, 2022/6/14

Az emberek parazitás betegségeinek ellenőrzésére azóta kerül sor, amióta a politikai döntéshozók, az orvosok és a közegészségügyi szakemberek felismerték a fertőzések etiológiáját és természetrajzát, valamint az emberi egészségre és jólétre gyakorolt káros hatásaikat.

human parasite eradication

Míg azonban egyes parazitás fertőzések, mint például a malária, nehezen ellenőrizhetők, ami az előfordulási gyakoriság tartós csökkenésében nyilvánul meg, addig mások, különösen a helmintusfertőzések hatékonyan ellenőrizhetők. Az ellenőrzés különböző megközelítései a diagnózistól a klinikailag beteg betegek kezelésén és gyógyításán át a közösségen belüli terjedés megelőzéssel történő kemoterápiával és a kórokozó-átvivők elleni védekezéssel történő ellenőrzéséig terjednek. Meghatározásra kerülnek az eradikáció, az elimináció és a kontroll fogalmai, és összefoglaljuk a sikerre vonatkozó példákat.

Egy parazita, amely az ókor óta sújtja az emberiséget, a himlő után a második olyan emberi betegség lehet, amelyet ki lehet irtani. "Közeledünk az utolsó gyöngyféreg pusztulásához, amely valaha is élni fog a Földön" - mondja Jimmy Carter volt amerikai elnök, akinek a Carter Központja állt a felszámolási erőfeszítések élére. A gyermekbénulás nagy visszhangot kiváltó felszámolási programmal ellentétben a gyöngyféreg-járvány felszámolására irányuló küldetés nagyrészt kikerült a nyilvánosság látóköréből.

A gyöngyféreg, amely Afrika legszegényebb és legeldugottabb közösségeit érinti - az esetek 97 százaléka Dél-Szudánban fordul elő -, egy parazita fertőzés, amelyet a Dracunculus medinensis nevű fonalféreg okoz. Ez az egyetlen olyan betegség, amely kizárólag ivóvízzel terjed, és az ember az egyetlen rezervoárja - mondja James Hughes, az Emory Egyetem orvos- és közegészségügyi professzora. A betegség akkor terjed, amikor a falusiak olyan vizet fogyasztanak, amelyben bolhák vannak, amelyekben a gyöngyféreg lárvái élnek.

A lárvák az emberi testben fejlődnek ki, és egy év múlva egy kifejlett, két-három láb hosszú féregként bújnak elő, amely gyakran a lábon vagy a lábfejen keresztül távozik. Ez egy gyötrelmesen fájdalmas folyamat, és az egyének gyakran vízbe merítik a végtagot, hogy lehűtsék az égető érzést, ami újraindítja a ciklust.

1986 óta olyan csoportok, mint a Carter Center, szövet vízszűrőket osztanak a falusiaknak, és felvilágosítják a lakosokat arról, hogyan ne terjesszék a fertőzést. Emellett szelektíven használták az Abate nevű lárvaölő szert az ivóvízben lévő bolhák ellen.

Kiirtási program

A guineaféreg-betegség (GWD) felszámolására irányuló globális kampány 1980-ban kezdődött az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjaiban (CDC). A CDC azt javasolta, hogy a GWD (más néven drakunculiázis) felszámolása lenne a siker ideális mutatója az ENSZ Nemzetközi Ivóvízellátási és Higiéniai Évtizedének (IDWSSD) (1981-1990), mivel úgy vélték, hogy a GWD-t csak szennyezett víz fogyasztásával kaphatják el az emberek.

Egy évvel később a GWD felszámolását az IDWSSD egyik alcéljaként fogadták el[1, 2, 3]. 1984-ben a CDC-t a WHO Drakunkuláris Kutatási, Képzési és Felszámolási Együttműködési Központjává nevezték ki. Az Együttműködő Központ 2017-ben a nevét a WHO Drakunkulózis-felszámolási Együttműködő Központra változtatta.

