, 2022/5/27

Az emésztőenzim-kiegészítők népszerűségre tettek szert a bélirritáció, a gyomorégés és más betegségek gyakori formáinak kezelésére vonatkozó állításaik miatt. De hogyan működnek az emésztőenzimek, és kinek van igazán szüksége arra, hogy étrendjébe illessze őket?

digestive enzyme

Mik azok az emésztőenzimek, és mire szolgálnak?

A természetben előforduló emésztőenzimek olyan fehérjék, amelyeket a szervezet az ételek lebontására és az emésztés elősegítésére állít elő. Az emésztés az élelmiszerekben található tápanyagok felhasználásának folyamata, amely energiát ad a szervezetnek, segíti a növekedést és a létfontosságú funkciókat.

"Amikor ételt vagy uzsonnát eszünk, az emésztés a szájban kezdődik" - magyarázza Denhard. "A nyálunk azonnal elkezdi lebontani az ételt olyan formára, amelyet a szervezet fel tud szívni. Az emésztési folyamatnak számos különböző pontja van, ahol enzimek szabadulnak fel és aktiválódnak". A gyomor, a vékonybél és a hasnyálmirigy mind emésztőenzimeket állít elő. A hasnyálmirigy valójában az emésztés enzimes "erőműve". Ez termeli a legfontosabb emésztőenzimeket, vagyis azokat, amelyek lebontják a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat.

Mik az emésztőenzimek?

Az emésztőenzimek kulcsszerepet játszanak az elfogyasztott táplálék lebontásában. Ezek a fehérjék felgyorsítják azokat a kémiai reakciókat, amelyek a tápanyagokat olyan anyagokká alakítják, amelyeket az emésztőrendszer fel tud szívni.

A nyáladban emésztőenzimek vannak. Néhány szerve, köztük a hasnyálmirigy, az epehólyag és a máj is bocsát ki enzimeket. A beleid felszínén lévő sejtek is tárolják őket.

A különböző típusú enzimek különböző tápanyagokat céloznak meg:

Az amiláz lebontja a szénhidrátokat és a keményítőket.

A proteáz a fehérjéket dolgozza fel

A lipáz a zsírokat kezeli

Az emésztőenzimek természetes forrásai

A gyümölcsök, zöldségek és más élelmiszerek természetes emésztőenzimeket tartalmaznak. Ezek fogyasztása javíthatja az emésztést.

A méz, különösen a nyers méz, amilázt és proteázt tartalmaz.

A mangóban és a banánban amiláz van, ami segíti a gyümölcs érését is.

A papaya egyfajta proteázt tartalmaz, amelyet papainnak neveznek.

Az avokádóban az emésztést elősegítő lipáz enzim található.

A savanyú káposzta, vagyis az erjesztett káposzta az erjedési folyamat során emésztőenzimeket vesz fel.

Ha a szervezet nem termel elég emésztőenzimet, nem tudja jól megemészteni az ételt. Ez gyomorfájást, hasmenést, gázképződést vagy más fájdalmas tüneteket jelenthet.

Az emésztőenzimek típusai

Számos emésztőenzim létezik. A hasnyálmirigyben előállított fő emésztőenzimek a következők:

Amiláz (a szájban és a hasnyálmirigyben keletkezik; lebontja az összetett szénhidrátokat).

Lipáz (a hasnyálmirigyben keletkezik; lebontja a zsírokat)

proteáz (a hasnyálmirigyben keletkezik; fehérjéket bontja le)

Néhány más gyakori enzim a vékonybélben készül, többek között:

Laktáz (lebontja a laktózt)

szukráz (szacharózt bont)

Mi az emésztőenzim-hiány?

Néhány embernek nincs elég emésztőenzimje, vagy a szervezetük nem úgy szabadítja fel az enzimeket, ahogyan kellene. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak lebontani bizonyos ételeket és felszívni a tápanyagokat.

Az emésztőenzim-hiány néhány típusa a következő:

Veleszületett szukráz-izomaltázhiány: Nincs elég szukráza bizonyos cukrok megemésztéséhez.

Exokrin hasnyálmirigy elégtelenség: Az EPI akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő enzimet a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megemésztéséhez.

Laktózintolerancia: A szervezeted nem termel elegendő laktázt, ezért problémáid lehetnek a tejben és tejtermékekben természetesen megtalálható cukor megemésztésével.

