, 2022/5/27

Az epekő az epehólyagban kialakuló emésztőfolyadék megkeményedett lerakódása. Az epehólyag egy kis, körte alakú szerv a has jobb oldalán, közvetlenül a máj alatt. Az epehólyag az epének nevezett emésztőfolyadékot tartja, amely a vékonybélbe kerül.

gallstones symptoms

Az epekövek mérete a homokszemnyi nagyságtól a golflabda nagyságúig terjed. Egyeseknél csak egy epekő alakul ki, míg másoknál egyszerre több epekő is.

Azoknak az embereknek, akiknél az epekövek tüneteket okoznak, általában epehólyag-eltávolító műtétre van szükségük. Azok az epekövek, amelyek nem okoznak semmilyen jelet és tünetet, általában nem igényelnek kezelést.

Miből állnak az epekövek?

Az epekövek a szervezetben megkeményedett anyagokból állnak. Jellemzően két típusa van:

Koleszterin: A vérben lévő zsíros anyagokból áll, a koleszterin az egész szervezetben megtalálható. Ezek az epekövek leggyakoribb típusai.

Pigmentkövek (főként bilirubinból állnak): Ez az anyag akkor keletkezik, amikor a vörösvértestek lebomlanak a májban. A túl sok bilirubin valóban beszivároghat a véráramba, és a bőr és a szemek sárgulását (sárgaság) okozhatja. A koleszterinből álló epekövek általában zöldes színűek. Gyakoribb a koleszterinből álló epekő, mint más típusú kövek.

Tünetek

Az epekő nem okozhat semmilyen jelet vagy tünetet. Ha egy epekő a csatornában marad és elzáródást okoz, a következő jelek és tünetek jelentkezhetnek:

Hirtelen és gyorsan erősödő fájdalom a hasa jobb felső részén.

Hirtelen és gyorsan erősödő fájdalom a hasa közepén, közvetlenül a mellcsontja alatt.

Hátfájás a lapockák között

Fájdalom a jobb vállában

Hányinger vagy hányás

Az epeköves fájdalom néhány perctől néhány óráig tarthat.

A szokásos tünetek

Három emberből körülbelül kettőnek van epeköve, de nincs semmilyen tünete, így gyakran csak véletlenül találják meg egy másik betegség kivizsgálása során. Az epekövek általában csak akkor okoznak tüneteket, ha az epehólyagból az epehólyagból és a májból a bélbe vezető csövek (az úgynevezett epevezetékek) egyikébe kerülnek. A szövődmények közé tartozhatnak:

Epekólika: ha az epekövek megakadnak az epehólyag szűk nyakában, ez fájdalmat okozhat, amely igen erős lehet. Az epekólika olyan fájdalom, amelyet a gyomor felső részén érezhetünk, vagy a bordák közepén, vagy közvetlenül a bordák alatt, a jobb oldalon. Általában folyamatos fájdalom, de hullámokban is jelentkezhet. Általában sokkal súlyosabb, mint az "emésztési zavar", és nem ritka, hogy a betegek annyira kellemetlenül érzik magukat, hogy orvoshoz fordulnak. A fájdalom általában néhány óráig tart, majd elmúlik. Esetenként a betegek rosszul érezhetik magukat vagy hányhatnak. A fájdalom gyakran étkezést követ, és leggyakrabban esténként jelentkezik, de az epekólika egyik jellemzője, hogy bármikor jelentkezhet. Az epekólika az epekövek leggyakoribb tünete.

Cholecystitis: a kövek gyulladást okozhatnak az epehólyag falában, amit cholecystitisnek nevezünk.

Sárgaság (néha sárgaságnak is nevezik): ezt az okozza, hogy a szervezet nem tud megszabadulni a bilirubintól, amely egy sárga színű vegyi anyag, amely normálisan előfordul a szervezetben. A bilirubin a természetes élettartamuk végére érő vörösvértestekből származik, és a szervezet egyik salakanyaga, amellyel a májnak kell megbirkóznia. A máj a bilirubintól úgy szabadul meg, hogy az epével keveri össze. Ha egy epekő elzárja a májból a bélbe vezető fő csatornát, a bilirubin nem tud távozni a szervezetből, és a szem és a bőr sárga színűvé válik. A pigment egy része a vizeletbe kerül, ami nagyon sötét színűvé teszi azt, míg a széklet nagyon sápadt lehet.

