, 2022/5/20

Az Amla (Emblica officinalis) egy Indiában őshonos gyümölcs, melyet indiai egresként is ismernek és az ayurvédikus gyógyászatban alapvető komponensként is használják, tehát szinte minden kapszula tartalmazza. Az Amla kiváló C-vitamin és antioxidáns forrás, mely remek immunerősítő és „élet hossz növelőként” is emlegetik. Általános test tonizáló hatása miatt folyamatosan szedhető, emellett megakadályozhatja a degeneratív változásokat. Öregedésgátló hatású, valamit szépítő hatással lehet a bőrre, hajra és körömre.

amla

Az Amla rendkívül nagy mennyiségű természetes C-vitamint tartalmaz és erőteljes antioxidáns. 100gr Amlában kb. 700 mg C-vitamin van, ami nagyjából egy átlagos méretű narancsban található mennyiség négyszeres. Az Amla tartalmazza a legmagasabb mennyiségű, természetes C-vitamint. 1 kapszula körülbelül 20db normál méretű narancs vagy citrom c-vitamin tartalmának felel meg. Az Amla kivételesen gazdag C-vitaminforrás, és erőteljes antioxidáns. 100g Amla körülbelül 700mg C-vitamint tartalmaz, ami körülbelül négyszeres mennyisége annak, amennyi egy narancsban található.

Tartalma:

Az Amla az ajurvédikus gyógynövény alapvető komponense. Minden kapszula tartalmaz Emblica officinalis (más néven Indiai pöszméte, vagy Amla) port és főzetet, 500mg gyümölcsöt. Az Amla tartalmazza az egyik legerősebb rasayana-t, ami különösen fontos a vér, a csontok, a máj, a szív és a bőr szempontjából. 

Milyen esetekben alkalmazható az Amla?

immunerősítő hatása miatt segíthet a betegségek megelőzésében és leküzdésében

segíthet reflux, epesavtúltengés és epés hányás esetén is

köhögés és hörghurut esetén is segíthet

megoldást nyújthat hasmenés, székrekedés, vérhas esetén

bőrbetegségek kezelésére is alkalmazható, mint pl. ekcéma esetén

hozzájárulhat a haj egészségének megőrzéséhez, csökkentheti a hajhullást

koleszterinszint csökkentő hatású lehet

Tudományos jelentősége:

Az Amlát történelmi kontextusban gyógynövényként tartják számon, ami „növeli az élethosszt, és tápanyagot biztosít”. Az Amla hírnevét tudományos kutatások támasztják alá, bizonyítva ezzel immunerősítő tulajdonságát. Az Amla egy nagyon fontos gyógynövény az ajurvedikus orvoslásban több, mint 4000 éve. Napjainkban a legtöbb klinikai területen általánosan elfogadott, köszönhetően a kiterjedt kutatásoknak Németországban, Angliában, Indiában, és számos más országban.

Hogyan kell alkalmazni az Amlát?

Adagolási javaslat: Napi 2 kapszula bevétele ajánlott, étkezés után, bő folyadékkal. A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekektől elzárva tartandó. A termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes és egészséges életmódot! Száraz, hűvös helyen tartandó!

Sokrétű felhasználás

Az Emblica officinalis erős antioxidáns aktivitást mutat immunmoduláló, gyulladáscsökkentő, májvédő és rákellenes hatásokkal bír, ám kevés ellenőrzött klinikai vizsgálatot dokumentálnak annak ellenére, hogy az indiai egres széles körben elterjedt a hagyományos egészségügyi rendszerekben. A növényt hagyományosan különböző gyógyászati ​​célokra használták: reumás fájdalmak, gonorrhoea, asztma, vérzés, sárgaság, dyspepsia, hányinger, székrekedés, hasmenés, szembetegségek, bélbetegségek, diabetes mellitus, koszorúér- és szívbetegségek, továbbá különféle rákos megbetegedések.

A modern tudomány állat- és humán vizsgálatokban kimutatta, hogy az amla hipoglikémiás, gyulladáscsökkentő, hiperglikémiás, antihiperlipidémiás és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Kombinált gyulladáscsökkentő, trombózisellenes, véralvadásgátló és trombocitaellenes hatása vonzó alternatívát kínál a vaszkuláris rendellenességek megelőzésére a gyógyszerek helyett.

Az amalaki alkoholos és vizes kivonatai pozitív eredményeket mutattak a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szemben, ám ez a hatás erősebbnek tűnik a Gram-pozitív baktériumok, és csak korlátozott a gombák esetében. A herpes simplex vírusok elleni a növény fenoltartalma lép fel eredményesen. Az Emblica egy gyógynövényes szemcsepp egyik összetevője is, amely fertőzésekre és gyulladásos szembetegségekre lett kifejlesztve.

Általánosan tapasztalt hatásai:

Általános test tonizáló, ezért rendszeresen szedhető. Megakadályozhatjaa a degeneratív változásokat. Simává teheti a bőrt – bizonyos bőrhibák javításával. Puhává, selymessé teszi a hajat, rendszeres szedésével nincs szükség balzsam használatára. Megelőző és immunerősítő, valamint öregedésgátló hatás.  

Köhögés

Bronchitis (hörghurut)

Malária

Gyomorsavtúltengés

Epeégés, epés hányás

Gasztritisz (gyomorhurut)

Fekély

Sárgaság

Hepatitis

Székrekedés

Hasmenés

Vérhas

Hajhullás

Skorbut

Ekcéma

Szívbetegség (Az epesav lebontja és megszünteti a koleszterint)