, 2022/5/16

Cholecystitis, vagyis az epehólyag gyulladása akkor következik be, amikor egy epekő megakadályozza az epe távozását a szervből. Ez egy rendkívül fájdalmas állapot. Gyakran az ismétlődő rohamok és a súlyos szövődmények miatt a műtét a legjobb kezelési lehetőség a tünetek hosszú távú enyhítésére. Szerencsére nincs szükséged az epehólyagodra, és normális életet élhetsz nélküle is!

gall bladder inflammation

Mi az epehólyaghurut?

A cholecystitis az epehólyag gyulladása. Az epehólyag egy kis körte alakú szerv, amely a máj alatt, a has jobb felső részén van elrejtve. Az epehólyag feladata az epe - a máj által termelt zsírbontó folyadék - tárolása, és étkezés után az epe kiürítése. Az epehólyaggyulladás általában akkor alakul ki, amikor az epe megreked az epehólyagban, és baktériumokkal fertőződik. Az epe akkor reked meg, amikor az epekövek elzárják az epe áramlását az epehólyagból.

Mik azok az epekövek, és hogyan akadályozzák az epe áramlását?

Az epekövek az epehólyagban képződő emésztőnedvek megkeményedett lerakódásai, amelyek mérete az apró homokszemcséktől (úgynevezett iszap) a golflabdáig terjedhet. Ezek vagy koleszterin- vagy pigmentkövekből állnak. A koleszterinből álló epekövek sárgás-zöldes színűek, és gyakoribbak. A pigmentkövek többnyire bilirubinból állnak, egy olyan anyagból, amely akkor keletkezik, amikor a máj lebontja a vörösvértesteket.

Az epekövek önmagukban nem feltétlenül jelentenek problémát. Lehetséges, hogy az epekövek az epehólyagban ülnek, és soha nem zavarják Önt, és ebben az esetben nem kell kezelni őket. Az epehólyagot elhagyó epekövek azonban megrekedhetnek a csatornákban (csövekben). Ezek elzárják az epe áramlását az epehólyagból, ami az epe felgyülemlését okozza. Ezek az események az epehólyag falának gyulladását és duzzanatát okozzák, ami az epe bakteriális fertőzéséhez vezethet. Akár az élete is veszélybe kerülhet, ha nem kér azonnali orvosi és sebészeti segítséget.

Hogyan ismerem fel az epehólyag-gyulladást?

Az epehólyag egy körte alakú emésztőszerv, amely a has jobb oldalán található. Feladata az epe tárolása és kibocsátása a zsíremésztéshez. Gyulladás esetén hasi fájdalmat, hányást és lázat okozhat. A májhoz egy csatornán keresztül kapcsolódik. Ha egy kő elzárja ezt a csatornát, az epe visszaduzzad, és az epehólyag begyullad. Ezt nevezzük akut epehólyaghurutnak. Az epehólyag megduzzad és kivörösödik a gyulladás során, és a szervben felgyülemlett folyadék miatt másodlagos fertőzés alakulhat ki.

Milyen tünetei vannak az epehólyaghurutnak?

A tünetek lehetnek akutak vagy krónikusak.

Az akut epehólyaghurut hirtelen jelentkezik, és súlyos, folyamatos fájdalmat okoz. Az akut epehólyaghurutban szenvedők több mint 95%-ának epeköve van. A fájdalom a jobb has közepén vagy felső részén kezdődik, és átterjedhet a jobb lapockára vagy a hátra. A fájdalom az étkezés után 15-20 perccel a legerősebb, és tovább tart. A továbbra is erős fájdalom orvosi vészhelyzetnek minősül.

A krónikus epehólyaghurut azt jelenti, hogy ismételt gyulladásos és fájdalmas rohamokkal küzd. A fájdalom általában kevésbé erős és nem tart olyan sokáig, mint az akut cholecystitis. Az ismétlődő rohamokat általában a hólyagcsatornát időszakosan elzáró epekövek okozzák.

Az epehólyaghurut egyéb jelei és tünetei lehetnek:

Érzékenység a hasban, amikor megérintik.

Hányinger és puffadás.

Hányás.

38 °C (100,4 F) feletti láz. Idősebb felnőtteknél előfordulhat, hogy nincs láz, és általában nem fordul elő krónikus epehólyaghurutban szenvedőknél.

Hidegrázás.

Hasi fájdalom, amely mély levegővételkor rosszabbodik.

Hasi fájdalom és görcsök evés után - különösen zsíros ételek után.