A felszámolás kritériumai

A WHA eredetileg a GWD-t célozta meg felszámolásra, mivel az alábbi konkrét kritériumoknak felelt meg:

Biológiailag és technikailag lehetséges volt a betegség felszámolása.

Nem volt esély arra, hogy a betegség az utolsó emberi eset előfordulása után visszatérjen.

A GWD könnyen diagnosztizálható volt a jelei és tünetei miatt. Kevés betegséget lehetett összetéveszteni a GWD-vel, és az érintett közösségek lakossága ismerte és felismerte a férget.

Minden érintett országban a férgek az év bizonyos előre jelezhető időszakaiban bújnak elő a bőrből.

A GWD-t korábban a volt Szovjetunió egyes részeiről az 1920-as években, Irán endémiás területeiről pedig az 1970-es években számolták fel.

A felszámolás előnyei meghaladták a költségeket.

A Világbank 1997-ben értékelte a GWD társadalmi-gazdasági hatását. Arra a következtetésre jutott, hogy a GWD felszámolásának és a megbetegedések csökkentésének költségei lényegesen kisebbek lennének, mint a betegség folyamatos költségei.

A felszámolás egyéb közvetlen előnyei közé tartoznának:

A képzett egészségügyi dolgozók egy olyan csoportjának kialakítása, akik mind a GWD kezelését, mind más alapvető egészségügyi szolgáltatásokat tudnának nyújtani.

A vízellátás javítása

A víz többé nem fertőzött guineaféreggel.

Fokozott érdekérvényesítés az új biztonságos vízforrásokért

A globális közösség közvetett módon profitálna a betegségmegelőzés és a társadalmi igazságosság kultúrájának javulásából, amelyet ez a betegség felszámolási program biztosítana. A GWD felszámolását támogató országok és szervezetek hozzájárulnának a világ leghátrányosabb helyzetű emberei szenvedésének csökkentéséhez.

Míg az endémiás országokban a felszámolás támogatása erősnek tűnt, a WHA is figyelembe vette a felszámolás politikai és társadalmi akadályait. A politikai támogatás változó volt és még mindig változó, még az endémiás országokban is. A nemzetközi adományozók támogatását nehéz volt és nehéz fenntartani ennek az elhanyagolt trópusi betegségnek (NTD). Az NTD-k a legszegényebb lakosságot érintik, beleértve a távoli vidéki területeken vagy konfliktusövezetekben élő embereket, akiknek gyakran kevés politikai beleszólásuk van.

Ezért az olyan betegségek, mint a GWD, általában nem kapnak nagy figyelmet és korlátozott státuszt a közegészségügyi prioritások listáján[1, 2, 3]. Ennek ellenére 1986-ban, majd 1991-ben a WHA elfogadta a GWD felszámolására, majd felszámolására vonatkozó határozatot.

A felszámoláshoz vezető út

1981 májusában a Nemzetközi Ivóvízellátási és Higiéniai Évtized (1981-1990) Együttműködési Intézményközi Irányítóbizottsága a drakunkuliázis felszámolását javasolta az évtized sikerének mutatójaként. Ugyanebben az évben a WHO döntéshozó szerve, az Egészségügyi Világközgyűlés elfogadta a WHA 34.25. számú határozatát, amelyben elismerte, hogy a Nemzetközi Ivóvízellátási és Higiéniai Évtized lehetőséget kínál a dracunculiasis felszámolására. Ez vezetett ahhoz, hogy a WHO és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjai kidolgozták a felszámolási kampány stratégiáját és technikai iránymutatásait.

A Carter Center 1986-ban csatlakozott a betegség elleni küzdelemhez, és a WHO-val és az UNICEF-fel együttműködve azóta is élen jár a felszámolási tevékenységekben. A végső lökést adandó, 2011-ben az Egészségügyi Világközgyűlés felszólította az összes olyan tagállamot, ahol a dracunculiasis endémiás, hogy gyorsítsák fel az átvitel megszakítását, és a dracunculiasis felszámolásának biztosítása érdekében országos szintű felügyeletet vezessenek be.