, 2022/5/9

A vastagbéltisztítók divatos és alternatív gyógymóddá váltak, hogy megszabadítsuk a vastagbelet a hulladékoktól és a méreganyagoktól. Növekvő népszerűségük ellenére kevés tudományos bizonyíték támasztja alá a vastagbéltisztító terápiák és béltisztítók alkalmazását.

bowel cleansing

A vastagbéltisztító rutinokat a kolonoszkópia sikerének javítására használják, amely orvosi eljárás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megvizsgálják a vastagbelet. Egyes alternatív gyógyítók mégis azt állítják, hogy a bélmosás jót tesz a méregtelenítésnek, valamint az energia feltöltésének.

Az emberi test sokkal okosabb, mint amilyennek ezek a szakemberek hiszik, mivel már rendelkezik saját rendszerekkel, amelyek a vastagbelét csúcsformában tartják. Más szóval a béltisztításokra nincs is annyira szükség, mert az emésztőrendszered már keményen dolgozik azon, hogy megőrizze önmagát azáltal, hogy eltávolítja magából a káros hulladékot, a méreganyagokat és a baktériumokat.

Mi az a vastagbéltisztítás?

Lehet, hogy hallottál már róla, de lehet, hogy nem, de többféle vastagbéltisztító módszer létezik. Néhányhoz szakemberre van szükség, mások barkácsolhatók, de hogy szükséges-e, az egy forrón vitatott téma. Általában a vastagbéltisztítás a vastagbélöblítésre vagy hidroterápiára utal, egy olyan folyamatra, amelynek során a vastagbelet vízalapú folyadékkal öblítik át a salakanyagok eltávolítása érdekében. A módszer évszázadok óta ismert, és szakképzett szakembert igényel! Valamilyen okból kifolyólag a barkácsolás és az önkezű tisztítások egyre nagyobb teret hódítanak. Ezek biztonságosságát és szükségességét azonban gyakran megkérdőjelezik.

Béltisztító módszerek

vastagbélöblítés

gyümölcslé- vagy teakúrák

béltisztító tabletták

beöntések

Béltisztító beöntések

A beöntés olyan eljárás, amelynek során folyadékot vagy akár gázt fecskendeznek a végbélnyíláson keresztül az alsó vastagbélbe, hogy eltávolítsák a tartalmat, például a hulladékot, de ez nem azonos a vastagbélöblítéssel. A vastagbélöblítés és a beöntések között határozott különbség van: a beöntések orvosi tanácsadás nélkül, otthon, saját kezűleg is elvégezhetők. Már csak ezért is problémás ez a barkács béltisztító módszer, nem utolsósorban azért, mert az internet tele van furcsa és veszélyes információkkal.

Ráadásul a mondjuk kevésbé hagyományos beöntéseknek is vannak kockázatai. A kávés beöntések köztudottan végbélégést (áú!), elektrolit-egyensúlyzavart, súlyos esetben pedig akár halált is okozhatnak. Más beöntések közé tartozik a búzafű (megkérdőjelezhető) és a fokhagyma, amely állítólag hasznos a pinworms ellen.

Történelmileg még füstbeöntéseket is használtak a fulladás áldozatainak újraélesztésére, ami teljesen új értelmet ad a "füstöt fújni a füstbe" kifejezésnek. Amint láthatjuk, az embereknek nincs híján a fantáziájuk, ha arról van szó, hogy anyagokat fecskendezzenek az alsó régiójukba.

A beöntések nem mind rosszak, mert használhatók olyan orvosi állapotok kezelésére, mint a székrekedés, de csak orvosilag jóváhagyott folyékony oldatokkal. Tehát az online tanácsok, amelyek mindenféle furcsa és bolondos főzeteket használnak, nem járnak. Ezért soha ne próbálkozzon barkács bélöblítéssel, a belei túlságosan értékesek!