Sárgaság (a bőr és a szemek sárgulása).

Tünetek

Epehólyaggyulladás epekövek következtében léphet fel. Az epehólyaggyulladás leggyakoribb tünetei a következők:

Fájdalom a jobb felső kvadránsban: Ez a fájdalom gyakran hirtelen kezdődik, gyakran röviddel magas zsírtartalmú étkezés után jelentkezik. Kezdődhet közvetlenül a köldök felett, de végül a has jobb oldalán, az epehólyag helye körül, a bordák széle alatt telepszik le.

Hányinger és hányás: Az elzáródott epevezeték miatt a zsírok nem tudnak lebomlani az emésztéshez, ami étvágytalanságot, hányingerérzetet és hányást eredményez.

Láz: Az epehólyaggyulladásban szenvedők körülbelül felénél 100 °Fahrenheit (37,8 °Celsius) feletti láz jelentkezik.

Rossz közérzet: A gyulladt epehólyaggal rendelkező személy általános rossz közérzetet, betegséget és nyugtalanságot tapasztalhat. A rossz közérzet sok betegségnél gyakori panasz, és gyakran a gyulladás vagy fertőzés első jele.

Az epehólyaggyulladás további tünetei az életkortól és az általános egészségi állapottól függően változhatnak. Az epehólyagfájdalom először görcsös hasi fájdalom formájában jelentkezik, de idővel állandó, erős fájdalommá változik, amelyet a pihenés, a testhelyzet megváltoztatása vagy más intézkedések alkalmazása nem szüntet meg. A fájdalom a jobb vállban vagy a hát jobb felső részén is jelentkezhet.

A fájdalom idővel erősödik, különösen mély levegővétel vagy bármilyen mozgás esetén. A legtöbb ember az ilyen típusú fájdalom jelentkezésétől számított 4-6 órán belül hívd fel orvosod.

Gyermekeknél és idősebb felnőtteknél az epehólyag tünetei homályosak lehetnek. Előfordulhat, hogy nem tapasztalnak fájdalmat vagy lázat, és csak rossz közérzetre, étvágytalanságra és gyengeségre panaszkodnak. Néhány epehólyag-gyulladásban szenvedő embernél a bőr sárga árnyalatú, úgynevezett sárgasággal találkozik. Ez azonban ritka.

Okok

Sok epehólyag-gyulladás az epekövek következtében alakul ki. Ezek apró, kristályszerű tömegek, amelyek epepigmentekből, koleszterinből és kalciumsókból állnak.

Az amerikaiak nagyjából 10-15 százalékánakBizalmas forrás az amerikaiaknak vannak epekövei, és ezeknek az embereknek akár egyharmadánál gyulladás alakul ki. Az epekövek önmagukban általában nem okoznak tüneteket.

Az epehólyaggyulladás kockázata az életkorral nő. Egyéb kockázati tényezők közé tartoznak:

Női lét

terhesség

elhízás

cukorbetegség

epekőbetegség a kórtörténetben

gyors fogyás

Az epehólyaggyulladás kezelése létfontosságú a potenciálisan halálos szövődmények kialakulásának megelőzéséhez.

Diétás tippek az egészséges epehólyagért

Ételek fogyasztása

Növényi alapú élelmiszerek

Az egészséges étrend számos tápanyagot biztosít. A különféle növényi ételeket tartalmazó étrend biztosíthatja a szervezet számára az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokat. A növényi alapú élelmiszerek jó forrásaA vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok megbízható forrása. Ezek segíthetnek megelőzni az epehólyagbetegségeket.

Az antioxidánsok olyan tápanyagok, amelyek segítenek megszabadítani a szervezetetTrusted Source a szabad gyököknek nevezett mérgező molekuláktól. A szabad gyökök a szervezetben természetes folyamatok és környezeti stresszhatások, többek között a feldolgozott élelmiszerek hatására alakulnak ki. A szabad gyökök felhalmozódásával oxidatív stressz alakulhat ki. Ez sejtkárosodást okozhat, ami különböző betegségekhez, többek között rákhoz vezethet.

Sovány fehérje

A fehérje elengedhetetlen a testszövetek javításához és növekedéséhez. A vörös húsok és a tejtermékek jó fehérjeforrások, de magas zsírtartalmúak is lehetnek, és a magas zsírbevitel megterhelheti az epehólyagot.

