, 2022/5/12

Az epevezeték elzáródása az epét a májból az epehólyagba és a vékonybélbe szállító csövek elzáródása. Okai: Az epe a máj által kibocsátott folyadék. Koleszterint, epesókat és salakanyagokat, például bilirubint tartalmaz.

bile cleaning

Az epesók segítenek a szervezetnek a zsírok lebontásában (emésztésében). Az epe az epevezetékeken keresztül távozik a májból, és az epehólyagban tárolódik. Étkezés után a vékonybélbe kerül. Ha az epeutak elzáródnak, az epe felhalmozódik a májban, és a vérben megnövekedett bilirubinszint miatt sárgaság (a bőr sárga színe) alakul ki.

Mi az epehólyag tisztítás?

Az epehólyag-tisztítás egy speciális diéta, amelyet arra terveztek, hogy megakadályozza az epekövek kialakulását, vagy a meglévő epekövek kezelésére. Egyesek az epehólyagtisztítást "májöblítésnek" is nevezik. Az epekő olyan megkeményedett lerakódás, amely az epehólyagban alakulhat ki, és fájdalmat, hányingert és hányást okozhat, ha elzárja az epehólyag egyik járatát.

Az epehólyag felelős a máj által termelt epe tárolásáért. Ez a folyadék segíthet a zsírok hatékonyabb emésztésében. Bár az epehólyag segít az emésztésben, az élethez nincs szükség epehólyagra. Ha valakinek epekövei vannak, amelyek tüneteket okoznak, a legtöbb orvos az epehólyag műtéti eltávolítását javasolja. Néhányan azonban kipróbálhatják az epehólyag-tisztítást, hogy elkerüljék a műtétet.

Nincs azonban olyan konkrét epehólyag-tisztító kúra, amelyet minden ember követne. Kevés kutatás támasztja alá, hogy az epehólyag-tisztító kúra az orvosi kezelések alternatívája lenne.

Milyen előnyei vannak az epehólyagtisztításnak?

A természetes és alternatív gyógymódok egyes hívei az epehólyag-tisztítást ajánlják az epekövek csökkentésére. Azt állítják, hogy az epehólyag-tisztítás hatására az epehólyag felszabadítja az epeköveket. Ideális esetben az epekövek ezután a széklettel távoznak. Ha ez megtörténik, akkor az illetőnek kevesebb epeköve marad, amely kellemetlen tüneteket okozhat, és így esetleg elkerülheti a műtétet.

Különböző epehólyag-tisztító típusok léteznek. Az interneten számos "recept" és népi gyógymód található alternatív gyógyászoktól. Itt van néhány az Alternative Medicine Review című folyóiratban megnevezett tisztítási módszerek közül:

Citromlé és olívaolaj. Ez a módszer azt jelenti, hogy napközben 12 órán át nem eszünk, majd este 7 órától négy evőkanál olívaolajat és egy evőkanál citromlevet iszunk - nyolcszor 15 percenként.

Almalé és zöldséglé. Ennél a módszernél 17 óráig csak almalevet és zöldséglevet iszunk. 17 óra után 15 percenként 18 milliliter (ml) olívaolajat és 9 ml citromlevet iszunk, amíg meg nem fogyasztunk nyolc uncia olívaolajat.

Egyesek az olívaolaj és a citromlé fogyasztása mellett beöntést is alkalmazhatnak a bélmozgás ösztönzésére. A beöntések tartalmazhatnak szappanhabot vagy meleg vizet, amelyet az ember a végbélbe fecskendez. Az extra víz mozgásra serkentheti a beleket. Ezek a módszerek csak néhány az epehólyag-tisztításként leírtak közül. Ezek jellemzően elősegítik a székletürítést, és hasmenést is okozhatnak. A legtöbbjük nem jár étrendváltoztatással egy-két éjszakánál hosszabb ideig.

Van olyan kutatás, amely alátámasztja az epehólyag-tisztítást?

Kevés kutatás támogatja az epehólyagtisztítást. A Mayo Clinic szerint előfordulhat, hogy valaki olyan csomókat lát a székletében, amelyek epekőnek tűnnek, de valójában a tisztítás során használt olaj és gyümölcslé csomói. Az Alternative Medicine Review szerint csak kevés epehólyag-tisztítást végző embernél végeztek utólagos képalkotó vizsgálatokat annak megállapítására, hogy a tisztítás után valóban kevesebb epekő keletkezett-e náluk.