A vastagbélöblítés előnyei, kockázatai és orvosi alkalmazásai

A vastagbél vízzel történő átöblítése számos kultúrában ősi gyakorlat, amely az ókori Egyiptomban Kr. e. 1500-ig nyúlik vissza. Ma a vastagbéltükrözés sikerének javítására használják. Először is, mi is az a vastagbélöblítés? Ez az a folyamat, amelyet gyakran vastagbéltisztításként emlegetnek. Magában foglalja a bél folyadékkal történő átöblítését a salakanyagok és méreganyagok eltávolítása érdekében. Ezt azonban képzett szakembernek kell elvégeznie, és körülbelül 45 percig tart.

Széklet-bélsár-transzplantáció-bélsárátültetés: ne próbálkozzon otthon!

A vastagbéltisztítást végző szakemberek azt állítják, hogy az eljárásnak számos előnye van, például segíti a fogyást, javítja az emésztést, és még az energiaszintet is növeli. Ezek az egészségügyi előnyök azonban megalapozatlanok, és kevés tudományos bizonyíték támasztja alá őket. Ehelyett számos kellemetlen mellékhatással járhat, némelyik elég enyhe, míg mások elég súlyosak lehetnek. Egyes esetekben gyógynövényeket adnak az öblítővízhez, és ez közismerten egyfajta vérszegénységet okoz, amely megakadályozza, hogy a csontvelő elegendő vérsejtet termeljen. Ezek a szerek köztudottan májproblémákat is okoznak.

Egészségügyi előnyök Káros hatások

a hulladékok és méreganyagok eltávolítása kiszáradás

megnövekedett energia, elektrolit egyensúlyhiány

segíti a fogyást puffadás, hányinger

enyhíti a görcsös hasmenést, fájdalmas végbélnyílást

enyhíti a puffadást és a gázgörcsöket

erősíti az immunrendszert kilyukadt bélrendszer

javítja a májműködést súlyos szervi elégtelenségek

csökkenti a vastagbélrák kockázatát növeli a fertőzések és a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát

A vastagbéltisztítás orvosi céljai

Bár az egészségügyi előnyök egy része megalapozatlan, egyes kutatások szerint egy újfajta vastagbélöblítés javíthatja az irritábilis bél szindrómával járó egyes tüneteket, például a görcsöket, a hasmenést és a székrekedést. A vizsgálatban résztvevők az eljárás után elégedettebbek voltak a bélmozgásaikkal is.

Fontos, hogy a béltisztítást csak egészségügyi szakember javasolhatja, és általában diagnosztikai és sebészeti vastagbélműtétek előkészítésére szolgál. Jellemzően vastagbéltükrözés előkészítéseként alkalmazzák, és a páciensnek nagy mennyiségű folyadékot kell innia, amely székletürítést okoz, majd a páciens rövid folyékony diétát követ a beavatkozás elvégzéséig.

A kolonoszkópia olyan orvosi vizsgálat, amelyet a vastagbél és a végbél (ahol a bél a végbélnyílással találkozik) elváltozásainak kimutatására használnak. Segít diagnosztizálni az olyan, a beleket érintő betegségeket, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás és a vastagbélrák. A tiszta bél azt jelenti, hogy az orvosok könnyebben és magabiztosabban észlelik a jeleket.

Mi az a béltisztítás, ami nem orvosi célú?

A vastagbéltisztítás, a vastagbélöblítés, a kolon-hidroterápia és a colonic mind ugyanaz a dolog. Ezek során körülbelül 60 liter vizet vezetnek át a bélrendszerén egy, a végbélnyílásába bevezetett csövön keresztül, ez keringeti a beleit, a salakanyagok pedig egy másik csövön keresztül távoznak. Amint láthatja, ez nagyon különbözik attól, amit az orvosok orvosi eljárásokra írnak elő. Ha azt fontolgatja, hogy olyan béltisztításra költi a pénzét, amelynek nincs orvosi célja, érdemes észben tartani, hogy az orvosok nem írnak elő béltisztítást, még akkor sem, ha béltükrözést kell végezniük.