A zsírszegény fehérjetartalmú élelmiszerek megfelelő választást jelentenek. Ezek közé tartoznak:

baromfi

hal

zsírmentes tejtermékek

diófélék és magvak

szója és szójatermékek

hüvelyesek, például bab és lencse

tejtermékek alternatívái, mint például a szójatej

A feldolgozott húsok és tejtermékek gyakran magas hozzáadott sótartalmúak. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó friss élelmiszerek egészségesebb megoldást jelentenek.

Egy 2016-os tanulmányTrusted Source kapcsolatot talált a magas növényi fehérjebevitel és az epehólyagbetegség alacsonyabb kockázata között.

Miért van szükségük az embereknek fehérjére? Itt megtudhatja.

Rost

A rostok támogatják az emésztőrendszer egészségét, és védelmet nyújthatnakTrusted Source az epehólyagbetegséggel szemben azáltal, hogy fokozzák az ételek mozgását a bélben és csökkentik a másodlagos epesavak termelődését, mondják a szakértők.

2014-ben a kutatókTrusted Source azt vizsgálták, hogy a magas rosttartalmú étrend hogyan befolyásolja az epehólyag termelődését az elhízott emberek gyors fogyókúrája során. Az epe- vagy epehólyag-iszap olyan anyag, amely növeli az epehólyagbetegség kialakulásának kockázatát. Felhalmozódhat azoknál az embereknél, akik koplalnak vagy gyorsan fogynak.

A magas rosttartalmú diétát követőknél kevesebb epehólyag-iszap halmozódott fel, ami csökkentette az epehólyagbetegség kialakulásának kockázatát.

Ez arra utal, hogy a rostok segíthetnek megelőzni az epehólyagbetegséget azoknál az embereknél, akiknek gyorsan kell fogyniuk, és talán általában véve is.

A rostforrások közé tartoznak:

gyümölcsök

zöldségek

hüvelyesek

diófélék és magvak

teljes kiőrlésű gabonafélék

Egészséges zsírok

A telítetlen zsírok, mint például az omega-3, segíthetnek megvédeniA bizalmi forrás az epehólyagot.

A források közé tartoznak:

hidegvízi halak

diófélék, például dió

magvak, például lenmag

halból vagy lenmagból származó olajok

Az emberek szedhetnek táplálékkiegészítőket is, de előbb egyeztessenek orvosukkal, mivel egyes táplálékkiegészítők nem mindenkinek megfelelőek.

Tudjon meg többet itt arról, hogy az egészséges és az egészségtelen zsírok.

Kávé

A mérsékelt kávéfogyasztás segíthet megvédeni aTrusted Source epehólyag működését. A ResearchTrusted Source szerint a kávéban található anyagok különböző előnyökkel járhatnak az epehólyag működésére nézve, többek között kiegyensúlyoznak bizonyos vegyi anyagokat, és serkentik az epehólyag működését, és esetleg a bélműködést is.

Kalcium

A megfelelő kalciumbevitel az étrendben támogathatja aTrusted Source epehólyag egészségét.

A kalcium jelen vanTrusted Source in:

Sötét, leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta és a brokkoli.

tejtermékek, mint például a joghurt, a sajt és a tej.

dúsított tejtermék-alternatívák, például mandula- vagy lenmagtej

szardínia

narancslé

Az epehólyagbetegség kockázatának kitett emberek válasszák a zsírmentes tejtermékeket.

Melyek a legjobb növényi alapú kalciumforrások?

C-vitamin, magnézium és folsav

A C-vitamin, a magnézium és a folsav segíthet megelőzniTrusted Source epehólyagbetegséget. A friss gyümölcsök és zöldségek jó forrásai ezeknek a tápanyagoknak.

A C-vitamin a következőkben áll rendelkezésre:

piros és zöldpaprika

narancs és más citrusfélék

kivi

brokkoli

eper

paradicsom

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a vízben való főzés során az élelmiszerből eltávolítható belőle egy része. A friss, nyers gyümölcsök és zöldségek a legjobb források.

A magnézium jelen vanmegbízható forrás a következőkben:

Mandula és kesudió

földimogyoróban és mogyoróvajban

spenót

bab, beleértve a fekete babot és az edamame-ot is

szójatej

burgonya

avokádó

rizs

joghurt

banán

Jó folsavforrások közé tartozikmegbízható forrás:

marhamáj

spenót

fekete szemű borsó

dúsított gabonafélék

spárga

Kiegészítők is kaphatók, de a legjobb, ha a tápanyagokat étrendi forrásokból szerzi be. Az embereknek meg kell kérdezniük orvosukat, mielőtt kiegészítőket szednének.