A Mayo Klinikához hasonlóan a folyóirat cikke szerint az epekőnek tűnő csomók általában nem az epekövek gyakori összetevőiből, például koleszterinből vagy bilirubinból állnak. A folyóirat rámutatott egy 1990-es évek eleji tanulmányra, amely ultrahang segítségével megállapította, hogy néhány embernek kevesebb epeköve volt az epehólyag-öblítés elvégzése után. Azóta azonban nem jelentek meg az epehólyag-öblítést támogató jelentős orvosi tanulmányok.

Milyen mellékhatásai vannak az epehólyag tisztításnak?

Az epehólyagtisztítás mellékhatásai attól függhetnek, hogy az illető milyen "receptet" használ a tisztításhoz. Sokan például olívaolajat használnak az epehólyag-tisztításhoz. Ez nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet.

Egyesek az epehólyag-tisztító kúra alkalmazása után a következő tünetekről számolhatnak be:

hasmenés

hányinger

hányás

Egyéb mellékhatások attól függhetnek, hogy az adott személy milyen gyógynövényeket vagy egyéb összetevőket használ a tisztítókúrában.

Az is előfordulhat, hogy valaki epehólyag-tisztító kúrát végez, és a kúra mégsem tisztítja ki az epeköveket.

Ilyenkor valószínűleg sebészeti kezelésre van szükségük, hogy a tüneteik ne súlyosbodjanak, vagy az epehólyagjuk ne fertőződjön el.

Milyen kilátásai vannak az epehólyag-tisztításnak?

Az epehólyagtisztításoknak nincs nagyszabású kutatás, amely alátámasztaná hatékonyságukat. A tisztítások nagyrészt népi gyógymódok, amelyekről az a hír járja, hogy az epekövek csökkentésére szolgálnak.

Te azonban tehetsz lépéseket az epekövek megelőzésére. Ezek közé tartozik:

magas rosttartalmú ételek fogyasztása

egészséges zsírforrások, például olívaolaj fogyasztása

a magas zsírtartalmú ételek, például a sült ételek, sütemények és sütemények fogyasztásának kerülése.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése is segíthet, mivel az extrém alacsony kalóriatartalmú diéták növelhetik az epekő kialakulásának kockázatát.

Mivel az epehólyag-tisztítás kellemetlen tüneteket okozhat, mindig egyeztessen orvosával, mielőtt belevágna. Az orvos más orvosi kezelést is javasolhat.

Ilyen például az ursodeoxikolsav (Actigall) gyógyszer szedése, amely segít feloldani az epeköveket.

Ezt a gyógyszert hat hónaptól egy évig kell szednie, mielőtt a kövek teljesen feloldódnak. Ha nagy epeköveid vannak, vagy olyan epeköveid, amelyek látszólag nem koleszterinből állnak, a gyógyszer valószínűleg nem fog hatni. Ennek következtében orvosod műtétet javasolhat, ha az epekövek tüneteket okoznak.

Az elzáródott epevezeték lehetséges okai a következők:

A közös epevezeték cisztái

Megnagyobbodott nyirokcsomók a porta hepatisban

Epekövek

Az epeutak gyulladása

Az epeutak szűkülése hegesedés miatt.

Sérülés az epehólyagműtét következtében

Az epeutak vagy a hasnyálmirigy daganatai

Az epeutakra átterjedt daganatok

Máj- és epeúti férgek (bélférgek)

A kockázati tényezők közé tartoznak:

Epekő, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás vagy hasnyálmirigyrák.

A hasi terület sérülése

Nemrégiben végzett epeúti műtét

A közelmúltban kialakult epeúti rák (például epevezetékrák)

Az elzáródást fertőzések is okozhatják. Ez gyakoribb a legyengült immunrendszerű embereknél.

Tünetek

A tünetek a következők lehetnek:

Hasi fájdalom a jobb felső részen

Sötét vizelet

Láz

Viszketés

Sárgaság (sárga bőrszín)

Hányinger és hányás

Halvány színű széklet

Kezelés

A kezelés célja az elzáródás megszüntetése. A köveket endoszkóp segítségével lehet eltávolítani az ERCP során. Egyes esetekben műtétre van szükség az elzáródás áthidalására. Az epehólyagot általában műtéti úton távolítják el, ha az elzáródást epekövek okozzák. Kezelőorvosa antibiotikumokat írhat fel, ha fertőzés gyanúja merül fel. Ha az elzáródást rák okozza, előfordulhat, hogy a csatornát ki kell tágítani. Ezt az eljárást endoszkópos vagy perkután (a bőrön keresztül a máj mellett) tágításnak nevezik. Előfordulhat, hogy csövet kell behelyezni a lefolyás lehetővé tételéhez.