedig jöhetnek az egész testet erőteljesebben megdolgoztató mozgásformák. A szabad levegőn végzett gyakorlatok és a rendszeres sportolás nemcsak a vérkeringés felpezsdítése és az immunrendszer támogatása miatt fontos, hanem a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz, a depresszív tünetek enyhítéséhez is hozzájárul.

Pihentető kikapcsolódás

A test mellett a lélek ápolásáról sem szabad megfeledkezni. Mindennap meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy agyunk – legalább néhány órára – teljesen kikapcsolhasson. Keressük azokat az emberi kapcsolatokat, amelyek segíthetnek a feltöltődésben. Éjszakánként törekedjünk rá, hogy már éjfél előtt álomba szenderüljünk, és naponta legalább 7–8 óra alvást biztosítsunk szervezetünk számára.