, 2022/5/16

Az asztaxanthin egy piros-narancssárga színanyag, ami bizonyos tengervizi állatokban található meg, köztük a Haematococcus pluvialis nevű mikroalgában. Az asztaxanthin közeli kapcsolatban áll az olyan ismertebb karotinoidokkal mint a béta-karotin és a lutein.

astaxanthin

Az Astaxanthin számos pozitív hatása közül néhány:

az egyik legerősebb természetes antioxidáns, mely támogathatja immunrendszerünket és segítheti szerveztünk a káros szabadgyökökkel és az oxidatív stresszel szemben

a szív- és érrendszer helyes működését is szolgálhatja

növelheti az állóképességet és a koncentrációt

stresszoldóként enyhítheti az alvásproblémákat

csökkentheti a szem érzékenységét, lassíthatja kifáradását

támogathatja emésztőrendszerünk és idegrendszerünk kiegyensúlyozott működését

Az vagy, amit megeszel – szokták mondani, és ez az astaxanthinra hatványozottan igaz. Amellett, hogy gyakorlatilag a napégéstől a ráncokig mindent hatékonyan megelőz, még egy rakás egyéb bőrápoló és szépítő tulajdonságot magáénak tudhat. Fedezd fel őket most!

De először is, mi az az astaxanthin?

Megvan az a pompás pirosas-rózsaszínes árnyalat, amit a flamingók, lazacok, rákok és az állatvilág számos képviselője büszkén visel? Az astaxanthinnak köszönhetik. Ez egy természetes karotinoid (olyan pigment, ami a gyümölcsöknek és a zöldségeknek világos narancs, citromsárga vagy piros színt kölcsönöz), ami bőségesen megtalálható a H. pluvialis névre hallgató, édesvízi mikroalgában. A fent említett állatok étrendjének szerves részét képezi. Az astaxanthin a lazacok izomzatába is beépült, sokan pedig azt feltételezik, hogy ettől képesek az áramlattal szemben is úszni. Még egy ok, hogy többet fogyasszunk ebből az ínycsiklandó halból!

1. Segít lassítani a ráncok megjelenését: Szájon át alkalmazva az astaxanthin belülről táplálja a bőröd. Eljut a bőr legmélyebb rétegeibe is, hogy ott biztosítson teljes körű védelmet az ártalmas szabadgyökökkel szemben, melyek lebontják a kollagént, és felgyorsítják a ráncok megjelenését. Az astaxanthin növeli a bőr vízmegtartó erejét és rugalmasságát is.

2. Formában tart: Mi sem okoz nagyobb örömet, mint végigcsinálni egy extra kemény, izzasztó edzést. Noha a rendszeres testmozgás előnyei jól ismertek, a kimerítő edzések (főleg, ha elszoktál tőlük) növelhetik a szabadgyökök megjelenését, és oxidatív stresszt okozhatnak, ami gyulladásokhoz, izomlázhoz vezet. Ettől pedig csökken a teljesítményed. Itt jön képbe az astaxanthin. Elősegíti az izomzat regenerálódását, fokozza az állóképességet, és védi az izmokat a szabadgyököktől. Légy olyan erős, mint az áramlattal szemben úszó lazacok!

3. Okosan a napon: Napon tartózkodni sohasem ajánlott naptej vagy fényvédő krém nélkül, de az a jó hírünk, hogy az astaxanthin is segít védekezni a káros UV-sugarak ellen. Az UV-B sugarak áthatolnak a bőr külső rétegein, és a felhámon okoznak napégést. Az UV-A sugarak még mélyebbre jutnak, az eredmény pedig oxidatív stressz és a bőr korai öregedése. Mivel az astaxanthin a legalsó rétegekbe is bejut, egyfajta „belső naptejként” is funkcionál, mely véd az UV-A sugarak okozta oxidatív stressztől. Emellett kimutatták, hogy az UV-B sugarak okozta irritációt (lásd: rákvörösre sülni) is segít csökkenteni.

4. A természet legerősebb antioxidánsa: Ha még mindig nem győztünk meg arról, hogy érdemes az astaxanthint az életed részévé tenni, hadd mondjuk el, hogy ez a bivalyerős antioxidáns 4,6-szor erősebb, mint a béta-karotin, 110-szer erősebb, mint a bőr egészségéért felelős E-vitamin, és szinte hihetetlen, de 6000-szer erősebb a C-vitaminnál a szabadgyökök elleni küzdelemben.

Az astaxanthinbevitel nemcsak könnyű, de finom feladat is. Megtalálod a lazacban, lazacolajban (a vadon élő lazac asztaxantint tartalmazó mikroalgát fogyaszt), vörös pisztrángban, algákban, homárban, rákban, langusztában és garnélában is. Emellett fogyaszthatod az Astaxanthint ésfeketeáfpnya kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő kapszulban is, amit a svéd szigetvilág édesvízi mikroalgáiból nyertünk és fejlesztettünk ki. Kiváló módja egy szuper antioxidáns bevezetésének az étrendedbe!