Az emésztőenzim-hiány tünetei

Az emésztőenzim-hiány alultápláltsághoz vagy gyomor-bélrendszeri irritációhoz vezethet. A gyakori tünetek közé tartoznak:

hasi fájdalom vagy görcsök

Puffadás

Hasmenés

Gázok

Olajos széklet (székletürítés)

Megmagyarázhatatlan fogyás

Beszélj orvosoddal, ha ezek a tünetek továbbra is fennállnak. Ezek lehetnek bélirritáció jelei, vagy súlyosabb állapotra utalhatnak.

Emésztőenzimek vs. probiotikumok: Mi a különbség?

Néha az emberek összekeverik az enzimeket és a probiotikumokat. Mindkettő hatással van az emésztésre, de nagyon különböző módon. A probiotikumok olyan élő organizmusok, amelyek a bélrendszer jó baktériumait alkotják. Segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, így támogatják az enzimek munkáját. Az enzimekkel ellentétben a probiotikumok nem képesek lebontani vagy megemészteni az élelmiszer-összetevőket. Jó bélbaktériumok nélkül az enzimhiányhoz hasonló tüneteket tapasztalhat, például puffadást vagy gázképződést, ami a bélrendszerében lévő kóros baktériumtúlszaporulat vagy egyensúlyhiány miatt alakulhat ki.

Milyen állapotok okozhatnak emésztőenzim-hiányt?

Egyes enzimhiányok genetikai eredetűek, ami azt jelenti, hogy egy kóros gén eredménye. Egy ilyen gén öröklődhet valamelyik szülőtől, vagy mutáció léphet fel ismert ok nélkül. Az enzimhiány lehet veleszületett (születéskor jelenlévő) vagy idővel kialakuló.

Egyes rendellenességek vagy orvosi kezelések hasnyálmirigy enzimhiányhoz vezethetnek:

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

Cisztás fibrózis

Gyomor-bélrendszeri műtétek

Hasnyálmirigyrák

Bármilyen olyan állapot, amely megzavarja a hasnyálmirigyet.

Vannak külső forrásból származó emésztőenzimek?

Receptköteles emésztőenzimek

Az enzimhiánnyal diagnosztizált embereknek gyakran kell vényköteles emésztőenzimeket szedniük. Ezek a kiegészítők segítenek a szervezetnek feldolgozni az ételt és jobban felszívni a tápanyagokat. A leggyakoribb és az egyetlen FDA által szabályozott enzimpótló terápia a hasnyálmirigy enzimpótló terápia (PERT). A PERT egy olyan gyógyszer, amelyet az orvos ír fel, és amely amilázt, lipázt és proteázt tartalmaz. Segít a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában.

"A cisztás fibrózisban szenvedő betegeim mintegy 90%-ának hasnyálmirigy-enzim elégtelensége van. Sokuknak azért van szüksége PERT-re, mert a hasnyálmirigyükben nyálka és idővel hegszövet alakul ki. Így nem tudja úgy felszabadítani az enzimeket, ahogy kellene" - magyarázza Denhard. "A gyakori hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknek is enzimeket írunk fel. Folyamatos kutatások folynak az emésztőenzimek szerepéről az irritábilis bél szindróma kezelésében, de egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az enzimek segíthetnek ezen az állapoton"."

A vény nélkül kapható emésztőenzimek

Sokan szednek vény nélkül kapható emésztőenzim-kiegészítőket olyan problémákra, mint a savas reflux, a gázok, a puffadás és a hasmenés. Ezek tartalmazhatnak amilázt, lipázt és proteázt. Némelyik laktázt és alfa-galaktozidázt tartalmaz (egy olyan enzimet, amelyet a szervezet nem állít elő, még az egészséges, enzimhiányban nem szenvedő embereknél sem). Az alfa-galaktozidáz segíthet lebontani a galaktooligoszacharidok (GOS) nevű, nem felszívódó rosttípust, amely főként babban, gyökérzöldségekben és egyes tejtermékekben található.

A GOS köztudottan jótékony hatású, de egyeseknél gázképződést és puffadást okozhat. Denhard szerint fontos szem előtt tartani, hogy ezeket a vény nélkül kapható emésztőenzim-kiegészítőket nem szabályozza az FDA. Így az adagolás, az összetevők és az enzimkoncentráció nem garantált, és a mellékhatásaik sem ismertek.

Néhány étrend-kiegészítő olyan állításokat tesz, amelyeket nem támasztanak alá bizonyítékok, például hogy az enzimek elősegítik a fogyást vagy a laposabb gyomrot. "Összességében egy egészséges embernek tényleg nincs szüksége emésztőenzim-kiegészítőkre" - magyarázza Denhard. "A legjobb emésztőenzimek azok, amelyeket a szervezetünk természetes úton állít elő, és akkor működnek a legjobban, ha teljes értékű táplálkozást folytatunk."