Amikor az emberek epekő okozta fájdalmat tapasztalnak, azt néha epehólyagrohamnak vagy epekólikának nevezik. két speciális állapot van, amely utánozhatja az epeköves tüneteket. Először is, egyes epehólyagok sűrű iszapot tartalmaznak, amely nem alakult valódi kövekké. Néha úgy érezzük, hogy az iszap a tényleges epekőfájdalomhoz hasonló tüneteket okoz. Másodszor, létezik egy nem gyakori állapot, az úgynevezett acalculosus cholecystitis, amikor az epehólyag begyullad, de nincsenek kövek. Ezt általában az epehólyag sebészi eltávolításával kezelik.

Hogyan diagnosztizálják az epekövet?

Az orvos akkor gyanakodhat epekőre, ha a páciens fájdalmakról számol be a hasa felső részén, különösen, ha ezek a fájdalmak órák óta tartanak, és hullámokban jönnek-mennek. A sárgaság jelenléte növeli a diagnózis valószínűségét, és a sárgaság jeleinek vizuális ellenőrzésére kerül sor. Ezenkívül az orvos fizikális vizsgálatot végez annak megállapítására, hogy van-e fájdalmas érzés a has felső részén. Ha ezek a leletek az epekő diagnózisára utalnak, a beteget általában további vizsgálatokra utalják. Ezek közé tartozhat:

Vérvizsgálatok: ezeket annak megállapítására végzik el, hogy vannak-e sárgaságra vagy gyulladásra utaló jelek.

Ultrahangvizsgálat: ilyenkor egy kis lapos szondát mozgatnak a has felső részén, a máj és az epehólyag területén. Az epekövek nagyon jól tükrözik az ultrahangot, és hacsak nem mélyen a hasüregben vannak, vagy nem rejtőznek a bélben lévő gázok mögött, könnyen kimutathatók a képernyőn.

CT- vagy MRI-vizsgálat: Ha az ultrahangvizsgálat nem ad egyértelmű eredményt, akkor más vizsgálatokra, például CT- vagy MRI-vizsgálatra lehet szükség.

Miért alakulnak ki epekövek?

Az epekövek több okból is kialakulhatnak, többek között:

Kialakulnak, ha az epében kritikus koleszterin- vagy bilirubin-koncentráció van.

Kialakul, ha az epehólyag lusta, és nem ürül ki teljesen az epéből.

Előfordulhat más betegségekben szenvedő embereknél, mint például:

Májzsugor.

Vérképzőszervi rendellenességek.

Terhesség alatt.

Gyors fogyás esetén.

Ki van kitéve az epekő kockázatának?

Az epekő kialakulásának fokozott kockázata lehet, ha :

Nő vagy

40 évesnél idősebb.

A családodban már előfordult epekő (családtagjaidnak volt epeköve).

Túlsúlyos vagy

Rövid idő alatt nagy mennyiségű súlyt veszítettél.

Cukorbetegségben szenved.

Crohn-betegségben szenvedsz.

Magas zsír- és koleszterintartalmú étrendet fogyasztasz.

Koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedsz.

Különböző gyógyszereket szedsz, beleértve a szájon át szedhető fogamzásgátlókat is.

Bizonyos vérbetegségeid vannak.

Indián vagy mexikói származású vagy.

Kaphatnak-e epekövet a gyerekek?

Az epekő gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Leggyakrabban középkorú felnőtteknél fordul elő epekő. Azonban nem csak a felnőtteknél fordul elő epekő. A gyermekeknél az epekövekkel kapcsolatos egyik kihívás a tünetek felismerése. A kisgyermekek nehezen tudják kifejezni, hol található a fájdalom. Ha gyermekednek bármilyen szokatlan tünete vagy hasi fájdalma van, hívd fel orvosod.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Kérj időpontot orvosodtól, ha olyan jeleket vagy tüneteket észlelsz, amelyek aggasztanak.

Azonnal fordulj orvoshoz, ha súlyos epeköves szövődmény jelei és tünetei jelentkeznek, mint például:

Olyan erős hasi fájdalom, hogy nem tudsz nyugodtan ülni vagy kényelmes testhelyzetet találni.

A bőr és a szemfehérje sárgulása (sárgaság)

Magas láz hidegrázással