4 dolog, amit a vastagbéltisztításról tudni kell

1. Mi az a vastagbéltisztítás?

A vastagbéltisztítás során a vastagbelet nagy mennyiségű folyadékkal öblítik át. A vastagbéltisztításban részesülő betegeknek súlyos székrekedésük van, amely ellenáll a hashajtók használatának. A széklet kiürítése és kiürítése a vastagbélből azonnali megkönnyebbülést hozhat ezeknek az embereknek. Az eljárást képzett hidroterapeuta végzi az egészségügyi intézményben, orvosi irányítás mellett. Az eldobható eszközök használata és a minden alkalommal végzett gondos fertőtlenítés megakadályozza a bakteriális fertőzést.

Egy 45 perces vastagbéltisztítás során a következőkre számíthat:

1. lépés. Rövid végbélvizsgálat.

2. lépés. Egy spekulumot vezetünk be 1,5 hüvelyknyire a végbélbe. Ezután egy be- és kivezető csövet csatlakoztatnak a spekulum külső oldalához. Az eljárás zárt rendszerű, így nincs szag.

3. lépés. Ezt követően gondosan ellenőrzött mennyiségű - körülbelül 60 liter - szűrt víz beáramlását vezetik be.

4. lépés. Gyengéd hasi masszírozás kezdődik, hogy segítsen eltávolítani a salakanyagot és a gázzsákokat.

2. Bizonyítatlan elméletek a gyakorlat mögött

A hidroterápia az ősi autointoxikációs elméleten alapul, amely szerint a szervezet a salakanyagok visszatartásával önmagát mérgezi. Úgy vélték, hogy a székletürülék eltávolítása javítja az egészséget. Az elképzelés azonban, hogy az átlagember vastagbelét ki kell tisztítani, vagy hogy ez egészségügyi előnyökkel jár, nem bizonyított.

"Bár ezt az eljárást néhány páciensnek ajánlom, de csak olyan problémák esetén, amelyek más, sokkal kíméletesebb lehetőségek kipróbálása után sem oldódtak meg". A legtöbben megfelelő időt hagyva hashajtókkal, probiotikumokkal, testmozgással és jó bélműködéssel megoldhatják emésztési problémáikat.

"Általánosságban azt állítom, hogy amikor a testünk jó egészségben van, akkor fel van szerelve arra, hogy megtisztítsa önmagát" - jegyzi meg Dr. Johnson.

3. Kockázatokkal járhat

A vastagbél-hidroterápia káros mellékhatásai közé tartozhatnak:

Enyhe görcsök

Hasi fájdalom

Teltségérzet

Puffadás

Hányinger

Hányás

Perianális fájdalom

A hidroterápiában használt egyes gyógynövénykészítményeket összefüggésbe hozták aplasztikus anémia és májtoxicitás eseteivel. Rektális perforációról és disszeminált tályogokról is beszámoltak. "A hidroterápiával történő vastagbéltisztítás ritka esetekben a vastagbél perforációját eredményezheti" - mondja Dr. Johnson. "Ez a kockázat megnő, ha az eljárást megfelelő képzettséggel nem rendelkező személy végzi".

4. Kinek kell kerülnie a hidroterápiát?

Bár a legtöbb embernek kerülnie kell a hidroterápiát, különösen fontos, hogy az öntözést elkerüljék:

Aki divertikulitisben, Crohn-betegségben, fekélyes vastagbélgyulladásban vagy ischaemiás vastagbélgyulladásban szenved.

Bárki, akinek korábban vastagbélműtéte volt.

Bárki, akinek vesebetegsége van.

Bárki, aki szívbetegségben szenved.

Ezek az állapotok növelik a kiszáradás, az akut veseelégtelenség, a hasnyálmirigy-gyulladás, a bélperforáció, a szívelégtelenség és a fertőzés kockázatát.

Fontos, hogy mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a vastagbél-hidroterápia megfelelő-e Önnek, és hogy a tünetei miatt ajánlott-e. Egy tanulmány megjegyezte, hogy bár megfelelő bizonyítékok állnak rendelkezésre a módszer újbóli vizsgálatához, szigorú vizsgálatokat kell végezni a rövid és hosszú távú hatékonyságáról. Győződjön meg arról is, hogy a hidroterapeuta rendelkezik-e a National Board for Colon Hydrotherapy (NBCH) vagy a International Association for Colon Hydrotherapy (IACH) által kiadott tanúsítvánnyal.